Home Winter tips Antivries

Winter? Gebruik antivries als ruitensproeiervloeistof!

Antivries zorgt ervoor dat je ruitensproeiervloeistof minder snel bevriest. Een goede antivries reinigt je voorruit en beschermt het sproeierreservoir tegen bevriezing. Maar een antivries ruitensproeiervloeistof heeft nog veel meer voordelen!


Ruitensproeiervloeistof

Als de winterse kou in aantocht is, vervang je je zomerbanden door winterbanden. Maar daarmee ben je nog niet klaar, want zodra de temperatuur onder de nul zakt kunnen je ruitenwissers het wel eens lastig krijgen: Je ruitensproeiervloeistof is bevroren! En als de winter echt begonnen is wordt de voorruit al snel wit door winterse neerslag en pekel op de weg. Voor je het weet kun je niets meer zien. Dit kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Dit soort problemen kun je gelukkig heel eenvoudig voorkomen. Koopt wat antivries, bij voorkeur in een 5 liter verpakking. Waarom? Dat lees je verderop!
antivries in auto gieten
idealiter vul je het reservoir vòòr de wintermaanden met antivries!


Antivries


Zorg voor voldoende antivries in je sproeierreservoir, dan kan je ruitensproeiervloeistof niet bevriezen. De vloeistof kan op je voorruit  dus ook niet in ijs veranderen en je ruitenwissers kunnen niet aan je voorruit vastvriezen.

Verder voorkomt een goede antivries bevriezing van het ruitensproeierreservoir en de leidingen naar de sproeiers. Een goede antivries verwijdert natuurlijk ook vet, vuil en pekel van je ruiten.

Reservefles

Een verstandige autobezitter gaat altijd voorbereid op pad. Neem een reservefles antivries mee! Zeker als er sneeuw, ijs of pekel op de weg ligt, gebruik je ongemerkt heel veel ruitensproeiervloeistof. Als je dan zonder antivries komt te zitten, kun je al snel bijna niets meer door je voorruit zien. Vervelend, maar bovenal gevaarlijk!

Eigenschappen goede antivries

Als je dan toch antivries gaat aanschaffen, neem dan meteen een goede variant, zodat je auto goed beschermd is tegen de winterse kou. Welke eigenschappen heeft een goed antivries?

1) Reinigt de voorruit, beschermt het sproeierreservoir tegen bevriezing (tot -20°C) 
2) Heeft een citrusgeur 
3) Is inclusief schenktuit 
4) Voorkomt bevriezing van het ruitensproeiersysteem
5) Voldoet aan de zwaarste testnormen 
6) Beschadigt de lak niet en veroorzaakt geen corrosie 
7) Veroorzaakt geen barsten in de koplampen
8) Vorstbescherming volgens norm ASTM D1177-94 
9) Kant en klaar voor gebruik


Antivries kopen

Haal antivries gewoon bij een tuincentrum, want bij een tankstation betaal je veel meer. Schaf meteen een 5-liter fles aan, want antivries vliegt er in de winter snel doorheen. Bovendien ben je per liter duurder uit als je een kleine fles koopt. Neem meteen een schenktuit mee (tenzij je erg goed kunt mikken). Antivries is ook online te koop, maar niet alle webshops bezorgen het product thuis, vanwege de 'gevaarlijke stoffen'.

antivries bijvullen
Koop een jerrycan, verhoudingsgewijs is dit veel goedkoper.


Welke?

Er zijn verschillende soorten antivries. Het verschil zit 'm in het aantal graden vorst waartegen de vloeistof bestand is. Wij adviseren om te kiezen voor antivries die effectief blijft tot minimaal -20° Celcius.

Er is ook geconcentreerde antivries, die voor gebruik aangelengd moet worden met water. Het spreekt vanzelf dat je hierbij goed let op de juiste verhouding. Zorg ervoor dat de vloeistof bestand is tegen minstens 20 graden vorst, dan zit je veilig.


Antivries meter

Waar ligt het vriespunt van mijn ruitensproeiervloeistof? Een antivries meter kan je dit precies vertellen. Zo'n metertje is al voor een paar euro te koop en vertelt je exact tot hoeveel graden vorst je ruitensproeiervloeistof naar behoren werkt. Zo weet je ook meteen of je voldoende antivries aan je ruitensproeiervloeistof hebt toegevoegd. Vul de ruitensproeiervloeistof dus bij als het sproeierreservoir nagenoeg leeg is, zodat je de antivries niet teveel verdunt. 

Koelvloeistof en antivries

Met een antivries meter kun je natuurlijk ook de koelvloeistof controleren en bekijken tot hoeveel graden vorst je motor beschermd is. Verwijder de dop van de radiateur (pas op bij een warme motor), stop het slangetje van de meter in de vloeistof en zuig daar wat van op. De meter geeft aan tot welke temperatuur de koelvloeistof je motor beschermt. 

Overigens bestaat er vaak onduidelijkheid over het verschil tussen antivries en koelvloeistof. Het komt hierop neer: antivries verlaagt de temperatuur waarbij een vloeistof begint te bevriezen. Handig dus voor de ruitensproeier. Koelvloeistof verzorgt de koeling van een verbrandingsmotor. Het kookt pas bij 140 graden en bevriest pas bij ongeveer -36 graden Celcius. Antivries is één van de vele ingrediënten van koelvloeistof. 

Checken en bijvullen

Hoe weet je dat de ruitensproeiervloeistof op is? Gelukkig zijn sommige dingen in het leven simpel: als er niets meer uitkomt! Bijvullen doe je als de motor niet (meer) heet is. Maar hoe moet dat precies? Je leest er alles over op onze pagina over ruitensproeiervloeistof. Daar vindt je trouwens ook info over hoe je de sproeier anders kunt instellen en wat je moet doen als deze verstopt is.

bevroren auto
Krabben en wat antivries maakt dit voorraam weer helemaal schoon


Zelf maken

Antivries is geen goedkoop goedje. Sommige mensen kiezen er daarom voor om zelf een alternatiefje te brouwen. Als je een liter brandspiritus mengt met een kopje water en twee eetlepels afwasmiddel, dan krijg je inderdaad iets dat op ruitensproeiervloeistof lijkt. Maar pas op: goedkoop is hier duurkoop! Als je auto een tijdje stilstaat gaat het mengsel zich opsplitsen, omdat spiritus een andere dichtheid heeft dan water. Een deel van de vloeistof bevriest dan alsnog, met alle gevolgen van dien.

Giftig

Let op: antivries is uitermate giftig. Was na gebruik dus altijd meteen je handen. Ook inademen kun je beter vermijden. Let goed op je huisdieren, want antivries heeft soms een zoete smaak, die met name aantrekkelijk kan zijn voor honden en katten. Een kleine hoeveelheid antivries kan al dodelijk zijn voor je huisdier! Houd dieren dus uit de buurt als je gaat bijvullen.



Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Accu
Auto accu informatie, overzicht van eigenschappen van goede accu's.
Winterbanden
Winterbanden pagina, informatie over winterbanden en sneeuwkettingen.
ijskrabbers
Beste auto ijskrabber? Wij vergeleken 10 typen ijskrabbers
Sneeuwkettingen en autosock
Sneeuwkettingen en autosock informatie, veilig rijden in de sneeuw.
Tectyl
Tectyl - via tectyleren bodemplaat tegen roest beschermen
Meer
Alle Winter tips artikelen lees je hier
Ook leuk
Standkachel auto Een standkachel in je auto, nooit meer ruiten krabben!
ijskrabbers Wat is de beste ijskrabber? Wij vergeleken 10 ijskrabbers
Auto tent Garage tent en autotent onmisbaar voor autoliefhebber?
Antivries Winter? Gebruik antivries als ruitensproeiervloeistof!
Autodeur bevroren IJskoud probleem: autodeur bevroren. En dan?

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl