Home Veiligheidstips

Veiligheid in de (race) auto, het kan je leven redden

Zelf autoveiligheid verhogen

Tuurlijk ken je de lifehammer, dat handige hamertje waar je in nood ramen mee inslaat en gordels mee kunt doorsnijden.

Beginnende auto brand...

Realiseer je dat je een beginnende autobrand in een vroeg stadium kunt doven met een poederblusser. Via een pechtas je zelf in staat bent kleine pechgevallen op te lossen.


rolkooi
Circuit & Rally
Alles voor in de racesport. Veiligheid voor op!

Life hammer
Openbare weg
Veiligheid in de auto. Bezuinig er niet op. Kan je leven redden.

Racen? veiligheid vereist!

Als je wilt gaan rallyrijden, of eens over het circuit gaat scheuren, dan is veiligheid extra belangrijk. Hier het overzicht waar je aan moet denken. Veiligheid in de (race) auto, het kan je leven redden. Wij zetten de puntjes nog even op de 'i' voor je!

Rolkooien en race gordels 

Bij auto racen en rally rijden komen risico's kijken. Daar voor zijn er een aantal veiligheids maatregelen; een rolkooi, racehelm, en goede gordels. Dit is verplicht ook bij deelname aan een racecursus / rallycursus. Op basis van de meest voorkomende risico-situaties tijdens het autorijden kan je veilig op de limiet rijden.

Verruit het allerbelangrijkste bij het autorijden, of we het nu over een coureur hebben, iemand die af en toe op het circuit rijdt of op de openbare weg, is veiligheid. Ook veiligheidsaspecten die verplicht zijn op het circuit kunnen je helpen op de openbare weg.


Een rolkooi is niet alleen voor de veiligheid, het maakt de auto ook een stuk stijver. Dit maakt de wegligging beter.

3, 4 6 punts gordels


Een 6 punts gordel worden gebruikt in de meeste raceklassen. Deze zorgt er het beste voor dat het hele lichaam goed in de stoel blijft bij een onverwachte impact. Voor enthousiaste tuners speelt een mooie race look ook een grote rol. Realiseer je wel dat je niet 'even' uit je auto stapt. Instappen zal ook iets langer duren, er ligt nu een hoopje riemen op je stoel. Hier zul je jezelf in moeten hijsen, maar goed, dan zit je wel goed vast! Last van zere schouders? Een setje schouderpads doet wonderen.

Rolkooi

Een rolkooi biedt bescherming en bevordert de rijeigenschappen. Naast een sier rolkooi, inderdaad, alleen voor de looks zijn er rolkooien die er niet alleen mooi uitzien. Race auto's worden helemaal gestripped om zo licht mogelijk te worden. Dit betekent dat de kreukelzone beperkt ook beperkt wordt. En absorbeert de de meeste impact. Een rolkooi compenseert de verminderde kreukelzone meer dan voldoende. Na montage zal een auto minder flex hebben. Een veerpootbrug of strutbar helpt ook. Maar lang niet zoveel als een complete rolkooi. Je zult de auto ook veel beter/strakker kunnen afveren.

Rolbeugel bescherming

Om de bestuurder te beschermen tegen een te harde impact tegen rolkooien en rolbeugel is het raadzaam bescherming aan te brengen. Deze vulling breng je over het metaal aan. Met name de gebieden in de buurt van de armen, hoofd en benen dienen goed beschermt te worden. Dit verkleint de kans op botbreuken en kneuzingen aanzienlijk.

Helmen & helmtassen

Meeste bescherming biedt een integraal helm. Bekent van formule 1. Deze beschermt ook goed de onderkant en zijkant van het gezicht. Een Jet helm is een open helm. Oftewel open face, Je ziet dit soort helmen vaak bij rally coureurs. De voor en nadelen van deze helmen lees je op onze helmen pagina. Denk er ook eens over na of je een helm met HANS-clips wilt. Head And Neck Support. Na en voor het gebruik van de helm berg je deze op een in helmtas. Dit voorkomt krassen en pitjes.

Helm vizier

Het is aan te raden je helmvizier periodiek te vervangen. Optimaal zicht en veiligheid is essentieel. Er zijn diverse kleuren. Voor zonnige weersomstandigheden (donker gekleurd). Maar ook voor barre regen weerstomstandigheden (lichtgeel). Check dan ook of er tear-offs mee worden geleverd. Dit is een set van flinterdun transparante kunststof laagjes. Die je op het vizier monteert. Door er eentje vanaf te trekken (via lipje aan de zijkant van het helm vizier) heb je in 1x weer topzicht. Een vizier vol olieresten, rubber en zand van je voorganger wil je ook niet te lang hebben…

Brandblusser in auto

Wel eens stilgestaan bij het feit dat een klein beginnend vuurtje je auto in korte tijd kompleet uit kan laten branden? Een brandblusser in de auto voorkomt dat je dit doemscenario overkomt. Een kleine poederblusser onder de autostoel neem geen ruimte in. Aanrader!

Life hammer

Het bekende oranje hamertje dat gebruikt kan worden om het autoraam in te slaan. Aan de achterkant van de veiligheidshamer zit ook een snijmes om je gordel door te snijden. Neemt wederom weinig ruimte. De lifehammer wordt geleverd met een ophang/montage systeem. Bekende plek is direct schuin onder de versnellingspook. Als bestuurder kun je er dan snel en gemakkelijk bij. Op de achterbank is niet optimaal.

Pechhulpmiddelen

Een bahco en wat schroevendraaiers komen altijd van pas als je ergens gestrand bent. Als je het euvel zelf kunt verhelpen zorg dan wel dat de gevarendriehoek uitgeklapt is. Zet ook de noodverlichting van de auto aan. D.w.z. dat alle knipperlichten tegelijk knipperen. Een pechtset waar veel voorkomende auto gereedschappen in zitten is aan te bevelen. Check van te voren eens wat er allemaal in de pechkit zit. Dan weet je waar je aan toe bent moet je langs de kant van de weg staan.



Menutuning-gids.nl

Ook leuk
Resqme Resqme: beter dan de lifehammer of noodhamer
Helmtassen Helmtas houdt je helm gaaf: helmtassen nader bekeken
Buitenspiegels Haal optimaal zicht uit je buitenspiegels, instel tips
Mag je met slippers autorijden? Met slippers autortijden? Het mag, maar denk erom!
Rolkooien Gelaste rolkooi of een schroefkooi? De voors en tegens

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl