Home Interieur styling Meterset

Meterset: extra inbouwmeters geven waardevolle info!

Wat gebeurt er onder je motorkap? Zonder complete meterset of een leuke verzameling inbouwmeters kun je daar eigenlijk weinig over zeggen. Zeker als je een getunede motor hebt wil je zoveel mogelijk informatie! Gelukkig zijn er prachtige losse inbouwmeters en metersets verkrijgbaar, die je alles vertellen over de performance van je auto.


Meterset

De die-hard autofreak neemt echt geen genoegen met twee standaard metertjes in het dashboard. Want wat weet je dan eigenlijk? Watertemperatuur? Check. Brandstofvoorraad? Check. Temperatuur en druk van de olie? Ehm, onbekend. Mogelijk defect aan de motor? Dat zou zomaar kunnen. Conditie van de accu? Geen flauw idee. Turbodruk en -vacuŁm? Okay, okay, tijd voor een extra meterset... kom maar op met die inbouwmeters!  
meterset inbouwmeters
De A-style meterhouder

Inbouwmeters

Inbouwmeters worden meestal per trio gekocht en vormen dan een complete meterset, maar ook losse inbouwmeters zijn interessant. Een meterset bestaat vaak uit een meter voor de turbodruk of voltage, oliedruk en olietemperatuur. De meeste inbouwmeters worden geleverd inclusief sensor, bedrading en montagehandleiding. Installatie is meestal vrij simpel, maar let wel op de inbouwdiameter van de meters. Meestal hebben de meters een inbouwdiameter van 52 millimeter: deze standaardmaat past in elke universele meterhouder.


Pasklaar of universeel

Er zijn pasklare meterhouders die speciaal gemaakt zijn voor een bepaald automodel. Zo zijn er speciale meterhouders voor bijvoorbeeld de Nissan S13, de Honda Prelude, de Suzuki Swift en ga zo maar door. Deze instrumentenhouders zijn pasklaar voor jouw type auto. Als je kiest voor een universele behuizing voor je meterset, dan zul je zelf aan de slag moeten.


Een meterset! Maar waar?

Goed, je wilt een paar superstrakke extra metertjes in je cockpit. Maar hoeveel? En waar ga je ze plaatsen? Het meest gangbaar is de A-style meterhouder die de complete raamstijl bedekt. Dit is ook een zeer praktische oplossing, omdat je hierbij niet hoeft te boren. Een A-style behuizing voor je meterset biedt ruimte aan twee of drie inbouwmeters. Voor de meeste automodellen is een pasklare meterhouder verkrijgbaar. Ook zijn er instrumentenhouders die je vrij gemakkelijk boven je dashboard plaatst. Geen speciale houder voor jouw automodel? Dan neem je een universele.


Inbouwmeters in je dashboard

Ben jij iemand die houdt van rigoureuze doe-het-zelf klussen? Kies dan voor het inbouwen van een meterset in je middenconsole. Gooi je dashboard helemaal om en plaats een aantal interessante meters! Bijvoorbeeld op de plek waar in je originele dashboard de ventilatieroosters zaten. Inbouwmeters in je dashboard verwerken vereist wel twee rechterhandjes, zeker als je meerdere airbags hebt. Alleen aan beginnen als je handig bent!


Losse inbouwmeters

Je wilt extra informatie. Maar wat wil je precies weten? Het is aan jou om te kiezen welke performance-info je het meest belangrijk vindt. Welke informatie over het hart van je auto vind jij essentieel? Keuze genoeg! Er is een leuk aanbod aan losse inbouwmeters, waarmee je de performance van je wagen perfect in de gaten kunt houden. Bij de meeste meters worden alle benodigde aansluitmaterialen en sensoren meegeleverd.


Neusje van de zalm

Geinig detail: sommige meters hebben een ingebouwde spanningsmeter. Zoals bijvoorbeeld de digitale Raid HP NightFlight inbouwmeters. Deze Duitse metertjes met LED-verlichting zijn echt het neusje van de zalm! Na het opstarten wordt de eerste 50 seconden de accuspanning weergegeven. Daarna wordt overgeschakeld naar de weergave van de basismeter. Even die Voltmelding krijgen is gewoon een lekker extraatje.

Ook de SLM (Smoke Lens Meter), uitgevoerd met zwart glas, oranje LED-verlichting en een rood oplichtende wijzer kan de goedkeuring van vele autoliefhebbers wegdragen. Eveneens prachtig zijn de meters van Dťfi.


Watertemperatuurmeter

De watertemperatuurmeter meet de temperatuur van het koelwater: belangrijke informatie voor elke autobezitter. Wordt de motor voldoende gekoeld om overmatige slijtage te voorkomen? Is de motor warm genoeg voor een optimale verbranding? Om de watertemperatuurmeter te installeren heb je een adapter nodig die je op de waterslang (koelvloeistofleiding) monteert. 
meterset auto inbouwmeters
Fraai: in het dashboard ingebouwde meterset


Oliedrukmeter

Vrijwel direct na het starten behoort de motorolie een bepaalde druk te hebben en deze hoort constant te blijven gedurende de rit. De oliedrukmeter vertelt je of de oliedruk na het starten van de auto en tijdens de rit in orde is. Zie je hier een afwijking, dan weet je dat de olie vervangen moet worden, of moet je wellicht een defect aan de motor vaststellen. Voor zo'n dertig euro heb je al een (eenvoudige) oliedrukmeter.
Olietemperatuurmeter

Ook de olietemperatuur zegt veel over de situatie in je motor. Als de motor koud is heb je te maken met een hoge oliedruk, omdat koude olie veel dikker is. Het is belangrijk dat de olie de juiste temperatuur heeft om zijn werk als smeermiddel van je motor en andere belangrijke onderdelen goed te kunnen doen.


Voltmeter

Hoe is het gesteld met het boordnet? De voltmeter is een veilige en betrouwbare manier om dit op de voet te kunnen volgen. Zo ben je constant op de hoogte van de conditie van je accu.

Turbodrukmeter

De turbodrukmeter meet druk en vacuŁm van de turbo en geeft weer hoeveel druk de turbo op de inlaat zet. Dit is essentiŽle info voor tuners: de turbodrukmeter vertelt je precies welke aanpassing wel of niet leidt tot een boost in de performance. Voor 20 euro heb je er al een.
"Serieus bezig met motortuning? Dan kun je niet zonder turbodrukmeter!"

Totaalpakketje?


Wil je toch iets heel anders en ben je op zoek naar een zeer compleet apparaat? Wat dacht je van de MaxiTrip 4-in-1 autocomputer? Dit fijne en zeer innovatieve apparaatje geeft je naast een flink aantal digitale meters ook een boordcomputer, een scan tool en een voertuig zwarte doos. Op deze compacte en intelligente autocomputer kun je heel veel waarden aflezen, zoals watertemperatuur, toerental, echte snelheid, voltage en nog veel meer. Kosten: ruim 80 euro.
autocomputer meterset
Tuningfreak? Het kan nog vťťl mooier! Wil je constant optimale performance-info krijgen? Check deze gave G-TECH modellen!

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle banden & velgen artikelen lees je hier
Ook leuk
Bekerhouder auto Wat is de beste bekerhouder voor in de auto?
Cruisecontrol Cruisecontrol, voordeliger autorijden
Instaplijsten Instaplijsten: verfraai en bescherm je dorpels!
Flocken Flocken: je interieur flocken? Zo werkt het!
Hoedenplankstof Aan de slag met hoedenplankstof? Dit zijn onze tips!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl