Home Bagage Boxen Disselslot

Wat is het beste disselslot? Wij vergeleken 3 soorten

Met een disselslot voorkom je diefstal van de aanhanger, trailer, auto, camper, caravan, etc. Het disselslot wordt niet vast gemonteerd en is dus bruikbaar voor meerdere aanhangers en trailers. Met dit simpele product bespaar je jezelf een hoop ellende. Check onze tips en adviezen over welk type aanhangerslot het meest geschikt is voor jouw situatie. Kopen kan in onze webshop!

Disselslot varianten

Wil je een disselslot kopen, dan is het handig om meer te weten over de verschillende varianten. Zo kennen we deze disselsloten: Tasmodel, Kokermodel en het zgn. Deelbare model. Elk van deze aanhangerslot modellen dekken de dissel op hun eigen manier af, zodat deze niet kan worden opgetild. Als gevolg kan de aanhanger dus niet worden losgekoppeld van de huidige trekhaak en kan hij ook niet worden aangekoppeld aan een ander voertuig.

disselslot aanhanger
Een disselslot is uiterst effectief en prijsvriendelijk!


Disselslot eigenschappen

Door het gebruik van een disselslot of aanhangerslot wordt het complete koppelingssysteem tussen bijvoorbeeld jouw auto en caravan afgesloten. De koppelingshandgreep wordt vergrendeld. Hierdoor kan men de caravan niet van de trekhaak afhalen. 

Kortom, dit is wat een disselslot doet: de dissel volledig afsluiten, de koppelingshandgreep vergrendelen en het koppelingssysteem afsluiten.




Diefstal voorkomen van je caravan, trailer of andere aanhanger

Uit onderzoek blijkt helaas dat het aantal aanhanger- of caravandiefstallen nog steeds toeneemt. Meestal gebeurt dit in de nacht 
voordat mensen op vakantie gaan. Om diefstal te voorkomen is het belangrijk om de caravan of aanhanger te beveiligen. Dit kan door 
middel van een wielklem en een disselslot of aanhangerslot. 
Ook een trekhaakslot wordt gebruikt. Dit is echter meer om ervoor te zorgen 
dat de achterdeur/klep van een bestelbus niet opengemaakt kan worden. 


Als je de caravan de avond voor je op vakantie gaat inpakt, is het slim om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Misschien is het een idee 
om alvast in de caravan te slapen?


Veelvoorkomende vragen over disselsloten

Een disselslot is een geschikte manier om te voorkomen dat een dissel door ongewenste individuen aan een trekhaak wordt gekoppeld. Met de dissel wordt in dit geval het voorste gedeelte van een aanhanger (of caravan, e.d.) bedoeld. Hiermee kan een aanhanger aan een trekkend voertuig, zoals een auto worden gekoppeld. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen over disselsloten of aanhangersloten.


Wat is een disselslot?

Een disselslot is een metalen behuizing die om de dissel (koppeling) van je aanhanger (caravan, trailer) geplaatst wordt en met een slot wordt vastgezet. Dit aanhangerslot gebruikt men als antidiefstalvoorziening, omdat een aanhanger niet aan een auto kan worden gekoppeld.


Waarom een disselslot?
Met een disselslot kun je diefstal van je trailer, caravan, aanhangwagen of andere aanhanger voorkomen. De dissel kan door het slot niet worden vast- of losgekoppeld. Je kunt het slot op meerdere aanhangers gebruiken, want het wordt alleen op slot gedraaid.


Wanneer een disselslot?
Gebruik een disselslot bijvoorbeeld als je met de caravan op vakantie gaat. Sta je langere tijd op één plek, dan kun je de caravan/aanhanger beveiligen met een disselslot. Zo kan niemand het voertuig aan een ander (trekkend) voertuig koppelen.


Hoe disselslot plaatsen?
Je kunt een disselslot eenvoudig plaatsen. Afhankelijk van het model plaats je een aanhangerslot horizontaal of verticaal op de dissel (koppeling van een aanhanger). Vervolgens zet je hem vast met een (discus)slot.


Hoe werkt disselslot?

Een disselslot werkt als volgt: het wordt geplaatst over de dissel van een aanhanger. Dit is het voorste gedeelte van de koppeling. Door dit vast te zetten, kan niemand de aanhanger af- of aankoppelen.


Disselslot caravan

Plaats je alleen een disselslot op de caravan, dan raden we aan het slot te gebruiken in combinatie met een wielklem. Zo voorkom je dat de caravan verplaatst kan worden.


Voordelen disselsloten

Een van de voordelen van een disselslot kopen en gebruiken, is dat je het een eventuele dief lastig maakt om er zomaar vandoor te gaan met je trailer, aanhangwagen of caravan. Bij een disselslot wordt een metalen koker gebruikt, die over het uiteinde van de dissel van een aanhanger wordt bevestigd. 

Zo kan de aanhanger nergens anders aan vastgekoppeld worden. Een ander voordeel van disselsloten is dat ze op vrijwel alle standaardkoppelingen toegepast kunnen worden. In dat geval spreken we van een universeel disselslot. Als extra voordeel kun je de preventieve werking noemen van een slot dat opvallend zichtbaar is. Dit schrikt namelijk af. Voordelen slot aanhangwagen in het kort:

- Zeer goede diefstalpreventie voor caravan, aanhanger of trailer
- Disselslot aanhangwagen (of caravan, etc.) vrijwel altijd te gebruiken op standaardkoppelingen
- Extra preventie doordat disselslot opvallend zichtbaar is (schrikt dieven af)
disselslot aanhangwagen
Dubbele beveiliging: verankert en een disselslot


1) Tasmodel disselslot

Het disselslot tasmodel is een eenvoudig en doeltreffend aanhangerslot, dat verkrijgbaar is met of zonder discusslot. Het discusslot kun je direct mee bestellen in onze webshop. 
disselslot tasmodel
Tasmodel sluit de hele dissel (kogelgat en hendel) af



Voordelen tasmodel disselslot aanhanger:

• Je bezit wordt doeltreffend en eenvoudig beveiligd
• Verhindert aankoppelen en diefstal van je caravan, aanhanger of trailer
• Past op vrijwel alle koppelingssystemen
• Robuuste en handige vormgeving
• Gemaakt van verzinkt staal
• Ook bruikbaar wanneer aanhanger aan auto gekoppeld is
• Door de drie standen past het slot nagenoeg altijd
• Disselslot aanhangwagen biedt maximale bescherming tegen diefstal


Stappenplan: Hoe plaats je een tasmodel disselslot? 

1) Plaats het slot over de dissel van de aanhanger of caravan
2) Steek de bijgeleverde staaf (met gat voor slot) in een van de drie gaten
3) Hang vervolgens het extra bestelde discusslot in het daarvoor bestemde gat
3) Draai het slot vast met de meegeleverde sleutel
4) Klaar!


trekhaak beveiliging
Door de drie standen past het slot nagenoeg altijd.



2) Deelbaar disselslot

Het deelbare disselslot wordt geleverd inclusief los discusslot. Dit stevige slot zorgt ervoor dat je aanhanger extra beveiligd is. Zoals de naam aangeeft is dit aanhangerslot deelbaar en is het eveneens te monteren aan een aangekoppelde caravan of aanhangwagen.

deelbaar disselslot
Let op: gebruik het aanhangerslot nooit terwijl je gaat rijden

De voordelen

• Gemaakt van staal, geleverd in de kleur geel
• Het disselslot deelbaar sluit de hele dissel (kogelgat en hendel) af
• Ons inziens is dit de beste diefstalbeveiliging voor vouwwagens, caravans en andere soorten aanhangers
• Je kunt het deelbare disselslot makkelijk bevestigen
• Let op: gebruik het aanhangerslot niet terwijl je gaat rijden


Stappenplan: Hoe plaats je een deelbaar disselslot?

Wat een disselslot deelbaar maakt, is dat het uit twee aan elkaar gekoppelde delen bestaat. Hierdoor is het makkelijk over de dissel van een aanhanger heen te plaatsen.

1) Open het deelbaar disselslot
2) Plaats het over het kogelgat en de hendel
3) Schuif de meegeleverde staaf (met gat voor slot) in de daarvoor bedoelde gleuf
4) Hang het eveneens meegeleverde discusslot in het gat
5) Draai op slot met de meegeleverde sleutel
6) Klaar!


Kokermodel disselslot

De afmetingen van het disselslot kokermodel zijn: 230x110x110mm. Dit model is verzinkt en wordt geleverd zonder discusslot. Deze kun je direct mee bestellen in de webshop.


disselslot kokermodel
Kokermodel schuif je horizontaal over de dissel van de aanhanger


De voordelen

• Het overdekslot is verzinkt
• Gebruik het slot om je afgekoppelde aanhangwagen te beveiligen
• Doe dit door de koker van het slot over de koppeling (dissel) te schuiven
• Geleverd exclusief slot: je kunt bij ons een discusslot bestellen


Stappenplan: Hoe plaats je een kokermodel disselslot?

1) Schuif het kokermodel slot horizontaal over de dissel van de aanhanger
2) Steek de meegeleverde staaf (met gat voor slot) in een van de gleuven
3) Hang het slot in het daarvoor bestemde gat
4) Draai het geheel vast met de meegeleverde sleutel
5) Klaar!


Mag je rijden met een disselslot?

Nee. Je mag geen disselslot gebruiken tijdens het rijden. Bovendien is het de vraag waarom je hem tijdens het rijden zou gebruiken, omdat de aanhanger dan toch niet gestolen kan worden. Als je het disselslot tijdens het rijden laat zitten, kan het hangslot gaan rammelen. Het is in Nederland niet bij de wet verboden om met een disselslot te rijden. In Duitsland is het echter niet toegestaan. Over andere Europese landen is dit niet duidelijk bekend. Maar toch is het af te raden het slot tijdens het rijden te laten zitten. Het zou je immers een boete kunnen opleveren en dat is zonde. Plus, het is een kleine moeite om het slot te verwijderen.


Belemmering hulpverleners

Er zijn verschillende redenen om het trekhaakslot tijdens het rijden niet te gebruiken. Zo kan het hulpverleners belemmeren bij het loskoppelen van de caravan of aanhanger na een ongeluk. Hierdoor kan het moeilijker worden om slachtoffers te bevrijden. Ook als de caravan geschaard is en in brand vliegt, moet hij makkelijk losgekoppeld kunnen worden. Denk aan het explosiegevaar van eventueel aanwezige gasflessen!

Mocht je zelf een van de slachtoffers zijn bij een ongeval met de caravan, dan kan het zijn dat de sleutel niet wordt gevonden en het disselslot niet kan worden geopend. Goedgekeurde sloten laten zich zonder sleutel namelijk niet makkelijk openen. In geval van een ongeluk moeten hulpverleners snel kunnen handelen en een aanhangerslot kan dit belemmeren. Het kan dus het verschil maken tussen leven en dood.


Trekhaakbeveiliging

Wil je ook je trekhaak beveiligen? Denk dan aan de Matador Bull-Lock trekhaakbeveiliging. Dit trekhaakslot wordt geleverd inclusief discusslot. Door het bevestigen van dit trekhaakslot kun je voorkomen dat de klep of achterdeur van je bestelbus door ongewenste individuen wordt geopend. Je plaatst het trekhaakslot eenvoudig op je trekhaak en zet hem vast met behulp van het discusslot.


trekhaakbeveiliging matador
Zo houd je de spullen in je bestelwagen!


Het slot past bijvoorbeeld op:

• Mercedes Vito (zonder een treeplank)
• Mercedes Sprinter (met een treeplank in de bumper)
• VW Transporter
• VW Crafter (met een treeplank)
• VW Caddy
• Renault Traffic
• Renault Master
• Nissan Primastar
• Opel Vivaro
• Ford Transit


8 aanhangerbeveiliging tips

Wat kun jij er als caravanbezitter zelf aan doen om te voorkomen dat je caravan en/of auto worden gestolen? Als het gaat om het stallen buiten het seizoen, doe je er altijd goed aan de caravan in een goed afgesloten ruimte te plaatsen.

In de vakantieperiode en tijdens het inpakken kun je de auto en caravan, vouwwagen of aanhanger het best zo dicht mogelijk bij huis zetten. Let bovendien goed op tijdens en na het inpakken. Zorg ervoor dat niemand in de verleiding kan komen er met je bezit vandoor te gaan door barricades op te werpen. Een koppelingsslot oftewel disselslot en/of een wielklem kunnen hierbij helpen.


Tip 1: disselslot erop!

Plaats een disselslot op de dissel van de aanhanger, trailer, caravan of vouwwagen. Een dergelijk slot is eenvoudig aan te brengen en werkt zeer effectief en zonder poespas.


Tip 2: wielklemmen

Een wielklem om een van de wielen van de aanhanger vormt een vrijwel onneembare hindernis voor potentiële dieven. Je kunt de wielklem eenvoudig en snel plaatsen, ongeacht of de caravan of trailer aan de auto gekoppeld is. Er zijn diverse soorten wielklemmen. Wellicht vormen het gewicht en het formaat van de wielklem een kleine belemmering. Toch is het gebruik ervan zeker aan te raden, met name wanneer je langere tijd op één plek verblijft. De wielklem-disselslot combinatie zorgt ervoor dat je caravan, vouwwagen of trailer een bijna onneembare vesting wordt.

trekhaakbeveiliging
Geen slot op de dissel, wel netjes verankert!

Tip 3: verf je trailer (of caravan)

Wanneer dieven je trailer of caravan met begerige oogjes bekijken om te zien of het stelen ervan ze iets op zal leveren, is uiterlijk een van de eerste dingen die opvalt. Is een caravan heel makkelijk te onderscheiden van andere caravans, dan is hij veel minder aantrekkelijk om te stelen. Als je caravan er standaard en wit uitziet, zegt hij eerder 'steel mij' tegen dieven. Bedenk maar eens hoeveel witte caravans er jaarlijks worden verkocht.

Kun jij er gemakkelijk twee uit elkaar houden? Doe er dus alles aan om jouw caravan zo herkenbaar mogelijk te maken. Zo zullen dieven wel twee keer nadenken voor ze hem stelen. Ditzelfde geldt ook voor paardentrailers. Hier kun je bijvoorbeeld je merk of logo opschilderen of de naam van je paard, een mooi landschap of wat dan ook. Als het maar iets is wat jouw trailer onderscheidt van andere trailers. De aanhanger een unieke kleur geven helpt dus ook.


Tip 4: stickers erop

Als het volledig aanpassen van je aanhanger niet in je budget valt, kun je ook gebruikmaken van stickers. Ook dan geef je de aanhanger een uniek uiterlijk. Er zijn grote of kleine decoratieve stickers. Sommige zijn speciaal bedoeld voor trailers. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor plaatjes van grazende koeien of galopperende paarden. Wat je ook kiest, zorg er in elk geval voor dat ze niet gemakkelijk te verwijderen zijn.


Extra tip: Universele zelfklevende reflectie folie

Deze folie is leverbaar in rollen van 10 of 45 meter lang en een breedte van 5 cm. Bijvoorbeeld geel of wit. Het folie is ideaal voor onder andere aanhangers, vrachtwagens, bestelwagens, etc. Duidelijke zichtbaarheid staat gelijk aan veiligheid! Door reflectieve strepen, belettering of plaatjes op de trailer aan te brengen, zorg je dat hij nog meer opvalt. Zo is hij beter zichtbaar, ook in het donker en beter te onderscheiden van andere trailers. Dit zorgt voor betere zichtbaarheid én ontmoedigt dieven om een poging tot diefstal te doen.


Tip 5: GPS tracker

De GPS tracker. Hoewel trackers de diefstal an sich niet perse tegengaan, wordt het wel gemakkelijker om de aanhanger of caravan terug te vinden indien deze gestolen wordt. Door middel van GPS-technologie (global positioning system of satellietplaatsbepalingssysteem) kan worden bepaald waar de aanhanger zich bevindt. De kosten hiervan vallen mee!


Tip 6: aanhanger verzekeren

Nu je stappen hebt genomen om het dieven moeilijker te maken de caravan of aanhanger te stelen, kun je de volgende stap nemen: een verzekering afsluiten zodat je in geval van diefstal een vergoeding ontvangt. Let hierbij wel altijd op de voorwaarden, zoals je verderop kunt lezen.


Tip 7: bewaar alle papieren van je caravan of aanhanger

In het geval dat je caravan wordt gestolen, is het zeer handig dat je alle papieren nog in je bezit hebt. Met alle documentatie van de caravan of trailer bij de hand, kan de politie veel beter haar werk doen. Niet alleen de officiële papieren zijn hierbij van belang. Neem bijvoorbeeld ook foto's van alle hoeken van de caravan. Zo kun je de politie laten zien hoe hij eruit ziet. Houd een volledige omschrijving bij van de caravan en alle (bijzondere) kenmerken. 

Denk bijvoorbeeld aan het type, modelnummer en alle details over de ramen en het interieur. Uiteraard is het identificatienummer van het voertuig ook belangrijk om te bewaren. Houd je registratiebewijs bij je (en leg die dus niet in de caravan). Zo geef je dieven in elk geval niet de kans om zowel de caravan als het eigendomsbewijs in bezit te krijgen. Houd eveneens documentatie bij van alles wat er in de aanhanger zit, zodat je dit ook kunt opgeven als gestolen.


Tip 8: parkeer veilig

Een effectief middel tegen diefstal is slim parkeren. Enkele eenvoudig uit te voeren tips maken het dieven veel moeilijker om iets te beginnen. De sleutel bij het tegengaan van diefstal is de dief zoveel mogelijk te vertragen. Daarom is het slim om een aanhanger (met of zonder boot), vouwwagen of caravan te stallen in een afgesloten garage, een omheinde tuin of een gehuurde opslag. Beschik je niet over opslagruimte? Probeer dan het volgende:

1) Plaats je caravan zo dicht mogelijk bij huis, bijvoorbeeld naast of voor een deur of raam

2) Plaats je caravan dusdanig, dat hij tussen andere voertuigen staat ingebouwd; op die manier kan hij niet aan een ander trekkend voertuig worden aangekoppeld

3) Plaats je caravan voor je huis op de oprit, waarbij je de dissel naar het huis toe keert

4) Leg je caravan vast aan een boom of lantaarnpaal door middel van een ketting of kabel

5) Demonteer een van de wielen van je caravan of aanhanger, waarbij je de caravan op een krik of assteun laat leunen

6) Zorg ervoor dat de stelpoten van je camper of caravan uitgedraaid zijn; zo kan er niet mee gereden worden en heb je voor nog een extra barrière gezorgd die een dief tijd kost

7) Zet de aanhanger op een plek die makkelijk in de gaten te houden is, bijvoorbeeld in de achtertuin of achter de garage

disselslot aanhangwagen
Vast = vast!

Onderweg parkeren?

Bovenstaande tips over het optimaal beveiligen van een aanhanger kun je meteen in de praktijk brengen als je ergens onderweg moet parkeren met je aanhanger of trailer. Zorg er ook dan voor dat je alle nodige maatregelen treft om te voorkomen dat het ding gestolen wordt. Je kunt potentiële dieven ontmoedigen door na te denken over waar je de auto en/of aanhanger parkeert.

Zo kun je indien mogelijk het beste parkeren op een open plek waar veel licht is, bijvoorbeeld onder een lantaarnpaal. Dit geldt uiteraard ook voor het parkeren langs de snelweg. Parkeer indien mogelijk het voertuig en de aanhanger in de buurt van een wegrestaurant of benzinestation. Hier is sociale controle en publiek toezicht doorgaans groter dan wanneer je ergens achteraf parkeert.

Probeer bovendien bij een drukbezochte (snel)weg te parkeren. Hoewel auto's hier vaak met hoge snelheid voorbijkomen, zal het feit dat je aanhanger vanaf de weg te zien is dieven toch ontmoedigen iets te proberen. Daarnaast raden wij altijd aan tijdens een (korte) plas- of koffiestop het disselslot te plaatsen en voor vertrek weer te verwijderen. Je zult er even aan moeten wennen, maar nadat je het een paar keer gedaan hebt weet je niet beter. Veiligheid gaat boven alles!


Koppelingssloten en disselsloten (on)gekeurd

Er zijn zowel gekeurde als ongekeurde koppelingssloten en disselsloten verkrijgbaar. Ga je een disselslot kopen, dan is het belangrijk om te letten op de polisvoorwaarden van een eventuele diefstalverzekering. Een verzekeringsmaatschappij kan van je
eisen dat je een SCM gekeurd slot gebruikt. Bedenk hierbij dat de prijs voor gekeurde sloten tot wel 5 of 7 keer zo hoog kan liggen als voor ongekeurde sloten.


Disselslot en verzekering

Heb je een caravanverzekering afgesloten tegen diefstal, dan is het goed om te weten dat de meeste verzekeraars als voorwaarde stellen dat die bewuste caravan is beveiligd met een disselslot en een wielklem. En dan gaat het niet om zomaar een slot, maar om een SCM goedgekeurd disselslot.


Trailers, aanhangers

Ook voor trailers geldt dat ze alleen maar tegen diefstal zijn verzekerd als je gebruikmaakt van een wielklem en disselslot die SCM gekeurd zijn. Uiteraard kunnen de voorwaarden per verzekeraar verschillen. Je doet er daarom altijd goed aan om je polis er zorgvuldig op na te slaan. Laat je de trailer of aanhanger tijdens een korte stop gekoppeld aan de auto achter, dan zeggen de voorwaarden van de diefstalverzekering dat de betreffende trailer met een SCM gekeurd disselslot hermetisch verbonden moet zijn met je auto, oftewel het trekkende voertuig.


Kortom, verzekeraars kunnen eisen stellen

Een verzekeraar kan dus eisen dat er een goedgekeurd disselslot aan de caravan, boottrailer of aanhanger moet zijn bevestigd, als je deze tegen diefstal wilt verzekeren.

aanhanger op slot zetten
En dit is maximaal beveiligen! 2 aanhanger sloten er op.


gereedschap diefstal

Het is natuurlijk niet enkel 'op vakantie vakantie' gaan wat de klok slaat. Het goed beveiligen van een bestelwagen met gereedschap of andere waardevolle materialen is net zo belangrijk. Door de achterdeur te blokkeren via een Matador trekhaakslot wordt het nagenoeg onmogelijk de achterdeur van de bestelwagen te openen. 

Het slot kan enorm veel ellende besparen. Zonder gereedschap doet een monteur weinig natuurlijk. Met name ZZP-ers kan diefstal van gereedschap extreem vervelend zijn!

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Alarmen
Autoalarm informatie, overzicht van alarm installaties voor in de auto
Stuur sloten
Stuurslot auto - 8 typen stuursloten nader bekeken
Pedaalslot
Pedaalslot - voorkom autodiefstal via pedaalsloten
Alarm stickers
Alarm stickers - autodieven afschrikken via alarmsticker
Wielklem
Wielklem kopen? Bekijk ons assortiment wielklemmen
Meer
Alle Auto alarmen artikelen lees je hier
Ook leuk
Dakdragers en dakkoffers Dakdragers & dakkoffers voor op de auto
Dakkoffers Praktische oplossing: dakkoffer
Vervoer accessoires Iets vervoeren? Gebruik deze autovervoer accessoires!
Hondenrek auto Beste auto hondenrek? Wij vergeleken 5 hondenrekken!
Fietsdragers Fietsdragers voor op de auto

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl