Home Poetsmateriaal Steenslag

Steenslag: hoe kun je steenslag verwijderen?


Wel eens te maken gehad met steenslag? Stel, je hebt een lekker ritje gemaakt in je favoriete vierwieler. Je stapt uit, loopt om de auto heen en dan zie je 't. Steenslag in je motorkap. Putjes in je autospiegel en je voorruit. Jij bent de rest van de dag chagrijnig! Gelukkig kun je steenslag verwijderen. Beter: je kunt een steenslag reparatie gewoon voorkomen.

Steenslag

Steenslag: aartsvijand van de autobezitter die zuinig is op zijn autolak en er alles aan doet om deze te laten glimmen als een spiegeltje. Poetsen, waslaag aanbrengen, waxen... je bent er druk mee. Als een paar kleine steentjes je laklaag beschadigen dan is dat flink balen!

Steenslag is vaak niet alleen visueel gezien een smet op je mooie lak. Steenslag kan ook nog eens behoorlijk schadelijk zijn voor je plaatwerk of ruiten. Met als resultaat: roestvorming of een ster in je ruit. Een klassiek voorbeeld van steenslagschade zie je hier. Vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken. Het voorkomen van steenslag is lastig te voorkomen, maar je kunt wel de kans flink verkleinen via onze tips!

steenslag op auto
Deze inslag moet onder handen genomen worden, anders roest!


Hoe ontstaat steenslag?

Steenslag ontstaat wanneer er, door het rijdende verkeer, losse stukjes asfalt opspringen. Vooral na een flinke vorstperiode is het asfalt soms erg bros en liggen er losse steentjes op de weg. Ook op pas geasfalteerde wegen liggen vaak losse steentjes.

Daarnaast rijden veel automobilisten in de lente te lang door op winterbanden. Deze banden hebben een breed profiel. De steentjes komen vast te zitten in de groeven en worden vervolgens gelanceerd... naar de wagen die erachter rijdt. Ouch!


Steenslag reparatie

Meteen de steenslag verwijderen is altijd het allerbeste. Veel autobezitters blijven rustig een poos rondrijden met een beschadigde laklaag, omdat ze geen tijd of geld hebben voor een steenslag reparatie. Het is van belang in te zien dat verwaarloosde steenslag langzaam maar zeker de waarde van je wagen omlaag haalt. Steenslag gaat soms verder dan oppervlakkige lakschade en kan beschadigingen veroorzaken die dieper gaan dan de laklaag. Als het plaatwerk is aangetast, dan kan dit gaan roesten. Dat wil je in geen geval! Schade? Regel op korte termijn een steenslag reparatie.


Lakstift

Steenslag verwijderen doe je gewoon lekker zelf. Met een lakstift is dit erg eenvoudig, zelfs als je twee linkerhanden hebt. Een lakstift is geschikt om oppervlakkige steenslagschade of kleinere krasjes, waar nog geen roest onder zit, netjes weg te werken. De lak houdt ongeveer 15 wasbeurten en is dus een handig oplapmiddel, maar geen permanente oplossing. 


Lakspray

Heb je te maken met diepe steenslag en flinke schade tot in het plaatwerk, dan kies je voor een lakspray. Handig: de lakspray is tegenwoordig verkrijgbaar als handige 4-in-1-lak. Hierdoor is het niet nodig om eerst te schuren en een grondlaag aan te brengen. Prettig dat je steenslag zelf gemakkelijk kunt wegwerken, maar voorkomen is natuurlijk handiger, beter n goedkoper dan steenslag verwijderen. Hoe kun je steenslag voorkomen?


Afstand houden
 

Ten eerste is het verstandig om niet te dicht op je voorganger te rijden. Houd afstand, dan kun je voorkomen dat de steentjes die de wagen voor je opwerpt, op jouw auto terechtkomen. Verder kun je, in verband met opspringende steentjes, het rijden achter een vrachtwagen beter vermijden en is het oppassen geblazen als je op een pas geasfalteerde weg rijdt. Wat gebeurt er als je steenslagschade niet behandelt? Simpel, de beschermlaag van de lak is weg en vocht zal op den duur in het plaatwerk vreten. Gevolg: roest en narigheid!

steenslag vorst
Kans op steenslag is groter tijdens vorst

Steenslag preventie

Hoeveel afstand je ook houdt, steenslag is nooit helemaal te vermijden. Een eenmalige investering kan voorkomen dat je voortdurend de schade aan je lak moet (laten) herstellen. Constant de schade van steenslag verwijderen kan een tijdrovende en/of dure klus zijn! Gelukkig zijn er een aantal handige hulpmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat je lak beschermd is tegen steenslag. Natuurlijk bescherm je je wagen zo ook tegen insectenresten, teer en krasjes.  


Wie is er aansprakelijk?

 
Steenslag op de auto ontstaat door een beschadigd wegdek, dus je zou verwachten dat de schade kan worden verhaald op de wegbeheerder. Die is immers verantwoordelijk voor het onderhoud van de weg. In de praktijk is het echter lastig om de schade op hem te verhalen. Zo dien je te kunnen bewijzen dat er sprake was van een gebrek aan de weg en dat de wegbeheerder dit had kunnen of moeten weten en desondanks geen maatregelen heeft getroffen. Daarnaast moet je bewijzen dat er voorzichtig werd gereden en dat je rekening hield met mogelijke gebreken aan het wegdek. Deze eigen verantwoordelijkheid gaat zelfs zo ver dat je soms geen aanspraak kan maken op een vergoeding.


Politierapport

Onderneem je toch een poging de kosten te verhalen op de wegbeheerder, dan moet je zo veel mogelijk bewijs zien te verzamelen, wat niet eenvoudig is. Foto's van de auto en de situatie gaan nog, maar of de politie een rapport voor je opstelt is nog maar de vraag en ook getuigenverklaringen kunnen een probleem opleveren. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de kwaliteitseisen van het asfalt per weg verschillen. Zo gelden er andere voorwaarden voor een B-weg dan een rijksweg. Er zijn in Nederland vier wegbeheerders die je aansprakelijk kunt stellen, al naar gelang op welk type weg je reed. De rijkswegen vallen weer onder een andere wegbeheerder dan bijvoorbeeld de provinciale wegen. Zoek op www.rijkswaterstaat.nl naar 'wegbeheerders kaart' en je vindt per weg de contactinformatie. En het Waarborgfonds Motor- verkeer dan? Helaas kun je met steenslag niet bij hen terecht, omdat zij alleen schades behandelen die zijn veroorzaakt door andere (onbekende) weggebruikers.

 

Eigen risico

Je zult altijd kosten moeten maken om steenslag te verhelpen. Een allriskverzekering kan die vergoeden, maar kijk goed in je polisvoorwaarden wat er wel/ niet wordt vergoed en besef dat een geclaimde schade van invloed is op de bonus/ malus-trede (no claim korting).Bovendien bestaat er een eigen risico, zodat de ervaring leert dat het niet altijd even interessant is om de schade te claimen.Steenslagfolie

Steenslagfolie is een dun laagje film die je onderliggende lak beschermt. De folie zorgt ervoor dat je lak jarenlang onaangetast blijft. Geen schade door steenslag, geen teer of vogelpoep die in je lak bijt... ideaal! Het aanbrengen van steenslagfolie is een professionele klus die je uitbesteedt aan een vakman. De folie kan onder meer aangebracht worden op de motorkap, voorbumpers, buitenspiegelbehuizingen, instaplijsten, stootstrips, spatbordranden en de kofferbakrand. Zin in een ander kleurtje? Neem een mooie designfolie, dan hoef je niet te spuiten.

Ook als je steenslagfolie op je auto hebt laten aanbrengen, kun je je wagen gewoon met de hand wassen, door de wasstraat rijden of in de was zetten. Folie verwijderen? Dat kan simpel zonder je lak te beschadigen. Verwarm met een fhn een hoekje van de folie. Je hebt nu een 'beginnetje' en kunt de rest van de folie gemakkelijk loshalen.


Carbonfolie

Spreekt de carbon fibre look jou aan? Deze kun je heel gemakkelijk creren door carbonfolie aan te (laten) brengen op je dashboard, motorkap of velgen. Net echt, maar lekker niet duur! Carbonfolie op je motorkap heeft twee functies: het ziet er niet alleen superstrak en eigenzinnig uit, maar het beschermt je motorkap ook tegen steenslag en andere ongein. Het is eenvoudig aan te brengen en makkelijk weer te verwijderen. Binnen een mum van tijd geef je een auto echt een andere look. Kleine delen voorzien van carbonfolie kunnen mooie accenten zijn. Succes met aanbrengen!

steenslagfolie
Carbon folie: beschermt en geeft de auto een ander aanzicht!

Steenslagbra

Vind je carbon wel geinig, maar heb je liever een massievere verfraaiing van je front? Ga voor de brute look en voorzie je motorkap van een steenslagbra. Wij zeggen: een mooie beha is niet lelijk! De opvallende steenslagbra kom je vaak tegen in de tuning scene en beschermt uiteraard je motorkap tegen die vervelende steenslag. 
" Een steenslagbra beschermt je lak tegen steenslag n geeft je wagen een brute uitstraling. "


Nog dikker graag!

Dik, dikker, dikst? Voorzie je (met carbonfolie beschermde) motorkap van een dikke luchtinlaat en spannend racegaas. Kicken! Eh... heeft dit nog iets met steenslag te maken? Absoluut niet. Maar als we eenmaal aan het pimpen zijn, smaakt dat naar meer! Een luchthapper (scoop) of motorkaprooster is fraai n functioneel. Het zorgt er namelijk voor dat er lucht onder de motorkap komt en dat de hitte onder de motorkap optimaal afgevoerd kan worden. Dat heet nou 'het nuttige met het aangename verenigen'. We like!

Vogelpoep of insecten op je lak? Lees onze tips
Op Tuning-gids.nl lees je alles over autoverzorging
Meer pimptips? Check de rubriek Auto styling
Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Autolak spray
Kleurlak ? herstel zelf doffe autolak of autokrassen in 15 minuten.
Auto poetsmachine
Poetsmachine - informatie over een autopoetsmachine en auto verzorging
Auto poetsmiddelen
Auto wassen en waxen informatie, overzicht van autowas tips
Autowax
Autoverzorging autowax informatie, overzicht van autowax soorten
Auto wassen
Was jij je auto op de juiste manier? Lees hier onze tips!
Meer
Alle Poetsmateriaal artikelen lees je hier

Ook leuk
saharazand van auto wassen Auto wassen na Saharazand: volg dit stap-voor-stap autowas plan en voorkom extra krassen
hars op auto verwijderen Hars op auto? 7 tips om hars van je auto te verwijderen
Auto tent Garage tent en autotent onmisbaar voor autoliefhebber?
Auto detailing klei Auto kleien? Reinig autolak cht met auto klei [+ voorbeelden]
Beslagen ruiten Beslagen ruiten kun je voorkomen! (via deze tips)

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl