Home Banden & velgen Ventieldoppen

Ventieldoppen en hun 3 belangrijkste functies

Veel mensen staan er niet bij stil, maar autoventieldoppen zitten niet voor de leukigheid op je autoband. Ventieldoppen hebben een drietal functies: ze zorgen voor een constante bandenspanning doordat er weinig tot geen lucht ontsnapt, ze voorkomen dat er remslijpsel of ander vuil in of op het ventiel zelf terechtkomt en ze kunnen je stalen velgen ook nog eens een betere en een meer opvallende look geven. 

Ventieldop styling

Het zit hem meestal in de kleine details die je gepimpte ride helemaal af kunnen maken. Een mooie stalen ventieldop in dezelde kleur als je auto of velg  is misschien een kleinigheidje, maar is zoveel mooier vergeleken met een oude plastieken ventieldop en valt daardoor ook op! Bovendien is het aankopen van goede ventieldoppen en een regelmatige controle ook goed voor je portemonnee, aangezien je bij een lage bandenspanning meer bezine verbruikt dan eigenlijk nodig is en de wegligging niet optimaal is!

Ventieldoppen
the finishing touch op je velg...

weetjes over ventieldoppen

Ventieldoppen beschermen dus op de eerste plaats tegen het verlies van luchtdruk in de banden, maar gaan ook de ophoop van vuil in en op de ventielen tegen. Een standaard ventieldop is gemaakt uit plastiek, maar er bestaan ook metalen ventieldoppen.
Deze zijn echter moeilijker te verwijderen als de ventieldoppen te strak vastgedraaid zijn of als de schroefdraden ervan verroest of zelfs al beschadigd zijn. Het is dus vooral belangrijk -en ook vanzelfsprekend- dat de ventieldoppen goed vastgedraaid worden.


Niet te vast!

Maar opgepast, tÚ goed vastdraaien is uiteraard ook niet aan te raden want dat kan er namelijk voor zorgen dat de schroefdraden ontrafelen waardoor op zijn beurt de ventieldop los komt te zitten maar niet meer los te draaien is. Tip: doe een beetje kopervet in het ventieldopje, zo voorkom je dat deze muurvast komt te zitten.

Geen ventiel slecht?

Je kunt best een korte periode zonder ventiel rijden, maar realiseer je wel dat na verloop van tijd er vuiligheid in terechtkomen, zoals bv. zand of remslijpsel. Tijdens het remmen onstaat dit slijpsel, dat afkomstig is van de remblokken en remschijven waardoor het ventiel mogelijk verstopt kan raken en het oppompen van de band moeilijker wordt. En daar sta je dan met een zachte band bij een tankstation, met geen mogelijkheid lucht er meer in te krijgen...

auto ventieldoppen
Je automerk in je ventieldopje, alles is mogelijk.

 

Trends

Indien je wel vaker problemen hebt met loskomende ventieldoppen, dan kun je ook ventieldoppen met een slot kopen, de zogenaamde anti-diefstal ventieldoppen omdat je die enkel met een bepaalde soort sleutel open krijgt.

Als je dopjes je heel erg lief zijn is dit een optie, anders is het een beetje 'over the top' natuurlijk.

Match met de auto

Daarnaast kun je, zoals gezegd, nu ook je ventieldoppen tunen, d.w.z. dat je je ventieldoppen in verschillende materialen, kleuren en modellen kunt aankopen, zodat deze ook stijlvol bij je auto passen, bv. in de vorm van dobbelstenen, '8-balls' of zelfs met het merk van je auto op! Ga je een nieuwe auto kopen dan is dat zeker iets om te overwegen. Ventielen zijn dus als het ware niet alleen broodnodig en een praktisch hebbedingetje, maar voor zij die zich ook om de esthetiek kommeren, is er genoeg op de markt.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle Banden & velgen artikelen lees je hier
Daarom Tuning Gids

Ook leuk
All season banden Autobanden informatie, winterbanden, zomerbanden
Banden opsnijden Banden opsnijden: meer grip uit banden halen!
Racebanden Racebanden: ga je voor semi slicks of slicks?
Centreerringen Centreerringen: onmisbaar voor je auto!
Stikstof in banden Stikstof in je banden is goedkoper Ún veiliger!

Veilig betalen met
Wij verzenden via
Keurmerk
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2017 Tuning-gids.nl