Home Winter tips

Winterbeurt voor de auto? Hier moet je op letten!

 

Winterbeurt echt nodig? JA!

De winters in Nederland worden steeds strenger. Gladde wegen, heftige sneeuwbuien en kou zijn niet de meest ideale omstandigheden om er met de auto op uit te gaan, maar soms moet je wel.

Het is belangrijk om je auto goed op een naderende winter voor te bereiden, met andere woorden: een winterbeurt geven. Want jij doet toch ook een sjaal om en handschoenen aan voordat je naar buiten gaat?


ijskrabber
Anti-vries & banden
In de winter anti-vries in het sproeierreservoir! Vergeet geen ijskrabber.

voorruitfolie op auto
Auto winterbescherming
Ramen ijsvrij via voorruit folie. Autohoes beschermt je auto tegen de winter!


Pekel verwijderen

Niet iedereen vindt het nodig om de auto winterklaar te maken. Toch is het wel aan te raden. Je auto heeft in de wintermaanden veel te verduren: kou, sneeuw, gladde wegen en strooizout, heel veel strooizout. Om je auto tegen pekel te beschermen, is het verstandig om deze voor de winter in de wax te zetten. Je auto kan bovendien vaker een wasbeurt gebruiken in de winter.

winterbeurt
Bij lagere temparaturen krijgt de accu het extra moeilijk. Gebruik antivries ruitensproeiervloeistof!

Om je te helpen je auto én jezelf zo goed mogelijk op de winter voor te bereiden, hebben we hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet. We wensen je alvast een goede en veilige winter!

Kou vind je auto niet leuk


De kou heeft een negatieve invloed op verschillende onderdelen in de auto, dus het is goed om te testen of deze onderdelen allemaal nog voldoen aan de eisen. Het winterklaar maken van je auto is echter niet alleen bedoeld ter bescherming van je auto, maar heeft ook een veiligheidsfunctie. Zo verkleinen goede winterbanden bijvoorbeeld het risico dat je in een slip raakt op gladde wegen. Het blijft echter altijd goed opletten; wegen kunnen gladder zijn dan ze lijken. Pas dus altijd je rijsnelheid en rijgedrag aan op de omstandigheden.


Bij dit soort winterse omstandigheden is het extra opletten in het verkeer

Tweedehands winterbanden

Winterbanden hebben meer grip op de weg, omdat ze meer groeven en nokjes hebben dan zomerbanden. Daardoor kunnen ze ook meer water afvoeren. Handig als je door sneeuw rijdt of op natte, gladde wegen. Ga je op zoek naar tweedehands winterbanden, koop dan in ieder geval geen banden die ouder dan vijf jaar zijn. Grote kans dat deze zijn uitgedroogd en dus minder goed hun werk doen. Om te achterhalen hoe oud de banden zijn, moet je naar de DOT-code op de band kijken. Staat er bijvoorbeeld DOT 2310, dan is de band in de 23e week van 2010 gefabriceerd. Let ook op de profieldiepte; voor winterbanden moet deze minimaal 4,5 mm zijn. Winterbanden zijn herkenbaar aan de letters M + S of een afbeelding van een sneeuwvlokje.

Vierseizoenenbanden

Naast zomerbanden en winterbanden bestaan er ook zogenaamde vierseizoenenbanden. Banden voor elk seizoen dus. Sommige mensen noemen ze gekscherend banden waar je vier seizoenen niets aan hebt. Als je kijkt naar de verschillen tussen zomer- en winterbanden, snap je wel waarom. In de winter heb je gewoon heel andere banden nodig dan in de zomer. Een band die geschikt is voor alle seizoenen, zal toch ergens tekort moeten schieten.

Sneeuwkettingen

Als je de winterbanden monteert, test dan meteen eventuele sneeuwkettingen. Oefen ook het plaatsen van de sneeuwkettingen, zodat je voorbereid bent als je ze nodig hebt. Het aanbrengen van de winterbanden is ook een goed moment om de remmen te controleren. Daar kun je nu immers gemakkelijker bij dan normaal.

Voor een dichte deur


Stel je voor: je bent al te laat voor je werk, je staat bij je auto maar krijgt de deur niet open. Vastgevroren! Dit kun je voorkomen door regelmatig slotontdooier in de deursloten te spuiten. Bewaar de slotontdooier nooit in je auto, want daar heb je weinig aan als je voor een dichte deur staat. Met een speciale rubberstick kun je bovendien de deurrubbers insmeren, waardoor er geen vocht tussen het rubber en de deur kan komen. Zo voorkom je dat de deur aan het rubber vastvriest. Heb je geen rubberstick in huis, dan kun je het ook met vaseline doen. Slotvangers kun je het beste voor de winter inspuiten met teflonspray of WD40. Hierdoor zullen de slotvangers niet vastvriezen. Krijg je de deur wel open, maar niet meer dicht? Gebruik dan een föhn om het slot te ontdooien. Vergeet de achterklep niet!

IJs- en sneeuwvrij maken


Wat is er nu lekkerder dan op een koude dag in een warme auto te stappen? Om niet in die ijzige kou terecht te komen, laten veel mensen hun auto stationair draaien terwijl ze het ijs van de ruiten krabben. Dan kan de auto al lekker opwarmen. Wij zeggen: niet doen! De motorolie is bij lage temperaturen nog dik en koud, en omdat er niet voldoende oliedruk kan worden opgebouwd in de motor, wordt de olie niet goed verspreid over de verschillende bewegende delen van de motor. Dat kan leiden tot motorschade. Start de motor gewoon als je weg wilt rijden, niet eerder. Niet alleen je auto, maar ook je buren zullen je dankbaar zijn. Want het geluid van een stationair draaiende motor begint na een paar minuten wel te vervelen.

Een flinke sneeuwbui creëert een mooi plaatje als alles bedekt is met een dikke laag sneeuw. Maar als je gaat rijden, zul je die dikke laag wel moeten verwijderen. Ga je rijden met een besneeuwde motorkap, dan bestaat de mogelijkheid dat je verblind wordt. Haal ook de sneeuw van je dak af. Andere weggebruikers kunnen last hebben van sneeuw die van jouw dak waait onder het rijden. Bovendien kan smeltende sneeuw zorgen voor bevroren ruitensproeiers. Let er ook even op dat alle ruiten (en het schuifdak) goed dicht zitten als je je auto parkeert. Anders kan je wel eens een heel koude verrassing te wachten staan...

Antivries ruitensproeiervloeistof

Gebruik antivries ruitensproeiervloeistof, want gewone ruitensproeiervloeistof kan meteen vastvriezen zodra deze in aanraking komt met de ruit. Controleer ook of er nog genoeg in zit. Gebruik liever geen water, tenzij je pure ruitensproeiervloeistof hebt die je moet aanlengen met water.

Winterbestendige koelvloeistof

Weet je niet zeker of de koelvloeistof in je auto opgewassen is tegen winterse temperaturen? Ga dan even langs je dealer. Bij de meeste dealers kun je een gratis wintercheck laten doen. Dan weet je zeker dat je auto winterklaar is. Vul de koelvloeistof nooit bij met water. Het zal niet de eerste keer zijn dat een motorblok scheurt omdat het water is bevroren, waardoor het uitzet...

Ruitenwisserbladen checken

Goed zicht is heel belangrijk als je wordt overvallen door een sneeuwbui of hagel. Check daarom je ruitenwisserbladen op scheurtjes. Dit doe je door de ruitenwisserbladen omhoog te tillen en aan het uiteinde van het rubber te voelen. Zit er een scheurtje in, dan moeten ze vervangen worden.

Accu controleren

Bijna iedereen maakt het wel eens mee: een kapotte accu. Vooral in de wintermaanden komt dit vaak voor, omdat accu's niet zo goed tegen kou kunnen. Is je accu ouder dan vijf jaar, dan kun je 'm beter vervangen. De accu's die tegenwoordig gemaakt worden, hebben vaak een lampje dat aangeeft of de accu nog goed is.

Winterbanden of zomerbanden?

Winterbanden zijn echt niet alleen voorbehouden aan mensen die op wintersport gaan. Ook in Nederland komen ze goed van pas als je veel kilometers maakt. Je kunt nieuwe winterbanden kopen, dan weet je zeker dat ze voldoen aan de eisen. Koop je tweedehands winterbanden, let er dan op dat het profiel diep genoeg is. Winterbanden zijn niet magisch; je moet goed op blijven letten en je rijgedrag aanpassen aan de weg- en weersomstandigheden. Rijd je enkel heen en weer van school naar huis of van werk naar huis, dan is de aanschaf van winterbanden niet noodzakelijk.


Barre omstandigheden voor mens en machine: zorg in het najaar dat je auto klaar voor de winter is!

Laat je voorruit niet barsten

Sterretje, of barst in je raam? In de zomer kun je best even met een sterretje in je voorruit doorrijden, beste is natuurlijk direct actie te ondernemen. Als het kouder wordt krijgen autoramen het zwaarder. Doordat de ruit van buiten sterk afkoelt maar van binnen verwarmd wordt om condens tegen te gaan, bestaat de kans dat een sterretje naar een barst uitgroeid. Ook vocht dat in de beschadiging zit kan bevriezen en dat uitzetten. Als de beschadiging groter is dan 1 cm is herstel niet meer mogelijk en zal er een nieuwe ruit gemonteerd worden. Dek dan de beschadiging af, bijv. met duct tape, en maak een afspraak met een autoschade herstel bedrijf.

Zicht, zicht, zicht

Zoals we al eerder aangaven: goed zicht is heel belangrijk. Vooral in de donkere en koude wintermaanden kan het zicht wel eens te wensen over laten. Hier volgen een paar tips om het zicht optimaal te houden onder alle omstandigheden. Staat de zon laag en is de weg vochtig of besneeuwd? Draag dan een zonnebril met polariserende glazen. Zo voorkom je dat je verblind wordt door reflecties vanwege de zon. Maak regelmatig de ruiten aan de binnenkant van je auto schoon, dit wordt vaak vergeten. Denk ook aan de binnenspiegel. Check verder of de lampjes van het dashboard het allemaal doen, wel zo prettig als het donker is. En vergeet je lampen niet! Smerige of met sneeuw bedekte lampen zorgen niet alleen dat je zelf minder goed zicht hebt, maar zorgen er ook voor dat andere weggebruikers jou minder goed zien.

Wat je verder nog nodig hebt...

In de winter zou je standaard in je auto moeten hebben liggen: een ruitenkrabber, inclusief trekker om het overtollige vocht van je ruiten te verwijderen, en een zeemlap voor de binnenkant van je ruiten. Heb je een hekel aan krabben of kom je altijd tijd te kort, dan is een voorruitscherm een goede aanschaf. Deze leg je 's avonds over de voorruit heen, en 's morgens is je ruit nog helemaal schoon. Een zaklamp is ook altijd handig om in de auto te hebben. Je kunt het beste ook een klein 'overlevingspakket' in de auto hebben liggen. Stel dat je in een lange stilstaande file terechtkomt terwijl het buiten hartstikke koud is. Wat zul je dan blij zijn als je een warme deken en wat eten en drinken in je auto hebt liggen.

We wensen je veel succes met het winterklaar maken van je auto!

ruiten krabben in de ochtend
Dit wordt ruiten krabben. Met onze tips voorkom je bevroren autoruiten óf verwijder je 't ijs snel van jouw autoraam!

Menutuning-gids.nl

Ook leuk
Standkachel auto Een standkachel in je auto, nooit meer ruiten krabben!
Tectyl Tectyl beschermt onderkant auto tegen roesten
Autostalling Autostalling voor behoud van je auto
Voorruitfolie Voorruitfolie of een anti ijsdeken: nooit meer krabben!
bevroren ruitenwissers loskrijgen Ruitenwissers omhoog bij sneeuw voorkomt ellende!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl