Home Poetsmateriaal Teer verwijderen

Teer verwijderen van je auto: zó doe je dat!

Fijn he, zo’n nieuwe laag asfalt! Het rijdt zo lekker smooth als er geen gaten in de weg zitten. Alleen wel een beetje jammer dat je lak daarna volledig naar de knoppen is… Help, hoe kun je die kleverige teer verwijderen van jouw prachtige auto? Tuning-gids.nl zet alle tips om teerresten van je lak te verwijderen voor je op een rij.


Teer verwijderen

Teer is vast prachtig spul, maar het moet niet op je autolak terechtkomen! En dat is precies wat er gebeurt wanneer je nietsvermoedend over een stuk weg rijdt waar aan gewerkt wordt. Bij wegwerkzaamheden wordt regelmatig teer gebruikt en het vaak nog hete spul spat op van je wielen en komt ergens bij de spatborden op jouw mooie strakke lak terecht…

Niet getreurd, want teer verwijderen van je auto valt best mee. Als je maar geen gekke dingen doet.
teer verwijderen auto
Nee hè... niet alleen vuil, maar ook teerspetters op de lak!

Huismiddeltjes

Daar komt oma-weet-raad al aan met een fles terpentine of thinner... maar jij weet wel beter! Er bestaan allerlei huismiddeltjes die effectief zouden zijn om teer te verwijderen, zoals wasbenzine, terpentine,  thinner, lampolie, wd40 en zelfs braadboter. Ook gebruiken sommige mensen diesel: dit spul wordt na het aanbrengen van nieuw asfalt op de weg ook gebruikt om materiaal schoon te maken. Maar let op, want huismiddeltjes zijn in veel gevallen niet zo onschuldig als ze lijken!


Polijsten?

Ook pakken sommigen er meteen een polijstmiddel bij, zoals bijvoorbeeld Commandant. Polijsten kun je echter beter niet te vaak doen en is vooral een manier om problemen die IN de lak zitten, zoals vogelpoep en krassen, te verhelpen. Teer ligt OP je lak en kun je dus beter met een mildere methode aanpakken. Wat kun je dan wel doen om teer van je auto te verwijderen?

Professioneel teer verwijderen

Wij adviseren om je kostbare lak nooit met bijtende producten te behandelen! Kies je wel voor zo'n huismiddeltje, zorg er dan in elk geval voor dat je een hele zachte doek gebruikt en  je wagen naderhand netjes wast en weer even opnieuw in de wax zet.

De meest professionele manier om hardnekkige vlekken zoals industrieel vuil, boomhars en teer te verwijderen is het nemen van een kleiblokje. Dit is een volledig veilige manier om die plakkerige troep van je bolide te krijgen. En waarom zou je een risico nemen met je autolak?

Wassen

De eerste stap bij het werken aan je lak is ALTIJD een goede wasbeurt. Kies voor een professionele wasstraat, of doe het gewoon zelf. Onderdruk de neiging om lekker in het zonnetje te gaan staan poetsen, want dan krijg je bijna nooit een streeploos resultaat. Spoel eerst het meeste vuil en het fijne zand van je auto, zodat je geen krassen maakt. Neem een speciale autospons of washandschoen en geen gewone keukenspons: één korreltje zand op je lak en je maakt alleen maar krassen! 

Natuurlijk kies je ook een goede autoshampoo en zorg je ervoor dat je je wagen goed afdroogt met een zachte, schone doek. Als je echt een vlekvrij resultaat wilt, kies dan bijvoorbeeld voor de Water Magnet Drying Towel van Meguiars.


Kleiblokje

Neem een half kleiblokje, want dit is vaak al voldoende en het spul is vrij prijzig, maar ook zeer effectief!  Kneed de klei in de vorm van een kleine pizzabodem. Laat de klei met veel water over de teervlekken glijden. Als je een gedeelte van de lak hebt behandeld, vouw de klei dan enkele malen dubbel en kneed opnieuw een kleine pizzabodem. Nu kun je het volgende deel van de lak behandelen. Als het kleiblokje geen schoon plekje meer heeft om mee te werken, dan pas gooi je het weg.  

teerresten verwijderen auto
Teer: met het juiste product krijg je 't er wel af!

Klei-kit

Een fijn en professioneel product om hiervoor te gebruiken is het Quik Clay Detailing System van Meguiars. Naast een kleiblokje bevat deze klei-kit ook een Quik Detailer Spray, een wax in een sprayflacon. Tijdens de behandeling gebruik je deze spray, in plaats van het water, om de klei mooi over de lak te laten glijden.

Na de behandeling verwijder je de Quik Detailer Spray met een schoon microvezel of katoenen doekje.  


Teerverwijderaar

Naast kleiblokjes zijn er nog allerlei andere producten waarmee je teer heel mooi verwijderen kunt. Wij horen goede dingen over Valet Pro Citrus Tar and Glue Remover. Dit is een teer- en lijmverwijderaar waarmee je die plakkerige troep gemakkelijk van een lakoppervlak krijgt. 

Wel even opletten: veel teerverwijderaars tasten je waxlaag aan. Was je auto na de behandeling en breng daarna een nieuwe was- en waxlaag aan om je lak te beschermen.


Steenslagfolie

Je bent er mooi klaar mee als hardnekkige vlekken jouw strakke lak ontsieren! Gelukkig is er ook een manier om je lak preventief te beschermen tegen dit soort ellende. Steenslagfolie is een dun laagje film dat je onderliggende lak beschermt. 

Niet alleen tegen steenslag, maar ook tegen teer, insecten en krassen. Is het al te laat? Probeer dan eens een autoklei kit; je staat versteld van het resultaat.
teer verwijderen auto
Professionele klei-kit van Meguiars

Extra tips

Vogelpoep of insecten op je autolak? Lees onze tips hiervoor, dan krijg je dat je er vast en zeker af! Wil je je lak ook tegen weer en wind beschermen als je auto (buiten) geparkeerd staat, dan is een autohoes een prima optie. Let op: alleen gebruiken op een brandschone auto: het doek krijgt in combinatie met eventueel vuil het effect van schuurpapier op je lak… Ouch!

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle banden & velgen artikelen lees je hier

Ook leuk
Motorblok reinigen Motorblok reinigen? Zó maak je de motorruimte schoon!
Vogelpoep auto Vogelpoep en insecten op je auto… tips voor je autolak!
Dakhoezen Dakhoes auto: bescherm je auto tegen regen & vrieskou
Aquapel Aquapel: helder en beter onder alle omstandigheden
Beslagen ruiten Beslagen ruiten kun je voorkomen! (via deze tips)

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl