Home Auto alarmen

Auto alarm: auto beveiliging is bittere noodzaak

Auto beveiliging

We zouden hier graag een gaaf verhaaltje plaatsen over hoe leuk is het om je wagen te tunen met auto beveiligingsmiddelen, zoals een auto alarm, een stuurslot, een behandeling met microdots of een voertuig-volgsysteem. Helaas heeft auto beveiliging weinig te maken met het lekker pimpen of upgraden van je bolide. Auto beveiliging is bittere noodzaak. 

Op Tuning-Gids.nl vind je een overzicht van alle mogelijkheden qua auto beveiliging. Klik hieronder op de onderwerpen waarover je meer wilt weten. 


auto alarm
Auto alarmen
Een auto alarm voorkomt ellende! Een volgsysteem is het allerbeste.

stuurslot
Stuurslot & handremslot
Een handremslot schrikt af. Ook een stuurslot ontmoedigt de autodief.


Inkoppertjes

Wist je dat er gemiddeld elke twee minuten ergens in Nederland een auto wordt opengebroken? Zorg ervoor dat het niet die van jou is! We beginnen met de nodige inkoppertjes. In het kader van 'Better safe than sorry' komen we allereerst met een aantal anti-diefstaltips die nogal voor de hand liggen.

Maar daarom zijn ze niet minder belangrijk! Ook zijn er tal van alarmsets die eenvoudig zijn in te bouwen. Youngtimers, maar zeker ook oldtimers zijn standaard vaak niet altijd uitgerust met een alarm.

auto alarm
Maak het dieven niet gemakkelijk. Installeer een alarm!

Basistips


Auto safe

Wil je toch even kunnen tanken of een brief posten zonder meteen je navigatiesysteem, mp3-speler, mobiele telefoon, autoradio en fotocamera mee te moeten slepen? Dan kan een mobiele auto safe een uitkomst zijn. Neem bijvoorbeeld de MobiSafe, waarvan de kleinste uitvoering onder je autostoel past. De grootste uitvoering, waar zelfs je laptop en ordners in passen, monteer je in de kofferbak.


Alarm stickers

Het goedkoopste anti-diefstal middel? Alarm stickers! Helaas hebben veel mensen een prima auto alarmsysteem, maar kun je dat vanaf de buitenkant niet zien. Zonde! Plak zo'n oranje driehoekige SCM alarmsticker in het midden van je achterruit. Een simpele beveiligingssticker op je ruit kan een autokraker echt al ontmoedigen!

Let op: op de sticker mag het type auto alarm niet vermeld worden. Je wilt de ervaren autodief natuurlijk zeker geen hint geven over welke trucjes hij zou kunnen uitproberen. Geen auto alarm aanwezig? Dat weet bijna niemand! Koop een voertuigbeveiligingssticker en plakken met die hap!


Stuurslot en handremslot

Zichtbaar beveiligen is slim. Laat die autokraker weten dat jouw bolide geen gemakkelijke buit is. Dat schrikt meteen al lekker af! Naast het plakken van alarm stickers kun je tevens vrij eenvoudig handrem- en stuursloten monteren. Die T-stang of ronde schijf op je stuur zorgt er al voor dat de meeste autodieven jouw auto liever met rust laten. Wist je dat je zo'n T-stang al binnen een paar tellen op je sportstuur hebt zitten? 

Demonteerbare stuurnaaf

Ook leuk: monteer een stuurnaaf, waar je je afneembare sportstuurtje vliegensvlug op kunt monteren en demonteren. Dit attribuut komt rechtstreeks uit de racerij. Het ziet er supergaaf uit (het oog wil ook wat) en is bovendien één van de beste anti-diefstal middelen die je kunt aanschaffen!

Kill Switch

Eveneens een functie uit de racerij, de zgn. kill switch. Via deze knop wordt manueel de stroomtoevoer naar het ontstekingsmechanisme aan of uitgezet. Na het activeren van de Kill switch wordt er geen stroom meer verstuurd naar het ontstekingsmechanisme (auto start niet meer) of wordt de benzinepomp niet meer van stroom voorzien (geen benzine = niet rijden) . Als je zelf een Kill switch gaat installeren is het handig dat je het complete stroomschema van de auto bij de hand hebt. Dan heb je nl. een overzicht welke kabels waarvoor zijn! De simpelste methode is om de Kill switch aan de positieve kabel van de benzinepomp  aan te sluiten. De schakelaar is kleiner dan je duim en kun je vrijwel overal wegwerken, bijvoorbeeld onder je stoel of onder het dashboard.
 
In de racerij wordt er gebruikt gemaakt van een rigoureuzer systeem, via een knop wordt de complete stroomtoevoer (op de positieve kabel van de accu) vanaf de accu afgesloten. Ook dit mechanisme kan via een knop in,- en uitgeschakeld worden. Er kleeft echter wel een groot nadeel aan deze aanpak; zodra de accu geen stroom meer kan leveren zullen je radiosettings verloren gaan. Geen stroom betekent geen geheugenfunctie van de radio meer. Je kan overigens ook gratis, maar op een iets onhandigere manier, een 'Kill switch' maken. Trek gewoon de benzinepomp zekering uit de zekeringdoos (veelal onder de motorkap) na het uitstappen en stop 'm in je zak: 100% effectief!


Pedaalslot

Nog een optie: het pedaalslot. Deze wordt vastgemaakt aan het koppelings- of rempedaal, waardoor autorijden onmogelijk wordt. Let wel op de juiste maat. Toegegeven: een stuurslot is beter zichtbaar en zal wellicht meer afschrikken.Ruiten graveren
 

Laat het kenteken van je auto in je ruiten graveren! Dit kun je laten doen bij de grotere schadeherstelbedrijven. Die autodief pakt nu liever een andere wagen; alle ruiten vervangen is een duur grapje! Veel mensen denken dat ruitengravering niet nodig is voor nieuwe auto's, die al voorzien van innovatieve alarm systemen. Toch blijft ruitengravering één van de beste anti-diefstal methoden die er zijn.   

stuurslot autobeveiliging
Zichtbare beveiliging zoals een stuurslot schrikt af!

Home- and carjacking

Het komt namelijk steeds vaker voor dat autodieven inbreken in je huis, om vervolgens 'keurig' met de autosleutel je wagen te openen. Dit wordt ook wel 'home- and carjacking' genoemd. Zit de sleutel van je tankdop ook aan de bos? Dan huppelt de autodief waarschijnlijk eerst een rondje om je auto van pure blijdschap. Het laten graveren van de ruiten blijft een doorn in het oog van de autodief, omdat dan bijna niets 'verdienen' aan een gestolen auto. Maak daar gebruik van! 


Slotbouten 

Vergeet je je velgen niet? Als je hebt geïnvesteerd in prachtige velgjes moet je er wel voor zorgen dat niemand ze zomaar mee kan nemen. Een slotbout, ook wel wielmoerslot of wielslot genoemd, maakt het heel lastig om je velg te stelen. Het werkt vrij simpel: je vervangt je standaard wielbout voor een slotbout en zorgt er natuurlijk voor dat je het opzetstuk altijd in de auto hebt liggen, voor het geval je een lekke band krijgt.


Auto alarm

Er is een zeer groot aanbod aan auto alarmsystemen. Vind je het lastig om te kiezen? Neem in elk geval een TNO-SCM goedgekeurd systeem en laat deze door een SCM-erkend bedrijf installeren. Je hebt dan gegarandeerd een goed auto alarm. Nog een voordeel: als je kunt aantonen dat je je wagen hebt voorzien van een gekeurd auto alarm, dan kom je soms in aanmerking voor korting op de premie van je autoverzekering!

Auto alarm klasse I

Dit is een eenvoudige beveiliging voor je auto, in de vorm van een dubbele startonderbreker. Hiermee wordt, zodra je de auto hebt verlaten, automatisch de brandstoftoevoer en de elektronica onderbroken. Alle auto's die vanaf 1998 gemaakt zijn zijn standaard voorzien van deze basisbeveiliging.


Auto alarm klasse 2

Het meest gangbare beveiligingssysteem. Naast de dubbele startonderbreker krijg je hier een complete omtrekbeveiliging. Hierdoor zijn alle mogelijke manieren om in je auto te komen, portieren, motorkap en achterklep, beveiligd. Ook is een systeem met deze klasse voorzien van een interieurdetector, die waarschuwt als er iets beweegt in het interieur. Het alarm gaat dan af en de lichten gaan knipperen.


Auto alarm klasse 3

Een klasse 3 auto alarm heeft naast de dubbele startonderbreker en de omtrekbeveiliging en interieurbeveiliging van klasse 2 ook nog een hellingshoekdetector. Deze sensor zorgt ervoor dat het alarm afgaat zodra de hellingshoek van de wagen verandert. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je auto wordt opgekrikt omdat iemand jouw mooie velgjes wil jatten. Het is verstandig om je wagen te beveiliging met een auto alarm met minimaal klasse 3.


Auto alarm klasse 4 & 5

Echt vervelend voor autodieven wordt de situatie die ontstaat bij diefstal van een wagen die voorzien is van een alarm klasse 4. Dit systeem slaat aan zodra de auto beweegt of het systeem op afstand wordt ingeschakeld, nadat de eigenaar van de auto de diefstal heeft gemeld. Klasse 4 is uitgerust met een voertuigvolgsysteem, waardoor de locatie van je auto via GPS wordt doorgeseind naar een meldkamer. Dit systeem is duur, maar werkt perfect. Het voertuigvolgsysteem kan gestolen wagens door heel Europa traceren.

Het enige verschil tussen klasse 4 en 5 is dat het systeem bij klasse 5 automatisch wordt ingeschakeld zodra het auto alarm afgaat. Waar is de dief? Hier is de dief!


Microdots

Steeds meer autodieven hebben hun 'werkwijze' omgegooid en stelen nu losse onderdelen, zoals velgen, leren autostoelen, navigatieapparatuur en airbags. Een goed wapen in de strijd tegen onderdelendieven zijn microdots. Dit zijn kleine chips met fotografisch verkleinde informatie, zoals het chassisnummer van je auto. Microdots zijn verwerkt in een doorzichtige spray, zodat je ze gemakkelijk over je hele voertuig en de voor dieven meest interessante onderdelen kunt verstuiven.

Voor auto- of onderdelendieven is het ondoenlijk om al die minuscule chips met informatie van een auto te verwijderen. Uiteraard blijven de microdots ook in de wasstraat perfect zitten. Een spuitbus kost ongeveer honderd euro. Da's niet duur voor een perfect anti-diefstal middel!

 

Menutuning-gids.nl

Ook leuk
Versnellingsbakslot Een versnellingsbakslot zet je auto letterlijk vast!
Voertuig volgsysteem Voertuigvolgsteem in de auto, beste auto alarm!
Pedaalslot Pedaalslot: als een auto alarm alleen niet genoeg is!
Stuur sloten Beste auto stuurslot? Wij vergeleken 8 typen stuursloten!
Radar detectors Radarverklikkers en radardetectors voor in de auto

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl