Home Poetsmateriaal Auto wassen zonder water

Je auto wassen zonder water? Zo werkt het!

Je auto wassen zonder water te gebruiken? Je maakt een grapje, dat is onmogelijk! Hoe kun je nu je auto wassen zonder water? Nou, schrik niet, maar dankzij de voortschrijdende techniek is het wel degelijk de realiteit. Tegenwoordig verschijnen er steeds meer producten op de markt waarmee je je auto stralend schoon kunt krijgen zonder dat de kraan open hoeft. Hoe deze producten werken? We leggen het je hieronder haarfijn uit!Wassen mét water

Hoe het meestal gaat: je rijdt je auto voor de deur of naar de wasstraat of naar een andere plek waar je kan wassen en gaat aan de slag met emmertjes, borstels, sponzen, doekjes, zemen en allerlei schoonmaakmiddelen, en soms komt ook de tuinslang er nog aan te pas. 

Ondertussen is het met milieuonvriendelijke stoffen vermengde water door de afvoerputten naar de riolering afgevloeid en zijn je eigen schoenen en sokken helemaal doorweekt. 
Auto wassen zonder water
Een sproeiflacon en een microvezeldoekje: dit gaat er echt af...


Wassen zónder water

Je auto wassen zonder water gaat zo: je hebt de schoonmaakvloeistof in een sproeiflacon en sprayt deze op de auto. Met een spons verdeel je de versprayde vloeistof over de lak, terwijl je met dezelfde beweging het meeste vuil wegveegt. Tot slot wrijf je de boel af met een microvezeldoekje. Het vuil is weg - het heeft losgelaten en is weggeveegd - en wat overblijft is een glanzend waslaagje. Je bent ongeveer dertig minuten bezig geweest, zonder een grote inspanning te hoeven verrichten.De voordelen van je auto wassen zonder water

Dit is natuurlijk een lichtelijk gechargeerde weergave van de werkelijkheid; dit alles om te illustreren hoe de producenten van deze nieuwe reinigingsmiddelen hun producten in de markt zetten. Volgens deze bedrijven kleven er minstens vijf grote voordelen aan het auto wassen zonder water ten opzichte van het wassen met water. Allereerst is het auto wassen zonder water milieuvriendelijk. Ten tweede kun je nu je auto wassen op elke locatie die je wilt. Ten derde kost het wassen van je auto zonder water een stuk minder inspanning. Ten vierde is deze manier van wassen een stuk voordeliger. En ten vijfde geven deze nieuwe producten een mooier resultaat dan de oude wasmethode. Het gebruik van een spons zou daarbij geen krassen veroorzaken. 

In hoeverre komen deze claims overeen met de ervaringen van gebruikers van deze producten? We zetten het voor je op een rijtje.Milieuvriendelijk

Klassieke schoonmaakmiddelen bevatten giftige stoffen die via het waswater in de natuur terecht komen. Daarnaast verbruik je bij jou thuis -als je geen gebruik maakt van de tuinslang- voor de deur al gauw 30-40 liter water, terwijl er in de wasstraat 150 tot 200 liter doorheen gaat. Met de nieuwe reinigingsmiddelen heb je helemaal geen water meer nodig. Deze middelen zijn bovendien milieuvriendelijk; de vloeistof is volledig biologisch afbreekbaar. 
Auto wassen met water
Zo'n waterballet behoort tot het verleden!


Dat dit laatste inderdaad het geval is is echter nooit aangetoond. De milieuvriendelijkheid van de producten is niet onderbouwd door een onafhankelijk instituut en wordt slechts door de producten zelf zo aangeprezen. Bovendien wordt 80 tot 90 procent van het in wasstraten gebruikte waswater gerecycled en als schoon water hergebruikt, terwijl de rest van zand, teer en andere vervuiling wordt ontdaan en als chemisch afval wordt verwerkt. Dat neemt niet weg dat er jaarlijks, over heel Nederland gezien, nog altijd 2,5 miljard liter water verloren gaat aan het wassen van auto's. Wat betreft is je auto wassen zonder water wel degelijk goed voor het milieu.  


Locatie

Wanneer je niet langer afhankelijk bent van een wateraansluiting, kun je in principe je auto wassen waar je maar wilt. Dus ook in de garage of een andere opslagplaats - plekken die je liever niet nat maakt. Dit is zeker handig voor het schoonmaken van klassiekers die niet naar buiten gereden mogen worden. En ook op bijvoorbeeld een bijeenkomst voor oldtimers kun je de auto nog snel van een goede schoonmaakbeurt voorzien. In dit geval bieden dit soort producten zeker uitkomst.


Minder hard werken

Dat je minder hard hoeft te werken is ook zeker waar, al besteedt natuurlijk niet iedereen even veel tijd en arbeid aan de schoonmaakbeurt, of ze nu met of zonder water wassen. Sommigen zijn binnen enkele minuten klaar en halen slechts een simpel sopje over de lak, terwijl anderen er een heel dagje uit van maken en de hele auto binnenstebuiten keren. Feit blijft dat je met de zonder-water-middelen niet hard en lang hoeft te boenen voor een goed resultaat. Door de toegepaste 'nanotechnologie' raakt het vuil makkelijk los (meer hierover onder het kopje 'schoner'). Het middel doet het werk, jij kunt rustig blijven kijken en hoeft de boel slechts af te nemen met de microvezeldoek.


Voordeliger

De producten waar we het hier over hebben zijn aan de prijzige kant. De prijs van de vloeistof varieert van 17 tot 45 euro per liter. Daarnaast dien je ook nog sponsjes aan te schaffen en een microvezeldoekje, mocht je deze nog niet in je bezit hebben. Met een liter heb je, afhankelijk van het merk, genoeg voor 7 tot 10 wasbeurten. Het voordeel zit hem volgens de producenten in de besparing op onder andere water, conventionele schoonmaakmiddelen en de brandstofkosten die een ritje naar de wasstraat met zich meebrengt. Of het echt zoveel zal schelen in de portemonnee is echter maar de vraag. Al met al zullen de kosten voor je auto wassen zonder water en je auto wassen met water elkaar niet heel veel ontlopen. 

Auto wassen met water
Het emmertje is niet langer nodig. Maar brengt de spons geen schade aan aan de lak? Wonderbaarlijk genoeg blijkt dit niet zo te zijn!


Schoner

Tot slot zorgen de zonder-water-producten dankzij de toegepaste nanotechnologie voor een schoner resultaat, zo luidt het devies van de producenten. Anders dan bij de traditionele wasmethode wrijf je het vuil niet dieper in de poriën van de lak. De 'kleine deeltjes' in het middel kruipen onder het vuil en vullen de poriën op; het vuil lat los en kan gemakkelijk, zonder hard boenen, worden afgeveegd. De poriën blijven na de schoonmaakbeurt gevuld en vormen een beschermend laagje op de lak. Hierdoor zullen toekomstige wasbeurten nog minder moeite vergen. Op het oog lijkt het resultaat ook schitterend: de lak glanst mooi en er is geen krasje te zien. Of de gepromote nanotechnologie ook daadwerkelijk zijn werk doet zoals wordt voorgesteld, is echter de vraag. Ook hierover heeft een onafhankelijk onderzoeksinstituut zich nog niet gebogen. 


Krassen?

Een vuile auto te lijf gaan met een spons: de meesten onder ons zien daar, met het oog op het ontstaan van lelijke krassen, toch liever vanaf. Vooral zand kan de nodige schade aanrichten. Met het nieuwe middel hoef je hier (andermaal: volgens de producten) niet bang voor te zijn. Het vuil zal dusdanig loslaten dat het ontstaan van krassen voorkomen zal worden. In de praktijk blijkt dit merkwaardig genoeg ook het geval te zijn. Na een licht uitwrijven van de spray met de spons verschijnen er geen krassen.
Resultaat auto wassen zonder water
Door de nanotechnologie wordt de lak extra schoon


Onderzoek nodig

Of je auto wassen zonder water beter is dan je auto wassen met water is een vraag die nog op een duidelijk antwoord wacht. Een onafhankelijk onderzoek voor nodig moet aantonen of de middelen die momenteel op de markt worden gebracht ook daadwerkelijk zo milieuvriendelijk zijn als door de producenten wordt beweerd. Daarnaast moet worden aangetoond of de toegepaste nanotechnologie ook op de langere termijn goed is voor de lak.

Angst voor het onbekende

Op het eerste gezicht lijken de middelen uitstekend te werken. De lak glanst als nooit te voren. Desondanks geven de meeste autogebruikers, deels uit angst voor het onbekende, deels uit financiële overwegingen, nog altijd de voorkeur voor de traditionele manier van wassen. Mét water dus.  
" Auto wassen zonder water écht beter? De toekomst zal het leren! "

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Autolak spray
Kleurlak ? herstel zelf doffe autolak of autokrassen in 15 minuten.
Autowax
Autoverzorging autowax informatie, overzicht van autowax soorten
Auto in wax zetten
autowax - praktische auto waxen tips: lees en leer!
Auto poetsmiddelen
Auto wassen en waxen informatie, overzicht van autowas tips
Auto wassen
Was jij je auto op de juiste manier? Lees hier onze tips!
Meer
Alle Poetsmateriaal artikelen lees je hier
Ook leuk
saharazand van auto wassen Auto wassen na Saharazand: volg dit stap-voor-stap autowas plan en voorkom extra krassen
Auto tent Garage tent en autotent onmisbaar voor autoliefhebber?
Steenslag Steenslag: hoe kun je steenslag verwijderen?
Bumperbeschermers Voorkom schade door stijlvolle bumperbescherming
Vogelpoep auto Vogelpoep en insecten op je auto… tips voor je autolak!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl