Home Auto styling Ramen tinten

Ramen tinten, raamfolie aanbrengen & APK eisen

Waarom ruifolie? Ten eerste : uitstraling, snel, stijl, klasse, sportief. Ten tweede : het klimaat in de auto. Geen last meer van de branderige zon of het verkleuren van je interieur.

Ramen blinderen

Via ramen blinderen reduceer je de warmte door de zon tot maar liefst 65%. De branderige zonnestralen worden door deze films teruggedrongen. Ook de laaghangende zon is ineens niet hinderlijk meer. Maar bovenal gaat het om de toffe looks die je ermee
realiseert.


De lichtdoorlaatbaarheid moet op de voorruit en voorste portierruiten altijd minimaal 50% zijn. Meer info onderaan.

tintfolie
Tintfolie: stoere looks, veilig en functioneel!

Autoraamfolie

Blinderings folie remt de lastige reflectie van eventuele tegenliggers en objecten. Tevens wordt via glascoating de hinderlijke lichtstralen van medeweggebruikers dusdanig gereduceerd dat de hinderlijke schittering weg is.

Veiligheid

Er is nog een andere vorm van veiligheid bij het gebruik van raamfolie nl; rondvliegende glasscherven wordt verkleind wanneer er een raamfolie is geïnstalleerd.




APK-eisen ramen tinten

Naast de wettelijke regel hierboven bestaan er ook APK-eisen. Aan deze eisen is toegevoegd dat de ruiten niet mogen zijn voorzien van onnodige voorwerpen die het uitzicht beperken. Te denken valt daarbij aan stickers, lichtdoorlaatbaarheid beperkende folie of, voor wat betreft de achterruit, jaloezieën die de achterruit dichtmaken.

autoramen tintfolie
Zelf raamfolie aanbrengen is goed te doen.

Politienorm 

Volgens de APK-eisen bepaald de keurmeester of hij het zicht naar buiten toereikend vindt of niet.

Normaal was een 35% lichtdoorlatende folie geen probleem. Maar aangezien oom agent graag boetes uitdeelt aan zijn makkelijkste prooi: autoliefhebbers, dus ben je gewaarschuwd! Ga dus niet te donker met je folie, check met name hoe het zicht uit de auto is als het wat donkerder weer is.


Wat is ramen tinten met folie?

Je ramen tinten met folie betekent dat je tintfolie of raamfolie aanbrengt op diverse ruiten van je auto. Vaak zie je dat de achterruit en de zijruiten achter en soms ook voor worden getint. Dit zorgt voor een stoere uitstraling én heeft praktisch nut.


Hoe kun je ramen tinten?

Je kunt ramen tinten met daarvoor bestemde raamfolie of tintfolie. Deze breng je op de autoruiten aan. Uiteraard zorg je er van tevoren voor dat de ruiten goed schoon en vetvrij zijn. Hoe je de folie aanbrengt, lees je in ons handige stappenplan.


Waarom zou jij je ramen met folie tinten?

Je ramen met raamfolie bekleden doe je natuurlijk omdat het je auto stijl en uitstraling geeft. Maar ook omdat de zon dan niet meer zo fel in de auto schijnt. Het resultaat: een beter klimaat en geen verkleuring van het interieur.


Wanneer ramen tinten met folie?

Je kunt je ramen bijvoorbeeld tinten als je de uitstraling van je bolide wilt veranderen. Ga voor een stoere look met raamfolie én zorg er tegelijkertijd voordat het niet meer zo warm wordt in de auto of dat je interieur verkleurt. 


Hoe is het zicht door getinte ruiten?

Met de juiste raamfolie is het zicht door getinte ruiten goed en duidelijk, zonder enige belemmering. En dat moet ook, want anders komt je auto niet meer door de APK. 


Hoe kun je raamfolie schoonmaken?

Je kunt tintfolie, schoonmaken met een zachte doek en warm water. Denk bijvoorbeeld aan een microvezeldoek. Gebruik geen heftige schoonmaakmiddelen, want die zouden
de folie kunnen beschadigen.


Kun je raamfolie zonder resten verwijderen?

Tintfolie of raamfolie kan worden verwijderd zonder dat er resten op de autoruit achterblijven. Je moet daarvoor uiteraard wel voorzichtig te werk gaan. Gebruik een verfbrander of heteluchtpistool en pel vervolgens heel voorzichtig de raamfolie van de ruit.

ramen blinderen auto
Strak geblindeerde autoramen i..c.m. 't logo van Suzuki

Stappenplan ramen tinten met raamfolie

Vóór het bevestigen

Over de voorwaarden voor het gebruiken van raamfolie kun je verderop in onze tekst meer lezen. Bij deze echter een paar belangrijke dingen voordat je begint:

• Let op dat je de folie gebruikt volgens de geldende voorwaarden: in bepaalde gevallen mag de folie alleen op de achterruit en de achterste zijruiten bevestigd worden

• Bevestig de raamfolie NIET over raamstijlen of onder rubberen randen

• Wil je de folie op de achterruit bevestigen, dan moet de auto links en rechts een zijspiegel hebben

• De folie mag niet over het derde remlicht worden geplaatst


Benodigdheden:(idealiter)

• Rakel/trekker
• Stanleymes
• Schoonmaakspullen om de ruit van tevoren vetvrij en schoon te maken
• Plantenspuit
• Gedistilleerd water
• Ruitenreiniger (voor het verwijderen van nicotinevlekken)
• Tape
• Liniaal
• Rolmaat
• Föhn/heteluchtpistool
• Zachte, katoenen doek
• Ook handig: microvezeldoek om mee schoon te maken


Het bevestigen

Om te beginnen enkele tips. De ideale omstandigheden voor het bevestigen van raamfolie zijn (het liefst) in een afgesloten ruimte, uit de wind, stofvrij, zonder direct zonlicht en bij een temperatuur van tussen de 15 °C en 25 °C. Bevestig raamfolie alleen op echt glas en aan de binnenkant van de ruit. Knip de raamfolie op maat aan de buitenkant van de autoruit vóórdat je begint met het bevestigen (zie stap 5).

stappenplan ramen tinten
Probeer wat extra werkruimte te creëren door de binnenbekleding te verwijderen. Hoeft niet, wel makkelijk.

Stap 1: Leg alle benodigdheden klaar (zie hierboven)

Stap 2: Maak de desbetreffende ruiten schoon:

Voordat je de raamfolie kunt bevestigen, maak je de ruiten in kwestie eerst goed schoon en vetvrij. Maak de ruit altijd in één richting schoon: van boven naar beneden. Reinig de ruit, de rubberen rand en de raamstijlen. Eventueel hardnekkig vuil kun je verwijderen met een stanleymes (zorg dat je de ruit niet beschadigt).

Gebruik de rakel of trekker om de ruit droog te maken, waarbij je de katoenen doek gebruikt om na elke haal de trekker droog te vegen. Je kunt een doek om de trekker heen wikkelen om de klus helemaal goed te klaren. Veeg de ruit tot slot goed droog en schoon met een zachte katoenen doek of microvezeldoek. Gebruik een schone doek om ook de raamstijlen en het rubber af te drogen.

Stap 3: Was je handen voordat je met de tintfolie begint, zodat je zeker weet dat ze schoon en vetvrij zijn

Stap 4: Raamfolie op maat maken:

Meet de ruiten op met behulp van de rolmaat. Schrijf eventueel de afmetingen op, zodat je ze niet vergeet. Snijd vervolgens de folie op maat: zorg ervoor dat je iets van een snijplaat onder de folie hebt liggen. Houd hierbij de beschermlaag naar je toe. Let op: je moet om te beginnen ongeveer 1 tot 2 cm extra hebben bij de randen.


Stap 5:
Raamfolie verder op maat maken:

Spuit wat van de (als het goed is) meegeleverde bevestigingsvloeistof op de buitenkant van de autoruit in kwestie. Plak hier de folie op, van boven naar beneden. Zorg hierbij voor wat spanning op de folie, zodat hij strak op de ruit komt. Let op: Laat hierbij de beschermlaag zitten, want we zijn er nog niet aan toe om de raamfolie daadwerkelijk te bevestigen. Zodra de folie op de buitenkant van de ruit zit, kun je hem verder op maat maken door de overtollige stukjes eraf te snijden.

geblindeerde autoramen
Een sportieve stationwagen met toffe wrap over de auto en skibox: een liefhebber!


Stap 6:
Raamfolie bevestigen:

Nu begint het echte werk. Spuit vloeistof op de binnenkant van de desbetreffende ruit. Haal de beschermlaag van de raamfolie af. Plak twee stukjes tape op de binnen-en buitenkant van de hoeken van de raamfolie. Deze kun je vervolgens gebruiken als een soort handvatten om de folie voorzichtig los te maken van de beschermlaag. L

et er op dat je geen vette vingerafdrukken op de folie maakt, door de lijmlaag niet aan te raken. Terwijl je de laag van de folie afhaalt, kun je de folie bespuiten met de vloeistof. Zo voorkom je dat de folie aan zichzelf gaat kleven. Pak de vochtige folie vast bij de hoeken en zorg dat je er wat spanning op houdt. Neem de folie voorzichtig mee de auto in (handig is dus dat je de deuren al open
hebt staan). Plaats vervolgens de folie op de (al vochtig gemaakte) ruit. De tintfolie zal zichzelf op de ruit vast zuigen.


Stap 7: Vocht verwijderen:

Wees vooral niet zuinig met de bevestigingsvloeistof. Bevestig de volledige folie op de ruit door met een trekker of rakel over de folie te vegen (in een 'H-vorm'). Verwijder het vocht van onder de folie door vanuit het midden naar boven en beneden te strijken met de trekker. Zorg hierbij voor een constante druk op de ruit. Ga net zo lang door tot alle vocht en eventuele luchtbellen zijn verwijderd en er geen vouwen of kreukels in de folie zitten.


Stap 8: Eventuele vouwen verwijderen:

Mochten er toch vouwen zijn ontstaan, dan kun je deze verwijderen door de folie iets te verwarmen (bijvoorbeeld met een föhn). Vervolgens kun je de vouwen er met de trekker uitstrijken. Let op: Gebruik alleen de laagste temperatuur, zodat je de raamfolie niet verbrandt (tussen 150 °C en 300 °C) en maak bewegingen van boven naar beneden (NIET van links naar rechts).

Stap 9: Vocht verwijderen

Het vocht zal naar beneden lopen, richting het rubber en de raamstijl. Gebruik een katoenen (of microvezel) doek om het vocht te verwijderen. Let op: Wil je raamfolie bevestigen op rond lopende ruiten? Dan moet je mogelijk werken met meerdere stukken folie per ruit, omdat er anders vouwen in de folie zullen ontstaan. Zorg er hierbij voor dat het tweede stuk folie het eerste stuk deels overlapt.

Na het bevestigen

Let op: de eerste dagen zijn cruciaal. De lijm moet goed kunnen drogen, om een lange levensduur te garanderen. Houd daarom rekening met de volgende dingen na het bevestigen van de raamfolie:

• Open de ramen NIET (de eerste 7 dagen)
• Maak de ramen NIET schoon (de eerste 7 dagen)
• Gebruik de achterruitverwarming NIET (de eerste 3 dagen)
• Bij meerdere lagen folie kan het de eerste paar dagen nodig zijn de randen opnieuw aan te drukken (met een plastic voorwerp of een nagel)
• Gebruik alleen schoon water en een microvezeldoek om de raamfolie schoon te maken; gebruik GEEN schoonmaakmiddel en GEEN spons

autoramen getint
Wederom een liefhebber: de getinte ramen vormen een mooi onderdeel uit van de complete styling

Lees onderstaande eerst eens aandachtig door, wij hebben geprobeerd om allerhande info m.b.t tot ramentinten en de wet voor je uit te leggen. 

Door de jaren heen is gebleken dat de regelgeving op het gebied van raamfolie allerminst duidelijk is. Personen die bekeurd zijn voor het feit dat er autofolie op de voorruit en/of zijruiten is aangebracht hebben reeds terecht bezwaar kunnen aantekenen, omdat artikelnummer 5.2.41 lid 1a en 1b voor meerdere uitleg vatbaar is.

Omdat dit ook voor de politie een doorn in het oog was, heeft een agent zelf zijn auto laten tinten en zich laten verbaliseren. Deze zaak is aangevochten en is op 4 maart 05 in Utrecht voorgekomen. De rechter heeft beslist dat zowel coating als folie niet is toegestaan omdat dit een verkleuring veroorzaakt op de ruit, dan wel uitgelegd kan worden als een onnodig voorwerp.


NIEUWE REGEL: 'Tintman' meet autoruiten met coating

Tegenwoordig heeft de politie een 'Tintman'; een apparaatje dat de lichtdoorlaatbaarheid van autoruiten kan meten. Het is bedoeld om na te gaan of autobezitters die folie (coating) op het raam hebben geplakt, in overtreding zijn. Nu wordt er vaak driftig gediscussieerd als agenten een auto met zwart gemaakte ramen aan de kant zetten; de Tintman moet daar een einde aan maken.

Politienorm 

De lichtdoorlaatbaarheid moet op de voorruit en voorste portierruiten altijd minimaal 50% zijn.

Hierbij kan worden opgemerkt dat uit ervaring van KLPD opsporingsambtenaren is gebleken dat als door autoruiten niet naar binnen kan worden gekeken de gemeten lichtdoorlaatbaarheid beduidend minder bedraagt dan 50%.

Werkwijze

Weinig politievoertuigen zijn uitgerust met een Tintman. In het geval binnen je regio op een politiebureau wel een geschikt meetmiddel aanwezig is, kan het voertuig bij het vermoeden dat één of meer ruiten niet aan de gestelde eisen voldoen, op grond van artikel 160 lid 4 WVW 1994 voor een nader onderzoek naar dat politiebureau worden overgebracht.

Als vervolgens bij meting blijkt dat de lichtdoorlaatbaarheid minder dan 50% bedraagt, kan een 'aankondiging van beschikking worden uitgereikt. Hiervoor moet feitcode N420 B worden gebruikt. Tevens kan het kentekenbewijs deel 1 (A) of je kenteken worden ingevorderd, waarna betrokkene in de gelegenheid wordt gesteld om binnen 4 weken aan te tonen dat zijn voertuig weer aan de gestelde eisen voldoet.

Inkijkwerend

Niet naar binnen- maar wel naar buiten kunnen kijken = inbraakwerend. Doordat de inkijk tot het minimum beperkt kan worden, zullen inbrekers niet zo snel je auto uitkiezen als doelwit.

Met de juiste keuze, van de autoraamfolie, is het mogelijk dat je waardevolle spullen van buitenaf niet meer te zien zijn, terwijl je wel gewoon naar buiten kunt kijken. Men zal zich dus wel

raamfolie op auto


bedenken om al de moeite te nemen om uw auto of bedrijfswagen open te breken. Steeds meer verzekeringsmaatschappijen eisen dan ook dat de ramen getint worden.


Rechterlijke opties

1. Een mogelijkheid is dat die rechter tot de conclusie komt dat folie, mits goed aangebracht in een lichte tint, de veiligheid zelfs verhoogt, en daarbij wellicht aangeeft dat er een maatstaf vastgesteld dient te worden door het Ministrie van Verkeer betreffende de lichtdoorlaatbaarheid van de raamfolie. (diverse leveranciers hebben al voorstellen hiervoor gestuurd naar het Ministerie van Verkeer)

2. Of de rechter houdt vast aan de eerder gedane uitspraak en verbiedt de raamfolie en coating op de voorruit en voorste draairamen. Indien dit het geval is, zal deze uitspraak worden gebruikt bij een noodzakelijke wetswijziging. Deze wetswijziging zal echter nog enkele jaren op zich laten wachten, en tot die tijd zullen agenten zich gesterkt voelen door de uitspraak van de rechter om door te gaan met het verbaliseren van getinte auto's. Dit zal als gevolg hebben dat bezwaar indienen tegen een verbaal nagenoeg geen zin meer zal hebben. Kun je wellicht beter wat meer geld aan aan een goede auto olie geven?

autofolie op autoram
Haastige spoed...is zelden goed. Hier heeft iemand de boel afgeraffeld. Ziet er niet uit!

Voertuigreglement

In het Voertuigreglement staan onder andere de permanente eisen. Voor wat betreft ruiten zegt dit reglement:

1. De voorruit en de zijruiten van personenauto's mogen:
a. geen beschadigingen of verkleuringen vertonen,
b. niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen, die het uitzicht van de bestuurder belemmeren.
2. Indien de personenauto niet is voorzien van een rechterbuitenspiegel, mag de achterruit:
a. geen beschadigingen of verkleuringen vertonen,
b. niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen, die het uitzicht van de bestuurder belemmeren.
3. De Minister kan regels vaststellen omtrent het bepaalde in het eerste lid. Op 4 maart 2005 heeft de kantonrechter in Utrecht een uitspraak gedaan inzake het gebruik van folie/coating. Zijn redenering was als volgt:

Volgens de betrokkene werd zijn uitzicht niet belemmerd door de coating op de rechterzijruit en de folie op de linkerzijruit van zijn auto. Bovendien, zo voerde hij aan, staat in de wet niet duidelijk wat wel en wat niet mag. In het Voertuigreglement artikel 5.2.41 lid 1 onder a en b staat hierover:

De voorruit en de zijruiten van personenauto's mogen beschadigingen of verkleuringen vertonen en niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen die het uitzicht van de bestuurder belemmeren. De kantonrechter oordeelde dat de ruit door de coating een verkleuring vertoont zoals bedoeld in het Voertuigreglement.

Folie op de voorruit verklaarde hij tot onnodig voorwerp zoals bedoeld in het Voertuigreglement. Beide beroepen werden dan ook ongegrond verklaard door de kantonrechter.



Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
12V autokoelkast
Koelkastjes voor in de auto, overzicht van mini-koelkasten en autokoelboxen
Auto koelvloeistof
Koelvloeistof voor de motor pagina, tips hoe je de automotor koel houdt.
Airco/climate control
Auto airco - auto airconditioning en climate control adviezen
Zomerbanden
Zomerbanden auto - informatie over zomerbanden voor je auto.
Brandblussers
Auto brandblusser is een life saver! Check onze blustips.
Meer
Alle Zomer tips artikelen lees je hier

Ook leuk
Cupwings Cupwings geven je voorbumper een raceauto uiterlijk
Spatlappen Spatlappen voorkomen vuiligheid op je auto!
Zijwindschermen Zijwindschermen: frisse lucht én fraaiere uitstraling
Motorkap gasveren Gasveren op je motorkap; praktisch en stijlvol
Zonneband Zonneband op je raam met clubnaam of logo

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl