Home Zomer tips Goedkoop tanken

Goedkoop tanken, bespaar 15 procent aan de pomp!

Klagen over hoge benzineprijzen helpt niets. Wel kunnen bedrijven eenvoudig vijftien procent van de kosten aan de pomp besparen. Dat is geen kinderachtige winst.


Wat kost het meest?



De brandstofkosten zijn - los van de loonkosten van de man achter het stuur - een belangrijke kostenpost van je auto. Een zware motor lust nu eenmaal meer dan een kleine...

Tank altijd 's morgens

Kost niks en dus snel verdiend. Aan de pomp betaalt u per liter. Maar iedereen weet dat vloeistoffen uitzetten naarmate het warmer wordt.

zuinig rijden


Daarom krijgt u 's morgens als het koel is, meer brandstof per liter dan 's middags als het warm is. In het buitenland wordt er bij de levering van de brandstof aan de tankstations rekening gehouden met de aflevertemperatuur. Nederlandse exploitanten lopen tonnen mis omdat dit hier niet gebeurt. Voor individuele automobilisten is een oplossing nog veel verder weg. Maar wie altijd 's morgens tankt, heeft daar alleen maar voordeel van. 



Schakel vlot 
   
Automotoren zijn in rap tempo veel krachtiger en economischer geworden. Of ze ook werkelijk zuiniger zijn, hangt natuurlijk af van de bestuurder. De kracht van moderne motoren komt het best tot zijn recht als er vlot wordt doorgeschakelt. 

Wie vlot schakelt, hoeft zijn gaspedaal niet zo diep in te drukken en bespaart dus brandstof. 
Toerenteller

In hedendaagse auto's moet worden doorgeschakeld voor de 2.500 toeren zijn bereikt. Bij een diesel zelfs bij maximaal 2000 toeren. Dus doe je aan diesel tuning. Niet voor niets worden de motoren van leaseauto's steeds vaker begrensd.

Kijk vooruit

Wie verder vooruit kijkt, rijdt vanzelf economischer. Maak u geen zorgen over de bewegingen rond uw auto. Die pikt u zelfs beter op als u kalm vooruit kijkt. Daarvoor zorgt het zogenaamde perifere (totale) gezichtsveld.

Door verder vooruit te kijken, kunt u uw snelheid beter afstemmen op het verkeer.

Rij gelijkmatig

Dagelijks ziet u remlichten opgloeien van auto's die te snel naar de auto voor hen reden. Elke keer als die lampen oplichten, wordt er energie verspild: de verbruikte energie gaat verloren in het remmen. Ook draagt zo'n onregelmatige rijstijl bij aan het ontstaan van energieverslindende files.

Rol lekker uit

Nog een methode om het onnodig oplichten van remlichten te voorkomen: tijdig het gas loslaten als u ziet dat u moet stoppen voor een file, verkeerslicht of voorrangskruising. Laat de auto in de versnelling van dat moment rustig uitrollen.

Houd de ramen dicht

Airconditioning is de gewoonste zaak van de wereld geworden in zakenauto's. Door verbeterde efficiëntie van moderne motoren lijkt zo'n systeem geen energie te gebruiken, maar de werkelijkheid is natuurlijk anders. Zelfs als de airco uitstaat, wordt er zo'n 30 liter brandstof per jaar extra verbruikt door het gewicht van de airco. Door de klimaatregeling neemt het brandstofverbruik toe met 3 tot 10 procent. Wees daarom terughoudend met het gebruik van de airco. Overigens is het rijden met open ramen geen oplossing. Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar door het rijden met open ramen kan het energieverbruik door de toegenomen luchtweerstand zo'n tien procent toenemen.  

Hou er de spanning in!

Als de bandenspanning te laag is, neemt de rolweerstand toe, waardoor het brandstofverbruik weer toeneemt. Door regelmatige controle van banden - en het op spanning houden van deze sloffen - bespaart u al snel één tot twee volle tanks per jaar. Dat kan oplopen tot 125 euro per jaar. In heel Nederland zouden we jaarlijks 110 miljoen liter brandstof per jaar kunnen besparen.

De controles kunnen levensgevaarlijke mankementen aan het licht brengen. Met de juiste bandenspanning rijdt elke auto ook aanmerkelijk comfortabeler door de betere wegligging en een kortere remweg. En de banden gaan belangrijk langer mee. Als de spanning 20 procent te laag is, wordt de levensduur met een kwart verkort.

Stel vragen

Een auto is pas echt voordelig als hij stilstaat. Kijk kritisch naar het mobiliteitspatroon van uw buitendienstmedewerkers. Hoe kunnen ze hun trips beter plannen en onvermijdelijke files toch vermijden? Mogelijk kunt u uw klanten zelfs beter bedienen door minder vaak te komen en meer gebruik te maken van moderne communicatiemiddelen, of gewoon de telefoon.

Gebruik het contactslot

Auto's starten tegenwoordig in een oogwenk. Er is geen enkele reden om u de rust van een uitgeschakelde motor te ontzeggen. En door de motor niet onnodig te laten draaien bespaart u bij een openstaande brug, bij een spoorwegovergang, in de file of wanneer u iemand afhaalt steeds een beetje brandstof. Start u weer, doe dit dan zonder gas te geven.

Breng de rijstijl in beeld

Voor de particulier is het gebruik van in-car apparatuur zoals cruise control of een boordcomputer misschien een brug te ver. Maar voor ondernemers is er veel voor te zeggen om zelfs een stap verder te gaan. Door de razendsnelle opmars van GPS technologie is een investering in een realtime voertuigregistratiesysteem rap terug te verdienen. U kunt de effectiviteit van uw dure medewerkers en hun auto's beter managen. Ook goed om te weten: in geval van een conflict beschouwt een rechter de data van zo'n systeem als rechtmatig bewijs. 

 


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
12V autokoelkast
Koelkastjes voor in de auto, overzicht van mini-koelkasten en autokoelboxen
Auto koelvloeistof
Koelvloeistof voor de motor pagina, tips hoe je de automotor koel houdt.
Airco/climate control
Auto airco - auto airconditioning en climate control adviezen
Zomerbanden
Zomerbanden auto - informatie over zomerbanden voor je auto.
Ramen tinten
Ramen tinten - overzicht van raamfolie en tintfolie mogelijkheden
Meer
Alle Zomer tips artikelen lees je hier
Ook leuk
Zomerbanden Zomerbanden: de voor- en nadelen op een rij
12V auto ventilator Een auto ventilator houdt het hoofd koel én warm!
Rijden in de bergen Rijden in de bergen: een hele toer!
Zonneband Zonneband op je raam met clubnaam of logo
Auto koelvloeistof Koelvloeistof: van groot belang voor de motor

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl