Home Winter tips bevroren ruitenwissers loskrijgen

Ruitenwissers omhoog bij sneeuw voorkomt ellende!

Wellicht ziet het er wat merkwaardig uit, maar het is uiterst effectief. Zet de ruitenwissers omhoog bij sneeuw of ijs periodes. Regeren is vooruitzien, als je weet dat er een koude periode aankomt is de kans groot dat je jouw auto ijsvrij moet gaan maken. Vroeg in de donkere,- en koude ochtend is dit geen prettige klus. Vekort de tijd dat je bezig bent met het ijsvrij maken van jouw auto aanzienlijk door de ruitenwissers omhoog te zetten. 


Ruitenwissers vriezen vast!

Een vochtige lucht in combinatie met temperaturen onder het vriespunt is een recept voor bevroren ruiten, koplampen en -wat vaak vergeten wordt- bevroren ruitenwissers. En dat laatste is iets waar veel mensen geen rekening mee houden. Ramen rondom ijsvrij en rijden maar toch? Nou, nee. Het kan ook voorkomen dat de auto ruitenwissers bevroren zijn. Kun je nog een keer aan de bak. Dit voorkomen is best eenvoudig...

Ruitenwissers omhoog bij sneeuw

Is er vorst of sneeuw in aankomst? Pas dan je parkeer procedure aan. Na het dichtgooien van de autodeur zet je even jouw ruitenwissers omhoog. Kind kan de was doen. Op deze manier voorkom je er vocht tussen de wisserbladen en de ruit komt en dat de wissers vastvriezen aan de ruit.

ruitenwissers omhoog bij sneeuw
Sneller autoruiten sneeuw,- en ijsvrij maken

Ruitenwissers bevroren: help!

Mochten de wissers toch vastgevroren zijn is het zaak om 'kalm en hoffelijk' te blijven. Ga niet als een bezetene met een ijskrabber tegen het rubber van de wisserbladen hakken, zeker bij wat oudere rubbers kan het gevolg zijn dat het rubber afbreekt. Als je dan de wissers aanzet bestaat de kans dat er delen van de wisserbladen onvoldoende rubber meer heeft, dan bestaat de kans dat je krassen op je voorruit krijgt. Bij het achterruit heb je hier overigens minder last van: enige tijd na na het aanzetten van de achterruit verwarming  kan de achterruitenwisser prima zijn werk doen.

Hoe zet ik ruitenwissers omhoog?

Dit is een eenvoudig klusje en kost geen kracht.

1. Ga naast het voorwiel staan
2. Pak met je hand de onderkant van de ruitenwisser arm vast
3. Trek deze nu naar je toe, de ruitenwisser scharniert nu naar je toe en zal overeind komen te staanHoe ruitenwissers ontdooien

Sneeuw ansich is niet een boosdoener, dit kun je nl. vaak makkelijk van het voorraam af schuiven. Het werkt ook nog eens als een deken: het laagje sneeuw voorkomt dat er vocht tussen het rubber en autoruit kan komen. Met als gevolg dat de boel vastvriest. Een vochtige buitenlucht + lage temperaturen zijn de primaire veroorzakers van vastgevroren wissers. Hoe kun je ruitenwissers ontdooien?

Door bijvoorbeeld een zakje met warm water op de ruitenwissers te leggen. Dan ontdooien de wissers en komen zij uiteindelijk los en kunnen ze weer aan de bak. Ga nooit warm water over ruitenwissers gieten! Het plotselinge temperatuurverschil kan barsten in het autoraam veroorzaken, dan ben je echt verder van huis. Je kunt ook gebruik maken van een ontdooi spray. Dit spuit je over de bevroren ruitenwisser, laat het even inwerken, en je kunt de ruitenwisser armen dan losmaken van het autoraam. 


Bevroren ruitenwissers voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen! Via een van onderstaande manieren voorkom je dat ruitenwissers kunnen bevriezen:

1. Ruitenwissers omhoog zetten (kost niets!)
2. Anti-ijsdeken of voorruitfolie op het raam plaatsen en de ruitenwissers erop leggen. (ijsdeken kost +/- 10)
3. Leg een stukje karton of kurk tussen het voorruit en de ruitenwisser. (kost niets!)

         
ijskrabben met beleid

Bij lichte vorst kun je zachtjes tegen het rubber aantikken. Voel je dat er beweging ontstaat? Dan kun je met de hand het overige deel voorzichtig loshalen. Blijft het geheel muurvast? Stop dan met deze oefening. Dan maak je alleen maar meer stuk. Ga dan over op een van de eerder besproken methoden aan de slag.

Los = los

Waan je niet in de illusie dat de ruitenwissermotor oerkrachten heeft! Ruitenwissermotor

Als de wissers nog een beetje vastzitten is het niet de taak van de ruitenwissermotor om het laatste stukje los te wrikken. De wissers moeten volledig los van het raam zijn voor het inschakelen van de ruitenwissers. Doe je dit niet dan riskeer je een kapotte ruitenwissermotor. Wil je niet. Er zitten natuurlijk meer onderdelen aan een auto die kunnen bevriezen. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende zaken waarmee je rekening dient te houden als de temperatuur voor het eerst flink daalt. 


Oh ja, houdt ook rekening met...

In de wintermaanden kunnen er nog meer zaken gaan bevriezen op,- en aan je auto. Wij zetten de meest voorkomende zaken op een rijtje en hebben natuurlijk ook oplossingen!

1. Om je autoruiten ijsvrij te maken heb je een ijskrabber in de auto liggen.
2. Autosloten kunnen bevriezen. Een slotontdooier is dan de oplossing.
3. Voor vorst op de handrem auto is het advies: set de auto in de eerste versnelling in plaats van op de handrem.
4. Autodeuren kunnen vastvriezen. Check onze autodeur bevroren pagina
5. Al onze winter tips staan trouwens mooi overzichtelijk op onze auto winterklaar maken pagina
6. Ruitenwissers omhoog bij sneeuw en ijzige temperaturen! Maar dat weet je nu inmiddels.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
ijskrabbers
Beste auto ijskrabber? Wij vergeleken 10 typen ijskrabbers
Slotontdooier
Auto slotontdooier - bevroren slot openen met slotontdooiers
Acculaders
Acculader - informatie over diverse soorten auto acculaders
Beslagen ruiten
Beslagen ruiten: irritant en gevaarlijk! Hoe kun je dit voorkomen?
handrem vastgevroren
Een vastgevroren handrem? Hier de oplossingen!
Meer
Alle artikelen lees je hier
Ook leuk
Standkachel auto Een standkachel in je auto, nooit meer ruiten krabben!
Tectyl Tectyl beschermt onderkant auto tegen roesten
Auto tent Garage tent en autotent onmisbaar voor autoliefhebber?
handrem vastgevroren Een vastgevroren handrem? Hier de oplossingen!
Autodeur bevroren IJskoud probleem: autodeur bevroren. En dan?

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl