Home Winter tips handrem vastgevroren

Een vastgevroren handrem? Hier de oplossingen!

Zet je altijd je auto op de handrem na het parkeren? In de zomer is dat prima, maar in de winter kan dat wel eens vervelende gevolgen hebben. Bij temperaturen onder 0 graden kun je nl. een vastgevroren handrem krijgen. In dit artikel geven we tips en tricks om een bevroren handrem te voorkomen en hoe je jezelf uit deze ijzige situatie bevrijdt!


Oorzaak bevoren handrem

Bij vriezend weer kan het voorkomen dat de bedieningskabels vastvriezen in de buitenkabels. Dit komt doordat de waterafdichtings rubbers dusdanig versleten zijn zodat er water kan in sijpelen. In de zomer vormt dit geen probleem. Echter als er in de wintermaanden natte sneeuw of regen valt, gevolg door matige vorst kunnen de bedieningskabels van de handrem bevriezen. En dan staat de auto letterlijk en figuurlijk 'vast'. Hard(er) aan de handrem sjorren heeft geen zin. Je had het zo simpel kunnen voorkomen. We leggen je 't uit.

bevoren handrem
Een bevroren handrem voorkomen is zo simpel...

Voorkom bevoren handrem

Het antwoord is zo simpel: zet je auto in de versnelling wanneer het gaat vriezen. Hier creëer je hetzelfde effect mee als de handrem aan te trekken. De wielen staan vast en de auto zal dus niet meer kunnen rollen.

Als jij dus een consequente handrem gebruiker bent moeten de alarmbellen gaan rinkelen als de temperatuur onder de 0 graden duikelt. Maar het is natuurlijk beter om jezelf aan te leren de auto na het parkeren in de versnelling te zetten i.p.v. op de handrem te zetten.Als ex-consequente handrem gebruiker zul je wel moeten realiseren altijd eerst de koppeling in te trappen voordat je de motor start. Als je dit niet doet zal de auto tijdens het starten zo maar 30-40 cm naar voren of achter kunnen schieten! Afhankelijk of je de auto in de z'n vooruit versnellingen of achteruitversnelling hebt gezet.

Vastgevroren handrem los maken

Staat je auto ergens geparkeerd, terwijl de handrem is vastgevroren? Geen nood, je kunt op een aantal manieren proberen de vastgevroren handrem weer los te krijgen. Je kunt eerst proberen je vastgevroren handrem nog eens strakker te trekken. Lukt dit niet? Probeer dan een aantal keren stevig aan de vastgevroren handrem te trekken. Soms schiet de vastgevroren
handrem dan alsnog los.


Föhnen maar!

Een andere mogelijkheid om de vastgevroren handrem los te krijgen is om met een föhn de remkabel en –blokken te verwarmen. Omdat de handrem de remblokken op de achterwielen aantrekt, dien je de remblokken ook te verwarmen. De remblokken kun je zien en verwarmen door de spaken van je velgen heen of achterlangs het wiel. De handremkabel loopt vanaf de twee remblokken op de achterwielen in een V naar voren.

vastgevroren handrem
Er kan meer bevriezen dan enkel de handrem...

Waar zit de handremkabel?

Deze remkabel is meestal 1 centimeter dik, waardoor het soms lastig kan zijn om deze kabel te vinden als je naast de auto moet liggen om eronder te kijken. Terwijl je de kabels met de föhn verwarmt, kun je zo nu en dan proberen om de vastgevroren handrem op en neer te bewegen om te zien of het los komt. 

Als je de tijd hebt!

Wil je niet vies worden door naast de auto te gaan liggen? En heb je meer tijd? Dan kun je de vastgevroren handrem naar
beneden doen en je auto stationair laten lopen. De warmte van de auto en het uitlaat zorgen er dan voor dat het onder de
auto warm wordt. Het ijs in de handremkabel zal hierdoor langzaam ontdooien met als gevolg dat de vastgevroren handremkabel
los komt.
vastgevroren handrem los maken
Wat denk je, zal deze auto een bevoren handrem hebben?

Trillingen en hitte

Door de vastgevroren handrem naar beneden te doen en de auto stationair te laten lopen, ontstaan er ook trillingen van de draaiende motor. Deze trillingen kunnen er ook voor zorgen dat de vastgevroren handrem los komt. Echter, deze manier
kan wel een uur of langer duren. Ook de stralingswarmte van de uitlaatdelen zullen op den duur er voor zorgen dat de ijsvorming in de bedieningskabels smelt.


Een andere manier om je vastgevroren handrem los te krijgen is door je auto een dag te laten staan. Doe de vastgevroren handrem los en zet je auto in de eerste versnelling. Met een beetje geluk zal de vastgevroren handrem de volgende dag weer los zijn.

Rijden met de handrem erop?

Doe dit niet! Hierdoor richt je een flinke hoeveelheid schade aan de achterremmen toe. Ookal is het maar een klein stukje. In de winter heb je zo door dat de handrem handrem bevroren is. De handrem blijft nl. vast staan in aangetrokken toestand. Daarnaast zie je als extra reminder een rood lampje in het dashboard branden.
"

Leer jezelf aan om na het parkeren de auto in een versnelling te zetten i.p.v. de handrem te gebruiken.

"


Stank in de auto?

Rijden met de handrem erop merk je op een gegeven moment vanzelf doordat het flink  begint te stinken in de auto. Dit komt doordat de achterremmen extreem op hun donder krijgen, vervolgens roodgloeiend worden, en dat ga je ruiken. Afhankelijk van hoe lang je er met de handrem op hebt gereden kun je ervan uitgaan achterremmen daarna aan vervanging toe zijn.


Wist je dat…

Het zal, zelfs in ons vlakke land, vaak voorkomen dat een auto op een helling geparkeerd moet worden. Kijk, dan is de handrem de meest veilige optie om de auto te parkeren. Zo af en toe lees je nog wel eens: 'de handrem was losgeschoten'. De oorzaak hiervan is, dat bij het aantrekken van de rem veel te vaak verzuimd wordt de pal te lichten (knopje aan het  uiteinde van de hendel). Je hoort dan een ratelend geluid, hierdoor verslijt de vertanding waar de pal achter moet grijpen.

Oh ja, laat een slechte handremkabel, te herkennen aan een buitenmantel die gebroken of doorgeroest is, tijdig vervangen. Kan in potentie een hoop elende veroorzaken!

 Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle banden & velgen artikelen lees je hier
Ook leuk
ijskrabbers Wat is de beste ijskrabber? Wij vergeleken 10 ijskrabbers
bevroren ruitenwissers loskrijgen Ruitenwissers omhoog bij sneeuw voorkomt ellende!
Sneeuwkettingen en autosock Sneeuwkettingen kopen, wat is belangrijk?
Voorruitfolie Voorruitfolie of een anti ijsdeken: nooit meer krabben!
Winterbanden Een winterbandenset, waarom winterbanden?

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl