Home Winter tips Voorruitfolie

Voorruitfolie of een anti ijsdeken: nooit meer krabben!

Eén van de nadelen van de winter is dat je na milde vorst een kwartier eerder je warme nest uit moet om het ijs van je ruiten te krabben. Met voorruitfolie of een anti ijsdeken kun je dit voorkomen! Extra prettig: voorruitfolies en anti ijsdekens zijn ook in de zomer een aanwinst voor je auto. Bekijk onze modellen en check ook ons stappenplan over hoe je 't beste een anti ijsdeken op de autoruit kunt plaatsen.Voorruitfolie


De aanschaf van voorruitfolie of een anti ijsdeken is een gemakkelijke en goedkope manier om je voorruit in de winter ijsvrij te houden. Met een goede folie of deken is krabben echt verleden tijd. Al heel wat autobezitters zijn zeer tevreden gebruikers van dit eenvoudige, maar zeer handige hulpmiddel. Aan te brengen in 1 minuut en het scheelt je soms wel dik 5 minuten krabben, makkelijke keuze dachten wij!
voorruitfolie anti ijsdeken
Voorruitfolie had een hoop krabwerk gescheeld!

Anti ijsdeken


Er zijn veel verschillende soorten voorruitfolies, schermen en ijsdekens verkrijgbaar. De duurdere, dikkere variant is vaak wat praktischer, omdat deze zich wat gemakkelijker laat vastklemmen dan een dunne folie. Plus, dunnere ruitenfolies zijn gevoeliger voor scheuren én de wind kan er eerder mee aan de haal gaan. Gebeurt dat laatste, dan zal je ruit toch bevriezen. Kortom, zeker als het een beetje waait heb je veel meer baat bij het extra gewicht van een ijsdeken.


Ook in de zomer

Ook heb je dan meer voordeel van de andere functie van een voorruitfolie of ijsdeken: bescherming tegen zon en warmte. Zo kun je hem niet alleen in de wintermaanden gebruiken, maar ook in de zomer. Wist je dat UV-straling niet alleen slecht is voor je huid? Het is ook niet best voor het interieur van je auto. Voorruitfolie of een anti ijsdeken beschermt in de zomer je stoelbekleding en je elektronische snufjes tegen de schadelijke zonnestralen. Prettig dus, als je zuinig bent op je spullen.


voorruitfolie auto in zomer
Zeker niet alleen in toepasbaar in de zomer. Het voorkomt ook dat de auto een 'oven' wordt!

Varianten 

Er zijn folies die zo dun zijn als een boterhamzakje, zodat je moet oppassen dat het ding niet scheurt of wegwaait tijdens het bevestigen. Sneeuw en ijs weten zich dan soms toch nog achter het wapperende ding op je voorruit te nestelen. Deze budgetvariant is geen aanrader. In tegenstelling tot sommige webshops tref je in onze webshop enkel goede, robuste folies. Ook liever geen zijruiten krabben? Dan is een auto dakhoes op maat zeker wat voor jou! Autodakhoes bedekt alle ruiten

Een ijsdeken houdt het belangrijkste ruit van de auto ijsvrij, nl. De voorruit. Als je echte een gruwelijke hekel hebt aan krabben en je wilt niet je ochtend beginnen met een 10 minuten durende  ijskrabsessie, dan is een auto dakhoes de ideale oplossing! Een dakhoes bedekt naast de voorruit ook de zijramen, het achterruit en de zijspiegels. Welk maat auto dakhoes heb ik nodig? Daar kom je achter via een aantal stappen, bekijk ons stappenplan hier.


Slecht krabben = slecht zicht = op de bon!

Los van het feit dat het levensgevaarlijk is als je met slechte gekrabte ruiten gaat rijden riskeer je ook nog eens een boete. De hoogte van de boete kan variëren. Als de politieambtenaar constateert dat er nog een aanzienlijke hoeveelheid ijs op het raam aanwezig is waardoor de zicht zeer belemmert wordt gaat dat je €240 kosten. Heb je de autoruiten onvoldoende ijsvrij gemaakt waardoor er mogelijk een gevaarlijke situatie kan ontstaan voor jezelf en je medeweggebruikers is de boete €160. Dan weet je dat ook! Slecht of belemmert zicht door de zijruiten of achterruit? Dat gaat je €75 kosten.
slecht gekrabte autoruit
Ga dus nooit zo op pad!

Bevestigen

Je klemt de uiteinden (zie pijlen) van de deken vast tussen de voorportieren, die je daarna sluit. Zo is de folie of deken meteen beschermd tegen snelle diefstal. Een potentiële dief zal namelijk de voorruitfolie kapot moeten trekken of knippen om het te kunnen stelen. Wat heb je echter aan een kapotte ijsdeken? Juist, niets! Oftewel, door het vastklemmen is de anti vriesdeken beter bestand tegen diefstal.Er is ook een antivries voorruitfolie die met magneten te bevestigen is, maar deze versie laat helaas nogal snel los. 
anti ijsdeken bevestigen
Klem deze twee uiteinden tussen de voorportieren.

Opmerking: De anti ijsdekens die je in onze webshop kunt kopen, zijn voorzien van een randversterker. Dit is een zwarte rand, waardoor de anti vriesdeken niet gaat rafelen. Oh ja, moet je sneeuwkettingen bevestigen? Je kunt de ijsdeken als onderlegger gebruiken, tijdens het monteren van de sneeuwkettingen. Zo kun je ze praktisch, snel en eenvoudig monteren.


Stappenplan: 'Bevestigen antivries deken auto'

Met onderstaande handige stappenplan kan het bevestigen van de anti vriesdeken niet meer misgaan. Een voorruitfolie bevestigen of een anti ijsdeken bevestigen doe je zó.

Voorruitfolie bevestigen:

Stap 1: Meet globaal de breedte en de lengte van de voorruit. Zo weet je welke maat je ongeveer nodig hebt. Het is natuurlijk belangrijk dat de ijsdeken of antivries deken een stuk buiten de ruiten uitsteekt. Zo kun je hem namelijk naar binnen vouwen.

Stap 2: Open 1 voorportier.

Stap 3: Rol nu de folie over de voorruit uit en zorg dat het uitstekende stuk folie, of het lipje, tot voorbij de ruit komt.

Stap 4: Klem vervolgens het lipje van de anti ijsdeken auto tussen het portier en de zijkant van de voorruit door de deur weer te sluiten. Zorg ervoor dat de ruitenwissers onder de ijsdeken liggen. Doe je dit niet heb je kans dat deze gaan vastvriezen.

Stap 5: Rol de antivries voorruitfolie verder uit en open voorportier nummer twee.

Stap 6: Klem ook hier het flapje tussen het portier en de deurlijst door de deur te sluiten. Klaar!

onjuiste plaatsing voorruitfolie
Slimme zet: ruitenwissers kunnen niet vastvriezen. Ook daar zit nl. wat folie tussen!

Voorruitfolie verwijderen

Stap 1: Verwijder evt. sneeuw met de hand en van de ijsdeken en je raamstijl. Dat laatste is het gedeelte waar de ijsdeken tussen het portier en de zijkant van de voorruit geklemd zit.

Stap 2: Open het portier en probeer deze op te rollen richting de andere kant van het voorruit

Stap 3: Open nu het andere portier en schud zoveel mogelijk evt. ijsresten en/of sneeuwresten van de folie. Rol het geheel vervolgens op en doe er een elastiekje omheen en berg deze op in de auto. Probeer het deken droog op te bergen; als het ijs en/of sneeuw gaat smelten in de auto kun je extra snel beslagen ruiten krijgen, wil je niet! Hoe beter je voor de anti ijsdeken zorgt, hoe langer deze meegaat. 


Ruitenwissermotor heel houden?

Past de antivries deken niet helemaal over de hele hoogte van de ruit? Zorg dan dat in elk geval de ruitenwissers bedekt zijn. Als deze namelijk aan je autoruit vastgevroren zijn, kun je ze niet gebruiken. Zet nooit je ruitenwissers aan als de auto bevroren is en je de autoruiten ontdooien wilt. Grote kans namelijk dat je hiermee de ruitenwissermotor in de soep draait. Het laten repareren of vervangen van dit onderdeel gaat je geld kosten en dat is zonde. Zorg er dus voor dat de ruiten ijsvrij zijn en dat de auto opgewarmd is, voordat je de ruitenwissers gaat gebruiken.Wees ook voorzichtig met het lostrekken van de wissers van de bevroren ruit. Zitten de ruitenwissers vastgevroren, dan kun je met het lostrekken namelijk de rubbers beschadigen.

Je zou de ruitenwissers eveneens op de anti ijsdeken of voorruitfolie kunnen leggen. Zo blijft de antivries deken beter liggen en kunnen de ruitenwissers zeker niet vastvriezen. Ons advies is echter om de ruitenwissers onder de anti ijsdeken te plaatsen, zoals hierboven al geschreven. 


Via magneten?

Ons advies is om geen anti ijsdeken te kopen die middels magneten of zuignappen aan de auto vastgemaakt moet worden. In de praktijk blijken de magneten niet sterk genoeg te zijn en wil de wind er nog wel eens met de antivriesdeken vandoor gaan. Dit resulteert uiteraard in bevroren ramen.


Via zuignappen?

Een anti ijsdeken bevestigen middels zuignappen werkt ook niet optimaal. De zuignappen zijn namelijk gevoelig voor bevriezing, waardoor de boel niet goed blijft zitten. Zo kan de wind er alsnog voor zorgen dat je 's ochtends in alle vroegte moet krabben. Kortom, de beste optie voor voorruitfolie bevestiging is tussen de portieren.


Andere opties?

Er wordt ook wel eens gebruikgemaakt van huis-, tuin- en keukenoplossingen, zoals een stuk karton. Dit blijkt in de praktijk echter niet te werken. Gebruik je karton en gaat het regenen? Dan wordt de 'ruitbescherming' nat en zal deze bevriezen. Het resultaat: een massief brok bevroren karton dat nog moeilijker te verwijderen is dan alleen een laag ijs. Wat je overigens nooit moet doen, is met heet water in de weer gaan. Soms horen we wel eens verhalen van mensen die denken dat dit een goed idee is: ze willen de voorruit ontdooien met heet water, rechtstreeks uit de waterkoker. Giet je heet water op een bevroren ruit waar al wat steenslag pitjes inzitten, dan is de kans dat deze zal barsten. Je hoeft dan niet meer te krabben, maar het is wel vaarwel ruit.

Niet alleen ijswerend, maar ook sneeuwwerend

Oh ja, ook al hebben we het de hele tijd over ijs een anti ijsdeken werkt ook goed tegen sneeuw. Kortom, het is een praktische aanwinst, want het scheelt je weer sneeuwploegen. Opbergtips ijsdeken auto Zoals bij alle dingen geldt ook voor voorruitfolie of een anti ijsdeken: wees slim en berg 'm netjes op. Als het ding vol ijs en sneeuw zit is het niet handig om 'm in een plastic tas te proppen. Klop de folie of deken netjes buiten uit en haal er liefst even een doek overheen, voordat je hem achterin de auto legt. 


Ook in verband met vocht: Het is niet handig om een natte anti ijsdeken of voorruitfolie in de auto te leggen. Hier zijn drie redenen voor:

Je auto wordt er vies van
Het vocht in de auto kan voor meer ijs zorgen
        (een vochtvreter in de auto voorkomt dit)
Het is slecht voor de anti vriesdeken of de folie

beslagen autoruiten voorkomen
Ben je klaar met krabben, kun je nog een keer aan de slag...

Schone ruiten


Zet de verwarming op de hoogste stand en richt deze op de voorruit en de achterruit. Zodra eventueel ijs gesmolten is, kun je de condensatie van het raam vegen met een schone, droge doek. Zet dan kort de airconditioning aan om resterend vocht uit de auto te verwijderen. Voilà: schoon!
" Een voorruitfolie of anti ijsdeken heeft meerdere functies. Gewoon altijd meenemen dus!"

Vocht

IJs of condens aan de binnenzijde van je auto ontstaat wanneer vocht in de auto verdampt of condenseert op het glas en vervolgens bevriest als de auto weer afkoelt. Dat vocht nemen we mee als smeltende sneeuw op onze kleding en aan onze schoenen, en we ademen bovendien voortdurend warm vocht uit als we in de auto zitten.

Vocht weren

Preventief kun je een aantal dingen doen om ellende aan de binnenkant van je wagen voor te zijn. Zorg er ten eerste voor dat je schone autoruiten hebt: ijs blijft beter zitten op stof en vuil. Schud en klop, voordat je instapt, je kleding en schoenen af, zodat er zo min mogelijk vocht je auto binnenkomt. Als er namelijk vocht in je auto zit, zal er toch een laagje ijs kunnen vormen op de binnenkant van je ruit, ook al heb je voorruitfolie gebruikt.

Geen kapotte deurrubbers

Hoe is het met je deurrubbers? Zorg ervoor dat er geen vocht naar binnen kan komen door een versleten rubber bij een portier of raam. Ook handig: spray de binnenkant van je ruiten in met een anti condens spray en wrijf dit uit met een droge doek. Langdurig parkeren? Laat één van de raampjes een klein beetje openstaan, zodat het vocht kan ontsnappen.

IJs aan de binnenkant van de auto...

IJs aan de buitenkant is vervelend, maar wat dacht je van ijs aan de binnenzijde van de ramen of van beslagen ruiten? Irritant, kun je in het ergste geval 2x krabben! Maar erger is dat het je zicht belemmert en ten koste gaat van jouw en andermans veiligheid op de weg. Plus, je kunt er een fikse boete voor krijgen als de politie vindt dat jij te weinig zicht hebt om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen. Hoe kun je ijs of condens aan de binnenzijde van je ruiten snel verwijderen en in de toekomst voorkomen dat het überhaupt ontstaat?

binnenkant autoruit bevroren
Te hoog vochtgehalte in de auto en de binnenkant van je autoruit zal ook bevriezen!

IJs in je auto, wat doe je ertegen? We geven je wat tips!


Tip 1:
 Zorg ervoor dat je de auto de laatste paar kilometer van de rit goed af laat koelen. Dit doe je door de verwarming laag te zetten en de ramen op een kier te zetten. Doe je dit niet en zet je de auto warm weg, dan zal die warme lucht tijdens het afkoelen gaan condenseren. Wanneer het gaat vriezen, zal de condens vanzelfsprekend een ijslaagje vormen aan de binnenkant van je ruiten. De vochtige lucht kan immers nergens heen.

Tip 2: Staat de auto langere tijd stil? Laat dan een of twee raampjes op een heel klein kiertje open staan. Zo kan eventuele vochtige lucht ontsnappen. En gebruik voorruitfolie of parkeer slim (zie kopje 'Slim parkeren').

Tip 3: Gebruik een herbruikbare vochtvreter. Bepaalde types, zoals de Pingi-vochtvreter kun je in de magnetron weer vochtvrij krijgen. Ze nemen overtollig vocht uit je auto op.

Tip 4: Maak de ruit goed schoon, met bijvoorbeeld Glassex en een droge doek. Zorg ervoor dat je niet met je vingers aan het glas komt. IJs hecht zich beter op vet en vuil.

Tip 5: Gebruik in de winter altijd ruitenwisservloeistof met antivries. Normale ruitenvloeistof bevriest meteen zodra je het in de vrieskou gebruikt. Dit kan levensgevaarlijk zijn, omdat ijs je zicht belemmert. Antivries ruitenvloeistof kun je in de winter echter wel veilig gebruiken.

Tip 6: Ook ontdooispray of de-icer kan een ware uitkomst zijn. Hiermee kun je het ijs gemakkelijker van je ruiten verwijderen. Maar: voorkomen is nog altijd beter dan genezen, dus een antivries deken kopen zal je meer goed doen.


Voordelen van een anti ijsdeken

Waarom zou je een anti ijsdeken of anti voorruitfolie kopen? Hieronder enkele voordelen van een anti ijsdeken:

1. Het scheelt aanzienlijk wat tijd, want je hoeft geen ijs te krabben
2. Je hebt geen last van koude (of half bevroren) handen
3. Eventuele rubberschade van de ruitenwissers wordt voorkomen
4. De ijsdeken voorkomt vastvriesschade van ruiten
5. Er komen geen krassen op je ruiten, die je met krabben wel veroorzaakt 


IJskrabben

Als je dan toch moet krabben, neem dan wel een goede ijskrabber, dat scheelt een hoop. Neem voor je eigen veiligheid en die van anderen de moeite om alle ruiten volledig schoon te krabben! En natuurlijk zorg je voor antivries in je ruitensproeier. 


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle banden & velgen artikelen lees je hier
Ook leuk
Winterbanden Een winterbandenset, waarom winterbanden?
Auto tent Garage tent en autotent onmisbaar voor autoliefhebber?
handrem vastgevroren Een vastgevroren handrem? Hier de oplossingen!
Voorruitfolie Voorruitfolie of een anti ijsdeken: nooit meer krabben!
Antivries Winter? Gebruik antivries als ruitensproeiervloeistof!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl