Home Auto kosten Rijbewijs ophalen

Rijbewijs ophalen: gemeentehuis of stadsdeelkantoor?

Gefeliciteerd, je bent geslaagd voor je rijexamen! Weken- of maandenlang heb je zitten ploeteren in de lesauto en alle verkeersregels in je hoofd gestampt. Maar het is je gelukt. Dat felbegeerde roze pasje kun je bijna vasthouden. Bijna, want je moet je rijbewijs nog wel even ophalen.


Rijbewijs ophalen, dan rijden

Voordat je echt in de auto mag stappen zonder dat er een instructeur naast je zit, moet je je rijbewijs aanvragen. Dit doe je bij het gemeentehuis of stadsdeelkantoor in de plaats waar je woont. Je rijbewijs krijg je helaas niet direct mee. Denk nou niet dat je in de tussentijd best een stukje kunt rijden, want als je wordt aangehouden ben je de klos. Rijden zonder rijbewijs is verboden, ook al ben je geslaagd voor je rijexamen. Wacht dus met rijden tot je je rijbewijs hebt opgehaald.

 

rijbewijs ophalen postkantoor
rijbewijs ophalen: postkantoor of toch stadsdeelkantoor?

Meteen aanvragen


Als je slaagt voor je rijexamen, worden de verklaring van rijvaardigheid en de verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register. Hierdoor kan de gemeente zien of je geslaagd bent voor je examen. De registratie van de verklaring van rijvaardigheid is drie jaar geldig, die van de verklaring van geschiktheid is 1 jaar geldig. Maar waarschijnlijk kun je niet wachten tot je dat roze pasje in je handen hebt en vraag je je rijbewijs het liefst dezelfde dag nog aan.

Afhalen na 5 werkdagen

Jij bent de enige persoon die jouw rijbewijs kan aanvragen en ophalen. Neem een geldig legitimatiebewijs, zoals een paspoort of identiteitskaart, mee naar het gemeentehuis. Daarnaast moet je een recente kleurenpasfoto inleveren, die aan dezelfde voorwaarden voldoet als de foto voor een paspoort. Heb je je rijbewijs aangevraagd, dan zul je nog even geduld moeten hebben voordat je hem kunt ophalen. Na vijf werkdagen ligt hij voor je klaar bij het gemeentehuis.


Eerder je rijbewijs ophalen?

Wil je al eerder je rijbewijs ophalen? Bijvoorbeeld omdat je vakantie net een paar dagen na je examen begint en je graag de auto wilt meenemen? Dat kan als je gebruikmaakt van een zogenaamde spoedprocedure. Je kunt dan meestal al de volgende werkdag je rijbewijs ophalen. Je betaalt wel extra voor deze service.


Afspraak rijbewijsaanvraag

Vaak kun je online een afspraak maken bij het gemeentehuis voor de aanvraag van je rijbewijs. Dat is handig, want dan ben je direct aan de beurt. Voor het ophalen van je rijbewijs hoef je meestal geen afspraak te maken.


Maximumprijs rijbewijs

Een rijbewijs ophalen is niet gratis. De kosten verschillen per gemeente en kun je vinden op de website van je gemeente. Omdat de prijzen per gemeente erg uiteenlopen, geldt er vanaf de zomer van 2012 een maximumprijs. Een standaardaanvraag mag dan niet duurder zijn dan € 37,05. Dit is niet duur als je bedenkt dat je rijbewijs tien jaar geldig is. Eigenlijk betaal je dus hooguit maar € 3,70 per jaar. De kosten betaal je bij de aanvraag van je rijbewijs. Als je rijbewijs de week erop voor je klaarligt, kun je 'm zo meenemen.

Beginnersrijbewijs

Iedereen die tegenwoordig zijn rijbewijs haalt, ontvangt een beginnersrijbewijs. Het maakt niet uit of je achttien bent of vijftig.
Heb je een beginnersrijbewijs opgehaald, dan betekent dit dat je je de eerste vijf jaar aan strengere regels moet houden.
 

"Eerst rijbewijs ophalen, dan pas rijden! Iets met geduld en een schone zaak"

Het beginnersrijbewijs is ingevoerd omdat beginnende bestuurders relatief veel ongelukken veroorzaken. Vaak ontstaan deze ongelukken doordat zij zich niet aan de regels houden.

Heb je een beginnersrijbewijs, dan krijg je strafpunten voor onder andere bumperkleven, grove snelheidsovertredingen en gevaarlijk rijgedrag. Drie strafpunten betekent dat je rijbewijs geschorst wordt. Een rijvaardigheidsonderzoek moet dan duidelijk maken of je wel rijvaardig genoeg bent. Blijk je dat niet te zijn, dan zul je opnieuw rijexamen moeten doen. Slaag je hiervoor, dan kun je weer een nieuw rijbewijs ophalen. 

Rijbewijs verlengen

Heb je al een rijbewijs, maar is dit bijna verlopen, dan moet je je rijbewijs verlengen. De procedure van aanvragen en ophalen is hetzelfde als hierboven beschreven. Als identiteitsbewijs kun je ook je oude rijbewijs inleveren. Heb je je rijbewijs voor 1 oktober 2006 gehaald, dan heb je destijds een papieren rijbewijs opgehaald. Tegenwoordig worden er geen papieren rijbewijzen meer uitgegeven, maar ontvang je een plastic pasje ter grootte van een creditcard. Handiger om mee te nemen!


Rijbewijs opgehaald?

Heb je je rijbewijs eenmaal in je bezit, dan staat jou niets meer in de weg om in de auto te stappen en weg te rijden! Zorg wel dat je altijd je rijbewijs bij je hebt als je achter het stuur zit. Een kopie van je rijbewijs is niet geldig.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Rijden in de bergen
Rijden in de bergen is een kunst. Tips: bedwing die bergpas!
Puntenrijbewijs
Puntenrijbewijs - en beginnersrijbewijs, lees hier de regels
Schadeformulier
Schadeformulier - bij autoschade aanrijdingformulier invullen
Rijbewijs verlengen
Rijbewijs verlengen - Rijbewijzen verleng je op het gemeentehuis
Rijbewijs 17 jaar
Rijbewijs 17 jaar - het rijexamen doen als je 17 jaar bent
Meer
Alle artikelen lees je hier
Ook leuk
BPM berekenen BPM berekenen: lees hier alles over BPM informatie
accessoires autoverzekering Hoe én waar verzeker je auto accessoires het optimaal?
Rijbewijs ophalen Rijbewijs ophalen: gemeentehuis of stadsdeelkantoor?
Theorieles Goedkope theorielessen bij een rijschool
Taxatie auto Autotaxatie: verzeker juiste waarde van je auto!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl