Home Poetsmateriaal

Auto poetsen: verleng de levensduur van je autolak

Auto poetsen

Een goed verzorgde auto ziet er tien keer beter uit dan een wagen die al tijden niet gepoetst is. Glimt jouw autolak je tegemoet, dan is dat niet alleen een lust voor het oog, maar ook goed voor je portemonnee! Poetsen verlengt namelijk de levensduur van je lak, waardoor je wagen er langer goed uitziet en roest geen kans krijgt. 

Wist je dat goed poetswerk wagen de inruilwaarde van je auto behoorlijk kan verhogen? Volgens een onderzoek van de ANWB stijgt de waarde hierdoor met minstens 500 euro. Deze kant op met die autospons!


poetsmateriaal
Auto wassen & Poetsen
Houd je auto schoon, was 'm regelmatig en zet 'm af en toe in de was!
lakschade herstellen
Autolak- & ruitbescherming
Werk kleine lakschades zelf weg. En zorg voor goed zicht door je ruiten!

Zelf poetsen

Wie om zijn bolide geeft, zorgt dat deze regelmatig de juiste schoonmaakbeurt krijgt. De fanatiekeling wil dat het perfect gebeurt en stroopt het liefst zelf zijn mouwen op. Er is toch niets zo ontspannend als het verzorgen van je grote schat? (Nee, we bedoelen niet je vriendin; zij mag zelf haar nagels lakken.) Het poetsen van je auto is een daad van liefde. Autoliefde! Horen wij daar vioolmuziek klinken?

auto-wassen-poetsen
Regelmatig poetsen, dan blijft je lak glanzen!

Sponzen en poetsdoeken

Gebruik altijd een zachte poetsdoek en controleer voor de zekerheid of je deze kunt gebruiken in combinatie met alle producten. Tijdens het poetsen de doek op de grond laten vallen? Weg ermee, pak een nieuwe! Tien tegen n dat er nauwelijks zichtbare korreltjes zand of vuil op de doek zijn gekomen. Daar ga jij natuurlijk niet lekker over je mooie lak mee lopen krassen... 

Koop een goede autospons of een mooie microvezel autowashand om je wagen mee te wassen. Een goedkope keukenspons valt al bijna uit elkaar als je ernaar kjkt. Je kunt wel nagaan dat er van zo'n budgetsponsje niets overblijft als je deze tijdens het poetsen een paar keer om een spaak vouwt.

Eerst spoelen

Natuurlijk is het het prettigst om je auto te wassen als het mooi weer is. Ga echter niet in de volle zon staan te poetsen, want dan droogt de auto te snel en krijg je geen streeploos resultaat. 

Als je je wagen gaat poetsen, begin dan altijd met het verwijderen van los vuil en zand. Spoel dit vuil weg met lauw water, zodat de korreltjes straks geen krassen veroorzaken als je echt gaat poetsen. Spuit ook de plekken waar vuil zich gemakkelijk kan ophopen goed schoon, zoals de binnenzijde van je wielkasten en onder de bumpers. Voor de lastig te bereiken plekken kan de hogedrukreiniger een uitkomst zijn.

Hardnekkig vuil

Fijn he, zo'n onlangs geasfalteerde weg. Alleen een beetje jammer dat na een ritje over vers asfalt je hele lak naar de Filistijnen is. In deze rubriek lees je hoe je die kleverige troep veilig van je lak kunt verwijderen. Ook lastig: insecten of vogelpoep op je autolak. Insectensprays zijn effectief, maar huismiddeltjes zijn veel liever voor je lak! Wist je trouwens dat auto's met een bepaalde kleur meer kans lopen om door vogels ondergescheten te worden? In deze rubriek lees je alles wat je altijd al wilde weten over dit frisse en fruitige onderwerp. 

Poetsen

Nu begin je met poetsen. Gebruik daarvoor een goede autoshampoo. Ga niet wassen met een gewoon afwasmiddel, want deze ontvet je lak en maakt deze op den duur dof. Neem een goede autospons of autowashand en was de auto van boven naar beneden. Eerst het dak, dan de motorkap, vervolgens de achterklep en als laatste de linker- en rechterzijde. 


Velgenborstel

Velgen moeten glimmen! Bovendien is het verstandig om je velgen goed schoon te houden, omdat te voorkomen dat het remslijpsel in de velgen gaat vreten. Een goede velgenborstel doet wonderen. Maar... welke borstel kies je? De juiste borstel hangt af van het soort velg dat je hebt en de grootte van je remklauwen. Er zijn heel veel soorten velgenborstels. Smal, breed, langwerpig, borstels met zachte haren en borstels met stugge haren. Welke borstels zijn geschikt voor jouw bolide en waarom is het niet zo handig om je tandenborstel of afwasborstel te pakken voor deze klus? Je leest het in deze rubriek.


Drogen

Na het poetsen neem je een droge doek of zeem en droog je de wagen af. Wring de zeem tussendoor regelmatig uit. Helemaal super is de Water Magnet Drying Towel van Meguiars. Deze is prijzig, maar geeft een vlekvrij resultaat. Bovendien is deze doek machinewasbaar en gaat 'ie ontzettend lang mee.


Poetsmachine

Wil je dat je auto optimaal en gelijkmatig gepoetst wordt? Of ben je bang voor zere polsjes? Met een poetsmachine krijg je een zeer professioneel resultaat. Laat de machine het werk maar doen! Poets elk plekje tot het prachtig glanst. Vergeet niet om tussendoor steeds de vuiltjes en korreltjes weg te vegen met een microvezel doek. Natuurlijk kun je met een poetsmachine je lak ook polijsten: van heel fijntjes tot hard schurend. Voor elke polijstklus is er een speciale schijf op de markt. Je werkt je lak superglanzend af met een lamswollen schijf, waarmee je eventueel nog een beschermende toplaag op je lak kunt aanbrengen.Naar de wasstraat

Ben jij echt lui? Waarschijnlijk kies je dan voor de wasstraat. Voor een paar euro koop je zo je zaterdagmiddag vrij. Maar let op: vaak zijn de resultaten niet al te best! Weinig kans dat de grove borstels van de wasstraat echt alle lastige hoekjes en kiertjes bereiken. Vuil blijft dus zitten op de lastige plekjes en voordat je 'wasstraat' kunt zeggen heb je de eerste roestvorming al te pakken. 
auto-washand-microvezel
Microvezel autowashand: wassen zonder krassen!


Motorblok

Het kloppend hart van je wagen is natuurlijk de motor. Het is verstandig om ook regelmatig je motorcompartiment te reinigen. Dat is wel oppassen geblazen, want onder de motorkap bevinden zich een aantal kwetsbare onderdelen. Zoals bijvoorbeeld de directe verbindingen met de accu en de dynamo. Deze zijn gevoelig voor vocht. Hoe kun je je motorcompartiment grondig, maar toch veilig schoonmaken? Je leest het in deze rubriek.


Detailing klei

Je bolide is gewassen, maar cht schoon is je lak dan vaak nog niet. Met een kleiblokje kun je de laatste hardnekkige vuiltjes er wl af krijgen. Gebruik een speciale spray en laat de klei soepel over je lak glijden, tot het oppervlak helemaal glad aanvoelt. Tip: met een kleiblokje kun je ook de laatste restjes remstof en remslijpsel gemakkelijk van je velgen verwijderen!


Lakstift & lakspray

Die kleine krasjes in de lak zijn jou als autofreak een doorn in het oog. Gelukkig kun je er zelf heel gemakkelijk (en betaalbaar) wat aan doen. Kleine krasjes of steenslag kun je keurig wegwerken met een lakstift, mits er nog geen roest onder zit. Let op: een lakstift houdt slechts een wasbeurt of vijftien en is dus geen permanente oplossing. Voor grotere krassen pak je een lakspray. Kies meteen voor de handige 4-in-1 variant, zodat je stappen zoals schuren en een grondlaag aanbrengen kunt overslaan.


Waxen

Je bakkie is helemaal schoon en blinkt je tegemoet! Nu is het zaak om ervoor te zorgen dat dat voorlopig zo blijft. Een waslaag beschermt je lak tegen invloeden van buitenaf en laat je lak glimmen als een spiegeltje. Breng minimaal tweemaal per jaar een waslaag aan. Evenals bij het poetsen geldt ook hier: de wasstraat is een mogelijkheid voor een waxbehandeling, maar je krijgt het mooiste resultaat als je het zelf doet. Dat kost je een uurtje of twee, maar het is echt de moeite waard! 


Lakveredeling

Het is belangrijk dat je ook het koetswerk regelmatig wast en waxt. Niet alleen mooi voor het oog, maar ook mooi voor de levensduur van je koetswerk. Geen zin om elke zes maanden te waxen? Dan is lakveredeling voor jou de beste optie. Daarbij wordt een teflon coating aangebracht op je (brandschone) auto. De laklaag wordt hiermee afgesloten. De komende jaren is je lak dan perfect beschermd!


Steenslag

Steenslag kun je netjes wegwerken, maar voorkomen is natuurlijk nog beter. Laat steenslagfolie aanbrengen door een professional en je autolak blijft onaangetast! Vind je het voldoende om alleen je motorkap te beschermen? Een steenslagbra beschermt de voorzijde van je wagen n geeft je bolide een heel eigen look. De steenslagbra, ook wel 'motorkapbra' of 'nose bra' genoemd, is daarom zeer populair in de tuningscene.


Ruitenbehandeling 

Nu we toch bezig zijn met het optimaal beschermen van je auto tegen invloeden van buitenaf... neem dan meteen de ruiten even mee! Aquapel Glass Treatment verbetert je zicht bij slecht weer, vermindert het verblinden door de koplampen van tegemoetkomend verkeer en bovendien kunnen vuil, insecten en ijs zich nauwelijks nog aan je ruiten hechten. Je kunt je ruiten daarom veel gemakkelijker schoonmaken. Ook ijs, sneeuw en aanslag laten zich sneller verwijderen tijdens het krabben. 


Beslagen ruiten

Zijn je ruiten beslagen? Ga niet rijden voordat ze weer helder zijn! Beslagen ruiten zijn naast irritant vooral ontzettend gevaarlijk. Hoe komt het dat je ruiten beslaan? Dat kan verschillende oorzaken hebben, van onschuldige tot vrij ernstige. Zoals verstopping, lekkage of slijtage van bepaalde onderdelen. Hoe kun je beslagen ruiten ontwasemen, zodat je weer veilig de weg op kunt gaan? Sterker nog: hoe kun je voorkomen dat je ruiten berhaupt beslaan? Je leest het in deze rubriek.

Poetstips

Tuning-Gids.nl hoopt je hiermee flink wat tips te hebben gegeven over de mogelijkheden voor het poetsen van je auto en het beschermen en verzorgen van je lak en ramen. Bovenstaande tips zijn natuurlijk slechts een deel van de mogelijkheden! Meer weten, tips lezen of gewoon op zoek naar inspiratie om jouw bolide nog beter te poetsen? Kijk bovenin dit artikel onder de kopjes Poetsen & wassen en Lak- & raambescherming. Klik verder op de onderwerpen waarover je meer wilt weten.

Niet gevonden wat je zoekt? Gebruik dan even onze handige zoekfunctie. Tuning-gids.nl wenst je veel poetsplezier toe!
Menutuning-gids.nl

Ook leuk
Dakhoezen Dakhoes auto: bescherm je auto tegen regen & vrieskou
Aquapel Aquapel: helder en beter onder alle omstandigheden
Teer verwijderen Teer verwijderen van je auto: z doe je dat!
Auto poetsmachine Auto poetsmachine, professioneel autopoetsen
Lakstift Lakstift: ideaal bij kleine krasjes en steenslag

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl