Home Motor Tuning Chiptuning

Chiptuning, flash tuning en powerbox tuning

Chiptuning wat is dat eigenlijk? en wat brengt dat met zich mee? De meeste motoren in moderne auto's worden door een computer aangestuurd. Deze regelt continu bijvoorbeeld de ingespoten hoeveelheid brandstof, de turbodruk en het ontstekingstijdstip.

Chiptuning

Bij chiptuning worden de programma's (software) geoptimaliseerd aan de hand van vele parameters (gemeten waarden) dat motormanagement vormt.

OBD-tuning

OBD tuning is het herprogrammeren van het motorstuurprogramma via de diagnose-aansluiting. Hiermee kunnen veel parameters in de sturing gewijzigd worden. En zijn zelfs de lastigste motoren goed aan te passen.

chiptuning
Zuiniger, meer PK, meer koppel via chiptuning.

Zonder te sleutelen

Het programmeren via de OBD poort gebeurt geheel zonder demontage of solderen. Het is nog minder werk dan je ramen te laten tinten!

Powerbox tuning

Powerbox tuning is het plaatsen van een additioneel motorstuurapparaat aan/tussen de originele bedrading. Deze extra electronica wordt in veel verschillende kwaliteiten aangeboden. Digitale versies die de inspuiting en turbodruk aanpassen zijn het beste.

Een powerbox is gemakkelijk los te nemen door de standaard stekkerverbindingen, en daardoor ook in een nieuwe vergelijkbare auto te gebruiken. Het is wel belangrijk om de box opnieuw af te stellen

Instellingen

De brandstofinjectieparameters. De opladingsdruk wordt niet actief benvloed. Bovendien blijven alle functies van de regelinrichting volledig behouden (ABS, boordcomputer).

De instellingen van ABS, ASR en andere sensoren die door de constructeur gebeurden, worden behouden, waardoor rele gebruiksveiligheid wordt gewaarborgd

chip tuning
Chiptunen via 'plug and play'.

Rijgedrag

Op de weg voelt men de toename van vermogen en koppel over het totale toerentalbereik.

De versnellingen verlopen in alle omstandigheden geleidelijk en harmonisch.

De motor reageert vlot en onmiddellijk op de beslissingen van de bestuurder, zonder schokken noch plotse vermogenssprongen. De wagen wordt dus een stuk sportiever dan voorheen en biedt evenveel of zelfs mr rijcomfort!

Qua gebruik verandert er niets, tenzij de bestuurder last heeft van een zware rechtervoet...

Er wordt geen extern kastje geplaatst maar echte chiptuning toegepast. Chiptuning uitsluitend door middel van softwarematige optimalisatie. 

Alle parameters worden opnieuw ingesteld, maar dan meer ideaal, op elkaar af. Er word dus met chiptuning een goede balans gevonden in het prestatie verloop van de motor op een gecontroleerde manier.

racechip auto

Deze aanpassing is ook altijd naderhand terug te zetten naar origineel zonder sporen achter te laten.

Dit alles resulteert bij motoren met turbo of een andere vorm van laaddrukverhoging van 20 tot 40% prestatie-verbetering, dus koppel (trekkracht) en vermogen (topsnelheid). Bij atmosferische motoren is de winst bij chiptuning zo'n 5 8%. Hierdoor kan de auto sneller optrekken en wordt de topsnelheid verhoogd.

Zuiniger, meer PK meer NM

Bij een onveranderde rijstijl is een brandstofverbruik vermindering realiseerbaar van 5 tot 8% omdat door chiptuning het rendement van de motor wordt verhoogd. De motor wordt sowieso levendiger en reageert sneller op gaspedaalbewegingen.Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Luchtfilters
Sportluchtfilters - overzicht van open luchtfilters en powerfilters
Turbo's
Turbo informatie - overzicht van turbo's en turbochargers en de werking er van.
Motor tuning
Auto motor tuning - uitgebreide informatie over alle motortuning aspecten
Bougies
Bougies - soorten sport bougies voor de beste motorprestaties
Uitlaten
Uitlaten informatie, overzicht van open uitlaatsystemen en sportuitlaten
Meer
Alle Motor Tuning artikelen lees je hier
Ook leuk
Benzine injectoren Flinke tuning betekent grotere injectoren monteren
Hitteschild einddemper Hitteschild uitlaat - alleen voor de looks? Of toch ook...
Motorkap isolatie Motorkap isolatie: als het geluid wat minder mag!
Launch control Launch Control: sneller weg vanuit stilstand
Oliekoeler Oliekoeler: onmisbaar voor de sportieve rijder

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl