Home Winter tips Autodeur bevroren

IJskoud probleem: autodeur bevroren. En dan?

Een vastgevroren autodeur komt altijd op het verkeerde moment. Wat moet je doen als je autodeur bevroren is en wat moet je absoluut laten? En belangrijker: kun je een vastgevroren autodeur eigenlijk voorkomen? Heel gemakkelijk: met een spray of rubberstick!

Autodeur bevroren


Nietsvermoedend wandel je 's ochtends naar je auto. Je steekt de sleutel in het autoslot en draait. Klik! Maar waarom krijg je dat portier nu niet open? Oké, het is koud buiten. Maar jij moet gewoon naar je werk! Het is nu verleidelijk om hard aan de deurhandel te trekken of een bak met heet water over de deur te kiepen. Niet doen! Voorkomen is beter dan genezen. Op deze pagina leggen we je uit hoe je het beste te werk kunt gaan en welke producten je daarvoor gebruikt.
autodeur bevroren vastgevroren autodeur
Een bevroren autodeur komt altijd ongelegen...


Vastgevroren autodeur


Als de temperaturen dalen kunnen er problemen ontstaan. Je rijdt in de kou en hebt de verwarming aan staan. Het wordt lekker warm in de auto. Die warmte trekt een kleine hoeveelheid condensatie aan.

Als je de auto langdurig parkeert of wegzet voor de nacht, dan wordt die condensatie langzaam omgezet in ijs. Na een poosje is de autodeur vastgevroren aan de deurrubbers.Ga niet met grof geweld proberen om de deur open te krijgen. Druk het portier even goed aan (gooi je achterwerk er bijvoorbeeld tegenaan) en deze zal daarna in de meeste gevallen gewoon te openen zijn. Lukt dat niet, probeer dan één van de andere portieren. Eenmaal in de auto (binnengekomen door welk portier dan ook) zet je de motor aan en zal de warmte het ijs van binnenuit laten smelten.

Voorkom bevriezing!


Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om te voorkomen dat je autodeur bevroren raakt. Ten eerste is het natuurlijk slim om je auto bij lage temperaturen in de garage of carport te plaatsen. Heb je die niet, dan kun je kiezen voor een autohoes. Koop het liefst een hoes op maat.

Check je rubbers regelmatig: zij zijn de boosdoeners als je autodeur bevroren is. Vervang je rubbers als deze oud en versleten zijn. En smeer ze preventief in! Volg daarbij echt de rondingen van de rubbers en pak zowel de binnenkant als de buitenkant.Rubberstick


Staat je wagen straks een poosje in de kou? Behandel de rubbers van je portieren en je ramen dan preventief met een rubberstick of rubberspray.

Neem eventueel een doekje om het middel goed over de gehele rubbers te verdelen. Zo voorkom je dat je rubbers bevriezen en scheuren als je een deur of raam opent. De rubberstick kun je ook in de zomer gebruiken om de rubbers te beschermen tegen uitdrogen, scheuren en verkleuren.  
 
rubberstick rubberspray
Effectief: de rubberstick en -spray van Valma
     

WD40


Het middel wd40 is een multispray die onder meer deurrubbers kan reinigen en beschermen en eventueel vocht verdrijft: minder vocht op de deurrubbers betekent minder kans dat deze vastvriezen aan de autodeur.

Spray wd40 op een doekje. Niet rechtstreeks op de deurrubbers, want dan zal een deel van de vloeistof afketsen en komt de geur in de auto terecht.


Alternatieve middeltjes


Ook siliconenspray is een veelgebruikt middel die bevriezing van de rubbers kan voorkomen, maar sommige experts raden dit af, omdat dit de rubbers zou beschadigen. Kies voor veilig en neem een rubberstick of wb40.

Veel mensen kiezen liever voor een nog goedkopere optie: vaseline. Dit wordt door kenners sterk afgeraden. Wil je toch vaseline gebruiken, kies dan in elk geval een zuurvrije variant . Talkpoeder wordt ook nog wel eens gebruikt, maar wij adviseren je om het bij de betere middelen te houden. Erg duur zijn die niet: de rubberstick van Valma kost maar een paar euro.

Wie een lang verlengsnoer bij de hand heeft zou ook kunnen kiezen voor het ontdooien van het portier met behulp van een föhn. Weer geldt: alleen doen in noodgevallen. Houd de warme föhn dan niet te dicht bij de rubbers, om uitdroging te voorkomen.

Remote Starter

Autofabrikanten bieden deze optie steeds vaker aan: een op afstand bedienbaar start systeem. Zolang zo'n remote starter goed geïnstalleerd is, is dit een prima oplossing. Je start de auto voortijdig op, van buitenaf. Terwijl je nog even een kop koffie neemt smelt het ijs alvast. Zo is de auto al ontdooid en lekker warm als je erin stapt. Ideaal!
auto bevroren
Eventjes geduld a.u.b...Het ontdooien kan even duren!

Autoslot bevroren


Is je autoslot bevroren? Hijg er een paar keer in of gebruik een rietje: steek deze in het slot en blaas erop. De warmte van je adem zal het slot in veel gevallen doen ontdooien. Ook handig om in huis te hebben: de slotontdooier.
"Hijgen in je autoslot, met of zonder rietje. Een beetje vreemd, maar het werkt! "

Autoruit bevroren


Voor de ramen, al dan niet elektrisch bedienbaar, geldt: zijn ze bevroren? Probeer ze niet te openen voordat ze volledig ontdooid zijn! Op de ramen of de rubbers eromheen kun je beter geen olie of spray gebruiken. Je hebt namelijk met glas te maken. Als je teveel gebruikt krijg je een vette waas op het glas en dat gaat ten koste van je zicht.

 


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle banden & velgen artikelen lees je hier
Ook leuk
Standkachel auto Een standkachel in je auto, nooit meer ruiten krabben!
Winterbanden verplicht Winterbanden verplicht: let op de risico’s!
Winterbanden Een winterbandenset, waarom winterbanden?
Voorruitfolie Voorruitfolie of een anti ijsdeken: nooit meer krabben!
Slotontdooier Slotontdooier: maakt bevroren autoslot weer los!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl