Home Poetsmateriaal Dakhoezen

Dakhoes auto: bescherm je auto tegen regen & vrieskou

Soms kun je niet anders en moet je je auto onder een boom parkeren. De gevolgen zie je onvermijdelijk terug wanneer je weer wilt gaan rijden: het dak onder de vogelpoep. Een bekende irritatie voor velen.Met een dakhoes voor je auto voorkom je dit probleem. Een auto dakhoes houdt je auto niet alleen schoon, maar biedt ook een uitstekende bescherming tegen zon, regen, sneeuw en vrieskou. Waar moet je op letten als je een autohoes of dakhoes wilt kopen? Je leest het in dit artikel!Waarom een dakhoes?

Bescherming tegen vogelpoep en andere hardnekkig vuil, denk bijvoorbeeld aan boomhars, is één reden om voor een auto dakhoes te kiezen. Een ander is bescherming van de lak tegen uiteenlopende weersomstandigheden als regen, zon, sneeuw en vrieskou. De waterafwerende stof waarvan de auto dakhoes is gemaakt voorkomt roestvorming.
dakhoezen
Een klassieke Golf onder een dakhoes: maximale bescherming tegen weersinvloedenZee invloeden

Als je vlakbij de kust woont of vaak naar het strand gaat, biedt de dakhoes tevens een ideale uitkomst als buffer tegen zand- en zoutafzettingen door zeelucht en zeewater. 's Winters voorkomt een dakhoes het dichtsneeuwen en vastvriezen van de portierrubbers en de sloten. De hoes zorgt er bovendien voor dat je 's ochtends niet minutenlang bezig bent met het krabben van je ramen, Hoes eraf en rijden maar!


Voor iedere auto een geschikte dakhoes

Dakhoezen en autohoezen heb je in alle soorten en maten. De meeste auto dakhoezen zijn bedoeld voor buitengebruik, maar je hebt ook dakhoezen die speciaal ontwikkeld zijn om klassiekers en cabrio's die de wintermaanden in de garage doorbrengen tegen stof en vocht te beschermen. Daarnaast zijn er aparte dakhoezen voor de standaard personenauto, voor stationcars en voor MPV's. Je hebt autohoezen op maat en universele autohoezen. Tot slot kun je kiezen voor een hoes die alleen het dak en de ramen bedekt (een halve dakhoes of 'halfcover') of voor een hoes die de hele auto van voor naar achteren omspant (een volledige dakhoes). Welke hoes het best voor jou geschikt is, hangt af van het type auto dat je rijdt en van de bescherming die je wilt bieden.


Welke maat autohoes heb ik nodig?

Om er zeker van te zijn dat je direct de juiste maat van een autohoes kiest is het van belang dat je de afmetingen van de auto weet. Wat de afmetingen zijn kun je veelal opzoeken in het instructieboekje of je pakt een meetlint en neemt de maten zelf even op. Ons advies is om liever een iets grotere maat te hoes te kiezen dan de daadwerkelijke afmetingen van auto. Waarom? Tijdens het opnemen van de maten zou het voor kunnen komen dat je een foutje maakt, of dat je wat onzorgvuldig bent geweest en mogelijk daardoor een te kleine maat als uitgangspunt hebt. 

Door voor een iets grotere maat te kiezen hef je dit probleem op. Een te krappe hoes zal -in het ergste- geval niet om de auto passen, minder erg is als de hoes te auto niet helemaal bedekt. Voor autohoezen die specifiek voor binnen gebruik zijn valt met het 2e punt te leven, maar als je op zoek bent naar een buitenhoes is het wel zonde natuurlijk…Let op: als je een veel te grote maat kiest heeft dat 2 waarschijnlijk deze gevolgen: de wind kan er gemakkelijk onder komen en je bent waarschijnlijk wat langer mee met het goed en netjes vastmaken van de hoes.

dakhoes auto
Knap als er nu nog een vogeluitwerpsel op de lak van deze auto valt!


Materiaal

Bij de keuze voor de juiste autohoes is het ook van belang dat je op het materiaal let. De doorsnee dakhoes is gemaakt van 100% polyester en is voorzien van een waterafstotende polyurethaanlaag. Polyester geeft de beste bescherming tegen bijvoorbeeld vogelpoep, boomhars en andere vervuiling, en tegen regen, stof, zout en zand. Nadeel is dat het polyester krassen kan aanbrengen in de lak, zeker als je hem vaak gebruikt. Gemakkelijk zelf bevestigen

Autohoezen zijn over het algemeen zeer gemakkelijk in het gebruik. De meeste autohoezen bevestig je met het zogenaamde 'Quick Lock' systeem, dat eenvoudigweg neerkomt op elastische randen aan de voor- en achterkant. Je hoeft in feite alleen de hoes goed strak over de auto heen te trekken. Een dakhoes of halfcover kun je doorgaans met vier elastische banden die zijn voorzien van kunststof haken gemakkelijk stevig aan de auto bevestigen. 
Een halfcover autohoes
Tip: een alfcover voorkomt bevriezing van ramen: ook snel aan te brengen!


Autohoes voor binnen

Het werd al even aangestipt aan het begin van dit artikel: er zijn ook autohoezen die alleen geschikt zijn om binnen te gebruiken. Deze 'binnenhoezen' zijn doorgaans niet van waterafstotende stof gemaakt en bieden buiten dus maar weinig bescherming.

Ze zijn speciaal ontwikkeld voor klassiekers en cabrio's die tijdens de koude maanden voornamelijk binnen, in de garage staan. Ze zorgen ervoor dat je kostbare wagen stofvrij blijft. Maat bepalen

Het is niet verwonderlijk als je niet precies weet welke maat dakhoes of autohoes op jouw auto van toepassing is.Er wordt meestal met een 'Small', 'medium', 'Large' en 'Extra Large' maatvoering gewerkt. Je zult dus even met een meetlint de lengte van je auto moeten opmeten. Het soort auto speelt ook een rol. Een personenauto, MPV of stationwagen verschillen nogal in hoogte. Houd je hier rekening mee dan komt alles goed!

"Als je geen specifieke hoes voor jouw automerk & type kunt vinden zul je zelf moeten gaan meten."

universele autohoezen
Universele autohoezen: past altijd, wel even opmeten voor het kopen van de dakhoes.

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Autolak spray
Kleurlak ? herstel zelf doffe autolak of autokrassen in 15 minuten.
Auto poetsmachine
Poetsmachine - informatie over een autopoetsmachine en auto verzorging
Auto poetsmiddelen
Auto wassen en waxen informatie, overzicht van autowas tips
Autowax
Autoverzorging autowax informatie, overzicht van autowax soorten
Auto wassen
Was jij je auto op de juiste manier? Lees hier onze tips!
Meer
Alle Poetsmateriaal artikelen lees je hier

Ook leuk
Motorblok reinigen Motorblok reinigen? Zó maak je de motorruimte schoon!
Autolak spray Kras op je lak? verwijder 'm binnen 15 minuten
Auto poetsmachine Auto poetsmachine, professioneel autopoetsen
Steenslagbra Steenslagbra voorkomt putjes en pitten in motorkap!
Auto wassen zonder water Je auto wassen zonder water? Zo werkt het!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl