Home Auto kosten Grijs kenteken

Grijs kenteken op de auto; niet voor iedereen

Het gereduceerde belastingtarief en de BPM-vrijstelling voor bestelwagens gelden sinds 1 juli 2005 alleen voor ondernemers. En dat brengt de nodige administratieve rompslomp met zich mee.


1. Wat verandert er? 


Particulieren in het bezit van een grijs kenteken betalen sinds 1 juli 2005 meer wegenbelasting, Ook wordt er Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen (BPM) berekend over de aanschafprijs van nieuwe bestelwagens. 

Ondernemers kunnen dat terugvorderen. Vaak zie je ook trekhaken op grijs kenteken auto's. Er zijn ook diverse trekhaak accessiores

grijs kenteken
Deze gele nummerplaat wordt grijs?

2. Grijs kenteken meer voor particulieren?

Bestelauto's blijven een speciale categorie. Er is alleen een belangrijk belastingvoordeel voor particulieren vervallen. Al zijn die nog steeds goedkoper uit, omdat ze zichzelf de zogenoemde provinciale opcenten besparen. Lees hier nog meer autobesparende tips

3. Wat moet ik doen?

In principe niets. Wie een bestelauto bezit maar geen BTW-nummer heeft, krijgt vanzelf een rekening met het verhoogde tarief van de motorrijtuigenbelasting. Want die is volgens de Belastingdienst geen ondernemer. 


4. Hoe regel ik de teruggaaf van BPM?

Daar is een nieuw formulier voor in het leven geroepen. Dat krijgt u automatisch toegestuurd als de registratie van de auto door de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) is gemeld bij de Belastingdienst. Wie daar niet op wil wachten, kan het downloaden bij de Belastingdienst. Na het indienen van het formulier wordt de BPM binnen vier weken door de Belastingdienst op de rekening van de kentekenhouder/ondernemer gestort. Ook wordt dan automatisch het verlaagde tarief voor de Motorrijtuigenbelasting in rekening gebracht.


5. Wanneer kom ik voor teruggaaf in aanmerking? 

Als u ondernemer bent en de auto zakelijk gebruikt. Dat betekent dat u moet beschikken over een BTW-nummer en als ondernemer moet opereren volgens de Wet op de Omzetbelasting. De auto moet méér dan bijkomstig worden gebruikt voor de zaak. Dat betekent: meer dan 10 procent van de jaarlijkse kilometers. Of u ook werkelijk een bestelauto nodig hebt voor uw werk, maakt niet uit. 

6. Hoe lang houdt de Belastingdienst een auto in de gaten?

Vijf jaar. Als de auto in die periode wordt verkocht aan een particulier of de eigenaar stopt met ondernemen, moet alsnog een deel van de BPM worden betaald. Dat restbedrag wordt gebaseerd op de leeftijd van de auto. Als de auto wordt overgedragen aan een andere ondernemer, is geen BPM verschuldigd. Na vijf jaar kan de bestelauto onbelast worden verkocht aan een particulier.

7. Hoe gaat de overdracht aan een andere ondernemer?

Als een ondernemer een bestelauto verkoopt aan een andere ondernemer, hoeft er geen BPM te worden ingehouden. De koper en de verkoper hun transactie bij de Belastingdienst melden. Die laat binnen een week weten of de overdracht inderdaad zonder BPM-naheffing kan worden afgerond. Om de procedure te bespoedigen, kan een gezamenlijk verzoek per fax worden ingediend.

8. En aan een particulier?

Als de auto binnen vijf jaar na eerste registratie wordt verkocht aan een particulier, moet de rest-BPM binnen een maand worden afgedragen aan de Belastingdienst. De verschuldigde som wordt berekend aan de hand van de leeftijd van de auto en een BPM-afschrijvingstabel. Voorbeeld van een BPM-afschrijvingstabel.

9. En domweg vergeten, is dat een optie?

Dan hangt u een naheffing boven het hoofd. De boete kan oplopen tot 100 procent van het BPM-bedrag. Voor het opgeven van een onjuiste verklaring van ondernemerschap kan een boete tot 4.537 euro worden opgelegd.

Meer info vind je op: autobelastingen.nl

10. En als ik van een particulier koop?

Als een koper niet in aanmerking kwam voor teruggave van de BPM, kan de volgende eigenaar daar ook geen aanspraak op maken. De BPM op bestelauto's wordt alleen terugbetaald bij eerste tenaamstelling.

 


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Auto overschrijven
Auto overschrijven - op het postkantoor auto overschrijven doe je zo!
Dagwaarde auto bepalen
Auto dagwaarde - inruilwaarde informatie, overzicht van auto taxatie
Auto schorsen
Auto schorsen - auto lang onbruikbaar?: kenteken schorsen
Vrijwaringsbewijs
Vrijwaringsbewijs - gemaakt op postkantoor bij verkoop auto
Auto reclame rijden
Geld verdienen met autorijden, je auto levert geld op!
Meer
Alle Auto kosten artikelen lees je hier
Ook leuk
Grijs kenteken Grijs kenteken op de auto; niet voor iedereen
Auto financiering Informatie over autoleningen en auto financieringen
Auto aankoop tips Aankoop van een tweedehands auto: tips
Rijbewijs ophalen Rijbewijs ophalen: gemeentehuis of stadsdeelkantoor?
LPG installatie inbouwen Minimaal 20.000 km per jaar? dan is LPG goedkoper!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl