Home Poetsmateriaal Auto detailing klei

Auto kleien? Reinig autolak écht met auto klei [+ voorbeelden]

Als je denkt dat je bolide na het autowassen écht helemaal schoon is, moeten we je helaas teleurstellen… Met name ingewerkte vogelpoep, boomsappen en teerspetters kunnen op termijn je lak aantasten. Door je auto te kleien geef je de autolak een dieptereiniging. Je ziet én voelt het verschil. Alles over auto kleien leggen we je loepzuiver uit in dit artikel.

Wat is autoklei?

Wat is autoklei en waarom wordt het ook wel auto detailing klei genoemd? Autoklei is een product gemaakt van petroleumhars, waaraan een mild schuurmiddel is toegevoegd. Dit middel breekt het meest hardnekkige vuil af dat je met normaal wassen en waxen niet kunt verwijderen. Het wordt detailing klei genoemd, omdat je de autolak (en andere onderdelen) tot in detail kunt reinigen. Je kunt de detailing klei veilig gebruiken (mits vochtig en zacht genoeg) op nagenoeg alle niet poreuze oppervlakken.
Denk hierbij aan autolak, glas, hard krasvrij plastic, spiegels en de meeste metalen. 

autopoets klei
Autopoetsklei: voor het verwijderen van ingevretenvuil uit autolak



Je auto kleien. Waarom?

Een goede vraag: waarom zou jij je auto kleien? Het antwoord heeft alles te maken met hoe schoon je je trouwe bolide daadwerkelijk wilt hebben. Want hoe goed je de auto ook wast, met shampoo en een spons of  microvezeldoek, feit is dat er flink wat verborgen vuil achterblijft. Dit vuil zit zowel op als in de lak en op den duur kan je laklaag hierdoor flink beschadigd raken. Door middel van autoklei kun je de auto nog grondiger reinigen, omdat je als het ware een dieptereiniging uitvoert. 


Wanneer je na de dieptereiniging met je hand over de lak van je auto aait, zal je versteld staan hoe glad deze voelt. De autolak kan behoorlijk stroef worden van alle vervuiling die het te verduren heeft. Denk aan:

Hars van bomen (check onze special:hars op auto verwijderen)
Vliegroest (veroorzaakt door dode insecten)
Teerspetters
Verkeersfilm
Spuitnevel

Microscopisch gezien heeft autolak een zeer open structuur. Dit maakt het een ideale nestelplaats voor al dat ongewenste vuil. Reguliere autowasmiddelen kunnen dit vuil niet volledig verwijderen. Zelfs met een stoomcleaner gaat dat niet. Met een speciaal ontwikkelde detailing clay (in het Engels) of autoklei (in het Nederlands) kun je het meest hardnekkige vuil op een veilige manier verwijderen.


Je auto kleien. Wanneer?

Je auto klei je gemiddeld genomen twee tot drie keer per jaar. Echter, dit hangt af van de plek waar je de auto parkeert en de hoeveelheid vuil waar je auto mee te maken heeft. Verderop in de tekst lees je daar meer over. Je kleit in elk geval ná het wassen en vóórdat je de auto in de was zet. Hoe kun je het beste vaststellen wanneer het tijd is om je auto te kleien? Dit doe je door middel van de zogeheten 'boterhamzaktest'.

boterhamzak test autoklei
de 'boterhamzak' test autoklei

'Voel je auto'

Zo kom je erachter of je lak (al dan niet ernstig) vervuild is. Schuif een plastic boterhamzakje om je hand en wrijf over het oppervlak van de auto. Doe dit vóór en ná het kleien van een klein oppervlak van de auto. Het plastic zakje versterkt het gevoel in je vingers, zodat je de vervuiling beter zult voelen. 

Op die manier kom je er precies achter hoe de lak er aan toe is. Het beste eindresultaat bereik je als je ervoor zorgt dat de auto helemaal schoon is, voordat je met het waslaagje gaat beginnen. Dit kun je bereiken door je auto met detailingklei te bewerken. Het extra werk dat je in de auto steekt door het kleien, wordt dubbel en dwars beloond.

Auto klei kopen

Zoals bij de meeste autoproducten het geval is, kun je kiezen uit diverse variaties van het product. Zo zijn er dus verschillende soorten autoklei of detailingklei te koop. Wil je (voor het eerst) auto klei kopen, dan kun je het beste meteen een auto klei kit kopen. Dan ben je in één keer klaar en hoef je de andere benodigdheden niet ergens apart te bestellen. Met een complete auto klei kit van bijvoorbeeld Meguiar’s of Autoglym kun je meteen aan de slag. In de meeste kits zit een bepaalde hoeveelheid autoklei, een smeermiddel -of anders genoemd een (quick) detailer- en een microvezeldoek.


autoglym detailkit
Met een detailkit kun je gelijk aan de slag.


De voordelen van een kit

Enkele voordelen van het kopen van een kit versus losse producten. Het meest voor de hand liggende voordeel van een kit is dat je alles in één keer bij de hand hebt. Daarnaast zitten in een kit wellicht bepaalde producten die je los misschien niet had gekocht. Omdat ze in de kit zitten, kun je ze eens uitproberen en wie weet, misschien bevallen ze beter dan je had gedacht...! Is een van de producten op of is de klei door gebruik te sterk vervuild geraakt? Dan kun je zowel de autoklei als de andere producten in onze webshop ook los bij bestellen.


Welke klei kopen?

Zoals eerder aangegeven zijn er diverse soorten autoklei te koop. Maar hoe bepaal je precies welke klei jij nodig hebt? Om te beginnen is het van groot belang dat je speciale autoklei koopt. Het is dus niet de bedoeling dat je bij een speelgoedwinkel een setje kinderklei gaat kopen! Zelf klei maken is al helemaal geen optie (tenzij je precies weet wat je doet en de juiste middelen hebt, maar dat gaat wellicht een stap te ver!). Auto klei is speciaal ontwikkeld om de lak van je auto grondig mee te reinigen en als je het op de juiste manier doet, kan er niks misgaan. De speciale auto detailingklei waar we het over hebben bestaat zo'n drie variaties:

Soft/fine (zacht of fijn)
Medium/regular (medium/mild of normaal)
Aggressive (iets grovere klei)

De fijne klei (soft/fine) gebruik je als onderhoudsklei. Hiermee kun je een minimaal vervuilde auto 'goed detailen'. Deze klei kan eventueel maandelijks gebruik worden, zoals gezegd voor mild onderhoud van de autolak.

De milde klei (medium/regular) is de meest voorkomende kleisoort en is te gebruiken op autolak die een ‘normale vervuiling’ heeft opgelopen. Deze klei mag hoogstens één à twee keer per jaar worden gebruikt. Wil je vaker detailen, dan kun je beter de zachtere klei gebruiken. De milde klei wordt vaak gebruikt in combinatie met polijsten voor het waxen.

De grovere klei (aggressive) tot slot is voor gebruik op sterk vervuilde autolakken. Deze klei gebruik je alleen als je met de milde klei niet al het vuil weg hebt kunnen krijgen. Belangrijk hierbij is dat je de auto daarna met de hand of met een machine polijst, voordat je was of wax op de lak aanbrengt.

Let op: wanneer je de autolak gaat kleien, is het heel belangrijk om niet over de lak te wrijven met een droog stuk klei. Daarmee kun je de lak namelijk beschadigen. Gebruik daarom altijd een (in de kit meegeleverd) smeermiddel. Gebruik hiervoor pure, onverdunde detailingspray of verdun het bijvoorbeeld 1:1 met water.

autoklei in doosje
Verleng de levensduur van de klei door het netjes op te bergen.


Hoe moet ik mijn auto kleien?

Voor het beste resultaat is het heel belangrijk om de juiste stappen te volgen (in de juiste volgorde!). Er komt een hoop kijken bij het auto kleien, maar als je het eenmaal in de vingers hebt, gaat het als een trein. Zorg er altijd voor dat je de juiste klei gebruikt én dat je de klei soepel en vochtig genoeg houdt. Houd ook het te bewerken oppervlak vochtig genoeg, door middel van
een detailingspray. In het kort (het uitgebreide stappenplan volgt hieronder):


1. Was (en droog, optioneel) de auto eerst grondig
2. Verzamel alle benodigdheden
3. Maak de klei soepel en elastisch
4. Kneed tot een rondje van 8 à 10 cm doorsnee
5. Spuit zowel klei als te bewerken autolak in met detailer
6. Gebruik heen en weer gaande bewegingen met de klei
7. Zorg daarbij voor gelijkmatige druk op de klei
8. Veeg bewerkte oppervlak schoon met microvezeldoek
9. Klaar? Was de auto en zet in de wax


Stap 1: Allereerst moet je de auto goed wassen

Zorg ervoor dat je al het grove oppervlaktevuil van de auto verwijderd hebt. Dit doe je door je auto eerst grondig te wassen. Gebruik hiervoor een goede autoshampoo. Verwijder al het vuil op de autolak en vergeet ook de wieldoppen niet. Kortom, geef je auto een grondige wasbeurt. Spoel hem vervolgens af en laat hem een tijdje 'uitlekken' of droog hem af (optioneel). Daarna ben je er klaar voor om je auto te gaan kleien.

autowaasen voor het kleien
Was altijd de auto voordat je gaat kleien!


Stap 2: Verzamel de juiste spullen (hoeft niet als je een kit koopt!)

Het is handig om eerst alle benodigdheden te verzamelen. Dit om te voorkomen dat je er halverwege het auto kleien achter komt dat je spullen mist, waardoor je niet verder kunt. Het volgende heb je nodig:

30 tot 40 gram autoklei (per auto)
Een spraybare detailer
Schone microvezeldoeken (bij voorkeur meer dan één)
(Warm) water (om klei te verwarmen of eventueel detailer te verdunnen)

Heb je een kit gekocht? Dan zit daar alles in wat je nodig hebt. Super handig, dus! Denk aan bijvoorbeeld de Meguiar's Smooth Surface Clay Kit of de Sonax eXtreme Spray & clay kit. Beide prima sets.


sonax claykit
Er zijn diverse prima kits op de markt. Sonax is een topmerk.



Stap 3: Maak de klei soepel

Meestal wordt autoklei geleverd in grotere stukken dan je per keer nodig hebt. Breek daarom voordat je gaat beginnen een stuk van ongeveer 30 à 40 gram klei af. Dit is genoeg om een volledig voertuig mee te behandelen. De rest van de klei kun je gebruiken als reserve of voor de volgende detailing schoonmaakbeurt. Zodra je een stuk klei van plusminus 40 gram hebt, kun je dit gaan kneden. Het is de bedoeling dat de detailingklei soepel genoeg is om mee te werken. 
autoklei soepel maken
Maak een klein pannenkoekje van de klei.

Klei soepel maken 

Leg de klei even in warm water om hem soepeler te maken, of houd hem zo'n dertig seconden in je hand om hem op te warmen. Wat ook wel eens wil helpen is wat detailer op de klei te sprayen. Ook hierdoor kan de klei soepeler worden. Kneed de klei lang genoeg zodat hij lekker soepel is en vorm er daarna een klein, plat '(pannen)koekje' van. 

Je werkt het handigst met een rondje van ongeveer 8 à 10 cm doorsnee. Let op: als je klei te hard is, kan dit marring veroorzaken op de lak. Kleien veroorzaakt soms lichte krasjes, met name als je een zachtere autolak hebt. Als je dit soort lichte krasjes noemen we 'marring'. Marring is te verwijderen door de lak te polijsten. Indien noodzakelijk na het kleien eerst de auto wassen en de auto polijsten is dan het devies.


Stap 4: Kies een klei detailer (smeermiddel)

Heb je een auto klei kit gekocht, dan zit hier al een geschikt smeermiddel in. Lees op de verpakking of je dit middel verdund of onverdund dient te gebruiken. In sommige gevallen is het aan te raden om het middel te verdunnen, zodat het makkelijker spraybaar is. In andere gevallen is het niet nodig om de detailer te verdunnen, omdat het klaar voor gebruik ('ready to use') geleverd wordt. Verdun je het met water, zorg er dan voor dat het water idealiter niet te hard is. 

Het kan een idee zijn om je water vooraf te filteren om zoveel mogelijk kalk eruit te halen, of om het vooraf te koken en uiteraard voor gebruik goed af te laten koelen, tenzij je het ook gebruikt om de klei zacht mee te maken, want dan mag het juist wel warmer zijn (zie stap 3). Door een klei detailer te gebruiken houd je de klei soepel en zorg je er bovendien voor dat je makkelijk over het schoon te maken oppervlak van de auto heen glijdt. Dit is belangrijk om marring te voorkomen.

quick detailer autoklei
‘Ready to use’ quick detailer van Sonax


Detailer varianten

Er zijn verschillende opties detailers waaruit je kunt kiezen. Je kunt een ready to use spray of quick detailer gebruiken. Deze wordt in diverse auto klei kits meegeleverd. Hier hoef je in principe geen water aan toe te voegen, omdat deze spray klaar is voor gebruik. Je zou ook een shampoo kunnen gebruiken die je met de juiste hoeveelheid (niet te hard!) water verdunt, waardoor een spraybare substantie ontstaat.


Safety first

Afhankelijk van het product dat je gebruikt hoef je de detailer al dan niet met water af te spoelen, voordat je het oppervlak afdroogt met een microvezel doek. Lees hiervoor altijd de gebruiksaanwijzing op de spray/detailer van jouw keuze. Ben je nog niet zo bedreven in het auto kleien, dan kun je voor de veiligheid en volledigheid het best een kant en klare auto klei kit kopen. Zo weet je zeker dat je de juiste producten hebt. In een kit zit alles wat je nodig hebt, inclusief de detailer. Overigens zijn alle kleiproducten ook los verkrijgbaar. Mocht je dus alleen een detailer nodig hebben of juist alleen de klei, dan kun je deze producten veilig en snel bestellen in onze webshop!


Stap 5: Gebruik de juiste klei techniek

Zodra je een goede detailer hebt uitgekozen en je klei soepel gekneed is, kun je aan de slag. Begin met het inspuiten van je stuk autoklei met de detailerspray. Spray daarna een beperkt oppervlak van je auto in met de detailer. We raden je aan om te werken in behapbare stukken. Bewerk steeds een stuk van ongeveer 20 x 20 cm. Zorg er steeds opnieuw voor dat je voldoende detailer op de te bewerken stukken spuit. Houd het geknede rondje klei in je platte hand en zorg dat je vingertoppen er een stukje boven uit steken.

Waarom? Omdat je op die manier gelijkmatige druk uitoefent op de klei. Als je de klei op je vingertoppen legt, is de kans groot dat je ongelijkmatig gaat drukken. Het resultaat daarvan is dat je met je vingers door de klei heen gaat.

detailer autoklei
Het is belangrijk dat je niet te veel druk uitoefent op de klei of op de lak.

Druk niet te hard!

Het is belangrijk dat je niet te veel druk uitoefent op de klei of op de lak. Zorg steeds voor een gelijkmatige druk. Het kan nodig zijn om iets meer druk te zetten op sterker vervuilde delen, als deze niet meteen schoon worden. Ook kan het zo zijn dat je een grovere klei nodig hebt als je na het auto kleien met een milde klei nog steeds veel vuil voelt zitten. Let wel op dat je niet een té grove klei kiest, want daarbij ligt de kans op krassen weer hoger. Houd de klei altijd soepel en gebruik voldoende detailer, zodat de klei zonder moeite over het auto-oppervlak glijdt. 

Maak heen en weer gaande bewegingen en ga enkele keren over hetzelfde stukje heen, als de klei nog stroef over het oppervlak beweegt. Naarmate je meer vuil verwijdert, zal het stuk klei steeds gemakkelijker over de lak heen glijden. Werk van boven naar beneden. Vaak zijn de delen dichter bij de wielen en de weg sterker bevuild dan de bovenste delen van de auto. Het is handig om van het minst vervuilde naar het meest vervuilde deel van de auto toe te werken. Zo komt er geen vuil van onder aan de auto terecht in de klei en dus ook niet op de minder bevuilde delen van je auto. Neem je tijd. Gehaast te werk gaan levert immers niet de beste resultaten op.

Soms voel je dat de detailing klei stroef over de autolak heen gaat. Dat betekent dat er nog vuil zit. In dat geval is het beter nog enkele keren heen en weer te bewegen met de klei, dan om harder te drukken. Zorg er nog steeds voor dat je genoeg detailer spuit. Kortom: Vaker heen en weer bewegen over hetzelfde stuk is beter dan harder drukken. Gebruik alleen extra druk als 'laatste redmiddel'.
vuile klei
Zo kan klei eruit zien na het kleien van de motorkap


Hoe ga je om met vervuilde autoklei?

Kijk per bewerkt stuk van je auto hoe de klei eruit ziet. Is de detailingklei vuil geworden, vouw hem dan dubbel en nog een keer dubbel en kneed hem opnieuw in een rondje. Zo heb je steeds weer een schoon stuk om mee te werken. Pas als de autoklei door het vuil helemaal donker van kleur geworden is, moet je een nieuw stuk pakken. Tip: Je zou het vervuilde stuk klei nog een keer kunnen gebruiken voor je wieldoppen of voor het glas, omdat dit minder krasgevoelig is dan autolak. Maar let op: gebruik de klei alleen op wieldoppen met een harde beschermlaag of coating, om beschadiging te voorkomen.

kleien met microvezeldoek
Na het kleien afnemen met microvezeldoek.

Microvezeldoek

Veeg elk bewerkt deel droog met een (schone!) microvezeldoek. Doe dit na elk stuk dat je voldoende hebt schoongewreven met de klei. Voel met je hand of je inderdaad al het vuil hebt verwijderd, zodra je het bewerkte gebied met de doek hebt droog geveegd. Heb je nog niet alles? Herhaal dan het proces net zo lang totdat het oppervlak zo glad voelt als glas.

Let daarbij op dat je doek droog en schoon is, voordat je ermee over het net gereinigde deel van je auto veegt. Het zou zonde zijn als er vuil in de microvezeldoek zit en je de lak daarmee beschadigt. Leg de doek daarom tussen het gebruik door op een schone plek. Bijvoorbeeld op een autoruit waar hij niet vanaf glijdt. Zorg bovendien voor meerdere microvezeldoeken,
zodat je altijd een schone bij de hand hebt. 

Valt de klei tijdens het proces op de grond? Gooi het dan weg en pak een nieuw stuk. Je wilt niet dat het vuil van de straat/grond in contact komt met je autolak, want dat gaat gegarandeerd krassen en beschadigingen opleveren.
vuile autoklei
Dubbelvouwen of weggooien!


Stap 6: Andere onderdelen van je auto kleien

Heb je alle gelakte onderdelen van de auto gehad? (Het dak, de motorkap, de achterkant, voorkant, zijkant, etc.) Dan kun je door naar de andere onderdelen van je vierwieler. Je kunt autoklei gebruiken om oppervlakken van glas schoon te maken, zoals spiegels en ruiten. Ook kun je chromen onderdelen, de uitlaat en de wielen schoonmaken (mits dit van materiaal gemaakt is dat niet
krasgevoelig is). Bewaar de wielen en de uitlaat voor het laatst, omdat deze over het algemeen het meest bevuild zijn. Op die manier neem je niet vuil van de ene plek mee naar de andere. Herhaal ook hier de stap met de schone microvezeldoek, na elk 'gekleide' deel. Oftewel, veeg alle overtollige detailer en het losgekomen vuil weg met de schone en droge doek.


autokleien
Werk rustig en met beleid voor het mooiste resultaat.


Stap 7: Het bewaren van gebruikte en ongebruikte autoklei

Bewaar de gebruikte en de ongebruikte autoklei apart. Stop de gebruikte klei bijvoorbeeld in een goed afsluitbare plastic zakje of bakje. Hetzelfde geldt voor de ongebruikte detailingklei, zolang je ze maar niet bij elkaar stopt. Het is een goed idee om wat detailerspray op de klei te spuiten voordat je hem opbergt. Zo gaat de klei nergens aan vast zitten, blijft hij soepeler en kun je hem langer bewaren. De gebruikte klei zou je de volgende keer kunnen gebruiken voor ernstig vervuilde onderdelen (zoals wielen). We raden het af om de gebruikte klei voor minimaal vervuilde auto's te gebruiken, als de klei zelf al redelijk tot zeer vies is geworden. Dit heeft wederom te maken met kans op krassen en beschadigingen.


resultaat na kleien
Resultaat na de kleipartij!


Stap 8: Wassen en de autolak bewerken met wax

Zodra je de hele auto grondig hebt schoongemaakt met de autoklei, kun je overgaan tot de slotfase. Was de auto opnieuw om eventueel vuil helemaal weg te halen. Droog de auto af met een microvezeldoek, zodat het water niet verkeerd opdroogt op de lak.Tot slot is het zeer belangrijk om je auto na te behandelen met een goede autowas. Door het auto kleien verwijder je namelijk slechts het vuil: de klei biedt geen bescherming voor toekomstige bevuiling. Bewerk je autolak dus altijd met was of wax. Eventuele krassen of vervuiling die ónder de lak zit moet je bewerken met speciale polijstmiddelen of met een lakhersteller.
Auto wassen na het kleien
Na het wassen mag het eindresultaat er wezen!


Waarom lukt het niet om al het vuil te verwijderen?

Het kan zijn dat je niet al het hardnekkige vuil weg krijgt. Enkele redenen hiervoor kunnen zijn:

- Je hebt te weinig detailer gebruikt
- Je hebt niet vaak genoeg over de bevuilde plek gewreven met de klei
- Je hebt de verkeerde klei gebruikt voor de mate van vervuiling
- Je hebt niet genoeg druk uitgeoefend op de klei
- Je hebt niet genoeg geduld gehad: een echte schoonmaaksessie met detailingklei duurt al gauw 1 tot 2 uur, afhankelijk van je vaardigheden en het formaat van je auto.


Hoe vaak moet je kleien?

Het ligt eraan hoe sterk vervuild je auto is. Dit kun je testen door met je hand in een plastic boterhamzakje over het oppervlak van je auto te wrijven, zoals hierboven beschreven staat. Over het algemeen raden we aan om auto's die buiten geparkeerd staan ongeveer 4 keer per jaar te kleien. Uiteraard is het daarbij belangrijk om een autoklei te gebruiken die niet te grof is.
Hoe vaker je de auto met klei behandelt, hoe fijner de klei moet zijn. Staat je auto normaal gesproken in een garage, dan kun je het kleien beperken tot 1 à 2 keer per jaar. Afhankelijk van de hoeveelheid vuil kun je dan ook een iets grovere klei gebruiken. Doe dit echter alleen als de auto sterk vervuild is. Anders volstaat een fijn of milde autoklei.


Auto kleien met water?

Kun je de auto kleien met water? Wij lopen er niet echt warm voor. Water uit de kraan bevat kalk en dat kan krasjes in de lak veroorzaken. We raden daarom aan om te werken met een detailerspray. Wil je de spray of een ander smeermiddel verdunnen met water? Zorg er dan voor dat het water zo min mogelijk kalk bevat, door het bijvoorbeeld te filteren of koken.


Autoramen kleien: kan dat?

Is het mogelijk om naast je autolak ook autoruiten te kleien? Jazeker! Zolang je werkt met een klei die soepel genoeg is en je voldoende detailerspray gebruikt, kan dat prima. Ook de voorruit en achterruit kunnen immers vol met teerspetters zitten.


Voor de goede orde…

Detailing klei verwijdert hardnekkig vuil van de lak. Oftewel, het reinigt. Maar het beschermt niet. Na het kleien van de auto zal je dus nog aan de slag moeten met een wax of was. Dit gaat echter wel gemakkelijker nadat je met de autoklei hebt gewerkt, omdat de lak heel diep gereinigd is. Zo merk je al meteen een voordeel van het auto kleien.


Waar komt autoklei vandaan?

Auto detaling klei werd eind jaren '80 van de vorige eeuw uitgevonden in Japan. Het werd ontwikkeld ter vervanging van het polijsten dat met de hand of met een machine gebeurde. Door je auto met een polijstmachine te bewerken kun je meer vuil verwijderen dan door het voertuig alleen te wassen.

Echter, je verwijdert tegelijkertijd ook een klein laagje van de lak. Als je vaak polijst met een machine, zal je auto dusdanig beschadigen dat hij van een nieuwe laklaag zal moeten worden voorzien. Polijsten is daarom niet altijd een methode die  even graag wordt gebruikt, omdat mensen willen dat hun auto lang meegaat én dat hij er zolang ook nog mooi uitziet. Autoklei biedt daarom een uitstekend alternatief, omdat het een minder ingrijpende handeling is dan het machinaal polijsten. Tegelijkertijd verwijder je met auto kleien toch ook heel veel van het dieperliggende vuil.


Tenslotte wat extra tips en wetenswaardigheden

Vermijd tijdens het auto kleien de details, stickers, plaatjes en strepen van vinyl of plastic. Je zou met de detailingklei gemakkelijk beschadigingen kunnen aanbrengen op de decoratie. Ook kunnen de hoekjes of zijkanten makkelijker loslaten, met als gevolg dat het plaatje niet meer vlak op het oppervlak ligt en uiteindelijk misschien helemaal loslaat.

Afhankelijk van hoe erg je auto vervuild was, kun je de gebruikte klei hergebruiken. Bij twijfel kun je de klei echter beter weggooien. Het is immers goedkoper om nieuwe klei te kopen dan om beschadigde autolak te herstellen.

Vermijd direct zonlicht tijdens het auto kleien. Gebruik de klei altijd binnen in een garage of in de schaduw. Hiermee voorkom je namelijk dat de detailer (het smeermiddel dus) snel vervliegt en dat de lak te heet wordt.

Vermijd alle plastic randjes. Wanneer je de autoklei over niet ingespoten (plastic) onderdelen wrijft, kan het gebeuren dat de droge klei vast gaat zitten in de kieren en putjes van het plastic. Dat is zonde, want dat gaat je extra schoonmaaktijd kosten. Is er onverhoopt toch ergens detailingklei achtergebleven? Gebruik dan een quick detailer of allesreiniger en een tandenborstel om alle kleiresten te verwijderen.

Begin altijd ná het wassen met auto kleien, nooit ervóór. Of men voor of na het drogen van de auto begint, is meestal gebonden aan persoonlijke voorkeur. Als je ervoor kiest om te beginnen voordat de auto droog is, zorg er dan voor dat je de auto af en toe opnieuw nat maakt. Op die manier voorkom je namelijk dat opdrogende druppels plekjes achterlaten, voordat je aan die bewuste plekken toekomt. Je auto kleien zonder de auto eerst droog te maken scheelt wat tijd en detailer, maar de keus is aan jou.

Valt de klei op de grond? Gooi het dan direct weg. Dat wat op de grond lag zit nu namelijk aan je klei en je wilt niet dat dat vuil in contact komt met je autolak.

Je auto kleien zorgt ervoor dat je polijstmiddeltjes en was/wax veel efficiënter en effectievere hechten. Waarom? Omdat de ondergrond super schoon is en net zo zacht aanvoelt als een glazen oppervlak.

Werk altijd met warme klei. Koude autoklei is broos en geeft niet mee. Dit kan uiteindelijk zorgen voor marring, beschadiging en krassen. Rol de klei in je handen en kneed het tot het warm is, of leg het even in warm water om op te warmen. Kneed net zo lang totdat de detailingklei elastisch is en makkelijk meegeeft.

Met het kleien van je auto verwijder je het vuil dat aan de oppervlakte zit. De krassen of andere beschadigingen in de autolak zelf worden er niet mee verwijderd. Deze beschadigingen kun je vaak herstellen met een lakhersteller of polijstmiddel.
Over het algemeen wordt een fijne klei aangeraden. Bij gebruik van grovere autokleien bestaat een hogere kans dat de autolak beschadigd raakt.

Door een waslaag op de lak aan te brengen bescherm je de auto ook tussen het kleien door. Hierdoor wordt vervuiling zo veel mogelijk tegengegaan. Uiteraard is het voor het beste resultaat belangrijk om de auto goed schoon en strak in de wax te houden.

Niet slim is het om de autoklei te gebruiken op bijvoorbeeld autostickers en dergelijke. Die zouden er door kunnen beschadigen en gemakkelijk los kunnen laten. 


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Autolak spray
Kleurlak ? herstel zelf doffe autolak of autokrassen in 15 minuten.
Auto poetsmachine
Poetsmachine - informatie over een autopoetsmachine en auto verzorging
Auto poetsmiddelen
Auto wassen en waxen informatie, overzicht van autowas tips
Autowax
Autoverzorging autowax informatie, overzicht van autowax soorten
Auto wassen
Was jij je auto op de juiste manier? Lees hier onze tips!
Meer
Alle Poetsmateriaal artikelen lees je hier

Ook leuk
Autolak spray Kras op je lak? verwijder 'm binnen 15 minuten
Steenslag Steenslag: hoe kun je steenslag verwijderen?
Autospons Wélke autospons gebruik je wanneer? Je leest ’t hier!
Bumperbeschermers Voorkom schade door stijlvolle bumperbescherming
Motorblok reinigen Motorblok reinigen? Zó maak je de motorruimte schoon!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl