Home Zomer tips Auto koelvloeistof

Koelvloeistof: van groot belang voor de motor

De motor van een auto wordt op twee manieren gekoeld: Via een radiateurventilator en via koelvloeistof. Deze twee werken samen. De koelvloeistof wordt door de motor gepompt om deze te koelen.


Belang van koele motor


Aan het eind van het traject gaat de inmiddels warm geworden vloeistof door de radiateur, en langs de ventilator, om weer af te koelen. Daarnaast koelt de ventilator ook zelfstandig de motor. Hij gaat daar eventueel mee door als de motor is afgezet en de bestuurder de auto heeft verlaten.

Wist je dat zodra de temperatuurmeter op circa driekwart van zijn bereik staat behoort de ventilator aan te slaan. Je hoort deze dan zoemen onder de motorkap. Slaat de ventilator niet aan, en dreigt de temperatuur te hoog op te lopen, dan loop je het gevaar van een oververhitte motor. Als het goed is zal dan het waarschuwingslampje gaan branden...

 

koelvloeistof auto


Het 'te warme motor' lampje 


Slaat het dashboardlampje voor een te warme motor aan? Zet dan tijdens het rijden de verwarming zo hoog mogelijk. Dat is geen pretje, zelfs als je alle ramen openzet, maar zo voert de motor wel veel van zijn warmte af.

Vaak is dit voldoende om zonder problemen naar een garage te rijden. Loopt de temperatuur toch te hoog op, dan is het natuurlijk aan te raden te stoppen om de motor af te laten koelen.

 


Automotor koeling tips

Hou de radiateur schoon. Sporen van vocht, in de vorm van wit-groene kalksporen - beperken de koeling. Hou goed in de gaten in hoeverre de gebruikte koelvloeistof vorstbestendig is. Gebruik daarom nooit puur water. Draai de dop van de radiateur of expansietank nooit los als de motor warm is! Waarom? Koelvloeistof kan kokend heet worden, en kan dan als een fontein uit de opening spuiten. Daar wil je niet in de buurt van komen!

Koelvloeistof auto bijvullen


Meer tips

Laat de motor minimaal een kwartier afkoelen, en draai dan de dop heel voorzichtig een stukje los zodat er druk kan ontsnappen. Doe dit met een doek om je hand, om deze te beschermen. Controleer - evenals het oliepeil- regelmatig het niveau van de koelvloeistof. Voor een dalend peil moet altijd een oorzaak zijn. Bijvoorbeeld een lek. Koelvloeistof moet na twee of drie jaar worden ververst. Dit omdat er een middel inzit dat het roesten van het koelsysteem tegengaat. 


Als de verwarming niet warm wil worden is er mogelijk te weinig koelvloeistof aanwezig. Sommige koelsystemen moet je voor het vullen ontluchten. Kijk dit na in het instructieboekje of vraag het de garage.Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
12V autokoelkast
Koelkastjes voor in de auto, overzicht van mini-koelkasten en autokoelboxen
Brandblussers
Auto brandblusser is een life saver! Check onze blustips.
Airco/climate control
Auto airco - auto airconditioning en climate control adviezen
Zomerbanden
Zomerbanden auto - informatie over zomerbanden voor je auto.
Ramen tinten
Ramen tinten - overzicht van raamfolie en tintfolie mogelijkheden
Meer
Alle Zomer tips artikelen lees je hier

Ook leuk
Met auto door plas Met hoge snelheid door plassen rijden? Geen goed idee!
Airco/climate control Informatie over auto airco & climate control
Rijden in de bergen Rijden in de bergen: een hele toer!
Zomerbanden Zomerbanden: de voor- en nadelen op een rij
12V autokoelkast Koelbox voor in de auto: heerlijk koele drankjes!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl