Wil je bergen met pk erbij zul je dus een andere brandstofpomp moeten (laten) installeren. Na bijv. een Walbro 255 brandstofpomp te hebben ben je verzekerd van een goede benzinetoevoer en benzine druk tot ongeveer 500 pk.
Je kan dus even voort! Deze Walbro pompt 255 liter benzine per uur. Het installeren is voor de gemiddelde tuner een fluitje van een cent.
Zo nu en dan heb je vast wel eens een stuurknop in een personen auto gezien.
Als een bestuurder een bepaalde lichamelijke beperking heeft kan het een uitkomst zijn.
Uitgangspunt is dat de bestuurder de auto veilig kan besturen. Via de knop of bal kan met minder moeite het stuur gedraaid worden.
Fabrieks af wordt een standaard uitlaat flink 'geknepen'. Doel is het geluid maximaal te dempen en uitlaatgassen te zuiveren.
De motor kan niet optimaal ademen. Een sportuitlaat is qua diameter breder, hierdoor kan de lucht sneller de uitlaat afvoeren.
En dat betekent meer power en een hardere sound! Maar wat als je niet altijd tussen harde decibellen wilt zitten?
Een head up display is een systeem dat voertuig informatie op het voorraam projecteert.
De bestuurder hoeft geen seconde de ogen van de weg halen. Er hoeft dus niet 'even' naar de tellers op het dashboard gekeken te worden. Op de Autobahn is dat zeker geen overbodige luxe.
Is het erg dat je 1 seconde niet op de weg kijkt? Nou, in sommige gevallen wel.
Het systeem wordt al jaren gebruikt in de luchtmacht. Op het cockpitraam van helikopters en straaljagers wordt informatie getoond. Elke seconde telt. Straaljagers halen 1600 k/m per uur, da's 600 meter per seconde!
Soms zorgt de sidebar soms juist voor extra schade, omdat de stugge bevestiging bij een aanrijding het chassis kan bekrassen of vervormen. Er is nu een stootbalk die je auto beschermt bij een aanrijding.
De sidebar van Progressive Europe zijn vervaardigd van schokabsorberend buisprofiel en voorzien van energie-absorberende bevestigingssteunen
Altijd frisse lucht
Zijwindschermen, winddeflectors, windgeleiders, zijraamspoilers - vier termen die naar hetzelfde verwijzen, namelijk naar die handige en stijlvolle 'afdakjes' aan de bovenkant van je portierramen. Dankzij deze zijwindschermen kun je onder alle weersomstandigheden je raam een stukje naar beneden draaien om wat frisse lucht binnen te laten. Of de lucht nu trilt van de zomerse hitte of in stukken wordt gescheurd door regen of sneeuw - je hebt geen last meer van windgeruis, geluid, tocht en inregenen.
Resqme
Een resqme, vertaald is dat redt me, heeft dezelfde functie als een lifehammer. De auto zo snel mogelijk verlaten tijdens een noodsituatie.
Via het scherpe mesje kunnen de autogordels worden door gesneden. Het raam wordt door een geïntegreerde slag mechanisme in de resqme razendsnel gebroken.
Werking
In de Resqme is een slagsysteem gebouwd. Zodra deze tegen een raam wordt aangedrukt zal er een scherp pinnetje tegen het raam naarbuiten schieten.
Als je sportief door een bocht rijdt zal er 'body-roll' plaatsvinden, de 'body' van de auto zal gaan hellen/roll. Dit kan gecompenseerd worden middels camber, hierdoor heb je meer grip & stabiliteit als je een bocht neemt.
Camber instellen
Het allerbeste is dat de banden altijd loodrecht op de weg staan. Echter voor je auto op de openbare weg zal dit veel moeilijker dan dan voor een circuit auto. Een personenauto heeft een aanzienlijk langere veerweg, zachtere vering, ander onderstel en meer body-roll.
Veiligheid bij autosport is nummer één. Of je nou rally rijdt, sprint, drift of circuit rijdt. Veiligheid begint met een goed functionerende auto en een helm. Je zal echter al snel alles uit de auto en jezelf willen halen. Met als gevolg dat je op of over de grens zult gaan. Dan is een rolkooi als veiligheid(snet) geen gek idee. Welke soorten rolkooien zijn er en hoe onderscheidt je de 'muizenvallen' van het echte werk is de vraag van vandaag!
Wat is een rolkooi?
Een rolkooi is niet meer dan een reeks aan elkaar vastzittende dikke buizen aan de binnenkant van de auto achteraf die meestal achteraf is ingebouwd. Een rolkooi begint rond het dashboard (A-stijl), loopt door tot net onder het dak en eindigt waar de achterbank zich bevindt, bij de achterwielen. Van links naar rechts en in het midden (B-stijl) zijn er dan ook nog buizen.
Lichtere Poelie
Het monteren van een sport poelie te monteren heeft twee voordelen.
Gewichtsbesparing
De fabrieks af poelie is zeker 3 a 4 kilo zwaarder dan een sport poelie. En als je aan het tunen bent is elke kilo er een.
Betere motorrespons
Deze gewichtsbesparing maak je je auto in feite 50kg lichter. Dit beweert poeli specialst Perrin.
Race koppeling
Een koppelingset bestaat uit een drukgroep, druklager en koppelingsplaat.
Als je flinke pk verhogingen gaat realiseren krijg de standaard koppeling er extra van langs. Een race koppeling is dan de oplossing.
Idealiter laat je de koppeling zo weinig mogelijk slippen. Dit versnelt het slijtageproces van de koppeling. Dus koppeling liefst in 1x snel laten opkomen!
Oorzaak bevoren handrem
Bij vriezend weer kan het voorkomen dat de bedieningskabels vastvriezen in de buitenkabels. Dit komt doordat de waterafdichtings rubbers dusdanig versleten zijn zodat er water kan in sijpelen. In de zomer vormt dit geen probleem. Echter als er in de wintermaanden natte sneeuw of regen valt, gevolg door matige vorst kunnen de bedieningskabels van de handrem bevriezen. En dan staat de auto letterlijk en figuurlijk 'vast'. Hard(er) aan de handrem sjorren heeft geen zin. Je had het zo simpel kunnen voorkomen. We leggen je 't uit.
Dashboard verlichting
Er zijn ontelbare kleuren te vinden, dus de tuner zal zeker zijn smaak vinden tussen ons grote aanbod. Laat je dashboard er sportief uitzien via carbon look stickers.
Een andere oplossing is een dashboardfolie, deze folie knip je zelf op maat. Als je ook je wijzerplaten nog aanpast door een gekleurd exemplaar, krijg je wel een heel sportief dashboard. Er is ook raamfolie om je ramen te tinten. Daarnast zijn er pasklare oplossingen. Deze mallen plak je eenvoudig over je dashboardpanelen heen. Kind kan de was doen.
Vanaf 7 graden winterbanden
Een goede voorbereiding is daarom noodzakelijk. Wat zijn de voordelen van winterbanden? Wanneer moet je sneeuwkettingen gebruiken? Lang verhaal kort: als de temperatuur onder de 7 graden komt heb je veel meer grip met een set winderbanden
Winterbanden in ons kikkerlandje
De herfst is het seizoen waarin hevige regenbuien en vallende bladeren zorgen voor natte en gevaarlijke wegen.