Home Banden & velgen Thuiskomer

Thuiskomer als reserveband: snel weer onderweg!

Wel eens stilgestaan hoe het met je reserveband is? Heb je er überhaupt eentje in de auto? Er zijn drie opties: een reserveband, een zgn. thuiskomer en een bandenreparatieset. Wij geven tips & tricks zodat je snel weer onderweg kan na een lekke band.


De thuiskomer 

De naam zegt het al. De 'thuiskomer' is vaak een stuk smaller dan de standaard band die onder je auto gemonteerd is. Hierdoor wordt er opslag ruimte en gewicht (denk ook aan de krik) bespaard.

Tijdelijk gebruik

Een thuiskomer wordt tijdelijk gebruikt. Dit staat ook uitdrukkelijk op de band. Ook zal er een advies op de band staan m.b.t. snelheid: 80 km/h is 'maximaal'. Probeer je hier aan te houden, het is voor je eigen veiligheid.

thuiskomer
De klassieke thuiskomer: uitstervend ras?

Alarmsignalen

Dat de rijstijl dient er worden aangepast met een thuiskomer onder de auto is duidelijk. Realiseer ook dan bandenspanning systemen en ESP systemen alarmsignalen kunnen gaan geven.

Sneeuwketting verboden

Het is trouwens verboden een sneeuwketting om een thuiskomer te monteren.




Veel vermogen? 
 
Als je een pk monster hebt doe je rustig aan met het rechter voetje na montage van het bandje. Als het enigszins mogelijk is voorkom je dat het bandje gemonteerd moet worden op de wielen die de aandrijving verzorgen. Desnoods 'verplaats' je wat wielen. Zodat je de thuiskomer niet hoeft te monteren op het aangedreven rubber. Het is wel wat meer werk maar het is dan ook voor je eigen veiligheid.


Zonder reservewiel

Steeds vaker kiezen autofabrikanten er voor geen reservewiel meer in de auto te plaatsen. Hier wordt al rekening mee gehouden tijdens het ontwerp van de auto. De vraag is alleen wat er dan gebeurt met de loze ruimte onder de kofferbakvloer?
reservewiel plaatsen
De reservewiel lijkt zijn beste tijd gehad te hebben?

Veelal wordt er in de opbergvakken aan de zijkanten van de kofferbak een bandenreparatieset geplaatst. Maar is zo een bandenreparatieset een waardig alternatief voor een reservewiel of thuiskomer? Uit ANWB tests blijkt van niet!

Bandenreparatieset

Een bandenreparatieset bestaat uit een vloeistof en een compressortje. In de lekke band wordt de vloeistof in de band gespoten. Met 't comperssortje wordt de band daarna weer op spanning gebracht.


Lijkt gemakkelijk, maar de uit de praktijk blijkt het allemaal wat lastiger te zijn. De compressor haalt zijn stroom uit de sigaretten aansteker. Voor onervaren bestuurders is dit al een hele opgave deze te vinden. En hoe weet je wanneer de band op de juiste spanning heeft bereikt?


Groot gat in band 


Als het gaatje groter is dan 4 mm is een bandenreparatieset niet bruikbaar. Zelfde geldt voor scheuren in de wang van de band.

Kortom de kans is reeël dat je helemaal niets aan zo een setje hebt. Ook de houdbaarheidsdatum van de vloeistof is niet onbeperkt.

auto bandenreparatie set
Een auto bandenreparatie is handiger?

Eens in de 2 a 3 jaar zal het setje vervangen moeten worden. Gemiddelde prijs is € 35. Een reservewiel/thuiskomer kost circa € 55. Tel uit je winst. Oh ja, bij strenge vorst wil het goedje ook nog wel eens bevriezen!


Reservewiel check 


Kan jij je herinneren dat je ooit eens de staat van je reservewiel gecheckt hebt? Juist 'm.

Als je dan een pechgeval hebt is het extra zuur als deze niet inzetbaar is. Dus check eens in de zoveel tijd op de band nog hard is. Controleer ook of de correcte schroeven voor het wiel aanwezig zijn. Wettelijk minimum profieldiepte voor de reserveband is 1,6 mm.

Thuiskomer in de auto
Thuiskomer in de auto: toch het makkelijkste!

Reservewiel buiten de auto?

Bevindt jouw reservewiel zich buiten de auto? Dan is een reservebandhoes wellicht iets voor jou? Een dergelijke hoes beschermt de velg/wiel tegen de weersinvloeden en méér. Je vindt het op de reservebandhoes pagina.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle Banden & velgen artikelen lees je hier

Ook leuk
Velgenboom Velgenboom maakt bandenopslag gemakkelijk!
Brede banden Brede banden: de voor- en nadelen van brede banden
Remklauwverf Geef remklauwen een kleur met remklauw verf: onze tips!
Bandenijzer Bandenijzer: band van velg via bandenijzers
Reservebandhoes Reservebandhoes: voor bescherming, stijl én veiligheid

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl