Home Poetsmateriaal Lakstift

Lakstift: ideaal bij kleine krasjes en steenslag


Kleine krasjes of steenslag op je mooie autolak? Niet getreurd! Met een lakstift werk je deze oneffenheden gemakkelijk en snel weg. Een eenvoudig klusje, ook geschikt voor amateurs! Maar hoe pak je dat eigenlijk precies aan?

Lakstift

Een lakstift is geschikt om kleinere krasjes, waar nog geen roest onder zit, netjes weg te werken. Bijvoorbeeld die vervelende krasjes die je sleutelbos veroorzaakt aan het portier. Ook al ontgrendel je de sloten met je afstandsbediening, als je de deurhendel pakt slaan die sleutels toch nog tegen je lak aan…

Gelukkig kun je deze kleine krasjes heel snel verwijderen. Even lakken en je ziet er niets meer van! 

lakstift
Een lakstift maakt dit soort krassen minder zichtbaar.


Lakstift of lakspray?

Het is goed te weten dat een lakstift, indien goed aangebracht, een permanente oplossing is. Voor een optimaal resultaat volg je stipt de instructies op die op de stift staan. 

Als je grotere krassen zelf wilt wegwerken, dan kun je beter kiezen voor een lakspray. Die zijn tegenwoordig verkrijgbaar als handige 4-in-1-lak, waardoor je stappen zoals schuren en een grondlaag aanbrengen kunt overslaan. En voor kleine krasjes pak je gewoon een lakstift!



Kleurnummer

De lakstift bevat 12 milliliter lak en is verkrijgbaar in alle non-metallic en metallic kleuren. Uiteraard is er ook een blanke lak. De kleuren zijn gebaseerd op de originele RAL-kleurcodes. Om de krasjes zo egaal en onopvallend mogelijk weg te werken is het natuurlijk belangrijk om de juiste kleur lakstift te nemen.

Meestal vind je in de kofferbak, ter hoogte van het reservewiel, een plaatje met gegevens. Zoek het kleurnummer en haal een lakstift in die kleur bij je merkdealer. Kun je geen kleurnummer vinden, dan kan de dealer deze meestal wel voor je opzoeken aan de hand van je kenteken.

Houdbaarheid

Er staat een uiterste houdbaarheidsdatum op een lakstift en dat zegt eigenlijk al voldoende: een lakstift blijft niet onbeperkt goed. Helaas komt het nogal eens voor dat reeds uitgedroogde lakstiften nog verkocht worden. Checken dus! Wil je een lakstift thuis bewaren, draai deze dan goed dicht en leg de stift binnenshuis in een niet te warme ruimte.

Een ‘verse’ lakstift heeft de perfecte vloeibaarheid. Als de verf te dik is, dan is de stift al (deels) uitgedroogd. Zorg ervoor dat je heel goed schudt voor gebruik, zodat de verschillende elementen in de verf goed gemengd zijn. Verdun een lakstift nooit, dan werkt het spul niet meer naar behoren!



Nog even oefenen

Misschien nog even je vaardigheden testen voordat het echte werk begint? Haal een stuk blik (of een tankdop, lekker compact) van de sloop, bekogel die met steentjes en oefenen maar! Laatste is natuurlijk niet noodzakelijk. Het gaat er even om dat je even oefent op een gedeelte wat niet in het zicht is.

Plan het lakwerk en houd daarbij rekening met het weer. Als het sneeuwt of stormt kun je beter naar Top Gear gaan kijken natuurlijk! 
autolak lakstift
Probeer een stukje uit op bijv. de binnenkant van de tankafsluiting.


Voorbereiding

Ook met ontbloot sixpack in de felle zon je lak gaan bijwerken is geen goed idee (hoe cool je er dan ook uitziet). Je krijgt dan nooit een egaal resultaat. Het ideaalplaatje is 20-25 graden, windstil en een plekje uit de zon. 

Zoals elke keer dat je aan je lak werkt begin je ook nu met een wasbeurt. Pak daarna een goede ontvetter om de lakvetvrij te maken. Nu ben je helemaal klaar voor het echte werk!


Techniek

Neem de lakstift en schud deze zeker twee minuten. Check de kleur nog even op een stukje papier. Tip de lichte lakbeschadigingen voorzichtig bij met het kwastje dat je in de lakstift vindt. Veel mensen vinden het handig om slechts enkele haartjes in de verf te dopen en daarmee het krasje aan te stippen. Ook kun je een tandenstoker/cocktailprikker nemen en de lak via het puntje voorzichtig in het krasje laten lopen. 

Wacht minstens 30 minuten en laat de lak drogen. Vergeet niet: bij metallic lak werk je de laatste laklaag altijd af met een blanke lak! Alles helemaal droog en mooi egaal? Sluit 'operatie laklaag' af door de lak te polijsten met een polish.


Beschermen

Bescherm je autolak zo goed als je kunt! Die laklaag zit er niet voor niets: de lak beschermt je auto tegen allerlei factoren van buitenaf die schade kunnen toebrengen. Zolang je laklaag intact is, is roestvorming aan je auto zo goed als onmogelijk.


Wassen

Was de auto regelmatig, liefst iedere week en niet in de felle zon. Kies voor een professionele wasstraat, of doe het gewoon zelf. Spoel dan wel eerst het meeste vuil en het fijne zand van je auto, zodat je geen krassen maakt. Neem een speciale autospons of washandschoen en een goede autoshampoo. Droog je wagen goed af.


Was en wax

Tweemaal per jaar een waslaag (laten) aanbrengen betekent een beschermende laag op je lak. Dat moeten we hebben! Rijd hem wel brandschoon de wasstraat in, want je wilt geen krasjes. Zit je wagen mooi in de was? Maak het af met waxen. Dit doe je het liefst gewoon zelf, met een zachte doek of schuimpad. Wil je een paar jaar vooruit kunnen? Kies dan voor lakveredeling: deze teflon coating beschermt je lak en sluit deze af. Ideaal!

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Autolak spray
Kleurlak ? herstel zelf doffe autolak of autokrassen in 15 minuten.
Auto poetsmachine
Poetsmachine - informatie over een autopoetsmachine en auto verzorging
Auto poetsmiddelen
Auto wassen en waxen informatie, overzicht van autowas tips
Autowax
Autoverzorging autowax informatie, overzicht van autowax soorten
Auto wassen
Was jij je auto op de juiste manier? Lees hier onze tips!
Meer
Alle Poetsmateriaal artikelen lees je hier

Ook leuk
Motorblok reinigen Motorblok reinigen? Zó maak je de motorruimte schoon!
Vogelpoep auto Vogelpoep en insecten op je auto… tips voor je autolak!
Autolak spray Kras op je lak? verwijder 'm binnen 15 minuten
Autoruit reparatie set Via autoruit reparatie set kun je zelf jouw autoruit repareren. Lees hier het stappenplan
Dakhoezen Dakhoes auto: bescherm je auto tegen regen & vrieskou

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl