Home Auto styling Zonneband

Zonneband op je raam met clubnaam of logo

Een zonneband, ook wel raamband genoemd, is een sticker die je bovenaan de voorruit van je auto plakt, over de gehele lengte. Heel erg handig bij een laagstaande zon, maar je doet het natuurlijk vooral voor die dikke tuning look. Pimp je voorruit met een zonneband!


Zonnebanden

Ook wel raambanden genoemd, erg populair in de tuningscene en bij sportieve auto's.

Het is de ideale plek voor een tribal, logo of clubnaam.

Het spreekt voor zich dat de voorkant van je auto toch vaak ht speerpunt van je tuning-koorts is.

raamband
Zonnebanden zijn er in allerlei soorten en uitvoeringen!


Eigen look


Ook kun je er je eigen tekst op laten zetten en daarbij zelf de kleur en het lettertype bepalen. Laat het logo van je favoriete club, band of automerk erop zetten, of kies bijvoorbeeld voor een stoere tribal. Met een zonneband kun je een stukje van jezelf laten zien!

De meeste zonnebanden zijn standaard 100 tot 120 centimeter breed en 10 tot 15 centimeter hoog. In veel gevallen worden ze geleverd met een handige plakinstructie. 


Plakinstructie

Deze vertelt je hoe je de raamband mooi strak en glad op je voorruit krijgt. Hier is een handig hulpmiddeltje voor op de markt: een rakel. Een rakel maakt het een stuk eenvoudiger om een sticker aan te drukken en de luchtbellen of het vocht onder de sticker vandaan te krijgen.

Als je zelf niet echt handig bent, schakel dan bedrijf in dat gespecialiseerd is in autostyling. Er zit er vast wel eentje bij jou in de buurt.

Gezichtsveld

Volgens de wet mag je voorruit niet voorzien zijn van uitzicht-belemmerende voorwerpen. Als je een zonneband aanbrengt over de gehele bovenzijde van je voorruit, dan verkleint dat je gezichtsveld natuurlijk een beetje. Je zult bijvoorbeeld bij verkeerslichten meer afstand moeten houden om de lichten goed te kunnen zien. Maar dat hebben wij graag over voor een supervette look!

Wettelijke regels

Een beetje meer afstand houden is geen probleem, maar op boetes zitten we natuurlijk niet te wachten. Daarom pakken we de 'Aanvullend permanente eisen' van de APK keuringseisen er even bij. Op de afbeelding hieronder is te zien hoe de voorruit verdeeld is in drie denkbeeldige vlakken.


zonneband raamband

  • Vlak 1 is het vlak direct voor het directe gezichtsveld van de bestuurder, ter grootte van een op de voorruit te projecteren vlak met de afmetingen: 30 centimeter horizontaal en 20 centimeter verticaal.
  • Vlak 2 is het vlak voor het indirecte gezichtsveld van de bestuurder. Dit vlak ontstaat wanneer je vlak 1 ten opzichte van het midden van de voorruit spiegelt naar de rechterkant van de voorruit.
  • Vlak 3 is het randvlak: het gedeelte van de voorruit dat overblijft.


Denkbeeldige lijnen

Het middelpunt van vlak 1 moet samenvallen met 2 punten:
a. de denkbeeldig op de voorruit getrokken verticale lijn, vanuit de locatie van de bestuurder door het hart van het stuur en
b. de door het middelpunt van het ruitenwisserblad beschreven baan op de voorruit of (in het geval van een centrale ruitenwisser) de horizontale raaklijn aan die baan. 

zonneband
Raambanden: zeer populair bij tuningclubs!


Eh... lekker duidelijk! Nogmaals: het is geen overbodige luxe om een autostyling bedrijf of een APK keuringsbedrijf even om advies te vragen.

Ruitenwissers

Naast het tevreden houden van oom agent is het ook zaak om aan je kostbare onderdelen te denken bij het plakken van een zonneband. Zorg ervoor dat de ruitenwissers niet over de stickers gaan: dan zijn je raamband n je ruitenwissers binnen de kortste keren naar de mieter!


Verwijderen

Wil je je zonneband vervangen of gewoon verwijderen? Let erop dat je geen spul gebruikt dat je lak aantast, zoals stickerverwijderaar of nagellakremover. Vermijd dit soort producten als je autolak je lief is! Natuurlijk werk je aan je voorruit, maar je wilt voorkomen dat er een verloren druppeltje je lak inbijt. 

Trucje

Zet de verwarming op de hoogste stand en richt de blazers in je auto op je voorruit. Of pak een fhn en verwarm de sticker (niet te heet, want dan krijg je 'm er niet in n keer af). Ook kun je ervoor kiezen de sticker te bevochtigen met lampolie. Nu kun je de sticker gemakkelijker loshalen. Voor het verwijderen van eventuele lijmresten kies je een product dat de lak niet aantast, zoals wd40 of wasbenzine. Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
12V autokoelkast
Koelkastjes voor in de auto, overzicht van mini-koelkasten en autokoelboxen
Auto koelvloeistof
Koelvloeistof voor de motor pagina, tips hoe je de automotor koel houdt.
Airco/climate control
Auto airco - auto airconditioning en climate control adviezen
Zomerbanden
Zomerbanden auto - informatie over zomerbanden voor je auto.
Ramen tinten
Ramen tinten - overzicht van raamfolie en tintfolie mogelijkheden
Meer
Alle Zomer tips artikelen lees je hier
Ook leuk
Deurbeschermers en stootstrips Auto deurbeschermers: z voorkom je auto deurschade
Auto dippen Autodippen: auto verfraaien en beschermen in n keer!
Tankdoppen Geef je tankdop een upgrade
Diffusers Een diffuser; mooie look en betere wegligging
Stickers/emblemen Autostickers: snel en goedkoop die dikke tuning look!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl