Home Audio sets

Een goede autoradio geeft meer plezier in je auto!

Autoradio-set samenstellen

 Het is een combinatie van: goede autoradio, goede bekabeling, goede speakers en een goede eindversterker zorgen ervoor dat je het beste geluid uit je auto audio set haalt.

Aansluiten Auto-HiFi

Hoe bekabel ik mijn auto? Heb ik een cross over nodig? Hoe bouw ik een subwoofer in? Wat is piekvermogen? Wat is RMS vermogen? Luidsprekers: coaxiaal of liever composet?


Autoradio
Autoradio, MP3
Volle sound in je auto, en dat geluid komt uit je radio en je I-pod.

Nokia carkit
Carkits & Navigatie
Veilig bellen en nooit meer de weg kwijt. Een must voor in elke auto!

Maak je eigen auto audioset

Goed geluid uit de auto is belangrijk, maar net zo belangrijk is het geluid uit je autoradio, hier zijn vele mogelijkheden. Maak van je auto een rijdende jukebox, met navigatie uiteraard!

Bedrading

Goede bedrading geeft een zuiver geluid, en geen brandgevaar. Als je een dikke versterkerkabel gebruikt, plaats je de zekering vlakbij de accu.

Audio tuning; je radio en mp3 speler in de auto lekker uitbreiden, I-pod in de auto, handig!
Audio tuning; je radio en mp3 speler in de auto lekker uitbreiden, I-pod in de auto, handig!

Autoradio's met USB, SD en AUX

Als autoliefhebber heb je natuurlijk een goede autoradio in je ride. Maar welk merk is goed? Wat voor muziek draai je meestal in de auto? wil je een subwoofer? en hoeveel speakers wil je hebben. Kijk eerst eens wat voor set er evt. al in de auto zit. Als de luidsprekers het nu al moeilijk hebben zul je deze moeten vervangen door betere.

Radio front

Natuurlijk moet de headunit, ook wel radiofrontje genoemd er goed uitzien. Een auto audio systeem met LCD kleurenscherm is vanzelfsprekend. Belangrijk is dat de unit eenvoudig te bedienen is. Het budget zal een belangrijk zijn. Het is raadzaam een van de betere merken te kopen, Sony, Kenwood, Pioneer. Deze hebben nl. standaard al meerdere line-outs. Dit maak het aansluiten van een extra eindversterker of subwoofer gemakkelijk.  

Geef dieven geen kans

Geen dieven geen kans. Kies daarom voor een autoradio met een afneembaar frontje of een radio die in zijn geheel in het dashboard wegklapt. Het is mooi als de autoradio in dezelfde 'look and feel' van je overige auto interieur is. Zorg ook dat er een 'Aux in' aansluiting op de autoradio-cd zit, via deze ingang kun je dan een Ipod aansluiten. Vooralsnog toekomstmuziek, maar op termijn kun je ook in de auto luisteren naar internetradio. Er wordt al mee getest. Internetradio in de auto; het komt er aan!    

Autoradio met USB

De nieuwste autoradio's spelen mp3 audio formaat bestanden af, hier over later meer. Maar ook zie je steeds vaker units met USB aansluiting. Hoe meer geheugen de memorystick heeft, hoe meer luister vertier. Sommige audiokits hebben daarnaast ook een SD of MMC-slot. Werkt hetzelfde als USB, het is alleen kleiner. Je hele muziekcollectie op een SD-geheugen kaartje, nauwelijks groter dan een euro-munt!

MP3/DVD spelers

Langzaam maar zeker verdwijnt de traditionele auto CD-speler uit de auto. Was je vroeger hip met een 10 cd wisselaar, loop je nu gruwelijk achter. Als je op korte termijn je autoradio gaat vervangen moet je een mp3 speler autoradio aanschaffen. Op een gebrande CD vol met .mp3 bestanden gaan honderden uren luister plezier! De Ipod was een van de eerste systemen die via de AUX (auxiliary) ingang werden aangesloten. Via de mini-jack (3,5 mm) kan je vrijwel alle audiodragers aansluiten op de autoradio.

Autoradio met MP3 cd-speler

Daarnaast kun je met .mp3 muziekbestanden in mappen opslaan. Net als op je pc of Imac. (hous-rap-disco...) Het is belangrijk dus te kiezen een goed afleesbare radioscherm. Dan kun je meerdere mappen tegelijk bekijken. Overigens kunnen MP3 cd-spelers ook gewone audio cd's afspelen.

Autoradio met harde schijf

Als je slim bent ga je voor een autoradio met een harde schijf. Via een USB stick zet je dan als je muziek in je radio. Dan heb je ook geen losse CD's meer in de auto rondslingeren. De sportieve rijders weten wat we daarmee bedoelen! Let op de opslag capaciteit van de harde schijf van radio's. Misschien wil je later wel een DVD scherm installeren, kan kun je ook films opslaan. Het zal een kwestie van tijd zijn voordat autofabrikanten de fabrieks af audiosystemen zullen gaan bouwen met MP3 ondersteuning.

Speakers

Elke doe-het-zelver kan zelf een speaker upgrade doen. Het is van belang dat de betere speakers in de huidige luidspreker ruimte geplaatst kan worden. De luidsprekers in auto's zijn nagenoeg allemaal 4 Ohm zo'n beetje de standaard. De reden daarvan is de kleine voedingspanning die de 12V accu kan leveren.

Losse eindversterker

Als je een externe versterker gebruikt is het zaak vooraf te controleren of deze geschikt is voor 4 Ohm. Op een eindversterker van bijv. 4 Ohm kunnen probleemloos speakers van bijv. 8 Ohm aangesloten worden. De versterker zal alleen niet zijn maximum vermogen halen. Andersom is niet verstandig. Dat kan als gevolg hebben dat je versterker in de auto opblaast!

Tweeters

Alle luidsprekers bestaan uit een conus die de midden tonen en lage tonen produceert. De zgn. Tweeters zorgen voor de hoge tonen. Luidspreker kabels. Het nut van goede stroomvoorziening en luidsprekerkabels moet je niet onderschatten. Goede kabels zijn o.a. Phoenix Gold, Monster Cable. Ga je met lange(re) kabellengtes werken is het zaak een dikke luidsprekerkabel te nemen. Deze hebben nl. veel minder verlies van signaal, dit bevordert een helder geluidsweergave. De weestand is ook minder, de eindversterker kan zo maximaal presteren. Enige voordeel van dunne speakerkabels is dat deze makkelijk weg te werken zijn. Het het is een regelrechte 'killer' voor het doorgeven van lage tonen!

Autoradio aarden

 Als je een 'brom'door je muziek hoort komt dat naar alle waarschijnlijkheid door een slecht geaarde autoradio of losse eindversterker. De aardedraad loopt middels de antenne aansluiting, hierdoor ontstaat er een aardelus. Door de meegeleverde aardekabel ergens op het chassis te monteren zal de brom verdwijnen. Beste is de radio/versterker direct te aarden aan de - accupool. aarden aan de - accupool lost dit op.

Subwoofers

Wil je echt genieten van muziek in de auto is een subwoofer verplicht. Een subwooferkist maakt het geluidsbeeld echt compleet. Je zult merken dat je daarna niet meer zonder wil. Het 'vult' je auto met een goede sound. Een baspijp is louter om de lage tonen te produceren. De speakers in je voordeuren kunnen niet in dit lage bereik komen. Een extra eindversterker of losse versterker is echt een must op een subwoofer goed geluid te laten produceren.

 I-pod in auto

Werkt net zoals een carkit voor je telefoon. Je plaatst de Ipod & Ipod Nano in de houder, sluit deze aan op de 12V aansluiting (sigaretten aansteker), selecteer de frequentie en je kunt ipod liedjes via de autoradio luisteren. Je hoeft geen extra kabeltje te kopen en via de AUX aan te sluiten.

Autoradio accessoires

Voor, tijdens en misschien wel na het aansluiten van je audio set kom je er wellicht achter dat je toch die versterker-kabelset of zwaardere zekering voor de eindversterker nodig had. Een aansluitblok voor luidsprekers? Of wellicht een ISO-connector? Via deze stekker kan er snel verbinding tussen de radio en de auto gemaakt worden. en uiteraard vergeet je de CD/DVD houder die je aan je zonneklep kunt monteren niet. Succes!  Menutuning-gids.nl

Ook leuk
Audio accessoire Auto audio accessiores
Subwoofers Informatie auto subwoofers, baspijpen en speakers
MP3/DVD spelers Informatie over Auto mp3 spelers en DVD spelers
Speakers Informatie over auto speakers en subwoofers
Autoradio's Autoradio's en mp3 spelers voor in de auto

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl