Home Blog

Aquaplaning: plots verlies van wegcontact in regen

Gepost op 05-03-2012 door Mart in Circuit en rallyrijden, rallycursus en slipcursus
Aquaplaning is de situatie als er tussen de autoband en het wegdek een dun laagje water ontstaat. Gevolg is dat de auto gaat 'zweven. De auto wordt in feite tijdelijk onbestuurbaar. Lees hier de tips hoe te handelen om weer grip te krijgen.

Aquaplaning 

Een autoband verplaatst water op een natte weg, in feite snijdt hij zich een baan door plassen en water. Deze werking wordt door een groot deel mogelijk gemaakt door het profiel op de band. Hoe hoger de snelheid hoe moeilijker de banden het krijgen om het water goed af te voeren.

Goed wegcontact 

Goed contact met het wegdek is van groot belang. Wat weer grote invloed heeft op de bestuurbaarheid van de auto. Het water wordt deels opzij geduwd en deels door de profielgroeven afgevoerd worden. Goede profieldiepte van essentieel belang om aquaplaning te voorkomen.


Aquaplaning: je rijdt als het ware tijdelijk op ijs.Dit maken je banden mee.

Wat is het beste disselslot? Wij vergeleken 3 soorten

Gepost op 04-03-2012 door Mart in Autobeveiliging, stuursloten en handremsloten

Met een disselslot voorkom je diefstal van de aanhanger, trailer, auto, camper, caravan, etc. Het disselslot wordt niet vast gemonteerd en is dus bruikbaar voor meerdere aanhangers en trailers. Met dit simpele product bespaar je jezelf een hoop ellende. Check onze tips en adviezen over welk type aanhangerslot het meest geschikt is voor jouw situatie. Kopen kan in onze webshop!

Disselslot varianten

Wil je een disselslot kopen, dan is het handig om meer te weten over de verschillende varianten. Zo kennen we deze disselsloten: Tasmodel, Kokermodel en het zgn. Deelbare model. Elk van deze aanhangerslot modellen dekken de dissel op hun eigen manier af, zodat deze niet kan worden opgetild. Als gevolg kan de aanhanger dus niet worden losgekoppeld van de huidige trekhaak en kan hij ook niet worden aangekoppeld aan een ander voertuig.


Een disselslot is uiterst effectief en prijsvriendelijk!

Banden opsnijden: meer grip uit banden halen!

Gepost op 04-03-2012 door Mart in Banden en velgen, Banden
In de racewereld wordt het opsnijden van banden toegepast. Dan heet dan een 'opgesneden slick'. Er wordt 'nieuw' profiel gecreëerd met een speciaal stuk gereedschap. Het is verboden om op de openbare weg met opgesneden banden te rijden!

Banden opsnijden

First thing first: het is wettelijk verboden om met opgesneden banden op de openbare weg te rijden. Het opsnijden van
banden wordt dus enkel toegepast in de racerij. Via speciaal verwarmt mes wordt het bestaande profiel weer dieper gemaakt.

Autobanden voor consumentengebruik zijn hier niet op berekend. Door het opsnijden wordt een autoband voor straatgebruik aanzienlijk verzwakt. Het loopvlak wordt nl. verder dan geadviseerd wordt aangesproken. Het vergroot de kans op een klapband.


bandenslijtage indicatoren bevinden zich in het loopvlak.

Koelbox voor in de auto: heerlijk koele drankjes!

Gepost op 04-03-2012 door Mart in Zomertips, motorkoeling
Tijdens warm weer en dagtripjes in de hete zon met de auto, is het ideaal om een koelkastje te hebben. Één van de populairste accessoires voor in de auto is in deze periode dan ook de mini koelbox.

Autokoelboxen

Deze koelboxen zijn voorzien van een 12 V aansluiting, en zijn daardoor in de auto aan de sigarettenaansteker te koppelen. Dat betekent lekkere koele drankjes onderweg en bij aankomst.

Dubbelfunctie

Sommige van deze koelboxen kunnen niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Ideaal als je bijvoorbeeld een afhaalmaaltijd moet ophalen enkele kilometers van je huis.


Heerlijke koele drankjes in de auto!

Tectyl beschermt onderkant auto tegen roesten

Gepost op 04-03-2012 door Mart in Wintertips, autobescherming
Zo nu en dan zet je de hogedruk spuit tegen de binnenkant van de wielkasten aan. Ooit wel eens de bodemplaat afgespoten? Ook hier kan roest optreden. Dat voorkom je met Tectyl. Dus: tectyleren die bodemplaat!

Tectyl

Valvoline is de bedenker van tectyl. Decennia geleden was de roest bestendigheid van gebruikte automaterialen dusdanig slecht dat een extra beschermlaag aanbrengen gewenst was.

Valvoline had de primeur en thans wordt het middel nog steeds gebruikt.

Er zijn 2 soorten:

1) Anti roest tectyl
2) Anti steenslag tectyl


Met tectyl voorkom je een verroeste bodemplaat.

Reclame op je auto tegen vergoeding!

Gepost op 04-03-2012 door Mart in Autokosten, geldzaken
Tegenwoordig tref je steeds meer advertentie uitingen aan op vrachtwagens en auto's. Deze nieuwe vorm van adverteren maakt een snelle groei door. Misschien wat voor jou? Voordat je het weet sta je weer met je verdiende geld in de tuning-shop!

Reclame rijden

Op vakkundige en veilige wijze wordt er de reclame aan op je auto aangebracht.

Na afgesproken periode wordt de reclame weer verwijderd.

Hier zijn geen kosten voor jou aan verbonden.


Via reclame stickers op je auto verdien je gemakkelijk wat bij!

Met een obd2 display zélf storing uitlezen

Gepost op 03-03-2012 door Mart in Onderhoudsbeurt, grote klussen
DB staat voor On-Board Diagnostics. obd1 is ontwikkeld om emissie controle te controleren. Obd2 checkt naast de emissie waarden diverse sensoren in de motor op hun werking. Motor storingen kunnen uitgelezen en gewist worden.
Ontstaan OBD

Voor het jaar 2000 konden eigenlijk alleen merk dealers een boordcomputer uitlezen en resetten. Autofabrikanten staan niet te springen om hun data uitlees protocollen prijs te geven.

Dit belemmert derden tot het zelf ontwikkelen van uitlees apparatuur met uitgebreider(e) functies.

Uitlezen van foutcodes

Via het gestandaardiseerde OBD is het uitlezen van foutcodes en resetten van ECU waardes een stuk toegankelijker geworden. We schrijven toegankelijker. Kennis en kunde is van essentieel belang bij het werken met motorsoftware. Laat dit dan ook aan de experts over.


Motorstoring lampje aan? Via OBD lezer de reden achterhalen.
Zonbescherming: handig en veilig in de auto
Gepost op 03-03-2012 door Mart in Zomertips, koeling en zonnewering
Een laagstaande zon zorgt er voor dat je minder goed zichtbaar bent en dat je zelf minder goed ziet. Als de zon achter je staat wordt je minder goed waargenomen.

Zonneklep onmisbaar

Vooral tijdens ontstaan van de auto file's kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Een zongordijn kan dan erg handig zijn. Waarom wil je een (extra) zonnescherm in de auto? 

1) Voorkomt verblinding door laagstaande zon 
2) Eenvoudig aan de zonneklep te bevestigen 
3) In verschillende posities te verstellen 


Goed inremmen verlengt levensduur auto remmen
Gepost op 03-03-2012 door Mart in Remmen, Remmen onderhoud
Goed inremmen is van essentieel belang. Of je nu een nieuwe big brake kit gaat nemen of of alleen nieuwe remblokken en/of nieuwe remschijven hebt gekocht . Na goede 'inwerkperiode' zal je remmerij langer meegaan. Ook het pedaal gevoel zal verbeteren.

Inremmen: doe het goed!

Het is natuurlijk zonde van je geld als je een dure remmen-upgrade hebt gedaan en vervolgens niet de optimale werking uit de stoppers haalt. Door een goede inwerkperiode haal je meer uit je autoremmen.

Nieuwe remmen inrijden

Als er nieuwe blokken en schijven op de 'ride' zitten is het zaak deze op de juiste manier te laten wennen.


Inremmen doe je op een rustige weg.
Vleugeldeuren of lambodoors op je auto, uniek!
Gepost op 03-03-2012 door Mart in Autostyling, Exterieur styling
Wat is er zo mooi aan de gemiddelde Lamborghini? De vleugeldeuren natuurlijk! Deuren die de lucht ingaan als je ze opent en, om voor de hand liggende redenen, ook wel Lambo doors of Lambo-styledeuren worden genoemd. Een bestaande bodykit op de auto zal aangepast dienen te worden. Zo ook eventueel spoorverbreders

Even een waarschuwing voordat je vrolijk aan de slag gaat om je autodeuren te verbouwen tot vleugels: de ombouw van normale deuren tot vleugeldeuren is absoluut niet geschikt voor doe-het-zelvers. Het draagsysteem van de deur moet goed functioneren en onder handen worden genomen door een expert. Je zit zo op 1500 euro. Een bumper vleugelset is misschien een goedkoper begin?


Piepende V-snaar: de oorzaken én oplossingen
Gepost op 02-03-2012 door Mart in Onderhoudsbeurt, doe het zelf
Een piepende V-snaar kan veroorzaakt worden door slijtage, onjuiste riemspanning van de snaar of een niet juist werkende poelie. Lees onze tips.


V-snaar versleten?

De V-snaar is o.a. verantwoordelijk voor de aandrijving van de dynamo, waterpomp, airco pomp en de stuurbekrachting. In nieuwere auto's wordt er vaak gesproken over de multiriem.

Multiriem

Deze heeft dezelfde functie als eem V snaar. Een multiriem is breder, platter en is zonder ribbeltjes.


Zo ziet een versleten v-snaar er niet uit, netjes zoals het hoort.
Rembalans: de meeste remkracht op de voorremmen!
Gepost op 02-03-2012 door Mart in Remmen, Remmen onderhoud
Voor de de ciruitrijders zal het bekend in de oren klinken, het aanpassen van de rembalans van de auto. Via de rembalans wordt het mogelijk het remgedrag van de auto volledig aan te passen. Met name in natweer condities is het instellen van de rem-balans zeer wenselijk.


Rembalans

Als je zelf de remverdeling gaat aanpassen zit je in 95% van de gevallen in een race,- of rally auto.

Een coureur voelt zelf het beste waar de meeste remkracht heen moet. Via een draaiknop kan de verdeling simpel aangepast worden. In droge weers condities is het noodzakelijk zoveel mogelijk remdruk op de voorste wielen te hebben.


Rembalans staat bij droog weer eigenlijk alleen op de voorwielen.
Middenarmsteun voor extra comfort
Gepost op 02-03-2012 door Mart in Interieur, Middenconsole

In de meeste luxere automodellen zit hij standaard: de middenarmsteun. Deze armleuning bevindt zich zoals de naam al zegt in het midden van de auto, tussen de stoel van de bestuurder en de stoel van de voorpassagier. De middenarmsteun geeft net dat beetje extra comfort onder het rijden. Maar dat is niet alles. Zo’n armleuning staat ook nog eens mooi en biedt bovendien extra opbergruimte. De mogelijkheden worden steeds uitgebreider; zo zijn er zelfs al middenarmsteunen verkrijgbaar die je drankje koel houden!
 

Veilig opgeborgen

Moet je een lange reis maken, dan is het wel zo prettig als je arm kan steunen op de middenarmsteun. Dit verlicht het sturen en geeft je arm wat rust. Maar ook voor korte ritjes is de armsteun naast je stoel heel praktisch. De meeste middenarmsteunen beschikken namelijk over een klep die je omhoog kunt doen, zodat er een ruimte ontstaat waarin je bijvoorbeeld je zonnebril of portemonnee veilig kunt opbergen. Niemand met kwade bedoelingen die ziet wat zich in jouw middenarmsteun schuilhoudt. Maar ook je favoriete koeken, je iPod of visitekaartjes kun je er prima in opbergen.


Een steuntje onder de armen is maximaal comfort
Aankoop van een tweedehands auto: tips
Gepost op 01-03-2012 door Mart in Autokosten, geldzaken
Stel aan de telefoon de juiste vragen en vraag aan de verkoper om de gegevens van de advertentie te bevestigen of aan te vullen. Maak vervolgens een afspraak.

Goed licht...

Bij voorkeur niet 's avonds, maar overdag, om een helder zicht op de zaak te krijgen. Ga er vergezeld naartoe, men ziet immers altijd meer met twee dan alleen.

Praat eerst met de verkoper

Neem wat tijd om een praatje met de eigenaar te slaan om hem beter te leren kennen. Zo komt u meer te weten over de levensloop van de wagen en kan u zich een eerste opinie vormen over de eerlijkheid van de verkoper.


Vliegwiel: lichter vliegwiel verbetert acceleratie
Gepost op 29-02-2012 door Mart in Motortuning, Turbo en toebehoren
Een lichtgewicht vliegwiel creëert een beter en levendiger gevoel in de auto. de auto komt nl. makkelijker op toeren. Er zijn twee mogelijkheden: de bestaande vliegwiel afdraaien of een speciaal geprepareerde vliegwiel. de voors en tegens bespreken we hieronder

Vliegwiel functie

Functie van een vliegwiel is er voor zorgen dat de motor gelijkmatig loopt. Een motor levert vermogen zodra er ontbranding in de cilinder plaatsvindt. Bij elke ontbranding wordt de krukas naar voren 'gestoot'.

Energie absorberen

Een vliegwiel weegt normaliter circa 10-13 kg, deze absorbeert een gedeelte van de 'stoot' op. Een motor zal hierdoor minder vibreren en rustig en gelijkmatig draaien.


Licht vliegwiel verbetert prestaties, drivability wordt minder.
Menutuning-gids.nl
Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl