Home Winter tips Winterbanden huren

Winterbanden huren: handig en superveilig!

Winterbanden en sneeuwkettingen zorgen ervoor dat je je auto beter onder controle hebt bij winterse omstandigheden. In de winter heb je te maken met lage temperaturen, een nat en vies wegdek, gladheid en onvoorspelbare situaties op de wegen. Te duur? Huur dan winterbanden!


Winterbanden

Winterbanden huren heeft veel voordelen: het is een misverstand dat deze banden alleen nut hebben bij het rijden op sneeuw en ijs. 

Winterbanden hebben een speciale rubbersamenstelling en een ander en dieper profiel waardoor regen, sneeuw en vuil veel beter afgevoerd worden.

Hierdoor ontstaat veel meer grip op natte, koude, besneeuwde en gladde wegen. Dat betekent een kortere remafstand, een goede wegligging en betere rijeigenschappen.

Tegenwoordig hebben winterbanden bijna geen nadelen meer: ze zijn geluidsarm en je kunt er wel 240 kilometer per uur op rijden.

winterband winterbanden huren
Profieltje he? Dit is een goede winterband!

Winterbanden huren

Twijfel je over de aanschaf van zo'n mooie set? Huur eens winterbanden voor een seizoen en probeer het uit! Je zult zien hoeveel beter je auto op de weg ligt en merken dat je de wagen veel beter kunt beheersen bij zware regen, ijzel en sneeuw.

Tijdelijk winterbanden nodig? Ga je op wintersport? Winterbanden huren is echt een handige optie. Er zijn steeds meer bedrijven die winterbanden verhuren. Voor zo'n 140 euro kun je een week lang veilig rondrijden met vier perfecte winterbanden.

Voor die prijs worden ze overigens meestal ook keurig voor je gemonteerd. Reserveer je winterbanden tijdig, omdat veel aanbieders een beperkt aanbod hebben.

Huren of kopen?


Gemiddeld kost een goede winterband zo'n 90 euro. Per set ben je dan 360 euro kwijt. Als je drie keer een setje huurt betaal je ongeveer 3 x 140 euro: 420 euro. Dat betekent dat je na drie keer huren beter af bent om een set te kopen. De meeste winterbanden gaan, bij normaal gebruik, makkelijk drie winters mee. Als de temperatuur structureel niet meer onder de 7 graden Celsius komt moeten er bellen gaan rinkelen. Wissel de winterbanden dan weer terug naar zomerbanden. Een te hoge temperatuur zal het zachte rubbertype van winterbanden nl. in een rap tempo doen slijten. Wees geen dief van je eigen portemonnee. Trouwens op een heerlijke voorjaarsdag loop jij toch ook niet in de winterkleren?


Welke winterbanden


De resultaten van de jaarlijkse ANWB Winterbandentest zijn een prima maatstaf bij de keuze voor een winterband. Vervang altijd alle vier de banden; verschillende soorten en merken onder je wagen maakt het gedrag van je auto onvoorspelbaar. Neem banden in de voorgeschreven bandenmaat en kies bij brede banden en grote velgen voor de kleinste maat die voorgeschreven staat.

Een goede winterband heeft minimaal 9 millimeter profiel. Als er minder dan 5 millimeter op zit is het de hoogste tijd voor vervanging.

winterband huur winterbanden
Er zijn veel verschillende winterbanden. Kies de juiste maat!

Wanneer winterbanden


Het is aan te raden om vanaf half oktober tot half maart op winterbanden te rijden. In die maanden kunnen winterse omstandigheden de weg glad en onveilig maken. Vervang je zomerbanden door winterbanden zodra de temperatuur onder de 7 graden Celsius komt. Een zomerband wordt dan te hard en verliest zijn grip.

Bijkomend voordeel van winterbanden: in de periode dat je hierop rijdt slijten je zomerbanden niet. Die gaan dus veel langer mee!

Regels winterbanden


Winterbanden zijn in Nederland nog niet verplicht, maar in sommige landen (zoals Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en de Ardennen) is dat in bepaalde periodes van het jaar wel het geval. Ga je richting de bergen? Vergeet dan ook zeker je sneeuwkettingen niet!

Aansprakelijk


Ga je in de winter naar het buitenland, zorg dan dat je altijd winterbanden bij je hebt, zodat je een boete kunt voorkomen. In een aantal Europese landen ben je zonder winterse uitrusting al volledig aansprakelijk bij een ongeval. En nog veel belangrijker: zonder winterbanden is je veiligheid en die van je medepassagiers verre van optimaal. Je kunt de regels per land nazoeken op de website van de ANWB.

Winterse rijtips


Het rijden bij winterse omstandigheden als gladheid en sneeuw op de weg vergt extra vaardigheden van de bestuurder. Een natte weg is twee keer zo glad als een droge. Een besneeuwde weg vier keer en een bevroren weg zelfs acht keer zo glad.
" Bij droog, zeer koud weer is het oppassen geblazen. De weg kan dan op sommige plekken ineens verraderlijk glad zijn! "

Rustig reageren


Rustig reageren is het belangrijkste. Je kunt snel optrekken, hard remmen en hoge snelheden beter vermijden. Trek rustig op en schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling om het risico op slippen te verminderen. Realiseer je dat de benodigde remweg veel langer is bij een glad wegdek.      


Op de motor remmen


Kijk vooral goed uit bij droog, zeer koud weer. Het asfalt is dan vaak droog, met hier en daar verraderlijke, bevroren plassen.

Rem zoveel mogelijk op de motor en doe dat zeer geleidelijk, om te voorkomen dat de remmen blokkeren en je gaat slippen. Gebeurt dat toch, laat het rempedaal dan los totdat je weer grip hebt.


Recht afremmen

Neem tijdig snelheid terug als er een bocht nadert. Rem af in een rechte lijn en ga de bocht in met een lage, constante snelheid. Stuur soepel en zonder grote stuurbewegingen. Glijdt de voorzijde van je auto weg, neem dan gas terug en rem zonodig iets. Glibbert de achterzijde weg (bij voorwielaandrijving) geef dan juist iets meer gas en vermijd het rempedaal.
sneeuwketting wintersport
Op wintersport in de bergen? Sneeuwkettingen mee!

Winteruitrusting


Een winteruitrusting is niet klaar met een kwartet winterbanden en, als je naar de bergen gaat, sneeuwkettingen. Vergeet de antivries en de speciale ruitenwisservloeistof niet. Check ook zeker je ruitenwissers, want die moeten hard werken bij winters weer!

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Winter tips
Auto winterklaar maken - tips voor winterbeurt van auto
Winterbanden
Winterbanden pagina, informatie over winterbanden en sneeuwkettingen.
Winterbanden met velg
winterbanden met velg slimste keuze?
Banden & velgen
Autobanden en auto velgen - de beste band en velg informatie op een rijt
Winterbanden profiel
Winterbanden profiel: verwissel banden bij een diepte van 4 mm.
Meer
Alle winter tips artikelen lees je hier

Ook leuk
handrem vastgevroren Een vastgevroren handrem? Hier de oplossingen!
bevroren ruitenwissers loskrijgen Ruitenwissers omhoog bij sneeuw voorkomt ellende!
Autostalling Autostalling voor behoud van je auto
Auto tent Garage tent en autotent onmisbaar voor autoliefhebber?
Autodeur bevroren IJskoud probleem: autodeur bevroren. En dan?

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl