Home Banden & velgen Bandenverf

Bandenverf: superhandig én lekker opvallend!

Bandenverf is een handig hulpmiddeltje bij het opslaan en wisselen van je banden. Je kunt de positie van de band perfect aanbrengen met bandenverf of een bandenmarker: essentieel voor als je gaat hermonteren. Met bandenverf kun je ook je banden lekker opfrissen en accentueren. Markeer een merk of logo in het rubber... of geef jij liever het loopvlak een knalkleur?


Bandenverf 

Vroeger werden de banden met krijt gemarkeerd, voordat ze werden opgeslagen. Maar krijt vervaagt natuurlijk heel snel. Met bandenverf heb je daar geen enkele last van! 

Een bandenmarker is een permanente stift, die speciaal gemaakt is om langdurig te dekken op rubberen materialen. De bandenverf is geschikt voor zowel nieuwe als wat oudere banden. De inkt is licht-, water- en veegbestendig. Daarmee is bandenverf echt ideaal voor gebruik op je banden.

bandenstift
Bandenmarker: accentueer de letters en logo's op je banden.


Bandenverf: superhandig

Ben jij zuinig op je bandjes? Je banden opslaan verlengt de levensduur van het rubber aanzienlijk. Het voorkomt dat de eigenschappen van de banden achteruit gaan. Bandenverf en bandenmarkers zijn een perfect hulpmiddeltje bij het opslaan en wisselen van je banden. Met bandenverf of de bandenstift kun je heel gemakkelijk de positie van de band markeren: bijvoorbeeld LV (links voor) of RA (rechts achter). Dat doe je natuurlijk aan de binnenzijde van de band, anders ziet het er echt niet uit!


Banden wisselen

Als je de banden uit de opslag haalt en ze weer wilt monteren, dan is het van groot belang dat je de banden weer in de oorspronkelijke draairichting vastzet. Daarom heb je de positie van de banden in het rubber gemarkeerd. Om ervoor te zorgen dat je banden gelijkmatig slijten kun je eventueel de voor- en achterbanden met elkaar omruilen. Verwissel nooit een band van links naar rechts en andersom!


Bandenverf: tuner's toy

Bandenverf en bandenmarkers zijn vrij voordelige tunerspeeltjes. Je kunt met bandenverf heel gemakkelijk stoere merknamen, cijfers en logo's in de spotlights zetten. Mocht je in het blijde bezit zijn van bijvoorbeeld Toyo of Pirelli bandjes, dan is het natuurlijk zaak dit zo duidelijk mogelijk te accentueren. Markeren met die hap! Eigenlijk jammer dat er geen lichtgevende bandenverf bestaat... (Mocht jij die ergens tegenkomen, laat dat ons dan even weten.)


Kleurtjes

Bandenverf en bandenmarkers, bijvoorbeeld die van Edding.com, zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Uiteraard is wit de meest gebruikte kleur. Hiermee kun je de letters en logo's op je banden goed zichtbaar markeren. Wil je opvallen, dan kun je ook kiezen voor de kleuren zilver, blauw, geel en rood. Deze kleuren worden vaak gekozen door de autoliefhebber die het loopvlak van zijn banden wil accentueren. 


Loopvlak markeren

Wil je echt iets anders en ben je niet bang voor een opvallende tuning look? Markeer dan de loopvlakken van je banden met bandenverf in een knalkleur, zoals rood, blauw of geel. Smaken verschillen maar opvallen doe je dan in elk geval wel! Loopvlakmarkering zal sneller slijten dan gemarkeerde letters aan de zijden van je band, dat spreekt voor zich. Je zult het markeren van het loopvlak dus na een paar maanden moeten herhalen.

bandenmarkers
Geef het loopvlak eens een andere kleur!


Voorbereiding

Als je banden niet nieuw meer zijn, dan moet je deze voor het lakken natuurlijk goed schuren, reinigen en zorgvuldig ontvetten. Check de bandenzwart pagina voor tips en tricks. Voor gebruik moet de stift kort geschud worden met gesloten dop. Zet daarna de punt van de bandenmarker op een stuk karton en druk deze enkele malen in. Zodra je ziet dat de inkt in de punt is gelopen, kun je aan de slag. 

Wil je echt netjes werken, plak de band dan af en werk in een schone, droge ruimte.


Gebruik bandenverf

De permanente inkt van de bandenmarker doet lakachtig aan. De schrijfbreedte van de stift met bandenverf is 2 tot 4 millimeter en de punt is rond. De bandenmarker is daarmee zeer geschikt om gedetailleerd en strak cijfers, letters of sierstrepen op je banden te markeren. Bandenverf en bandenmarkers dekken heel goed, dus in principe is één laagje voldoende. Natuurlijk kun je het beste werken wanneer je de banden even onder je wagen vandaan haalt.


Bandenverf als opfrisser

Zien je banden er echt niet uit, maar is het profiel eigenlijk nog hartstikke goed? Om je vervuilde banden lekker op te knappen en het loopvlak te vernieuwen kun je zwarte bandenverf gebruiken. Je bandjes zien er dan uit als nieuw en dat geeft je bolide meteen weer een hele frisse uitstraling.


Flanken accentueren

Ook leuk: alleen de zijden van je banden met witte bandenverf bewerken! Zo krijgen je flanken extra aandacht en krijgt je wagen een sportieve look. Welke verf moet je hebben? Wij horen goede dingen over Matthys.net, die een in IJsland ontwikkelde banden-verf verkoopt. Deze verf wordt maar deels hard, waardoor je minder snel last hebt van barstjes. Let op: deze verf wordt vooral aangeraden voor diagonaalbanden; bij radiaal-banden met zachte wanden heb je meer kans op barstjes.
bandenverf flanken
Witte flanken voor een sportieve look.

Projectje


Voor 250 milliliter betaal je zo'n 22 euro. Je hebt dan volgens de producent genoeg voor 3 à 4 zijden. Dat komt natuurlijk lekker uit (not)! Neem er toch maar meteen twee, zodat je je projectje in één klap goed kunt afronden. Wel zo prettig.
" Eigenlijk jammer dat er geen lichtgevende bandenverf bestaat... "

Wanneer wisselen?

Handig om te weten hoe je je banden kunt markeren voor deze worden opgeslagen. Maar eh… wanneer kunnen we ook weer het best wisselen van zomer- naar winterslofjes en andersom? Rekening houdend met de Nederlandse weersomstandigheden kun je het best van april tot en met oktober op zomerbanden rijden. Winterbanden worden aanbevolen van november tot en met maart. Je kunt ze er in oktober gerust al onder zetten. Natuurlijk markeer je de positie van je banden, met bandenverf of een bandenmarker, aan de binnenzijde van de band.

Laat jij je zomer- en winterbanden wisselen door een professional, zorg er dan voor dat je dit ruim op tijd regelt. Zo kun je lange wachttijden vermijden. Zodra het half november ineens gaat vriezen kun je er natuurlijk op wachten dat veel autobezitters ineens denken: O ja, ik moet de winterbanden er nog onder laten zetten! Zorg dat je die topdrukte voor bent.


Banden opslaan? Wat je moet weten over het opslaan van je banden 
Handig opslagmiddel voor banden: de velgenboom 
Te vies om te verven? Bandenreinigers en schoonmaaktips voor je banden

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle Banden & velgen artikelen lees je hier
Daarom Tuning Gids

Ook leuk
Racebanden Racebanden: ga je voor semi slicks of slicks?
Bandenspanningsmeter Nut én noodzaak van een eigen bandenspanningsmeter
Velglint Velglint maakt lichtmetalen velgen nog strakker!
Centreerringen Centreerringen: onmisbaar voor je auto!
Slotbouten Slotbouten op de autovelg; voorkom diefstal!

Veilig betalen met
Wij verzenden via
Keurmerk
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2018 Tuning-gids.nl