Home Motor Tuning Uitlaten

Informatie over uitlaten en uitlaatdelen

De ademhaling van onze huidige verbrandingsmotor is belangrijk voor het optimaal leveren van prestaties.

Net als bij de mens is het inademen van schone lucht voor een krachtbron van essentieel belang. Enexcuus voor de vergelijking, ook een motor zal beter presteren als hij zijn verbrande gassen vlot kwijt kan. Het vormt een deel van motor tuning.Uitlaat functie 


Natuurlijk weet iedereen waar een uitlaat voor dient. Maar voor degenen die het even vergeten zijn, een korte uitleg. Ten eerste dempt een uitlaat het lawaai van de motor. Ten tweede verbetert het de prestaties van diezelfde motor door de juiste tegendruk te bieden. 

De derde werking van de uitlaat is, in combinatie met een katalysator, het onschadelijk maken van gevaarlijke stoffen door middel van een chemische reactie. Echter het oog wil ook wat, dus is er eigenlijk ook nog een 4e component, nl. looks!
sportuitlaat auto


Fabriekspijpje?


Een uitlaat is dus een belangrijk en noodzakelijk onderdeel van je wagen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat we allemaal met hetzelfde fabriekspijpje rond moeten rijden.

Als je het vermogen van je auto wilt voelen n horen moet je absoluut een sportuitlaat installeren. Zo'n ding kost amper meer dan een gewone uitlaat (afhankelijk van de auto vanaf ruim 100 euro) en het geeft je auto een totaal andere aanblik.Meer ruimte


De werking van een sport uitlaat is hetzelfde als van een gewone uitlaat. Een normale uitlaat is echter zo gebouwd dat de uitlaatgassen met zoveel mogelijk weerstand hun weg naar buiten vinden, waardoor je zo min mogelijk geluidsoverlast hebt.

Bij een sportieve variant heb je dat veel minder. Dus meer performance en meer geluid. En dat is wat de (semi) sportieve rijder graag wil!

sportuitlaten

Ruimere componenten

Sportuitlaten maken gebruik van ruimere componenten die de weerstand verlagen en de gassen meer vrij spel geven. Het gevolg: je hoort je auto blazen. Omdat de motor minder tegendruk krijgt, levert een sportuitlaat ook nog eens meer vermogen op en krijg je meer pk's onder je gaspedaal.

Voordelen

Als je ervan houdt, biedt een sportuitlaat dus alleen maar voordelen. Maar let wel op dat je niet zomaar de eerste de beste afvoerpijp onder je auto plaatst.


Gebruik alleen originele uitlaten en let goed op hoe je die bevestigd. Te grote spanningen op een punt kunnen tot metaalmoeheid leiden waaruit breuken of scheuren ontstaan. Ga goed te werk bij een belangrijk onderdeel van het motor tuning geheel.  

Bovendien zijn originele uitlaten optimaal beschermd tegen temperatuurverschillen, condens, regen, sneeuw en pekel. Verder zijn niet alle uitlaten zomaar toegestaan in Nederland. Als je ervan droomt om net als bij Amerikaanse dragsters per cilinder een korte, dikke pijp te monteren om je wagen op te krikken naar Formule 1-geluidsniveau, droom dan lekker door. Voor het geluid dat zo'n systeem maakt heb je een vergunning nodig en die zul je echt niet krijgen.


Functies

Een uitlaat onder een auto heeft drie functies:

Echter, omdat de verbranding niet altijd volledig is, komen er schadelijke stoffen zoals onverbrande koolwaterstoffen, koolmonoxide en stikstof-oxide in uitlaatgassen voor. Deze zijn giftig en mogen voor de inzittenden en overige verkeersdeelnemers geen gevaar opleveren. De uitlaat zorgt voor de afvoer van die verbrande gassen.

Geluid

Elke uitlaat, ook die van rvs, heeft vier soorten van geluid die je kan onderscheiden:

Geld waard?

Of een (goed) rvs-uitlaatsysteem zijn wat hogere aanschafprijs rechtvaardigt, hangt af van een aantal overwegingen:


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Luchtfilters
Sportluchtfilters - overzicht van open luchtfilters en powerfilters
Turbo's
Turbo informatie - overzicht van turbo's en turbochargers en de werking er van.
Motor tuning
Auto motor tuning - uitgebreide informatie over alle motortuning aspecten
Bougies
Bougies - soorten sport bougies voor de beste motorprestaties
Chiptuning
Chiptuning - overzicht van ecu tuning en motormanagement tuning mogelijkheden
Meer
Alle Motor Tuning artikelen lees je hier
Ook leuk
Inductie kit Inductie kit: meer performance & mooi geluid!
Vlammen uit uitlaat Vlammen uit de uitlaat? De 2 methoden nader bekeken
Diesel tuning Dieseltuning, chiptuning voor diesel auto's
Turbo's Informatie over turbo's en turbo chargers
Launch control Launch Control: sneller weg vanuit stilstand

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl