Home Banden & velgen Ventieldoppen

Ventieldopjes auto kopen? Check deze 3 tips!

Veel mensen staan er niet bij stil, maar autoventieldopjes zitten niet zomaar op je autoband. Ventieldoppen hebben een drietal belangrijke functies: ze zorgen voor constante bandenspanning (doordat er weinig tot geen lucht ontsnapt), ze voorkomen dat remslijpsel of ander vuil in of op het ventiel terechtkomt en ze kunnen je stalen velgen een mooiere en uniekere look geven. En voor het laatste ben je bij ons aan het juiste adres, we hebben volop keuze!


ventieldopjes auto: must have!

Auto ventieldopjes vervullen een belangrijke rol bij een goede verzorging van je autobanden. org je niet goed voor je autoventiel doppen? Dan kan dat vervelende gevolgen hebben voor de veiligheid. Het is dus belangrijk om af en toe te checken of je ze nog in orde zijn en of je een autoventieldop moet kopen. In dit artikel beantwoorden we enkele veel gestelde vragen over autoventieldopjes. Op die manier krijg je een beter beeld van het nut van deze kleine auto-onderdelen. Bovendien begrijp je dan waarom degelijke ventieldopjes op je autoband van cruciaal belang zijn.

auto ventieldoppen
Ventieldoppen op de autoband: zeker niet enkel voor de looks

auto ventieldopjes = veilig!

Ventieldoppen beschermen dus op de eerste plaats tegen het verlies van luchtdruk in de banden, maar gaan ook de ophoop van vuil in en op de ventielen tegen. Een standaard ventieldop is gemaakt uit plastiek, maar er bestaan ook metalen ventieldoppen. Deze zijn echter moeilijker te verwijderen als de ventieldoppen te strak vastgedraaid zijn of als de schroefdraden ervan verroest of zelfs al beschadigd zijn. Het is dus vooral belangrijk -en ook vanzelfsprekend- dat de ventieldoppen goed vastgedraaid worden.
Er ontbreekt een ventieldop. Kun je voorkomen dat er vuil in het ventiel terechtkomt?

Nee. Als de auto ventieldopjes niet op hun plek zitten, wordt het ventiel zeer zeker blootgesteld aan vuil. Kortom, dan is een auto ventieldop kopen een must. Vuiligheid is funest voor het ventiel en band.


Geen vuil in band pompen!

De makkelijkste manier om te voorkomen dat er vuil in het ventiel terechtkomt bij het oppompen van de banden, is om eerst wat lucht uit de band te laten ontsnappen. Laat je namelijk eerst lucht van binnen naar buiten ontsnappen, dan wordt het ventiel als het ware schoon geblazen. Daarna kun je wel veilig nieuwe lucht in de band blazen. Let op: misschien moet je vaker dan één keer wat lucht laten ontsnappen om het ventiel echt schoon te krijgen.

Lucht laten ontsnappen doe je door met een hard voorwerp (een stuk gereedschap bijvoorbeeld) op het ventiel te drukken. Wacht totdat je het kenmerkende sissende geluid van ontsnappende lucht hoort. Je moet deze stap mogelijk een paar keer herhalen om voldoende lucht te laten ontsnappen, zodat je zeker weet dat het ventiel schoon is. Uiteraard is het slim om dit te doen voor alle banden waar de autoventiel dop ontbreekt. Deze methode biedt niet honderd procent garantie dat er geen vuil in het ventiel terechtkomt, maar hij kan je zeker helpen. Het hangt er vooral van af hoe veel vuil zich rondom het ventiel heeft verzameld sinds het ventieldopje verdwenen is.

remstof in autoventiel
Primaire taak: voorkomen dat remstof en vuil zich nestelt in de de binnenzijde van het ventiel.

Wanneer heb je ventieldopjes het hardst nodig?

In theorie heb je de dopjes het hardst nodig in landen waar de wegen niet zo schoon zijn. Ook al kan dit uiteraard overal voorkomen. Denk maar aan perioden waarin het weer niet zo goed is en er veel regen valt, waardoor wegen al stukken minder schoon zijn. Je hebt een autoventieldop nodig ter bescherming van het ventiel als je door plassen, modder, zand en andere vuilophopingen moet rijden. Maar, overal is in enige mate wel vuil te vinden, dus eigenlijk heb je altijd auto ventieldopjes nodig. Plus, als je remt kan er vuil (remslijpsel) op een ventiel terechtkomen, dus ook daarvoor heb je een ventieldopje nodig.

Als je bedenkt hoe goedkoop ventieldoppen zijn, zou iedereen ze gewoon moeten kopen. Vergeleken met de algemene kosten voor
het onderhoud van je auto, stelt het aanschaffen van autoventieldoppen helemaal niks voor. En terwijl ze goedkoop in aanschaf zijn, zorgen ze er tegelijk voor dat je in de toekomst minder problemen (en minder kosten) zult tegenkomen. Je ventielen en autobanden worden er immers door beschermd.

Ventieldop auto styling

Naast het praktische nut dat goede autoventieldopjes hebben, kun je met een set leuke ventieldoppen je auto een unieke uitstraling geven. Het zit hem tenslotte vaak in de kleine details die je gepimpte ride helemaal af kunnen maken. Een mooie stalen ventieldop in dezelfde kleur als je auto of velgen is misschien een kleinigheidje. Toch maken stijlvolle autoventieldoppen je auto zo veel mooier. Zeker vergeleken met een oude plastic ventieldop. Bovendien vallen je auto en je luxe velgen daardoor ook meer op!

auto ventieldoppen
Fabrieks af ventieldopje, mooie velg, maar duf dopje...


Bijkomend voordeel

Daarnaast is het kopen van goede ventieldoppen en deze regelmatig controleren ook nog eens goed voor je portemonnee. Ventieldoppen die goed afsluiten zorgen er namelijk voor dat er geen onnodige lucht uit je banden ontsnapt. Zo blijft de bandenspanning goed en verbruik je minder brandstof. Want een lage bandenspanning zorgt ervoor dat je meer brandstof verbruikt dan nodig is. Bovendien is de wegligging met te zachte banden ook niet optimaal.


Behoud luchtdruk?

Overigens lopen er discussies over de functie van ventieldoppen als het gaat om het behoud van de luchtdruk in de banden. De een zegt dat een auto ventieldop het verlies van luchtdruk niet 100% kan tegengaan en de ander zegt dat het wel mogelijk is. Uiteraard zal een band door verschil in temperatuur en door normaal gebruik uiteindelijk toch wat van zijn spanning verliezen. Daarom is het altijd verstandig om de bandenspanning regelmatig te controleren en de banden indien nodig op te pompen.


lucht bijvullen autoband
Lucht bijvullen autoband? Eerst wat lucht laten ontsnappen!

Draai ze niet te vast!

Hierboven schreven we dat je een autoventieldopje goed vast moet draaien. Maar opgepast, té goed vastdraaien is niet aan te raden. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de schroefdraden ontrafelen. Te ver door draaien kan er vervolgens toe leiden dat de ventieldop los komt te zitten, maar niet meer volledig los te draaien is. Tip: Doe een beetje kopervet in het ventieldopje voordat je hem vast draait. Zo voorkom je dat hij muurvast komt te zitten. Is dat niet voorhanden? geen probleem, gewoon niet te vast aandraaien.


autoventieldopje
Draai met beleid het dopje op het ventiel. Bij teveel kracht kan de binnenbehuizing los gaan zitten.

Geen ventieldop slecht?

Je kunt best een korte periode zonder ventieldopje rijden. Realiseer je echter wel dat er na verloop van tijd vuiligheid in het ventiel terecht kan komen. Denk bijvoorbeeld aan zand of remslijpsel. Zand kun je overal onderweg verzamelen. Remslijpsel ontstaat tijdens het remmen en is afkomstig van de remblokken en remschijven. Door vuil zou het ventiel mettertijd verstopt kunnen raken, met als gevolg dat het oppompen van de band moeilijker (of zelfs onmogelijk) wordt. Zorg dus voor goede ventieldoppen en voorkom dat je dadelijk met een zachte band bij een tankstation staat, met geen mogelijkheid om nog lucht in je banden te krijgen.


Ventieldopjes auto kopen? Vergeet dit dan niet... 

Veelal is de binnenzijde van het dopje van plastic. Dit voorkomt nl. dat het dopje mogelijk kan gaan vastroesten aan het autoventiel. Prima oplossing natuurlijk, het is dan goed om te weten dat je het dopje niet als een bezetene hoeft vast te draaien op het ventiel. Draai het dopje rustig handvast aan, dat is voldoende. Zo voorkom je dat de buitenbehuizing loskomt van het daadwerkelijke dopje. 

schoon ventiel auto
Dat zien we graag: schoon en glimmend schroefdraad.

Stappenplan ventieldop auto plaatsen

Een autoventieldop plaatsen is niet zo heel ingewikkeld. Toch zullen we je hieronder voorzien van een handig stappenplan. Zo weet je helemaal dat het goed gaat.

Stap 1: Is er nog een oud ventieldopje aanwezig? Verwijder deze dan eerst.

Stap 2:
Controleer het ventiel. Is het ventiel schoon of vies? Indien er vuil op het ventiel aanwezig is, maak dit dan grondig schoon. Nu is overigens ook het moment om een versleten ventiel te vervangen.
Gebruik een doekje om het ventiel te reinigen en gebruik ook de methode die we hierboven al beschreven hebben: laat wat lucht uit de banden ontsnappen, om eventueel aanwezig vuil van binnenuit uit het ventiel weg te blazen.

Stap 3:
Na het schoonmaken van het ventiel kun je het eventueel met een beetje kopervet invetten. Zo voorkom je dat je het ventieldopje te strak vast zult draaien.

Stap 4:
Heb je nieuwe autoventieldopjes gekocht? Haal deze dan uit de verpakking.

Stap 5
: Blaas in het ventieldopje om eventueel aanwezig vuil te verwijderen.

Stap 6:
Gebruik je aluminium of metalen dopjes? Doe hier dan evt. wat kopervet in om te voorkomen dat je ze te strak vast draait en je ze niet meer los krijgt.

Stap 7:
Draai de ventieldoppen een voor een op de ventielen van je autobanden. Draai ze stevig vast, maar draai niet te ver door. Als je te ver door draait, kan het schroefdraad beschadigen en dan krijg je het dopje er niet meer zo gemakkelijk van af. Kortom, vast is vast!

Dus, bekijk de verschillende fraaie auto ventieldopjes in onze webshop en ga veilig en in stijl de weg op!

lucht bijvullen auto
lucht bijvullen auto: luchtslang onder de auto langs. Dit voorkomt krassen op je auto!

39 Soorten ventielkapjes!

Je hoeft natuurlijk niet voor een 'racing set' ventielkapjes set te gaan, de keuze is reuze. We hebben bij 40 verschillende soorten op voorraad. En daar door ook enkele exotische varianten bij zoals een 'bullit' vorm, 'UK flag'vorm, maar ook een dobbelsteen autoventieldop. Have a look!

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle Banden & velgen artikelen lees je hier

Ook leuk
Velgen poedercoaten Velgen poedercoaten: voor ijzersterke, mooie velgen!
Cuppen banden Banden cuppen = onregelmatige zaagtandslijtage
Velgenlak Velgenlak maakt je velgen weer als nieuw!
Naafdoppen Naafdoppen: tunen met één simpele klik
Banden opsnijden Banden opsnijden: meer grip uit banden halen!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl