Home Poetsmateriaal hars op auto verwijderen

Hars op auto? 7 tips om hars van je auto te verwijderen

Hoe kun je 't beste hars van je auto verwijderen? In ieder geval met beleid! Boomhars is een plakkerig goedje dan afkomstig kan zijn van diverse naaldbomen. Boomhars en boomsappen te lang op het lakwerk van je auto laten zitten kan uiteindelijk tot een grote(re) kostenpost leiden. Lakschade dus. Verwijder 't dus zo snel mogelijk van je auto. Wij helpen je een handje in dit artikel.


Hars van auto verwijderen

We beginnen positief: het hars probleem van dennenbomen en de bijvoorbeeld de esdoorn spelen enkel in de zomermaanden. Bij hogere temperaturen druipt het hars uit met name naaldbomen. Als het stroperige kleefsel op je auto valt is het raadzaam om dit niet al te lang op de lak te laten liggen. Het spulletje hecht namelijk behoorlijk snel en agressief op autolak. Vergis je niet: omdat hars zo plakkerig is wrijf je het er niet even eenvoudig met een vochtig doekje van je auto af krijgen. Dus, spot je het spul op je auto: maak er dan zo snel mogelijk werk van en voorkom mogelijke lakbeschadigingen. 

hars verwijderen auto
Parkeer verstandig: als het kan niet onder/bij een naaldboom


Hoe verwijder hars van een auto?

Maar als er dan toch harsdruppels op je auto terechtkomen, wat te doen? Dat is afhankelijk van hoe lang de hars al op de auto aanwezig is. Als de hars er al een poosje op zit zal het gaan aankoeken, dan zul je een ander 'aanvalsplan' moeten hebben als 't spul pas een aantal dagen op de auto zit. Hetzelfde geldt overigens voor vogelpoep en aangekoekte insecten. Als je dit direct schoonmaakt zal dit veel makkelijker gaan. Met name vogelpoep is (door de zuren erin) een gevaarlijk goedje voor je autolak. 


Exotische middelen

Er zijn behoorlijk wat 'exotische' reinigingsmethoden om het goedje te lijf te gaan. Dan moet je denken aan slaolie, spiritus, nagellak remover, en ga zo maar even door. Sommige mensen zweren erbij. Voor ons is het onduidelijk of deze middelen echt werken. Wij raden je aan om het bij de reguliere schoonmaakmethoden te houden. Je hebt misschien ook gelezen dat je van een auto kunt verwijderen met WD40. Zelfde laken en pak. Wij zouden het risico van eventuele nadelige gevolgen niet willen lopen. Ga ook zeker nooit met een schuurspons aan de slag! Je vernielt dan geheid je lak.

hars verwijderen van auto
Ingewerkte hars op autolak

Stappenplan hars verwijderen auto

1. Zodra je harsresten op de auto ziet was je de auto eerst. Spoel alles goed af zodat je ziet waar de hars aanwezig is.

2. Dompel een spons of een een microvezeldoek een paar minuten in een emmer met heet water en goed autowasmiddel. Leg
de spons of doek op het hars en laat deze enkele minuten liggen. De hars zal als het goed is worden losgeweekt!

3. Wrijf de spons of doek zachtjes over de lak en de boomhars zou verdwenen moeten zijn. Ga niet als een malle druk uitoefenen, dit kan tot krassen leiden.

4. Spoel daarna goed na. Dan wordt het goed zichtbaar of en hoeveel hars er mogelijk nog op de lak blijft zitten.

4. Als de de auto volledig vrij van boomhars is het raadzaam om een nieuwe waxlaag aan te brengen. 

Tip: het is slim om een mogelijke reactie van de lak te (her)kennen. Test 't daarom op een stukje lak wat zich niet in het gezichtsveld begeeft. 


Auto waxen = autolak beschermen

Grote voordeel: toekomstige hars en boomsappen zullen minder gemakkelijk kunnen aanhechten. Het verwijderen ervan gaat makkelijker en het geeft de lak een beschermend laagje. Een auto in de wax zetten is wel een klus waar je een paar uur zoet mee bent. Maar het is echt heel goed voor de levensduur van de autolak. Je ziet daarna letterlijk en figuurlijk de regendruppels van de auto afglijden!

hars en boomsap op auto
Verwijder boomsappen ook van je auto

Hoe verwijder je hars van autoruiten?

Het verwijderen van hars van een autoruit behoeft wat minder precisie. Je kunt nl. niet de autolak beschadigen. Hanteer hiervoor het bovenstaande stappenplan. Ook hier is het verstandig om het spul zo snel mogelijk te verwijderen. Als de hars is uitgehard op het raam kan dit het zicht belemmeren en het is niet bevorderlijk voor de levensduur van je ruitenwissers.

Hobbeltjes op glas

Het hars vormt nl. hobbeltjes waar het rubber van de wisser continue overheen gaat.  Op den duur zullen de rubbers kunnen gaan scheuren en zal de 'wissende' werking minder worden. Niet fijn (en zelfs gevaarlijk) als je dan in een fikse regenbui zit en het zicht is niet optimaal.
hars op auto verwijderen
Als je hééééél lang niets doet en je auto niet goed onderhoud kan dit ontstaan...

Niet gelukt om de hars te verwijderen van je auto?

Als bovenstaande niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd kun je nog wat andere zaken doen. Je kunt dan ook gebruikmaken van reinigingsklei, in de volksmond ook wel autoklei genoemd. Over de werking en toepassing van autoklei hebben wij een tof artikel geschreven. Ook kun je voor een speciale harsverwijderaar gaan. Dit is een flesje met daarin een vloeistof die de harsvlekken verwijdert. Dit soort harsverwijderaars is te gebruiken op glas, kunststof en natuurlijk de autolak. Een kort harsverwijderaar stappenplan:

1. Zorg dat je lak schoon en droog is
2. Maak een doek flink nat met de harsverwijderaar
3. Dep zachtjes op het hars 
4. Voel zachtjes of de hars losweekt en wrijf deze vervolgens weg
5. Wrijf met een schone doek na

Als je hele grote delen wilt gaan aanpakken doe je dit deel voor deel. Dus niet in een keer een groot oppervlakte. Ga dit klusje niet in de brandende zon doen of als je autolak warm is. Ook hier test je voor de zekerheid eerst een klein stukje op een onopvallende plek.


Hars via autoklei verwijderen

Een ander bewezen reinigingsmethode om autolak (en harsresten) grondig te reinigen is via autodetailing klei. Hier hebben wij al
een zeer uitgebreid artikel over geschreven. Dus ook toepasbaar voor het verwijderen van boomhars. Het stappenplan:

1. Was (en droog, optioneel) de auto eerst grondig
2. Verzamel alle benodigdheden
3. Maak de klei soepel en elastisch
4. Kneed tot een rondje van 8 à 10 cm doorsnee
5. Spuit zowel klei als te bewerken gedeelte met hars in met detailer
6. Gebruik heen en weer gaande bewegingen van de klei over de hars
7. Zorg daarbij voor gelijkmatige druk op de klei
8. Veeg bewerkte oppervlak schoon met microvezeldoek
9. Klaar? Was de auto en zet in de wax


En als alles niet werkt?

Dan kun je terecht bij een professionele autodetailer. Zij hebben dit vaker gedaan. Kost een beetje, maar dan heb je ook wat! 


Boomsap vs. boomhars

Het kan ook voorkomen dat er boomsappen op je auto terecht komen. Is dat dan niet zo lastig te verwijderen? Het antwoord is neen. Ja, het plakt en is ook kleverig. Maar het is vele malen makkelijker om te verwijderen dan boomhars. Een reguliere autowasbeurt is voldoende. Dan gaan we er gemakshalve even vanuit dat je gebruik maakt van een goed autowasmiddel met een goede autowas spons


Voorkomen is beter dan genezen...Zet de auto niet onder een....

Autovakantie? Opletten!

Autovakanties zijn vaak een recept voor een lading hars op je auto. In een warm land wil je na een lange rit lekker beschut onder een boom staan, dat blijft de auto relatief koel. Je staat er dan niet bij stil dat je wellicht onder of tussen de dennenbomen staat. Je bent immers vakantie aan het vieren. Het is overigens Ook geen wetmatigheid dat er dan altijd druppels hars uit de bomen vallen. Als je pech hebt zit je auto helemaal onder, als je mazzel hebt valt er in de periode dat jij er bent geen enkele druppel uit de boom...Conclusie

Die ligt natuurlijk voor de hand...Zet je auto niet onder een boom! Zo voorkom je dat je überhaupt in de positie terechtkomt dat je hars van je auto moet verwijderen. Enkele zaken die je kunt doen om te voorkomen dat je hars van de auto moet verwijderen:

1. Niet onder een boom parkeren
2. Een autohoes of dakhoes over de auto plaatsen
3. De auto in de wax zetten (ter bescherming)


Cabrio rijders moeten i.v.m. hun dak extra op hun hoedde zijn.

Samengevat

Hoe krijg je boomhars van de auto af?
Vaak met flink heet water en een zachte doek of spons.

Waar los je hars mee op?
Flink heet water is vaak voldoende

Is hars schadelijk voor autolak?
Ja, op den duur gaat het inwerken in je autolak

Is hars slecht voor je auto?
Ja, als het te lang blijft zitten zal het de lak gaan aantasten

Hoe kun je het beste hars verwijderen?
Veelal is heet water en een zachte doek of spons voldoende

Waar los je hars mee op?
In de meeste gevallen met heet water in combinatie met een autowasmiddel

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Vogelpoep auto
Laat vogelpoep niet inwerken op autolak!
Wassen en waxen
Auto wassen en waxen - overzicht van autowas + autoverzorging tips
Auto detailing klei
Auto kleien? Reinig autolak écht grondig met auto klei
Bandenzwart
Bandenzwart - in 5 stappen banden zwart maken
Poetsdoeken
Poetsdoeken voor de auto, maak de auto weer helemaal glimmend.
Meer
Alle artikelen lees je hier
Ook leuk
Lakstift Lakstift: ideaal bij kleine krasjes en steenslag
Aquapel Aquapel: helder en beter onder alle omstandigheden
Steenslag Steenslag: hoe kun je steenslag verwijderen?
Beslagen ruiten Beslagen ruiten kun je voorkomen! (via deze tips)
Beschermfolie Beschermfolie auto: voorkom schadeherstelkosten!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl