Home Winter tips Winterbanden verplicht

Winterbanden verplicht: let op de risicoís!

Winterbanden zijn in sommige landen verplicht. Rijden op winterbanden is natuurlijk veel veiliger. Maar als winterbanden verplicht zijn en je rijdt zonder, dan loop je meer risico's dan je denkt! Op Tuning-gids.nl lees je alle ins & outs.Winterbanden verplicht

In veel Europese landen zijn regels opgesteld voor het rijden op winterbanden. En dat is niet voor niets. Rijden op winterbanden is vele malen prettiger en veiliger. Wie deze regels negeert neemt bovendien een financieel risico!

In welke landen is het rijden op winterbanden verplicht? In Finland zijn winterbanden gewoon verplichte kost. In Oostenrijk geldt datzelfde, maar alleen in de periode van 1 november tot en met 15 april. In Zweden zijn winterbanden van december tot en met maart verplicht voor toeristen. 
winterbanden winterband verplicht
Hier is meer profiel geen overbodige luxe!


Winterse omstandigheden

In de meeste Europese landen zijn winterbanden alleen verplicht bij 'winterse omstandigheden', zoals vorst, sneeuw en ijzel. Deze regel geldt in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Zweden en Finland. 

In Nederland en BelgiŽ is er (nog) geen wetgeving die winterbanden verplicht. Inderdaad: dat is nou precies de reden dat er meteen een verkeersinfarct als er een beetje winterse neerslag valt. Je begint al snel te glibberen op bandjes met onvoldoende profiel!Risico's

Winterbanden verplicht? Als je toch zonder rijdt zet je niet alleen jouw veiligheid en die van de overige weggebruikers op het spel. Je riskeert bovendien een dikke boete en een verhoogde kans op aansprakelijkheid bij een ongeval! Nu is af en toe een beetje ondeugend zijn best geinig... maar riskeren dat je je hele leven moet betalen voor schade die zonder jouw schuld is ontstaan? Niet doen!  


Aansprakelijkheid

Say what? Stel: je rijdt zonder winterbanden in een land waar winterbanden verplicht zijn. Er vindt een verkeersongeluk plaats. Bij de beoordeling van de aansprakelijkheid weegt het feit dat jij je niet aan de regels hebt gehouden mee. Dus: ook al reed je tegenligger nog belabberder dan je schoonmoeder, jŪj loopt het risico om eerder of voor een groter deel aansprakelijk te worden gesteld, alleen omdat je niet op winterbanden reed.


Niet gedekt?

Je rijdt zonder de verplichte winterbanden en raakt betrokken bij een verkeersongeval. Keert je verzekering dan niet uit? Op dit punt kunnen we je geruststellen: in veruit de meeste gevallen wordt de schade gewoon vergoed door je verzekering. Tenminste, als er geen sprake is van roekeloos rijgedrag. Autobandenspecialisten roepen wel eens dat je ongedekt bent als je zonder de verplichte winterbanden rijdt. Dit is puur een verkooppraatje. 

winterbanden verplicht gladheid

Dag no-claimkorting!

Opletten geblazen: als winterbanden verplicht zijn en je rijdt zonder, dan heb je wel een probleem. Door je overtreding loop je meer kans om aansprakelijk te worden gesteld. Word jij als schuldige aangewezen, zeg dan maar "dag" met je handje tegen je no-claimkorting. Je zult enorm zakken op je bonus malus ladder en fors meer premie moeten betalen voor je autoverzekering.
" Zijn winterbanden verplicht en rijd jij zonder? Dat kost je bij schade onder meer je no-claimkorting! "


Boete

Naast een grotere kans om aansprakelijk te worden gesteld, het verlies van je no-claimkorting en een hogere premie voor je autoverzekering riskeer je ook nog eens een behoorlijk vette boete. 

Als je in het buitenland negeert dat winterbanden verplicht zijn en je wordt aangehouden, dan kan de politie aangeven dat je op deze manier het verkeer in gevaar brengt. Je kunt hiervoor een flinke bekeuring krijgen. En deze gaat jouw verzekeraar helaas niet voor je betalen!


Winterbanden: gewoon veiliger

Of winterbanden nu verplicht zijn of niet, zeker is dat je veel veiliger rijdt op echte wintersloffen. Ga maar na: je gaat toch zelf ook niet op je hoge hakken door de sneeuw banjeren? Okay, verkeerd voorbeeld misschien... maar het moge duidelijk zijn dat in de winter de snowboots niet voor niets niet aan te slepen zijn. Profiel is wat we nodig hebben als we niet willen gaan glibberen en glijden!


Winterbanden: wanneer?

Winterbanden zijn in veel landen niet alleen verplicht als er een dikke laag sneeuw ligt. Deze bandjes zijn, door de speciale rubbersamenstelling en het bijzondere en extra diepe profiel, namelijk net zo nuttig bij koud en nat herfstweer. Regen en vuil kunnen gemakkelijker worden afgevoerd. Over het algemeen kun je stellen dat het van half oktober tot half maart slim is om je winterslofjes aan te hebben. Dat is meestal de periode dat de temperatuur op of onder de 7 graden Celcius komt. Rijd je dan op zomerbanden, dan zijn die te hard om voldoende grip te creŽren.


Te duur? 

Welnee. Voor 100 euro heb je al een zeer goede winterband te pakken. Natuurlijk heb je er wel vier nodig, maar bij normaal gebruik gaan je winterbanden minstens drie winters mee. 

Dat betekent een hele winter veel prettiger en veiliger rijden voor 125 euro. Toch te prijzig? Je kunt ook winterbanden huren, ideaal voor de wintersportvakantie. Een set winterbanden huren kost zo'n 150 euro per week. 
winterband sneeuwketting
Naar de bergen? Sneeuwkettingen mee!


Reizen = voorbereiden!

Ga je met de auto naar een wintersportbestemming? Zorg ervoor dat je auto goed is uitgerust en voor vertrek nog een goede winterbeurt krijgt. Zorg voor de juiste banden, eventueel sneeuwkettingen en natuurlijk voldoende ruitensproeiervloeistof met antivries en een goed gevulde pechtas en verbanddoos. Vergeet ook niet een goede ijskrabber plus een trekker en een zeem voor de binnenkant van je ruiten mee te nemen. Controleer ook je autoverlichting. Optimaal zien en gezien worden is essentieel!


Check de regels

Check ruim van tevoren welke verplichtingen en regels gelden in het land waarheen je reist. Het kan ook geen kwaad om bij je verzekeraar even je dekking te controleren, en natuurlijk zorg je ervoor dat je recht hebt op pechhulp in het buitenland. Ga je richting de bergen? Neem dan zeker je sneeuwkettingen mee. Ga je naar ScandinaviŽ, dan zijn spijkerbanden aan te raden.
Menutuning-gids.nl
Ook leuk
Auto tent Garage tent en autotent onmisbaar voor autoliefhebber?
Sneeuwkettingen en autosock Sneeuwkettingen kopen, wat is belangrijk?
Winterbanden Een winterbandenset, waarom winterbanden?
Voorruitfolie Voorruitfolie of een anti ijsdeken: nooit meer krabben!
Autodeur bevroren IJskoud probleem: autodeur bevroren. En dan?

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl