Home Pechsets Brandblussers

Auto brandblusser: een echte life saver!

Een autobrand komt altijd onverwachts. Je moet er daarom voor zorgen dat je voorbereid bent op mogelijke gevaarlijke situaties. Een brandblusser in de auto is in Nederland nog niet verplicht, maar dat zegt natuurlijk niets. Als je auto in de fik staat is het verrekte handig om een auto brandblusser bij de hand te hebben! 

Brandblusser auto

Ondanks het feit dat auto's technisch gezien van steeds betere kwaliteit zijn, neemt het aantal autobranden toe. Daarmee groeit de noodzaak om te zorgen voor een brandblusser in je auto. Een autobrand kan iedereen overkomen. De brand kan ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld een onvoorzien defect in de auto, slecht onderhoud, een botsing of een aanrijding.

Vooral brand als gevolg van een ongeval is erg gevaarlijk. Als er inzittenden gewond, bekneld of bewusteloos zijn geraakt, is een goede auto brandblusser een echte life saver!  

autobrand brandblusser


Auto = zeer brandbaar

Een auto zit bomvol brandbare materialen, zoals de bekleding, bekabeling, banden en natuurlijk ook de brandstof. Als er iets begint te smeulen moet je meteen in actie komen, want voor je het weet staat je hele bak in de fik. Een nachtmerrie! Bij een autobrand is snel en adequaat handelen dus van zeer groot belang. Als je slim bent, heb je preventief al een aantal maatregelen genomen. Wat kun je doen om een autobrand te voorkomen en hoe kun je ervoor zorgen dat je voorbereid bent voor het geval het toch misgaat?


Preventietips autobrand

Bij de keuze voor een auto kun je natuurlijk al rekening houden met eventuele noodsituaties. Uiteraard geldt: hoe meer portieren de auto heeft (plus een eventueel schuifdak), hoe meer ontsnappingsmogelijkheden er zijn. Zorg dat de achterklep ook van binnenuit geopend kan worden. Wat kun je nog meer zelf doen? 

Gooi de tank nooit helemaal vol: brandstof kan soms uitzetten
Zorg voor een goede tankdop op je (reserve- en) brandstoftank
Gebruik alleen een reservetank die je goed kunt afsluiten en zet 'm vast
Laat bij onderhoudsbeurten ook je bedrading en leidingen controleren
Zorg voor een wollen plaid of een brand- of blusdeken
Zorg voor een goede brandblusser in de auto en toon passagiers waar deze zit
De beste plek voor de brandblusser: onder de passagiersstoel
Lees de instructies van de auto brandblusser goed door

Speciaal voor de uilskuikens onder ons nog een aantal inkoppertjes: rook nooit tijdens het tanken. Ontdooi in de winter nooit je tankdop met een aansteker, een brandende lucifer, een fakkel of de Olympische vlam. Parkeer ook liever niet in de nabijheid van een vuurspuwende vulkaan. 


Welke auto brandblusser?

Als het gaat om jouw veiligheid en die van anderen zou bezuinigen geen optie mogen zijn. Het laatste dat je wilt is ooit moeten zeggen: 'Als ik een goede auto brandblusser had gekocht, had ik kunnen voorkomen dat hij of zij ernstig gewond raakte.' Of erger... wees geen krent als het gaat om veiligheid en koop een goede brandblusser voor in je auto!

Poederblusser: niet doen!

Goedkope brandblussertjes zijn echt overal te koop. Zoals altijd geldt ook hier: goedkoop is meestal duurkoop! Een simpel poederblussertje is niet aan te raden. Wist je dat de poeder zich een weg vreet door je lak, je bekleding, de elektra in je wagen en de motoronderdelen? Ook kun je na het gebruik van een poederblusser na verloop van tijd last krijgen van vage elektronische problemen. 

autobrand-brandblusser
De perfecte plek voor de brandblusser? Neen!


Blusschade


Vage elektronische problemen? Niks vaag: dat poeder heeft zich gewoon een weg gevreten door je hele bak! Let goed op, want de verzekering vergoedt de schade die een auto brand- blusser veroorzaakt niet.

Het komt regelmatig voor dat de schade die een poederblusser veroorzaakt hoger is dan de waarde van de hele auto, zeker als je een wat oudere auto hebt met een lage dagwaarde. In dat geval wordt je wagen total loss verklaard. Niet grappig!

   
Wel doen: goede schuimblusser

Ons advies: kies een schuimblusser of een zogenaamde vuurvreter van goede kwaliteit met een hoge bluscapaciteit. Een schuimblusser beschadigt je wagen veel minder en verkleint ook de kans dat het vuur weer oplaait. Tevens kun je langer blussen met een sproeischuimblusser. 

" Tip: kies geen poederblusser, maar ga voor een goede schuimblusser! "

Ga voor kwaliteit

Kies voor een schuimblusser met een inhoud van minstens 2 kilogram, zodat je niet na 6 seconden al uitgeblust bent. Een goede auto brandblusser wordt geleverd met een klembeugel en een extra spanbandje, die de blusser op z'n plaats houden bij een eventuele botsing of aanrijding. Let op: sommige auto brandblussers zijn vorstgevoelig. Let bij de aanschaf van een brandblusser voor je auto ook op zaken als service en garantie.


Autobrand: wat nu?

En dan gebeurt het. Brand in de auto! Smeult er alleen iets en staat je auto dicht bij een woning, verplaats de wagen dan nog snel. Natuurlijk doe je dat alleen als dat voor anderen en jezelf geen gevaar oplevert. Let op, want een kleine autobrand kan héél snel een grote brand worden! Bovendien heb je te maken met ontploffingsgevaar. 


Houd afstand

Schakel bij brand de motor uit, laat eventuele passagiers uitstappen en ontgrendel de motorkap. Zet de auto in z'n vrij en op de handrem. Absoluut prioriteit heeft natuurlijk dat je erop toeziet dat mensen en dieren op ruime afstand van de auto blijven. 

Uiteraard probeer je eerst zelf de brand te doven of blussen. Een wollen plaid of een blus- of branddeken kan een beginnend brandje in de kiem smoren. Zie je al flinke vlammen, pak dan meteen de brandblusser uit de auto. Laat ramen en portieren zoveel mogelijk gesloten, omdat je wilt voorkomen dat meer zuurstof het vuur kan voeden.


Autobrand blussen

Als je geluk hebt zijn er mensen in de buurt die ook beschikken over een auto brandblusser. Met meerdere blussers tegelijk kun je de vlammen natuurlijk gemakkelijker onder controle krijgen. Blus heel gericht op de brandhaard en blijf laag, om zo min mogelijk rook in te ademen. Let op de windrichting: spuit met de wind mee. Richt de blusser ononderbroken van links naar rechts en van boven naar beneden. 
autobrandblusser poeder
Had je die brandblusser toch maar gekocht...


Wees alert!


Pak de brandhaard helemaal in met het poeder of schuim. Controleer ook of er onder de wagen vuur is. Zie je brandstof weglopen? Blus het met zand. Als het vuur onder controle is, is het belangrijk om nog zeker een halfuur continu te controleren of het vuur nergens weer oplaait. Als je merkt dat je de brand zelf niet de baas kunt, neem dan voldoende afstand van het vuur en schakel de brandweer in via het alarmnummer 112.


 


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
12V autokoelkast
Koelkastjes voor in de auto, overzicht van mini-koelkasten en autokoelboxen
Auto koelvloeistof
Koelvloeistof voor de motor pagina, tips hoe je de automotor koel houdt.
Airco/climate control
Auto airco - auto airconditioning en climate control adviezen
Zomerbanden
Zomerbanden auto - informatie over zomerbanden voor je auto.
Ramen tinten
Ramen tinten - overzicht van raamfolie en tintfolie mogelijkheden
Meer
Alle Zomer tips artikelen lees je hier
Ook leuk
Bandenreparatie set Zelf lekke band plakken? Check deze band reparatie sets!
Sleepoog Sleepoog gebruiken? De do's and dont's op een rijtje!
Accu booster Simple Start; start je auto via sigarettenaansteker!
Brandblussers Auto brandblusser: een echte life saver!
Auto sleepkabels Sleepkabel tips: veilig je auto slepen doe je zo!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl