Home Onderhoudsbeurt Oliekoeler

Oliekoeler: onmisbaar voor de sportieve rijder

Ben jij een sportieve rijder of zelfs een echte snelheidsduivel? Heeft je motor een upgrade gehad of rijd je graag een paar rondjes op het circuit? Dan is een oliekoeler absoluut onmisbaar. Olie smeert, koelt en reinigt je motor, mits de olie goed gekoeld wordt door een oliekoeler. Dat maakt de oliekoeler de beste vriend van je auto.


Oliekoeler

Een automotor genereert, zeker bij sportief rijgedrag of op het circuit, gigantisch veel hitte. Dat komt doordat de olie rechtstreeks in contact komt met hete onderdelen zoals zuigers, klepstelen en glijlagers. De motor is voor de koeling grotendeels afhankelijk van de olie. 

De olie moet dus niet te warm worden en dat is precies de taak van de oliekoeler: de olie koelen. Een oliekoeler verlengt de levensduur van de motor en andere onderdelen die olie gebruiken, zoals een turbo. 

oliekoeler oliekoelers


Voorkom slijtage

Als de viscositeit van de olie te hoog is, dan is de olie te dun om je motor en andere onderdelen goed te kunnen smeren en het oliecircuit mooi schoon te houden. Met als gevolg: snellere slijtage van die belangrijke bewegende onderdelen van je wagen. Een oliekoeler is dus essentieel voor wie zuinig is op het hart van z'n bolide. De oliekoeler zorgt er ook voor dat de olie zelf goed zijn werk kan doen. Een goede motorolie kan ervoor zorgen dat je motor continu topprestaties levert en in optima forma blijft. Voorkom prestatieverlies

Zonder oliekoeler kan de olie te vloeibaar worden en z'n heilzame werking verliezen. De prestaties van je wagen lopen dan langzaam terug... Maar zo ver laten we het natuurlijk niet komen!


Aftermarket oliekoelers

De meerderheid van de auto's wordt vanuit de fabriek niet standaard geleverd met een oliekoeler. Maar er is een leuke verzameling aftermarket oliekoelers verkrijgbaar. Prijzen: voor zo'n 60 euro heb je al een losse oliekoeler. De oliekoelers zijn leverbaar in diverse hoogtes: van koelers met 10 rijen voor motoren vanaf 750 cc, tot krachtige joekels met 50 rijen voor motoren met 7000 cc. Bijvoorbeeld Racimex biedt een compleet programma aan koelingspakketten voor de auto.

Er zijn oliekoelerkits voor zowel de handgeschakelde auto als de automaat. Bij een automatische versnellingsbak wordt de oliekoeler gebruikt om de transmissieolie op temperatuur te houden.


Montage 

Let op: als je een losse oliekoeler koopt, dan heb je (als je nog geen bestaand systeem hebt) nog wel een montagekit nodig om de oliekoeler aan te sluiten. Meestal wordt een oliekoeler onder het bestaande oliefilter geplaatst. Je hebt een adapter nodig die je tussen het filter en het blok plaatst en slangen om op de oliekoeler aan te sluiten. Op de adapter zitten aansluitingen voor bijvoorbeeld een oliedruk- of olietemperatuurmeter. Een dergelijke kit is geschikt voor de koelers met ½ BSP aansluitingen.


Koel, koeler, koelst?

Eén van de functies van de olie is het afgeven van warmte wanneer deze langs het motorblok, de cilinderkop en de carterpan stroomt. De olie is dan al voor een heel klein deel afgekoeld. Pas daarna wordt de olie opgepompt en komt deze langs de eventuele oliekoeler, die de temperatuur nog verder omlaag haalt.


Ideale temperatuur

De ideale olietemperatuur ligt tussen de 82 en 93 graden Celcius. Theoretisch klinkt dat natuurlijk leuk, maar als je op de snelweg of op het circuit rijdt, is dat niet echt haalbaar. Schrik dus niet wanneer je oliethermometer de 110 graden aantikt. Bij hoge snelheden is 120 graden Celcius ook nog acceptabel. Kom je regelmatig op 130 graden of hoger uit, dan moet je je eens even flink achter de oren krabben. Je bent dan echt serieus je motor aan het beschadigen! 
oliekoeler motorolie
Olie smeert, koelt en reinigt het hart van je bolide...


Voordelen oliekoeler

Wees dus slim en monteer een oliekoeler! Een oliekoeler optimaliseert de kwaliteit en werking van de olie en daarmee ook de levensduur en prestaties van je motor. Deze enorme voordelen maken het monteren van een oliekoeler zeer de moeite waard! En voor de prijs hoef je het niet te laten. Die paar tientjes zijn echt maar een kleine investering met een groot effect op de levensduur en prestaties van jouw bolide.

Eigenlijk heeft een oliekoeler alléén maar voordelen. Alhoewel...

Nadeel?

Om volledig te zijn noteren we hierbij toch een minuscuul nadeeltje van de oliekoeler: houd er rekening mee dat je met een oliekoeler per olieverversing een beetje meer olie nodig hebt. Deze moet nu namelijk ook de weg door de oliekoeler afleggen. 

Olie verversen

Je hebt een oliekoeler. Perfect! Maar er zijn meer dingen die je kunt doen om de kwaliteit van je olie en je motor te waarborgen. Je olie mag niet verouderd raken, om de motor en andere onderdelen goed te kunnen smeren en je wagen optimaal te laten presteren. 
" Niet vergeten: je olie mag niet verouderd raken. Ververs je olie regelmatig! "

Oliedruk en -temperatuur

Af en toe je olie verversen is daarom essentieel voor de levensduur van je bak. Zeker als je vaak korte afstanden rijdt of regelmatig in de file vertoeft, veroudert je olie snel en moet je waken voor de kwaliteit van je olie. Dat geldt ook voor de koudere maanden van het jaar.

Verder is het belangrijk om de temperatuur en de druk van je olie goed in de gaten te houden. Hoe hoger de temperatuur van je olie, hoe minder zijn smerende werking. Natuurlijk kun je op Tuning-gids.nl alles lezen over de oliedruk en -temperatuur.
oliekoeler oliethermometer
Houd die temperatuur in de gaten!


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
12V autokoelkast
Koelkastjes voor in de auto, overzicht van mini-koelkasten en autokoelboxen
Auto koelvloeistof
Koelvloeistof voor de motor pagina, tips hoe je de automotor koel houdt.
Airco/climate control
Auto airco - auto airconditioning en climate control adviezen
Zomerbanden
Zomerbanden auto - informatie over zomerbanden voor je auto.
Ramen tinten
Ramen tinten - overzicht van raamfolie en tintfolie mogelijkheden
Meer
Alle Zomer tips artikelen lees je hier

Ook leuk
Autokrik Welke autokrik is het beste? Je leest 't hier!
Piepende V-snaar Piepende V-snaar: de oorzaken én oplossingen
Ruitenwissers Ruitenwissers: onze tips en tricks voor optimaal zicht
Distributieriem Distributieriem vervangen stel je niet uit!
Olie peilen olie peilen in 9 stappen: voorkom motorschade!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl