Home Banden & velgen Rolweerstand autobanden

Lage rolweerstand banden betekent minder kosten!

In de zoektocht naar schonere en zuinigere auto's vormen banden een belangrijk onderdeel. Autobanden fabrikanten proberen banden te ontwikkelen met een zo laag mogelijke rolweerstand. Hoe minder weerstand, een band heeft, hoe beter voor jou. In onderstaand artikel zoomen we in op lage rolweerstand banden.


Rolweerstand banden


De rolweerstand van autobanden bestaat voor dik 90% door vervorming van de band. Dat is het deel van de band dat contact maakt met de weg. Zoals je op deze foto kunt zien vervormt een band behoorlijk. In dit geval is de bandenspanning te laag. Combineer dat met een zware auto en de rolweerstand neemt aanzienlijk toe.

Band past aan

Een band past zich continue aan de rijstijl en oppervlakte van de weg aan. Zou dit niet gebeuren zou je totaal geen grip hebben. Oneffenheden in de weg worden in eerste instantie door de banden opgevangen, pas daarna worden de veren aangesproken. 

rolweerstand
Autoband rolweerstand is afhankelijk van een aantal factoren.


Geen grip

Wat denk je wat er gebeurt als je met banden die volledig van rubber zijn? Dus zonder lucht er in. Naast het feit dat dan je kiezen uit je mond trillen zal grip ver te zoeken zijn. De band geeft veel minder mee en zal daarom minder aan het wegdek 'kleven'.

Rijwind rolweerstand

Overige 10% van de rolweerstand wordt veroorzaakt door wervelingen van de rijwind.

Grootste efficiency slag wordt dan ook gemaakt in de samenstelling van de banden. Banden producenten verwachten komende decennia rolweerstand met maarliefst 25% te kunnen verminderen.

Regelgeving

Per 2012 zal er een banden-merkingssyteem komen voor bandjes met een lage rolweerstand. Dan zal het in een keer duidelijk worden hoe zuinig een band is. Ook zaken als afrolgeluid en hoeveelheid grip op een natte weg kunnen vanaf de band gelezen worden. Dit zal via letters, die in een bepaalde kleur zijn aangebracht, te herkennen zijn.

Symbolen

Op de banden worden ook symbolen aangebracht, een luidspreker voor het afrolgeluid. een wolkje waar regen uit komt hoe de band presteert op een nat wegdek en een benzinepomp symbool voor het brandstofverbruik.

"Onderzoek toont aan dat het verlagen van de rolweerstand van een band met 10% een benzine besparing van 1 a 2% oplevert. "

Zuinige autobanden

Wat zijn zaken waar je op moet letten bij het uitkiezen van zuinige banden? Brede banden staan strak, maar hebben een aanzienlijk grotere rolweerstand dan een smalle.

Maar er zijn grenzen, een zware auto met veel vermogen heeft bredere banden nodig. De krachten moeten immers verantwoord via de banden op het wegdek worden overgebracht.

rolweerstand brede banden
Brede banden kunnen meer vermogen overbrengen.

Runflatbanden & rolweerstand

Met run-flat banden ga je ook nat: het is de bedoeling dat deze normaal blijven functioneren als deze lek zijn. Dit wordt mogelijk gemaaktdoor een steverige rubbersoort te gebruiken.

Wang van de band

Met name de wang van de banden zijn extra sterk. Dit beÔnvloed de rolweerstand nadelig. Bij een lekke band met run-flat banden blijft het dus zaak deze zo snel mogelijk te vervangen.

Meer grip is niet altijd goed

 Uit veiligheids oogpunt is maximale grip gewenst. Echter meer grip heeft als gevolg dat er een hogere rolweerstand zal optreden. Maar dat is weer niet optimaal voor het verbruik en dus milieu. Deze tegenstrijdige factoren maken het een uitdaging voor de bandenfabrikanten de 'beste' band te maken.

Rolweerstand nader bekeken

Rolweerstand ontstaat dus gedurende het rollen van de banden.

Grootste negatieve effect van een hoge rolweerstand is een hoog brandstof verbruik. Dit kan uitgesplitst worden in een tweetal factoren: hysterese en wrijving.

Hysterese: verlies van energie (dus brandstof) door inefficiŽnte in- en uitvering Wrijving: Verlies van energie door het band-weg contact

lage rolweerstand banden
Meer bandoppervlakte = meer rolweerstand...

Samenstelling wegdek

Ook de samenstelling van het asfalt beÔnvloed de rolweerstand. Korrelgrootte, de vorm van de asfalt korrel en de vorm van de gebruikte korrels spelen een rol hierin. Soorten asfalt zijn: dicht asfaltbeton, enkele laag ZOAB en dubbele laag ZOAB) Beschadigd wegdek heeft een negatief effect op de rolweerstand.

Relatief ruwe wegen zullen de rolweerstand (en dus benzineverbruik) verhogen. Dit soort wegen brengt ook een verhoogde geluidsproductie met zich mee. In feite kun je zeggen dat, hoe gladder het asfalt, hoe stiller het asfalt wordt. En dus een lagere rolweerstand gerealiseerd wordt.

In Nederland zijn de wegen van een dusdanige kwaliteit dat op dit vlak niet zo gek veel winst meer valt te behalen. De regering focust meer op een gedragsverandering van de automobilist, door het aanpassen van de rijstijl van de weggebruikers bijvoorbeeld.

 

 


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle Banden & velgen artikelen lees je hier

Ook leuk
Banden opslaan Banden opslaan: zo houd je autobanden het beste!
Cuppen banden Banden cuppen = onregelmatige zaagtandslijtage
Bandenspanningstabel Bandenspanningstabel: alle spanningen op ťťn tabel
Banden opsnijden Banden opsnijden: meer grip uit banden halen!
Reservebandhoes Reservebandhoes: voor bescherming, stijl ťn veiligheid

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl