Home Poetsmateriaal Autoruit reparatie set

Via autoruit reparatie set kun je zelf jouw autoruit repareren. Lees hier het stappenplan

'Pats' en opeens zit er eentje in je autoraam: een sterretje als gevolg van een opvliegend steentje. Vanaf dat moment rij je feitelijk met een beschadigde autoruit. Moet het sterretje gelijk gemaakt worden? Wat zijn mogelijke gevolgen? En wat kost een sterretje repareren? Kunt je dat zelf ook doen? In dit artikel bespreken we dit allemaal. Wellicht herstel zelf straks je ster met een autoruit reparatie set.


Autoruit reparatie set

Laten we maar terzake komen: ja, je kunt zelf een klein sterretje in je ruit repareren met behulp van een autoruit reparatie set. Als we het over klein hebben dan moet je denken aan het formaat van een 2 Euro stuk. Is de barst groter dan is het toch echt zaak de voorruit te laten vervangen. Een autoruit reparatie set is een enkel een handig hulpmiddel om kleine beschadigingen in je autoruit te repareren. De huidige autoruiten kunnen flink wat hebben. Als er een klein sterretje of barstje in het autoraam zit is dit niet reden om gelijk in de stress te schieten. Je kunt best een poosje met een sterretje blijven rijden, maar op termijn is de kans reëel dat het sterretje gaat uitlopen of uitscheuren naar een grote(re) scheur. 


Klassiek voorbeeld van een uitgelopen ster in 't raam



Verdere schade komt altijd ongelegen


De vraag is of je dit risico wilt lopen. Niet prettig als op de vakantierit je voorraam opeens een joekel van een scheur ontstaat in je autoruit. Het voorruit zal niet spontaan uit elkaar spatten. De constructie van glas - 1 laag glas, folie ertussen, en nog een laag glas voorkomt dit. Maar fijn is anders. Als je niet voor verassingen wilt komen te staan zorg je ervoor dat de schade op een -voor jou- goed moment wordt gerepareerd. 



Waarom kan een ster in je autoruit gevaarlijk zijn?

Niemand zit te wachten op ruitbeschadiging. Het is behoorlijk frustrerend omdat dit je dan eventueel een afspraak moet gaan maken met een autoglasherstelbedrijf. Je kunt ook zelf vrij eenvoudig een sterretje repareren, hier komen we later op terug. We geven je 6 redenen waarom je idealiter een sterretje of barstje in het voorraam toch zo snel mogelijk te lijf gaat. 


1. Des te langer je een barstje laat zitten, des te groter is de kans dat deze naar alle kanten gaat uitlopen. Uiteindelijk zul je dan je complete autoraam moeten vervangen. 

2. In het barstje gaat vuil gaat zich ophopen. Dit maakt het lastiger om een succesvolle reparatie uit te voeren.

3. Een voorruit vormt een onderdeel van de carrosserie van een auto. Als dit niet meer intact is kan dit gevolgen hebben voor veiligheid tijdens een bosting.

4. Een flinke autoruitbeschadiging kan je afleiden tijdens het rijden. Ook kan de scheur je zicht belemmeren, geen wenselijke situatie. Verderop tref je een aantal APK regels waaraan een autoruit aan dient te voldoen.

5. Snellere slijtage ruitenwisser rubbers. Scherpe oneffenheden als gevolg van een putje in het raam kunnen de werking van de rubbers van je ruitenwissers flink verslechteren. Gevolg: minder goed zicht, we hoeven niet uit te leggen dat dit goed zicht essentieel is tijdens het autorijden.

6. Geef toe, een flinke scheur in het raam doet afbreuk aan de hele uitstraling van een auto.

De breuk bevindt zich -nog niet- direct in het gezichtsveld. De ruitenwissers rubbers zullen het zwaar hebben.

Stappen plan gebruik autoruit reparatie set

Via een doe het zelf autoruit reparatie kit kun je ook zelf een ster of barst herstellen. Dat gaat bij de meeste sets als volgt:

Zelf een sterretje repareren met een kit is geen raketwetenschap

1. Schaf een autoglas herstel kit aan.

2. Maak het sterretje of scheurtje schoon met een doek.

3. Plaats de ring met zuignappen over de ruitschade.

4. Draai plastic harsgeleider in de harskamer totdat het de beschadiging raakt.

5. Knijp de hars in de harskamer.

6. Draai de pin in de harskamer en wacht enkele minuten.

7. Draai vervolgens de pin uit de harskamer.

8. Maak de zuignappen van de ring los.

9. Voeg -indien nodig- nog wat druppels hars toe als er nog schade zichtbaar is.

10. Plaats voorzichtig de uithardingstrips op het glas.

11. Laat het geheel 10-15 minuten -in zonlicht- uitharden.

12. Verwijder het stukje uithardingstrips en verwijder evt. overtollige reparatiehars van het autoraam.

13. Klaar! Ook jij kunt een sterretje in voorruit zelf repareren!

Dit gebeurt er op de weg: een steentje wordt opgegooid en komt op jouw autoraam terecht.

Voordelen van zelf een ster uit het autoraam verwijderen

1. Goedkoper: mocht jouw verzekeraar de kosten van ruitreparatie niet vergoeden is zelf een ster te verwijderen goedkoper dan een schadeherstelbedrijf.

2. Tijdbesparend: zelf autoruitschade repareren is een uurtje werk, geen gehannes met het wegbrengen van je auto en wachten totdat de klus geklaard is door een schadehersteller.

3. Eenvoudig: autorruit reparatie kits zijn voorzien van een goede instructie en daardoor makkelijk te gebruiken. Al het benodigde materiaal en gereedschap zit in de kit.

4. Flexibel: je kunt het repareren van een autoruitschade aanpassen aan uw eigen schema, in plaats van afhankelijk te zijn van de beschikbaarheid van een professioneel bedrijf.

5. Meerdere malen te gebruiken: afh. van het formaat van het putje of de barst kun je met een set 2-3 keer een glasreparatie uitvoeren.


Losse steentjes en troep op de weg. Mocht dit op de rijbaan terechtkomen kun je wel inbeelden wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn.

Nadelen zelf sterretje repareren

1. Garantie: Indien van toepassing, check wat de mogelijke gevolgen zijn voor de garantie (en verzekeringsdekking) op je auto. Bij een erkend schadebedrijf ontvang je garantie op het werk en onderdelen. 

2. Met beleid te werk: als je er een rommeltje van maakt tijdens het opvullen van de barst of put in het raam is het erg lastig om het weer helemaal schoon te krijgen. Worst case scenario moet je een nieuw autoraam aanschaffen.

3. Kleine schades: een autoruitreparatie set is prima voor kleine scheurtjes en barstjes. Als je forse uitlopers hebt zit er niets anders op dan naar de professional te gaan

4. Ruitenwissers: schades in de buurt van ruitenwissers vormen een uitdaging. De ruitenwissers drukken continue op het raam, dit maakt de kans op herscheuren groter.

5. Kosteloos: afhankelijk van je verzekeringsvorm kan het zo zjin dat jouw verzekeraar de autoruit reparatie kosten op zich neemt. Voor een verzekeraar is een sterretje herstellen vele malen goedkoper dan het vervangen van een compleet voorraam. Je moet dan wel de schade laten herstellen voor een erkend bedrijf waar jouw verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Check je polisvoorwaarden!


Bevriezing wegdek

Tijdens de koude wintermaanden is de kans extra groot op opspattende steentjes. Door bevriezing van water (het zet uit) in het wegdenk brokkelt het asfalt af. Als daar een auto overheen rijdt kunnen deze stukjes asfalt via de draaiende wielen 'gelanceerd' worden. En deze stukjes kunnen dan terecht kommen op jouw autoruit. Kun je een ster in je voorruit voorkomen? Nee, het is ook soms domweg pech. Je bent gewoon op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plek op de weg aanwezig. We kunnen wél aan aantal tips geven over hoe je de kans kleiner maakt dat een steentje op jouw autoruit terechtkomt.

Als met hoge snelheid dit soort steentjes op je autoruit komen ben je verder van huis.


En steenslag dan?

Je ziet het soms letterlijk en figuurlijk minder, maar een hoop van de informatie op deze paging is ook toepasbaar op een ander vervelend euvel: steenslag schade. Dezelfde opspringende steentjes, alleen nu komen deze op de motorkap terecht. Dit soort kleine putjes in de autolak en carrosserie is doorgaans goed te behandelen met een lakstift en is minder arbeidsintensief. Deze tips werken ook om steenslag schade op je auto te voorkomen. Lees onze tips op de steenslagschade en herstellen pagina eens. 


Kun je barstje in je autoraam voorkomen?

Neen. Maar je kunt wel de kans verkleinen met deze tips!

1. Houdt voldoende afstand tussen jouw en je voorganger. De kans dat een opvliegend steentje dan op jouw autoruit terechtkomt is dan kleiner. Voldoende afstand houden in het verkeer is sowieso een goed idee. Je hoort het minder vaak, maar op deze manier verklein je ook de kans op een beschadiging aan een dakraam of doorlopende autoraam.

2. Ga niet achter vrachtwagens rijden met een open trailer. Losse steentje kunnen een eigen leven gaan leiden tijdens het rijden op de snelweg.

3. Ga niet achter een vrachtwagen met een bouwafvalbak erop rijden, zelfde geldt voor een cement molen truck of een bus

4. Blijf niet lang achter een auto met een aanhangwagen rijden. Hier kan vuil en rotzooi in liggen dat tijden het rijden de lucht in gaat.

5. Wegwerkzaamheden betekent een grotere kans op rotzooi en steentjes op het asfalt. Voldoende afstand houden op je voorligger is hier extra belangrijk.

Plotselinge (strenge) vorst kan scheuren doen uitlopen.

Drempels en stoepranden vaak oorzaak voor het uitlopen van een barst

Het uitlopen van een sterretje naar een flinke ster wordt bevordert door temperatuurswisselingen (strenge vorst!). Maar ook verkeersdrempel of een stoeprand kan een oorzaak zijn: hierdoor kan er een piekspanning op het raam ontstaan, het zwakste punt in het autoraam is dan waar het barstje zit. Het barstje loopt voor je ogen uit naar een serieuze barst. Wist je trouwens dat ruitschade jaar in, jaar uit een van de meest geclaimde autoschades is? Een klein opspattend steentje veroorzaakt dus landelijk behoorlijk wat claims bij autoverzekeraars...


Is ruitschade verzekerd?

Dat is afhankelijk hoe jij je auto verzekert hebt. Bij een WA+ (beperkt cascodekking)- en allriskverzekering is ruitschade vrijwel altijd gedekt. Bij een sterreparatie is het vaak zo dat je geen eigen bijdrage hoeft te leveren (eigen risico). Controleer je verzekeringspolis welke voorwaarden voor jou van toepassing zijn. Ruitschade claimen heeft doorgaans geen effect op het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Als je enkel bent verzekert voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) is eigen ruitschade niet gedekt. De herstelkosten van ruitschade zul je bij een WA-dekking zelf moeten betalen. Lees kleine lettertjes van je polis goed om te bepalen wat voor jou specifieke geval van toepassing is.

Dit is een slechts een klein putje, hier is niets aan de hand.

Wat kost een sterretje repareren?

Als je naar een autoschade herstelbedrijf gaat om een klein barstje te laten repareren kan dat variëren tussen de €75-€200. De prijs is o.a. afhankelijk van jouw automerk en de al dan niet aanwezigheid van sensoren in het autoraam. Denk aan rijhulpsystemen, regensensoren en verlichting sensoren. Deze zullen dan wellicht opnieuw gekalibreerd dienen te worden. 

Vooralsnog zijn dit soort accessories voornamelijk te vinden in het hogere prijsklasse segment, maar uiteindelijk komen deze sensoren ook in de middenklassers terecht. Dit gaat de kosten van het herstellen van ruitschade niet ten goede komen. Je kunt ook zelf met via autoruitreparatiekit aan de schade herstellen. De prijs van een doe-het-zelf set variëren tussen de €15-€30. Het zelf kalibreren is niet iets wat je zelf even kunt doen, daar is speciaal gereedschap voor nodig en laat je daarom over aan de specialist.


Veel voorkomende ruitbeschadigingen

Grofweg kunnen er een aantal soorten ruitbeschadigingen voorkomen.

Scheur of barst
Bij een scheur of barst zie je een duidelijke lijn of streep in het autoraam. De barstjes kunnen zich vanuit het punt waar ze zijn ontstaan verspreiden en groter worden.

Bulls eye
Bij een bulls eye schade zie je een ronde, gebogen scheur. De schade bestaat vaak uit een heldere, ronde ring rondom een donkere, gebogen scheur. De ring wordt vaak omschreven als een oog en de scheur als de pupil dit is waar de naam bull's eye vandaan komt.


Sterretje
Bij een sterretje zie je kleine uitstulpingen in de ruit ontstaan die lijken op een ster. Deze kleine scheurtjes beginnen vaak als een punt, en verspreiden zich als uitlopende lijnen vanuit het centrum


Halve maan
Bij een halve maan schade zie je halvemaan-vormige scheur of breuk in het voorraam.


Ga dus niet achter een volle aanhanger met aanhangernet rijden. Dit is wachten op ellende.

APK-keuring voorruit

Als je een auto bezit die ouder is dan 4 jaar komt de eerste APK-keuring eraan. Tijdens deze periodieke keuring worden er ook eisen gesteld aan de voorruit. Niet elke barst of scheur leidt tot een afkeuring. Er zijn een aantal toegestane beschadigingen die zich binnen het directe gezichtsveld mogen bevinden. Denk aan oppervlakkige krassen, enkelvoudige scheuren en een klein sterretje.
Er zijn ook spelregels voor schades die zich in het indirecte gezichtsveld mogen bevinden. De exacte regels en meest actuele informatie check je de website van het RDW


Je ziet de steentjes op de trailer liggen. Zodra de snelheid hoog genoeg is gaan deze een eigen leven leiden.

Conclusie

Je kunt de kans verkleinen dat loskomende steentjes schade veroorzaken, maar vaak is het domweg botte pech als een steentje opspringt en precies op jouw autoraam terecht komt en dan ook nog schade veroorzaakt. Gelukkig heb je een keuze, je kunt zelf aan de slag, of je laat het herstel aan de expert over. Check de polisvoorwaarden van je autoverzekering of je mogelijk in aanmerking komt voor gratis herstel. Succes en houdt voldoende afstand want voorkomen is beter dan genezen.

Als stelregel kun je aanhouden: is de buts, schade of ster groter dan een 2 Euro stuk dan is herstel lastig.

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Steenslag
Steenslag - voorkom lakschade door steenslag
saharazand van auto wassen
Auto wassen na Saharazand: volg dit stap-voor-stap autowas plan
Koplampen polijsten
Koplampen polijsten: doffe koplampen zelf helder maken via koplamp polijstset !
Steenslagbra
Steenslagbra - berscherm motorkap via motorkapbra
Auto spons en zeem
Autowas spons en zeem pagina, informatie over autowas producten en tips.
Meer
Alle Meer artikelen lees je hier
Ook leuk
saharazand van auto wassen Auto wassen na Saharazand: volg dit stap-voor-stap autowas plan en voorkom extra krassen
Motorblok reinigen Motorblok reinigen? Zó maak je de motorruimte schoon!
Autospons Wélke autospons gebruik je wanneer? Je leest ’t hier!
Bumperbeschermers Voorkom schade door stijlvolle bumperbescherming
Teer verwijderen Teer verwijderen van je auto: zó doe je dat!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl