Home Auto kosten accessoires autoverzekering

Hoe én waar verzeker je auto accessoires het optimaal?

Je wilt je auto mooier maken. En dus zet je er een goede geluidsinstallatie in en zet je er lichtmetalen velgen op. Bij welke verzekeraars zijn je accessoires het beste gedekt voor schade of diefstal? Wij deden een onderzoek met een verrassende winnaar!
 


Auto accessoires verzekeren

Met extra opties en accessoires kun je je auto naar eigen smaak inrichten. Maar accessoires maken je wagen ook waardevoller en dus aantrekkelijker voor dieven. Met een Lpg-installatie, spoilers, een goede geluidsinstallatie en een set licht metalen velgen is je auto al snel een paar duizend euro meer waard. Maar hoeveel keren de verzekeraars eigenlijk uit als deze beschadigd raken of worden gestolen? 
auto accessoires verzekeren
Extra accessoires op de auto? Denk aan je verzekerde waarde!

Wa-plus of Allrisk?

Hoeveel verzekeraars uitkeren, hangt in eerste instantie af van welke autoverzekering je hebt. Bij de goedkoopste en minst uitgebreide verzekering, de WA-verzekering, zijn accessoires nooit verzekerd. Ook is het niet mogelijk om je hiervoor bij te verzekeren. Als je een Wa-plus of een Allrisk autoverzekering hebt, dan hangt de vergoeding af van het moment dat je de accessoires er op hebt gezet. Ook speelt  de dagwaarde van de accessoires mee. Hoe ouder, hoe minder deze waard zullen zijn en hoe minder de verzekeraar zal uitkeren. Tot slot hangt  de vergoeding af van of je wel of geen aanvullende dekking accessoires hebt afgesloten.


Beste tuning autoverzekering

Als autotuner ben je het beste uit bij Centraal Beheer, want daar zijn alle accessoires, zoals spoilers, verstralers, schuifdak en LGP-installatie standaard onbeperkt meeverzekerd. Ook bij FBTO zit je er warmpjes bij, want accessoires zijn standaard meeverzekerd tot maximaal eenderde van de cataloguswaarde. De cataloguswaarde is de geadviseerde verkoopprijs van je type auto. Dus als je de auto voor €25.000,- hebt gekocht, dan zijn je accessoires voor ruim €8.000,- verzekerd en bij een kleine wagen van €16.000,- is dat €5.000,-.

Later ingebouwd = niet verzekerd

Alle accessoires die al op de auto zaten toen deze de fabriek uit kwam, zijn standaard verzekerd. De waarde hiervan zit in de cataloguswaarde van je auto inbegrepen. Accessoires die je later zelf inbouwt, ziet de verzekeraar als extraatje en zijn meestal niet verzekerd. Zo vallen een navigatiesysteem of een carkit (exclusief mobiele telefoon) bij verzekeraars onder accessoires.

 

Maximum bedrag verzekerd

Bij een aantal verzekeraars zijn accessoires tot een bepaald bedrag gratis meeverzekerd, mits je een Wa-plus of Allrisk verzekering hebt afgesloten. Zo zijn accessoires bij Inshared tot maximaal € 3.000,-  verzekerd. Bij de Nationale-Nederlanden, WitGeld en ANWB is dat tot € 2.500,-. Daarnaast is het mogelijk om de accessoiredekking bij de ANWB voor een paar euro per maand te verhogen naar € 5.000,-.

Verder zijn er een aantal verzekeraars, waaronder Univé, Zelf.nl en Zij Rijdt Beter, waarbij accessoires maar voor € 1.000,- euro zijn gedekt. Bij deze verzekeraars is het bovendien niet mogelijk om een aanvullende dekking af te sluiten voor je accessoires en daarom zijn deze autoverzekeraars af te raden voor autotuners. Bij verzekeraars Ohra en Delta Lloyd zijn accessoires niet in het basispakket meeverzekerd, maar kunnen deze wel weer in een apart bijverzekerd worden.

Heb je een extreem aangepaste auto, dan is er eigenlijk maar een manier op je investering te beschermen; laat dan je auto taxeren. Een taxateur zal de waarde van de auto bepalen, op deze manier kun je ervan uitgaan dat je nooit onderverzekert bent. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de hoogte van de premie, deze zal (fors) toenemen. Oh ja, als je aan de lopende band dure modificaties aanbrengt is het zaak de auto bijv. jaarlijks te laten hertaxeren.

 

"Als je regelmatig dure modificaties aan je auto aanbrengt is het 't overwegen waard om je auto te laten taxeren."

Aanvullend pakket of dekking

Zijn je accessoires meer dan €2.500,- waard? Dan is het bij veel autoverzekeraars verstandig om een aanvullende dekking te nemen. Een aantal verzekeraars werkt met aanvullende pakketten. Zo kun je de accessoires bij Ohra verzekeren voor €1.250,- of voor €3.500,- per gebeurtenis. Nadeel is dat audiovisuele en telecomapparatuur maar tot een maximaal bedrag wordt vergoed bij diefstal. Bij het eerste pakket is dat slechts €500,- en bij het tweede pakket tot maximaal €1.500,-.

accessoires auto verzekeren
Veel accessoires in de auto = aanvullende dekking!


Aanvullende module?

De aanvullende module van Delta Lloyd hanteert dezelfde bedragen als Ohra voor de eerste twee pakketten, alleen bieden zij ook nog een derde optie aan, waarbij je de accessoires tot €5.000,- kunt verzekeren en €2.000,- uitgekeerd krijgt als je geluidsinstallatie schade oploopt of wordt gestolen. Andere verzekeraars hebben juist een aanvullende dekking voor accessoires. Zo heeft de ANWB voor een paar euro per maand een uitbreiding om je accessoires tot €5.000,- te verzekeren.

Bij Univé kun je ook voor een paar euro bij een Wa-plus autoverzekering accessoires tot €4.000,- bijverzekeren en voor ongeveer €5,- per maand bij een Allrisk verzekering.

Accessoires meer dan €5.000,- waard?

Een aanrader is Onna Onna, omdat je uit heel veel opties zijn om je accessoires bij te verzekeren. Zo betaal je nooit teveel. Je kunt ervoor kiezen om ze voor €1.000,- tot maximaal €10.000,- bij te verzekeren. Zijn je accessoires meer dan €5.000,- waard? Dan is de autoverzekering van Onna Onna het voordeligste. Zijn ze minder waard? Dat zijn Centraal Beheer, ANWB en FBTO goede opties. Bij een waarde van €1000,- zijn er nauwelijks verschillen bij de verzekeraars. Zowel bij Ohra, Delta Lloyd en Onna Onna kost dit maar een tientje extra per jaar en bij de andere verzekeraars is het al in de premie doorberekend. Dat maakt het zeker de moeite waard. 

Autoverzekeringen met beste dekking accessoires:

1. Centraal Beheer
2. FBTO
3. ANWB

Accessoires met een waarde van boven de €5.000,- beste verzekerd:

1. Onna Onna
2. Centraal Beheer
3. FBTO

*Voor het onderzoek is bij verschillende verzekeraars als type auto een zilveren Peugeot 308 ingevuld met 0 schadevrije jaren en met als nieuwwaarde €23.791. De volgende verzekeraar zijn vergeleken: ANWB, Centraal Beheer, Delta Lloyd, FBTO, Inshared, Nationale-Nederlanden, Ohra, Onna Onna, Univé, WitGeld, Zelf.nl en Zij Rijdt Beter. Afhankelijk van het type auto dat je rijdt, je leeftijd en schadevrije jaren, kunnen de premies verschillen. 

 


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle banden & velgen artikelen lees je hier
Ook leuk
Auto financiering Informatie over autoleningen en auto financieringen
accessoires autoverzekering Hoe én waar verzeker je auto accessoires het optimaal?
Auto verzekeringen Informatie over de goedkoopste autoverzekeringen
Grijs kenteken Grijs kenteken op de auto; niet voor iedereen
BPM berekenen BPM berekenen: lees hier alles over BPM informatie

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl