Home Blog

Auto anti roest behandeling, verwijder auto roest zelf

Gepost op 11-03-2012 door Mart in Onderhoudsbeurt, doe het zelf
Het is heel goed mogelijk om een bestaande (oudere) auto effectief tegen verder doorroesten te behandelen. Het belangrijkste is natuurlijk het verwijderen van reeds gevormde roest. Dat doe je het beste met een staalborstel. Lees hier enkele tips en adviezen om roestvorming te verwijderen.


Roest verwijderaar auto
 

Waar roest makkelijk bereikbaar is kan met schuurpapier het grootste deel van de roest verwijderd worden. Ook na het schuren blijft er altijd wel roest zitten in putten of naden, die moeilijk te verwijderen is. Vervolgens wordt Fertan opgebracht. Deze lost de roest chemisch op en reduceert dit tot stof. Fertan laat vervolgens een zinklaag achter op het blanke staal.

Hier is het helaas al te laat...

Autoschade en autoherstel; waar moet je op letten?

Gepost op 11-03-2012 door Mart in Onderhoudsbeurt, grote klussen
Wat kan ik doen om schade te voorkomen? Lees hier tips om schade te voorkomen. 
Veilig autorijden

1. Als het mistig is geld de vuistregel: halveer je snelheid, verdubbel de afstand.

2. Als het wegdek nat is: Hou rekening met een langere remweg.

3. Mocht je zich op een onbekende (parkeer)plaats bevinden kijk dan altijd even goed om je heen voor obstakels, dit kan jeeen hoop ellende besparen.


Oliefilter tijdig vervangen voorkomt motorschade

Gepost op 10-03-2012 door Mart in Onderhoudsbeurt, doe het zelf
Een oliefilter filtert roet, brandstof, metaaldeeltjes en o.a. stof uit de motorolie. Op deze manier krijgen de bewegende delen de beste smering. Na verloop van tijd raakt het oliefilter verzadigd. Deze dient vervangen te worden, als je wilt kun je dat zelf. Hier onder het stappenplan.

Olie filter vervangen

Er zijn twee soorten oliefilters: by-pass oliefilters en full-flow oliefilters. De filters bestaat uit een filter element in een behuizing.

By-pass

Bij een by-pass filtertype wordt slechts een gedeelte van de olie gefilterd. Voordeel is dat er via deze filtermethode zelden een een verstopt olie-filter kan ontstaan. Ongeveer 20% van de opbrengst van de olie pomp zal omgeleid worden naar het oliefilter. De overige 80% gaat direct naar de smeerpunten in het motorblok. Dit is nadelig voor de levensduur het motorblok.


Oliefilter vervangen kun je zelf.

Dieseltuning, chiptuning voor diesel auto's

Gepost op 10-03-2012 door Mart in Motortuning, Turbo en toebehoren
Het moderne autoverkeer stelt hoge eisen aan een diesel motoren. Er zijn zowel fikse prestaties als ook een acceptabel brandstofverbruik en zo schoon mogelijke uitlaatgassen gewenst, welke ook onder extreme omstandigheden nog in orde dienen te zijn.


Diesel tuning


Het motormanagementsysteem dient hiervoor te zorgen door continu het ontstekingsmoment en de ingespoten brandstofhoeveelheid en inspuitmoment te bewaken en te regelen. Bij sommige auto's wordt zelfs de nokkenastiming elektronisch geregeld. Om dit alles mogelijk te maken zijn vele sensoren en actuators in moderne motoren ingebouwd.

   

Auto accu's nader bekeken: hoe voorkom je startproblemen?
Gepost op 09-03-2012 door Mart in Onderhoudsbeurt, doe het zelf
Een auto accu is een energiebron die een auto nodig heeft om te starten. De accu levert ook energie aan de apparatuur en systemen op het moment dat de dynamo niet genoeg stroom kan leveren. Als de auto accu leeg is, zal de auto ook niet starten. Het is dus belangrijk dat je de status van de auto accu in de gaten houdt om te voorkomen dat je op een ongewenst moment plotseling stil komt te staan.


Functie van een accu

De accu is de energiebron die dient om de auto te starten en het surplus aan energie te leveren die door de verschillende apparatuur en systemen die in de auto zijn gemonteerd wordt gevraagd als de dynamo niet genoeg stroom kan leveren.

Daarnaast reguleert de accu de stroom die door de dynamo wordt aangemaakt tijdens de verschillende snelheden waarmee de auto bereden wordt.


Auto accu: niet alleen voor de auto start.

Flinke tuning betekent grotere injectoren monteren

Gepost op 08-03-2012 door Mart in Motortuning, Turbo en toebehoren
Bij forse vermogenstoenames zijn er vaak injectoren met een grotere capaciteit nodig. Deze kunnen meer en sneller aan de vergrote bezinebehoefte van de motor voldoen. Vaak gebeurt dit in combinatie met een benzinepomp upgrade. Waar heb je immers aan een grotere injector als deze niet voorzien wordt van de juiste hoeveelheid benzine?

Injectoren


Injectoren vormen misschien niet het meest specatulaire onderdeel van je tuningproject. Vaak gaat de aandacht uit naar de dikkere turbo, grote front mount intercooler of de compleet RVS uitgevoerde uitlaat.

Maar zonder de juiste injectoren en de juiste brandstofpomp, met grotere capaciteit, ga je waarschijnlijk niet het maximale uit je tuningproject halen. Sterker nog, zonder deze upgrades zijn grote vermogenswinsten niet mogelijk.


Benzine inectoren, onmisbaar voor de betere tuningprojecten!

Racen op het circuit van Assen

Gepost op 08-03-2012 door Mart in Circuit en rallyrijden, circuitrijden en driften

Ben je verzot op de Formule 1 en zou je wel eens willen ervaren hoe het is om op het circuit te rijden? Of ben je zelf in het bezit van een raceauto en heb je al wat ervaring op het circuit? Kom dan eens naar het circuit van Assen. Dit circuit is natuurlijk bekend van de TT Assen, de naam van de MotoGP race. Maar je kunt hier ook zelf lekker racen!

Vrij scheuren

Wil je zelf kennismaken met het circuit van Assen, dan zijn er verschillende opties. Prodrive Race & Rally organiseert er zogenaamde trackdays. Samen met andere raceliefhebbers mag je dan een halve dag vrij over het circuit scheuren. Je hoeft niet op elkaar te wachten, maar kunt zo veel rijden als je wilt. Sommige enthousiastelingen rijden in vier uur tijd meer dan 250 kilometer!


Lage rolweerstand banden betekent minder kosten!

Gepost op 07-03-2012 door Mart in Banden en velgen, Banden
In de zoektocht naar schonere en zuinigere auto's vormen banden een belangrijk onderdeel. Autobanden fabrikanten proberen banden te ontwikkelen met een zo laag mogelijke rolweerstand. Hoe minder weerstand, een band heeft, hoe beter voor jou. In onderstaand artikel zoomen we in op lage rolweerstand banden.


Rolweerstand banden


De rolweerstand van autobanden bestaat voor dik 90% door vervorming van de band. Dat is het deel van de band dat contact maakt met de weg. Zoals je op deze foto kunt zien vervormt een band behoorlijk. In dit geval is de bandenspanning te laag. Combineer dat met een zware auto en de rolweerstand neemt aanzienlijk toe.

Band past aan

Een band past zich continue aan de rijstijl en oppervlakte van de weg aan. Zou dit niet gebeuren zou je totaal geen grip hebben. Oneffenheden in de weg worden in eerste instantie door de banden opgevangen, pas daarna worden de veren aangesproken. 


Autoband rolweerstand is afhankelijk van een aantal factoren.

Keramische remmen voor extreme remvertraging

Gepost op 07-03-2012 door Mart in Remmen, Remblokken en remschijven
Als je echt G-krachten wilt voelen tijdens het remmen kom je al snel uit bij keramische remmen. Deze presteren aanzienlijk beter dan stalen remmsets. Grote nadeeel is de (nu nog) hoge prijs, maar wij hebben wellicht een gulden midden weg advies voor je!


Keramische remmen

Voorals nog alleen op dure sportauto's als Bugatti en Ferrari.

Audi is bezig met haar duurdere auto's uit te voeren met dit soort remmerij, op termijn zal dit soort remmen zijn weg vinden naar elk automerk.

Vanoudsher loopt de tuningwereld voor op, dus ga er maar van uit dat je betaalbare sets binnen afzienbare tijd kunt kopen!


Carbon keramische remmen, nu nog alleen op dure auto's...
Via het Waarborgfonds autoschade verhalen
Gepost op 07-03-2012 door Mart in Autokosten, geldzaken
Schade aan je auto wil je nooit, mocht er dan toch autoschade zijn wordt dit normaliter gedekt door je autoverzekering. Uitkering is dan wel afhankelijk of je alleen WA verzekerd bent of All risks. Echter bepaalde autoschades worden door geen enkele verzekering betaald, het Waarborgfonds kan dan uitkomst bieden.

 

Waarborgfonds auto

Niet alle autoschades kun je met succes claimen bij je verzekeringsmaatschappij. Als een bestuurder onverzekerd in de rondten rijdt, of als de dader na een schade is doorgereden is het hoogst onwaarschijnlijk dat de schade vergoedt wordt.

In dit soort gevallen kun je je melden bij het waarborgfonds motorverkeer.


Je komt niet zomaar in aanmerking voor een uitkering uit het fonds.
Informatie over auto airco & climate control
Gepost op 07-03-2012 door Mart in Interieur, Auto interieur
Steeds meer automobilisten hebben een airco in hun auto. In de zomer houdt de airco de auto koel. In de winter voorkomt de airco beslagen ramen. Lees hier de tips voor milieubewust airco gebruik.


Airco van groot belang 

Uit onderzoek blijkt dat een koele automobilist zich beter kan concentreren en een hoger reactievermogen heeft. Minder positief zijn de gevolgen voor het milieu. Zeker bij slecht onderhoud.

Bespaar milieu

Om de milieuschade te minimaliseren is goed onderhoud van de airco een vereiste. Goed onderhoud is niet alleen een milieuzaak, maar ook een zaak voor uw portemonnee.


Airco in de auto, gebruik 'm verstandig.
Garage tent en autotent onmisbaar voor autoliefhebber?
Gepost op 05-03-2012 door Mart in Autowassen, autowax en lakherstel
Roest: een bekend probleem voor de trotste eigenaar van een youngtimer of klassieker. Zelfs in de garage, beschut tegen regen en kou, blijkt je auto er niet veilig voor te zijn. Niet iedere garage is immers even goed geventileerd. Hierdoor hebben condens en stof vrij spel zich op je auto te nestelen. Een autotent is in dit geval die ideale oplossing. Voor buiten gebruik is er de garage tent, dit is een praktische mobiele garage! Hieronder lees je hoe een autotent en garage tent werkt en wat de voor- en nadelen zijn.


Hoe de autotent werkt

De crux van de autotent zit hem niet in de tent zelf, maar in de geïntegreerde ventilatoren. Afhankelijk van het type tent dat je koopt, gaat het om twee of drie ventilatoren van 230 volt (er moet dus een stopcontact aanwezig zijn!). De ventilatoren laten per uur 60.000 liter schone circuleren. Hierdoor blijft de temperatuur van de auto gelijk aan de temperatuur van de omgeving en condenseert er geen warme, vochtige lucht op het koele oppervlak van de auto. 


Snel en gemakkelijk je auto stallen via een auto tent.
Autoverzorging autowax: sonax, motip, valma
Gepost op 05-03-2012 door Mart in Autowassen, autowax en lakherstel
Voor de verzorging van je auto gebruik je autowaxen. Deze zorgen ervoor dat kleine krasjes verdwijnen.

Commandant is de grootste lijn van traditionele hoogwaardige auto cleaners en polishes in Nederland, zowel voor de vakman als voor de Doe- Het- Zelver. Hoe lager het nummer, des te sterker de polijstende werking.

Commandant 3

Commandant 3 is een zeer krachtige polijstpasta, ideaal voor het handmatig verwijderen van spuitnevel en het laten glanzen van zeer sterk verweerde lak.

Commandant 3 bevat weinig oplosmiddel en is siliconenvrij. Het allerbeste resultaat wordt verkregen door na te behandelen met Commandant 5 Polish, ook de fijne oneffenheden worden hierdoor verwijderd. 

Voor een duurzame glans en bescherming staat vervolgens Commandant 7 Cream Wax garant.


Motorkap isolatie: als het geluid wat minder mag!
Gepost op 05-03-2012 door Mart in Motortuning, Uitlaten
Als de herrie onder de motorkap je teveel wordt kun je motorkap isolatie aanbrengen. Dit zal het motorgeluid flink verminderen. Gebruik altijd een hittebestendig geluidsabsorberend materiaal. Er is een verschil tussen de hitteafgifte van dieselmotoren en benzinemotoren. Hou hier rekening mee!


Motorkap isolatie

Er zijn vaak twee redenen om de isolatie van de motorkap onder handen te nemen. Òf deze is dusdanig versleten dat deze los en laat vuil en stukken op de motor achter. Niet echt gezond voor de motor.

Decibellen

Òf het aantal decibellen worden je iets teveel.


De motorkap isolatie is aan vervanging toe bij deze Mercedes.
Steenslagbra voorkomt putjes en pitten in motorkap!
Gepost op 05-03-2012 door Mart in Poetsmiddelen, lak en raambescherming
Een steenslaghoes voorkomt dat opspringende steentjes schade aan de motorkap toebrengt. Via steenslaghoezen kun je je auto ook nog eens verder customizen.

Steenslag op motorkap

Oorspronkelijk komen steenslaghoezen uit Australië. De wegen zijn daar van dusdanig slechte kwaliteit dat bescherming van de motorkap wenselijk was. Opspringende steentjes opgeworpen door voorgangers is daar eerder regel dan uitzondering.

Langzaam maar zeker verovert de motorkapbra nu ook Nederland.Sommige bestuurders voor de looks, sommige voor de bescherming. Een steenslagbra is circa 2MM dik en kan gedurende het hele jaar gebruikt worden.


Steenslagbra: optimale bescherming van de motorkap.
Menutuning-gids.nl
Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl