Metalen jerrycan of plastic jerrycan? Onze kooptips!
Waarom is een jerrycan handig? Denk bijvoorbeeld aan die momenten waarop je onderweg of thuis brandstof moet bijvullen: je grasmaaier is leeg, je bent op de motorcross of het racecircuit of je staat ergens met je auto stil met een lege tank. Jerrycans zijn er in diverse uitvoeringen en formaten, die wij hieronder uitgebreider bespreken. Bestel ze in onze webshop!
Waarom brandstof jerrycan?
Iedereen heeft wel eens een jerrycan gezien en veel mensen zullen er ook wel een thuis hebben of op z'n minst een keer een gebruikt hebben. Maar waarom is een brandstof jerrycan nou zo handig? Zoals de naam al zegt, kun je met een dergelijke benzine kan brandstof van punt A naar punt B vervoeren. En stel nou dat je auto net de volgende benzinepomp niet haalt. Dan kun je met een jerrycan toch (brandstof halen en) je auto weer op weg helpen. Bovendien kun je jerrycans gebruiken om je kettingzaag bij te vullen, of je trekker, je grasmaaier en je crossmotor. En er zijn ongetwijfeld nog meer situaties waarin een jerrycan onmisbaar is.
Plastic jerrycans zijn het meest populair én goedkoopst.
Inhoud benzine jerrycan
Er zijn diverse formaten en uitvoeringen van de welbekende jerrycan te koop. Wil je een jerrycan kopen, dan is het verstandig om van tevoren te bedenken wat voor type brandstof kan je nodig hebt. Waarvoor wil je hem gebruiken? Bijvoorbeeld om je grasmaaier van benzine te voorzien? Of wil je hem gebruiken voor een grotere machine? In het eerste geval is een jerrycan met een kleinere inhoud handiger en in het tweede geval kun je beter een jerrycan kiezen met een grotere inhoud. In onze webshop kun je brandstof jerrycans kopen van 5 liter, 10 liter of 20 liter.
Welk formaat heb ik nodig?
De jerrycan wordt veelal gebruikt voor het vervoeren van brandstof of andere vloeistoffen. Vroeger werden jerrycans alleen gemaakt van plaatstaal en werden ze enkel voor brandstof gebruikt. Tegenwoordig worden ze ook van kunststof gemaakt en gebruik je ze niet alleen voor het vervoeren van diesel of benzine. Maar heb je ook jerrycans speciaal voor het kamperen. Bijvoorbeeld om water in te vervoeren. Welk formaat is nu handig voor jou situatie? En wat zijn de voors,- en tegens van deze formaten? Dat lees je hier:
Jerrycan 5 liter benzine
Enkele voor- en nadelen van de 5L jerrycan benzine.
Voordelen:
+ Erg handzaam
+ Makkelijk te tillen (plasticen variant weegt 300 gram, stalen versie 1,8kg)
+ Handig op te bergen
+ Ideaal voor het vervoeren van kleine beetjes brandstof
Nadelen:
-Past niet veel in
-Niet heel handig voor grotere apparaten
Jerrycan 10 liter benzine
Enkele plus- en minpunten van de 10L jerrycan benzine.
Voordelen:
+ Nog redelijk handzaam (plasticen variant weegt 600 gram, stalen versie 3,6kg)
+ Past best veel in
+ Prima geschikt voor wat grotere (maar niet te grote) apparaten
Nadelen:
- Iets lastiger in het gebruik
- Moeilijker op te bergen
- Zwaarder om te tillen
Jerrycan 20 liter benzine
Enkele plussen en minnen van de 20L jerrycan benzine.
Voordelen:
+ Kan in 1x relatief veel benzine vervoeren
+ Ideaal voor grotere apparaten
Nadelen:
- Zwaarder om te schenken, en dus gevoeliger voor morsen (plasticen variant weegt 1,2 kg, stalen versie 7,2kg)
- Moeilijker op te bergen en vervoeren
Plastic jerrycan of stalen jerrycan?
Sinds de jaren 1930 worden jerrycans al gebruikt voor het opslaan en vervoeren van brandstof, water en andere vloeistoffen. In de Tweede Wereldoorlog nam de populariteit van deze benzine kan sterk toe. Gaandeweg heeft het oorspronkelijke ontwerp uit 1937 van de Duitser Vinzenz Grünvogel diverse veranderingen doorgemaakt.
Er zijn twee type jerrycans: de stalen jerrycan en de plastic jerrycan. De eerste, de stalen jerrycan, werd door de Duitsers ontwikkeld en door vele anderen overgenomen, waaronder de Amerikanen. De tweede versie, de plastic jerrycan, is een stuk nieuwer en werd door de Finse ontwerper Eero Rislakki ontworpen in 1970. De verschillende materialen waar jerrycans doorgaans van gemaakt zijn – plastic en metaal – hebben elk zo hun voor- en nadelen. Uiteraard ligt het er ook aan waar je de jerrycan voor wilt gebruiken. We zullen beide typen bespreken, zodat je weloverwogen kunt beslissen welke voor jou de beste is.
Staal of plastic? Allergrootste verschil wat je merkt is het gewicht.
Liever kunststof? 4 redenen waarom
Hoewel de metalen jerrycan al langer bestaat, geven veel gebruikers toch de voorkeur aan de kunststof jerrycan. Hier zijn vier redenen waarom veel mensen liever een plastic jerrycan kopen:
1.Duurzamer:
Hoewel staal steviger is dan kunststof, is het ook gevoeliger voor corrosie en roest. Wanneer een jerrycan gaat roesten, en dat wil je liever niet natuurlijk. Fabrikanten van kunststof jerrycans testen (net als hun stalen broer) hun producten uitgebreid om gebruikers ervan te kunnen verzekeren dat ze niet zullen lekken of barsten. Uiteraard moet je wel de gebruiksaanwijzing volgen en de jerrycan niet voller doen dan de aangegeven limiet.
2.Goedkoper:
Over het algemeen is metaal duurder dan plastic, omdat het moeilijker is om metaal te winnen dan plastic te vervaardigen. Vanzelfsprekend is een degelijke jerrycan kopen slim, omdat deze langer meegaat en je dus waar hebt voor je geld.
3.Lichter:
Plastic is lichter dan metaal. Daarom is een plastic jerrycan makkelijker te tillen en vervoeren dan een metalen jerrycan. Hoewel een lege stalen jerrycan niet zo heel veel zwaarder is dan een kunststof jerrycan kan het verschil toch de moeite waard zijn wanneer de jerrycan gevuld is.
4.Milieuvriendelijker:
Een plastic jerrycan kan na gebruik gerecycled worden en een stalen jerrycan niet. Dit is beter voor het milieu. Plus, hoe langer je een kunststof jerrycan blijft gebruiker of (laat) recyclen, hoe minder afval je produceert. Zo vindt een kapotte brandstof kan een nieuw doel.
Plastic jerrycan met schenktuit: morsen behoort tot het verleden.
Conclusie: wat is beter?
Nu je een paar van de voordelen van plastic jerrycans ten opzichte van metalen jerrycans kent, kun je een weloverwogen keuze maken. Een interessant weetje: ook in de scheepvaart is langzaamaan de overstap gemaakt naar kunststof jerrycans. Waarom? Omdat er bij metalen jerrycans tijdens een brand ontploffingsgevaar bestaat, terwijl plastic jerrycans niet ontploffen, maar smelten.
Echter, wil je brandstof langer dan een maand in de jerrycan bewaren? Kies dan voor een metalen jerrycan. Plastic gevoeliger voor uitzetten en krimpen, dus voor opslag is metaal beter geschikt. Bovendien wordt een plastic brandstof benzinekan idealiter iedere 5 jaar vervangen, terwijl de metalen variant soms wel 25 jaar meegaat. Dus als antwoord op de vraag: Wat is beter: metaal of plastic? Kunnen we eigenlijk alleen maar zeggen dat het afhangt van het gebruiksdoel. Beide types hebben namelijk voor- en nadelen
Met of zonder schenktuit?
Nog iets om rekening mee te houden is of de jerrycan al dan geen schenktuit heeft. De meeste jerrycans van plastic zijn uitgevoerd met een schenktuit. Metalen jerrycans meestal niet. Een losse schenktuit erbij bestellen is dan wellicht een goed idee. Vooral als je een 20L jerrycan koopt. In dat geval is een schenktuit of een trechter eigenlijk een must. Metalen jerrycans hebben overigens wel een bajonetsluiting. Super stevig dus en voorzien van een borgpin.
Idealiter kies je een jerrycan met schenktuit en vastgemaakte schroefdop die je niet kunt verliezen (omdat hij aan de jerrycan vastzit). Bovendien sluit de dop perfect lucht- en geurdicht af, waardoor en geen zuurstof bij de benzine kan komen en deze dus langer goed blijft.
Zeker bij metalen jerrycans is een schenktuit een wenselijke accessoire.
Informatie, tips en FAQ's omtrent gebruik jerrycans
Gebeurt het je dat de dop van je jerrycan scheurt of barst? Dit heeft vooral te maken met de druk die je zelf op de dop uitoefent als je hem vastdraait. De vloeistof in de benzine kan zal niet zodanig uitzetten dat er te veel druk op de dop komt te staan. Onze tip is dus: draai de dop dicht, maar...vast is vast. Draai dus niet te ver door. Zo gaat je jerrycan inclusief dop wel 5 jaar mee.
Wist je dat...
...kunststof jerrycans iedere 5 jaar vervangen moeten worden? Na een tijdje wordt het plastic broos en kan de brandstof er in trekken. Dit wil je niet. Moet een jerrycan 25 jaar meegaan? Koop dan een metalen jerrycan. Anders kun je beter elke 5 jaar een nieuwe kunststof jerrycan kopen.
Wil je een jerrycan kopen? Denk hier over na!
Er zijn nogal wat verschillen in de kwaliteit en het ontwerp van jerrycans. Welke het beste bij jou past, hangt grotendeels af van het beoogde gebruik. Denk daarom na over de volgende vragen.
Waarvoor ga je de jerrycan gebruiken?
Wil je een jerrycan kopen om rondom huis te gebruiken? Of ben je van plan de jerrycan vaak mee te nemen tijdens je wekelijkse tripjes met de quad, crossmotor of grasmaaier? Voor gebruik rondom huis maakt het niet heel veel uit wat voor jerrycan je koopt. Ga je er echter vaak mee op pad, dan is het handig om er een te kopen die makkelijk te tillen en te vervoeren is en die handig is in gebruik.
Hoeveel brandstof wil je opslaan?
Er zijn verschillende formaten beschikbaar. Bedenk dus van tevoren hoeveel ruimte je nodig hebt. Vaak kun je beter een grotere jerrycan kopen, omdat te veel ruimte handiger is dan te weinig ruimte. Maar als je een kan van 20 liter koopt, terwijl je altijd maar 5 liter benzine wilt opslaan, is dat natuurlijk zonde van je geld en de ruimte die de kan inneemt.
Moet je ook andere soorten brandstof of vloeistof opslaan?
Je kunt in een jerrycan benzine bewaren, maar uiteraard zijn er meerdere soorten brandstof. Denk aan diesel en kerosine. Bovendien kun je een jerrycan ook gebruiken om andere vloeistoffen in te bewaren. Sommige jerrycans zijn specifiek bedoeld voor een bepaald soort vloeistof. Niet altijd vanwege het materiaal, maar ook vanwege het 'label'. Zo zijn er jerrycans waar 'diesel' op staat, of brandstof kannen met het woord 'benzine' erop. Handig om ze uit elkaar te houden.
Een 5 liter jerrycan is de meest handzame
Wat is een jerrycan?
Een jerrycan is een kan of container waarin je brandstof kunt vervoeren en bewaren. Naast de functie als brandstof kan, zijn sommige jerrycans ook geschikt voor de opslag van andere vloeistoffen. Je kunt verschillende soorten jerrycans kopen, geschikt voor verschillende doeleinden.
Wat betekent het woord jerrycan eigenlijk?
Het woord jerrycan stamt volgens Wikipedia uit de Tweede Wereldoorlog. De Britten gebruikten de term 'jerries' als scheldnaam voor de Duitsers. En omdat deze brandstof kan door een Duitser bedacht is en toen al veel werd gebruikt, kreeg de kan de naam jerrycan.
Jerrycan in auto vervoeren?
Wil je een jerrycan in de auto vervoeren, zorg dan dat je dit op een veilige manier doet. Plaats de benzine kan rechtop in de achterbak of in de laadback van je pick-up truck en niet in dezelfde ruimte als de passagiers. Vermijd direct zonlicht en zorg voor goede ventilatie.
Hoe maak je jerrycans schoon?
Je kunt een jerrycan schoonmaken door deze om te spoelen met water. Voordat je hem vervolgens weer wilt gebruiken om benzine of een andere brandstof in te bewaren, moet hij kurkdroog zijn. Ben je bang dat er toch vuilresten zijn achtergebleven? Gebruik dan een filter of nylonkous als je de brandstof eruit schenkt of koop een nieuwe kan.
Welke jerrycan voor benzine?
Wil je een benzine jerrycan kopen, dan heb je diverse opties. Een water jerrycan is niet geschikt, maar er zijn stalen jerrycans of kunststof jerrycans verkrijgbaar die wel geschikt zijn voor het vervoeren en bewaren van brandstof. Wij verkopen ze in onze webshop.
Waarom zit er een kruis op sommige jerrycans?
In de zijkanten van enkele jerrycans is een diagonaal kruis aangebracht. Dit maakt expansie van de tankinhoud mogelijk en zorgt bovendien voor stevigheid. Vloeistoffen kunnen door temperatuursveranderingen krimpen of uitzetten en het diagonale kruis in de jerrycan maakt dit mogelijk.
Kan ik ook gewoon een water jerrycan gebruiken?
Nee, water jerrycans zijn niet voorzien van de speciale pakking die een brandstof kan wel heeft. De druk in de kan loopt met de tijd op en water jerrycans kunnen daar niet tegen, waardoor ze gaan lekken. Bovendien mag het niet, omdat er verwarring kan ontstaan door het ontbreken van de labels en markeringen die een benzine kan wel heeft.
Een schenktuit met verlengstuk is superhandig!
Ook handig: jerrycan toebehoren
In veel gevallen kan het handig zijn om jerrycan accessoires mee te bestellen. Denk bijvoorbeeld aan een trechter om de brandstof op een veilige manier over te schenken, een schenkkan of een maatbeker.
1.Trechters
Net zoals jerrycans er in allerlei uitvoeringen zijn, heb je ook de keuze uit verschillende trechters. Denk bijvoorbeeld aan de materiaalsoort -plastic of metaal- en aan de aan- of afwezigheid van een handvat. Je kunt dus kiezen voor een trechter met extra mogelijkheden of een standaard trechter.
2.Flexibele trechter
De flexibele trechter is zoals de naam aangeeft flexibeler dan zijn standaard tegenhanger. In dit geval is de tuit van zachter plastic gemaakt en daarom flexibel, wat handig kan zijn voor het overgieten van brandstof. Deze trechter bevat bovendien een vuilzeefje.
3.Metalen trechter of trechter met metalen tuit
Naast een kunststof trechter kun je ook kiezen voor een metalen trechter of een trechter van kunststof én metaal. De plastic trechter met metalen tuit uit onze webshop is net als bovenstaande optie flexibel.
4.Schenkkan
Door middel van een schenkkan kun je de brandstof op een handige en veilige manier van de ene in de andere kan of tank overschenken. Een ideale accessoire om te gebruiken wanneer je benzine in een jerrycan wilt vervoeren of bewaren.
5.Maatbekers
Natuurlijk kan ook een maatbeker een onmisbare accessoire zijn. Heb je bijvoorbeeld een specifieke hoeveelheid brandstof nodig, dan kun je dat in deze kunststof maatbeker precies afmeten. Op die manier heb je nooit te veel of te weinig brandstof.
Probeer dit maar eens zonder morsen te doen zonder schenktuit!
Vultips: hoe vul je zonder te morsen
Hoe kun je een jerrycan vullen zonder te morsen? Hieronder hebben we enkele nuttige tips en een handig stappenplan voor je.
Tip 1: Geen snelpomp
Gebruik om te beginnen niet de snelpomp (indien aanwezig) of de pomp voor vrachtwagens. Deze gaat veel te snel, met als resultaat dat je jerrycan overstroomt voordat je het doorhebt.
Tip 2: Let op de teller
Houd tijdens het voltanken van de jerrycan de meter in de gaten. Er kan maar een bepaalde hoeveelheid brandstof in de jerrycan en als je in de gaten houdt hoe ver je bent, kun je een overstroming voorkomen. Zorg dat je altijd wat eerder stopt, zodat je wat ruimte overhoudt. Als je de jerrycan niet helemaal volpompt en er dus wat lucht in laat zitten, kan de brandstof nog uitzetten als hij warmer wordt. Zo voorkom je dat je een plons brandstof over je heen krijgt als je de jerrycan de volgende keer opent. Let op: Het is waar dat het vulpistool bij een tankstation een beveiligingsmechanisme bevat dat aangeeft wanneer een tank bijna vol is. Toch kun je hier bij een jerrycan niet helemaal op vertrouwen. In een jerrycan is namelijk minder ruimte voor schuim en dus kan hij eerder overstromen.
Tip 3: Houd je hand op de zijkant
De benzine die je tankt is vrij koud. Je kunt dus aardig goed voelen hoeveel er in de jerrycan zit. Houd hiervoor je hand op de zijkant van de brandstof kan en zorg dat je het vulpistool zo ver mogelijk in de kan steekt. Zorg dat je minder hard knijpt zodra je op driekwart bent en vul de jerrycan niet helemaal tot de rand.
En zo vervoer je dus niet jerrycans...Zorg dat deze goed vast gemonteerd zijn.
Jerrycan in auto vervoeren: tips
Wil je een jerrycan in de auto vervoeren, maak dan gebruik van de volgende tips:
• Bewaar de jerrycan altijd rechtop en zet hem goed vast
• Plaats de jerrycan in de achterbak en niet in dezelfde ruimte als waar de passagiers zitten (zeker niet als hier gerookt wordt, denk aan de brandstofdampen!)
• Houd de jerrycan uit de zon, bijvoorbeeld door hem met zeil te bedekken
• Laat altijd wat ruimte over in de kan, want brandstof zet uit bij warmte
• Let op als je een (bijna) lege jerrycan in de auto vervoert: er kunnen nog dampen in achtergebleven zijn die voor potentieel
(ontploffings)gevaar kunnen zorgen
• Blijf uit de buurt van warmtebronnen en (open) vuur
• Voorkom dat je de dampen inademt, want dit is gevaarlijk voor de gezondheid
• Zorg altijd voor voldoende ventilatie
• Sluit de benzine kan altijd goed af
• Vervoer nooit te veel brandstof tegelijk
Wat zegt de wet over jerrycans vervoeren?
In België mag je maximaal 10 liter brandstof vervoeren. In Nederland is dit volgens de Wet vervoer gevaarlijke stoffen (Wvgs) maximaal 240 liter per transporteenheid in containers van maximaal 60 liter per stuk. Dat wil zeggen, als een particulier de brandstof vervoert en deze is bedoeld voor eigen gebruik. Of je dit zelf wilt is natuurlijk de vraag, aangezien benzine brandbaar spul is en er onderweg een en ander mis zou kunnen gaan. In Luxemburg, waar benzine vaak goedkoper is dan hier, mag je overigens helemaal geen brandstof in jerrycans vervoeren.
Tips voor brandstof opslaan in jerrycan
Om te beginnen moet je er altijd rekening mee houden dat brandstof, zoals diesel, benzine en kerosine, brandbaar is. Ga er dus altijd voorzichtig mee om. Rook bijvoorbeeld nooit in de buurt van tankstations of bij een brandstofopslagplaats en dus ook niet in de buurt van een brandstofjerrycan.
Wil je brandstof bewaren in een jerrycan, houd dan ook rekening met de volgende dingen:
• Komt er per ongeluk brandstof op je huid terecht, was dit dan meteen af met water en zeep om huidirritatie te voorkomen. Zorg ervoor dat alle brandstof van je huid verwijderd is voordat je een lucifer afstrijkt of gaat roken
• Komt er brandstof op je auto terecht, veeg dit dan af met een stuk papier of een oude (maar zachte en niet krassende) doek. Gebruik wederom pas weer vuur als je zeker weet dat alle brandstof verwijderd is
• Gebruik het type brandstof alleen waarvoor het gebruikt mag worden: benzine in je auto en niet in een olielamp, bijvoorbeeld
• Meng de verschillende soorten brandstof niet
Geen druppel ernaast via onderstaande vultips
Stappenplan: jerrycan veilig vullen met brandstof
Stap 1: Rook niet in de buurt van een pompstation of brandstof kan.
Stap 2: Zet je motor uit.
Stap 3: Controleer of de jerrycan geschikt is voor het vervoeren/bewaren van brandstof (en voor het specifieke type brandstof). De meeste geschikte jerrycans hebben een rode kleur en zijn voor zien van markering die aangeeft dat ze veilig zijn om brandstof in te vervoeren.
Stap 4: Zorg ervoor dat je niet statisch geladen bent. Statische elektriciteit kan namelijk een vonk veroorzaken, waardoor brandstofdampen vlam kunnen vatten. Je kunt de statische lading kwijtraken door bijvoorbeeld iets van metaal aan te raken, zoals je autodeur.
Stap 5: Haal de jerrycan uit de auto voordat je hem gaat vullen. Vul nooit een jerrycan die nog in de auto staat. De jerrycan is dan gevoelig voor statische lading.
Stap 6: Plaats de brandstof kan op de grond op een veilige afstand van rijdende of geparkeerde auto's of personen.
Stap 7: Raak met het vulpistool eerst de zijkant van de kan. Mocht er een vonk ontstaan, dan wil je die niet in de buurt van de opening van de kan hebben, waar de
brandstofdampen vlam zouden kunnen vatten.
Stap 8: Vul de kan langzaam om overstromen en gespetter te voorkomen. Kies nooit voor de automatische tankoptie, maar tank altijd handmatig en let goed op of de jerrycan al bijna vol is.
Stap 9: Vul de jerrycan nooit helemaal tot de rand, maar laat altijd een beetje lucht in de kan zitten zodat de brandstof ruimte heeft om uit te zetten bij warmte.
Stap 10: Draai de dop stevig dicht.
Stap 11: Veeg de jerrycan schoon voordat je hem in de auto terugzet.
Benzine veilig bewaren in een jerrycan
Bewaar benzine alleen in een jerrycan als dat absoluut noodzakelijk is (dus niet voor de lol) en doe dit in een voor brandstof geschikte kan. Plus, volg hierbij onderstaande richtlijnen voor het veilig opslaan van benzine.
Tips voor het veilig bewaren van benzine:
Bewaar benzine in een geschikte jerrycan met een inhoud van 5, 10 of maximaal 20 liter
• Laat in de kan ruimte voor expansie over (brandstof zet uit bij warmte en heeft hier dus ruimte voor nodig)
• Sluit jerrycans goed af en ga er voorzichtig mee om, zodat je geen brandstof morst
• Bewaar benzine op (een constante) kamertemperatuur en uit de buurt van warmtebronnen, zoals de zon, een boiler, verwarming of openhaard
• Sla benzine op in een aparte schuur of garage, op ten minste 15 meter van ontstekingsbronnen, zoals een waakvlam. Benzinedampen zijn namelijk zwaarder dan lucht en kunnen zich langs de vloer naar een ontstekingsbron verplaatsen
• Bewaar benzine nooit in dezelfde ruimte waar mensen zijn
• Zorg voor goede ventilatie
• Houd je daarnaast aan de (in Nederland of België) geldende regels omtrent het bewaren van benzine
Hoe lang blijft benzine goed?
Benzine thuis bewaren blijft spannend, omdat het brandbaar is. Wil je toch benzine thuis opslaan, dan kan het een redelijke tijd meegaan. De ADAC, de Duitse versie van de ANWB, heeft bij wijze van test zo'n 25 jaar geleden benzine in een kelder opgeslagen. Toen men het weer tevoorschijn haalde, bleek de kwaliteit nog steeds opmerkelijk goed. De ADAC had de benzine bewaard in een metalen jerrycan die luchtdicht afgesloten was.
De brandstof was nog geschikt om mee te rijden. Bewaar je benzine in een kunststof jerrycan of in de tank van een motorfiets of auto, dan gaat het minder lang goed. Het blijkt dat benzine snel aan kwaliteit verliest en onbruikbaar wordt. De belangrijkste reden hiervoor is dat de benzine dan wordt blootgesteld aan zuurstof.
Oerdegelijk en beresterk!