Home Zomer tips

Zomer klaar maken van je auto, hier lees je hoe!

Zomerbeurt

 In de zomer wil jij je hoofd natuurlijk koel houden in de auto, daar zijn een aantal mogelijkheden voor.

Extra belasting motor

Ook de motor van de auto heeft het extra zwaar bij heet weer, zorg dat die dus goed gekoeld wordt.

Remmen

Het remsysteem wordt in de vakantie vaak zwaarder belast. (denk aan camper en/of caravan) Werden de remmen al minder? Vervang deze dan voordat je naar Frankrijk rijdt...


tintfolie
Koeling & anti zon
Airco onderhoud, blijf koel! verminder zonnelicht in je auto.

koelvloeistof
Koelvloeistof & koelbox
Krijg geen oververhitte motor. Verzorg jezelf via een 12V koelkastje.


Auto vakantie klaar maken

Maak je veel kilometers met je auto? En je gaat er en dan ook nog mee op vakantie gaat? Dan is het handig de auto van een zomerbeurt te laten voorzien.

Denk ook aan genoeg koelvloeistof. Dit kun je eenvoudig zelf bijvullen.

zomerbeurt auto
Zorg voor voldoende koelvloeistof, en lang leve de airco!

Zorgeloze autovakantie

Ook als je met de auto op vakantie gaat is het raadzaam van te voren de auto op een aantal belangrijke zaken na te lopen. Het beste is je auto van een kleine onderhoudsbeurt te laten voorzien. Daar worden de essentiële punten nagelopen om de auto probleemloos lange ritten. Zelf kun je ook een aantal controle punten nalopen!

Het oliepeil

Grote afstanden betekend meer olieverbruik. Check het oliepeil vóór vertrek. Iedereen kan zelf olie bijvullen. Neem desnoods een fles als reserve mee. De afstanden tussen benzine stations zijn in het buitenland vele malen groter. Snel zelf olie bijvullen kan een hoop ergernis voorkomen.

Zomerbanden?

We gaan er even vanuit dat de winterbanden netjes verwisseld zijn voor all season banden of zomerbanden. Als je met een beladen auto op reis gaat check je even of de bandenspanning juist staat. De juiste spanning staat vaak in de binnenkant van de autodeuren. Loop ook even het loopvlak van de banden na. Voldoende profiel is essentieel.

Pechtas vol?

Loop de inhoud van je pechtas na, zit al het gereedschap en hulpmiddelen er nog in? Sleepkabel? Reserve lampjes? Gevarendriehoek? Controleer ook of het reservewiel nog in orde is. Ook hier check je de banden spanning. Van te voren de koelbox vullen en alvast laten koelen is ook een aanrader. Via speciale 12V omvormers kun je tijdens de rit de koelbox koel houden. Ideaal.

Koelvloeistof & remolie

Ongeschreven wet: het controleren van de koelvloeistof en remolie. Van een oververhitte motor op een snikhete dag word je humeur echt niet beter. Heuvelachtige omgevingen vergen meer van de remmen. (Laat) remolie dan ook nalopen. Loop ook het niveau van de ruitenvloeistof na.

Brandblusser

Uiteraard hoop je nooit een brandblusser nodig te hebben. Mocht er echter een beginnen vuur situatie zich voordoen kan een poederblusser de reddende engel zijn. Misschien niet voor jou, maar wellicht dat je er iemand anders letterlijk uit de brand mee kan helpen…

Zonnewering

Naast het feit dat een zonneband er netjes uit ziet, is een zonneband ook handig bij een laagstaande zon. Geblindeerde ramen (denk wel aan regelgeving!) en zonneschermen voorkomen dat de hitte in de auto binnendringt. Een 12V koelfan kan ook lekker zijn. Steek je in de sigaretten aansteker en voila.

Airco gevuld?

Voor het vullen of bijvullen van de airco ga je naar de garage. Voor deze klus is kennis en speciale gereedschap noodzakelijk. Vaak dient er koudemiddel bijgevuld te worden. Per jaar kan een kleine 10% koudemiddel verloren gaan. Ook een lek in het aircosysteem kan hier aan bijdragen. Ook dit wordt dan nagekeken.

Gebruik de airco met mate. Het slurpt benzine en je levert best wat vermogen in. Ja echt! En vanuit een koelkast in de sauna stappen is ook niet echt lekker. Zet je airco 5 mins voor aankomst uit. Dan loop je niet tegen een 'warme muur' aan bij het uitstappen. Meer praktische tips en adviezen? Lees het 'Sleutelen met schone handen' boekje eens, zie: autowoordenboek.nl


Menutuning-gids.nl

Ook leuk
Met auto door plas Met hoge snelheid door plassen rijden? Geen goed idee!
Caravanspiegels kopen Beste caravanspiegel? Wij testen 4 typen hulpspiegels!
12V autokoelkast Koelbox voor in de auto: heerlijk koele drankjes!
Zonneband Zonneband op je raam met clubnaam of logo
12V auto ventilator Een auto ventilator houdt het hoofd koel én warm!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl