Home Auto kosten

Ook jij kan goedkoper auto rijden, lees onze tips!


Bespaar honderden euro's!

Goedkope tankstations vinden, de goedkoopste autoverzekeringen uitzoeken, een nieuwe auto kopen, maar net even geld te kort hebben? Lees hier de tips waar je op moet letten bij het aangaan van een autolening.

Minder autokosten

Maar ook vind je hier adviezen over hoe je de autokosten kunt verminderen door bijvoorbeeld te besparen op benzine en onderhoud. Doe er je voordeel mee!
auto kosten verlagen
Autokosten verlagen
Goedkoop autorijden kan écht. Wedden dat we je aan het denken zetten!

auto geldzaken tips
Auto geldzaken tips
Handige financiele auto weetjes & tips die je zeker €'s gaan opleveren.


Autorijden betaalbaar maken

Heb je wel eens  stilgestaan bij je huidige kostenplaatje van je auto? Het brandstofomslagpunt, de bijtelling, brandstofprijzen, autoverzekeringen, wegenbelasting en onderhoud... Op deze pagina vind je een overzicht van alle tips en tricks om hier zo zorgvuldig en betaalbaar mogelijk uit te komen.

Geld uitgeven is niet zo moeilijk, geld in je zak houden, dat is veel moeilijker. Doe je voordeel met onze tips.


auto kosten verlagen
Door slim autorijden bespaar je jaarlijks een hoop euro's.

Auto verzekering afsluiten

De goedkoopste autoverzekering voor je auto zoeken zal vast niet je meest favoriete bezigheid zijn, maar het kan je wel tot honderden euro’s per jaar besparen! Uiteraard ben je op zoek naar de meest uitgebreide dekking voor de laagste premie.


Autoverzekeringen vergelijken

Het meest eenvoudige is om via een website een vergelijking te maken. Zo heb je met een druk op de knop een overzicht van de premies die de verschillende autoverzekeraars voeren. En dat vanuit je luie stoel thuis. Zorg dat je alle auto informatie bij de hand hebt: merk, type, bouwjaar etc. Maar ook je persoonlijke informatie. Heb je al een bonus/malus historie opgebouwd? Soms kan een nieuwe verzekeraar de bonus overnemen en de malus kwijtschelden.


Inzittendenverzekering

Een aanvullende verzekering naast je basispremie is zeker een goed idee als je vaak met meerdere personen reist. Op die manier zijn al je kennissen of je gezin beschermt tegen ongevallen. Je moet er immers niet aan denken dat je slechts vier zitplaatsen hebt verzekerd, terwijl je net op dat moment met vijf mensen reist…


Meer aanvullingen

Er zijn nog twee aanvullende verzekeringen die je kunt afsluiten om helemaal gedekt te zijn tegen brokken. De ongevallen inzittenden verzekering is daar een van. Dankzij dit type zijn alle inzittenden verzekerd tegen eventuele lichamelijke en psychische schade. Ook is de schuldvraag hierbij niet belangrijk, er wordt hoe dan ook uitgekeerd. Dat kan je een hoop ziektekosten schelen! Het andere type is de verhaalsbijstandverzekering. Als je juridische hulp nodig hebt bij de afwikkeling van bijvoorbeeld de schuldvraag of bij het verhaal halen, dan is de advocaat door de verzekering bekostigd.


Autoverzekering accessoires

Als ware autotuner heb je natuurlijk een hoop extra spullen in je auto gemonteerd. De vraag is dan of die wel automatisch meeverzekerd zijn. Dat is niet bij alle verzekeraars zomaar het geval. Tuning-gids heeft onderzoek gedaan naar de beste verzekeraar voor je getunede auto en daar kwam een verrassend resultaat uit. Je bent namelijk het beste uit bij Centraal Beheer. Bij hen kan je het beste terecht want alle extra accessoires worden standaard onbeperkt meeverzekerd.  Dashboardcamera

In de racerij zie je ze veel: camera's op het dashboard van auto's. Niet alleen zijn die dingen ontzettend gaaf, ook op de openbare weg kunnen ze enorm nuttig zijn. Want mocht er zich iets naars voordoen, dan kan je aan de hand van de beelden bij je verzekeraar claimen dat jij in elk geval niet de schuldige was. Vaak geven verzekeraars een extra premiekorting op voertuigen met een online dashboardcamera. Dit is dus zeer de moeite van het overwegen waard! Je no-claim korting zal hierdoor nog verder dalen.

Dashboardcamera autoverzekering
Dashboardcamera autoverzekering: de toekomst!

Auto verzekeren op de naam van je ouders?

Jongeren willen zodra ze hun rijbewijs hebben gehaald maar wat graag een auto kopen. Dit lukt meestal nog wel, maar dan vergeten ze even de vaste lasten. Omdat hun ouders hen soms uit de brand kunnen helpen, wordt de autoverzekering nog weleens op naam van hun ouders bijgeschreven. Maar doe dit niet! De verzekeraar kijkt namelijk naar de regelmatige bestuurder bij een ongeval. En dat zijn de ouders dus niet. En dat betekent: geen dekking. Je kan daarom als starter beter direct je eigen premie gaan betalen. Je kunt daardoor direct beginnen met het opbouwen van je eigen no-claim korting waar je nog decennia baat bij kan hebben.


Auto’s importeren en de BPM

Een auto importeren kan flink schelen qua prijs. Er zijn websites die je direct kunnen laten zien of je elders je auto goedkoper kan verzekeren. Een auto uit het buitenland importeren kan je best zelf als particulier doen. Maar je kunt dit ook overlaten aan een professional. Het scheelt wel een hoop kosten als je dit zelf doet: auto importbedrijven rekenen vaak tussen de € 1.500 - € 2.000 aan servicekosten. Er is wel een belasting voor personenauto’s en motorrijwielen (BPM). Deze is afhankelijk van: de catalogusprijs, het type brandstof en de leeftijd van de auto. De betaling doe je aan de douane en is eenmalig. 


Huren of leasen?

Als je zelf niet in het bezit bent van een auto, dan zijn er diverse mogelijkheden om hier toch tijdelijk aan te komen. En dan hebben we het niet over het lenen van een vriend. Er zijn vele professionele bedrijven die auto’s verhuren of leasen voor korte en langere periodes.


Huren van een auto

Vooral voor mensen zonder auto is een huurauto de uitkomst als je toch een rijbewijs hebt en in Europa op vakantie gaat. Je bent meestal een stuk goedkoper uit dan een vliegticket. Ook kan het soms uit om zelf een kleine auto aan te schaffen en om voor langere reizen een huurauto te nemen. Hierdoor kan het huren zelfs veel aantrekkelijker zijn voor je portemonnee dan door daadwerkelijk een voertuig te kopen.Auto leasen?

Een leaseovereenkomst houdt in dat je over een bepaalde periode een auto mag gebruiken waar je periodiek een vergoeding voor overmaakt. De auto is juridisch gezien niet van jou, maar wel een fiscaal eigendom.

Dit bedrag wordt door allerlei factoren berekend: jou inkomen, de kilometers die je maakt en de hoeveelheid accessoires van je leaseauto. Je begrijpt het dus al, hier kan je flink op besparen. Auto financiering en lening afsluiten

Als je een lening voor je auto wilt sluiten dien je op een aantal zaken te letten. Wij hebben een aantal essentiële vragen voor je, krijg je vage antwoorden, dan weet je hoe laat het is...

Wat is het exacte bedrag wat ik uiteindelijk voor de auto betaal?
Wat is het exacte bedrag wat gefinancierd wordt? 
Wat is de hoogte van de maandelijkse betaling? 
Hoeveel maandelijkse betalingen zijn er? 
Zijn er eventuele boeteclausules voor versnelde aflossing?

Let ook op de 'kleine lettertjes', verborgen kosten kunnen het verhaal aanzienlijk duurder maken. Het lenen van geld om je auto mee te financieren kan dan ook op allerlei manieren. Denk aan uitgestelde betalingen, doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Vergelijk daarom alle aanbieders! Of het nu gaat om banken of verzekeraars, een onafhankelijke vergelijkingssite bespaart je een hoop geld.


Een grijs kenteken

Sinds 2005 rijden er veel bedrijfswagens of auto's met een aanhanger rond met grijze kentekens. Het belastingvoordeel dat veel
 particulieren hadden bij een bestelwagen is weggevallen, maar dit is wel terug te vragen bij de belasting. Dus ben je ondernemer en gebruik je een bestelwagen voor je werk, dan kom je hier zeker voor in aanmerking. 


Aankoop tips

Of je nu een spiksplinternieuwe auto gaat kopen of een tweedehandse, er zijn een aantal belangrijke tips die we je absoluut 
niet kunnen onthouden. Ga bijvoorbeeld altijd een goed gesprek aan met de verkoper. Je weet dan direct meer over de achtergrond van de auto. De vijf punten waar je sowieso op moet letten tijdens het checken van de auto zijn: de autopapieren, krassen en roest (het exterieur), de cabine, de motor en het belangrijkste: maak die testrit!


Auto aankoopkeuring

Mocht je een auto op het oog hebben die wordt aangeboden door een tweedehands handelaar. Dan is het wijs om de auto voor de aankoop te laten keuren. De mening van een keurmeester weegt toch wel iets zwaarder dan die van de verkoper. Mochten er 
mankementen gevonden worden, dan kan je door slim onderhandelen de prijs behoorlijk omlaag krijgen. Of simpelweg eisen 
dat de auto eerst maar eens in tiptop vorm is.


De dagwaarde bepalen

Verkopers maar ook kopers opgelet! De inruilwaarde van je oude auto is de afgelopen jaren flink gestegen. Je kunt je auto eenvoudig laten taxeren bij een autobedrijf, bij de BOVAG, via het internet en er zijn zelfs heuse apps voor je smartphone. Natuurlijk is de inruilwaarde niet het enige dat de dagwaarde bepaalt. Ook de kleur, uitvoering, type en bouwjaar spelen mee.


Het vrijwaringsbewijs en het overschrijven van je auto

Als particuliere autoverkoper regel je een deel van de verkoop met behulp van het vrijwaringsbewijs die je op ieder postkantoor in Nederland kunt invullen. Hierdoor vervallen de drie grote kostenposten voor jou: de verzekering, belasting en de keuring. Deze worden door het bewijs automatisch overgedragen aan de nieuwe verkoper. Ook het kenteken dien je over te schrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Pas dan kan je overgaan tot de daadwerkelijke verkoop. En denk eraan: pas als je het bewijs hebt plus de aankoopsom, geef dan pas de autopapieren en sleutels aan de nieuwe eigenaar.


Je auto schorsen

Heb je eindelijk je oldtimer gevonden, dan is de kans groot dat je er vast jarenlang aan wilt gaan sleutelen. Je auto zal dan vast niet door de keuring heen komen en dus is het rijden op de openbare weg uitgesloten. Dit is vast geen probleem voor je, maar je betaalt je wel blauw aan wegenbelasting, je autoverzekering en de apk keuring. Voorkom deze extra lasten door je auto te schorsen. Dit kan je gewoon vanachter je computer fiksen en de RDW zal er direct een melding over ontvangen. Je kenteken is op dat moment geschorst totdat je oldie weer helemaal in de oude oorspronkelijke staat verkeert. 


Goedkoop tanken

Goedkoop liters benzine of diesel tanken wil natuurlijk iedereen wel. De meest voor de hand liggende tips zijn: tanken bij onbemande benzine pompen en/of je aanmelden bij United Consumers. Via een tankpas van hen profiteer je dan van schaalvoordelen (veel benzine in 1x kopen) die zij kunnen bedingen. Maar vergeet ook praktische tips niet: een te lage bandenspanning veroorzaakt bijvoorbeeld een hoger benzine verbruik. En wissel tijdig van zomer- of winterbanden.


Reclame rijden

Rijdend geld verdienen? Dat kan. Van de benzineprijzen word je ook niet al te vrolijk. Door het plakken van stickers op je auto kun je als 'rijdend reclamebord' fungeren. Afhankelijk van de grootte van de stickers, waar ze zijn opgeplakt en hoeveel kilometers je maakt ontvang je een vergoeding. 


Je rijbewijs halen

De eerste klus is het kiezen van een geschikte rijschool als je dan eindelijk 18 jaar bent geworden. De een heeft andere tarieven dan de ander. En bij sommige mag je veel eerder afrijden. Dat hangt uiteraard ook nauw met je eigen talent. Toch zijn er wel veel overeenkomsten tussen verschillende aanbieders als het aankomt op de service. Het is dan ook een goed idee om van te voren alle scholen te vergelijken om te zien wat het beste bij jou past qua service en prijs.In Nederland bestaat je uiteindelijke examen uit een theorietoets en een praktijktoets. 

De theorietoets moet je halen voor je praktijkexamen en is een halfjaar geldig. Voor de theorietoets zijn er zowel meerkeuze als open vragen. Dat maakt het wel iets moeilijker, maar er zijn genoeg oefenboekjes en oefententamens om dit goed in je hoofd te stampen. En ben je dan eindelijk geslaagd? Van harte, je mag je rijbewijs aanvragen op het gemeentehuis en je kan het  rijbewijs na een dag of vijf komen afhalen. Dit is het zogenaamde beginnersrijbewijs. Het maakt hiervoor niet uit hoe oud je bent, je krijgt dat bewijs sowieso eerst. Dat betekent dat je aan wat strengere regels gebonden bent de komende vijf jaar. Gaat dat allemaal vlekkeloos, dan krijg je een normaal rijbewijs zonder het gevreesde puntensysteem.


LPG-systemen

Rijd je minimaal 20000 kilometer per jaar, dan is het overwegen van een gasinstallatie een gezond idee. Op gas rijden is niet alleen veel beter voor het milieu, ook is de brandstof veel goedkoper dan die vervuilende diesels en benzinemotoren. Als je over deze kilometergrens heen gaat, dan is de belasting die je extra betaalt voor de installatie te verwaarlozen ten opzichte van de brandstofprijs.


De recycling van je auto

Mocht je geliefde auto het dan toch eindelijk helemaal hebben begeven dan is er nog altijd de optie om haar te recyclen. Veel materiaal kan nog worden herbruikt. Een auto bestaat immers uit meer dan 75 procent uit allerlei soorten metaal. Veel daarvan zijn kostbaar en een hoop groene recyclingbedrijven winnen dit maar wat graag terug. 

Menutuning-gids.nl

Ook leuk
Dagwaarde auto bepalen Dagwaarde van een auto bepalen
accessoires autoverzekering Hoe én waar verzeker je auto accessoires het optimaal?
Auto verzekeren op naam ouders Auto verzekeren op naam van je ouders, slim of dom?
Auto schorsen Auto schorsen kan geld opleveren, hier de tips
BPM berekenen BPM berekenen: lees hier alles over BPM informatie

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl