Home Banden & velgen Bandenijzer

Bandenijzer: band van velg via bandenijzers

Voor het wisselen van een lekke band ga je hoogstwaarschijnlijk naar de lokale garage. Als je handig bent kun je zelf een band verwisselen via bandenijzers. Een bandenijzer is trouwens ook een handig stuk autogereedschap voor overige taken!

Bandenijzer

Bandenijzers vormen een vast onderdeel van het gereedschap pakket van de hobby sleutelaar. Dit multifunctionele stuk autogereedschap gaat je zeker vaker van pas komen.

Ze zijn zeer zeker te vinden bij de bandenwissel bedrijven. Als het sleutelen aan auto's je hobby is, of je wilt maximaal flexibel zijn schaf je een set aan.

bandenijzers
Bandenijzers: niet alleen handig voor enkel bandenwerk.

Voordeel

Geen wonder dat bandenijzers populair zijn bij 4x4 rijders. En dan hebben we het met name over de meer avontuurlijke bestuurders.

Ook mensen die aan circuit racen doen werken veelvuldig met dit gereedschap.

Als je maximaal flexibel wilt zijn als het gaat om het wisselen van een lekke autoband om dezelfde velg heb je een set in de werkplaats en/of op locatie.

multi inzetbaar autogereedschap

Bandenijzers worden ook vaak gebruikt om bijvoorbeeld zware delen (motorblok) te positioneren. Maar ook als een monteur onder de autobrug een auto aan het beoordelen is 'prikt' hij geregeld met een banden-ijzer op plekken om te kijken of het niet verrot is of aan vervanging toe is.

Bandenijzer tips

1) Zorg dat alle lucht uit de band is. Markeer, bijvoorbeeld met een bandenstift, de buitenkant van de band waar het ventiel zit. Dan weet je precies waar je de band terug dient te monteren.

Onbalans in band

Twee redenen: in het heetst van de stijd kan je de band met de buitenkant naar binnen monteren. Als je de band niet op 'exact' dezelfde plek terugplaats bestaat de kans op onbalans in autoband

banden ijzers
ijzers voor banden: simpel gereedschap, maar zeer handig.
2) Wat smeermiddel maakt het aanzienlijk gemakkelijker, water met wat zeep zal er voor zorgen dat de band gemakkelijker van en over de velg komt.
3) Je hebt voldoende aan twee bandenijzers, maar 3 stuks is het meest handige.
4) Leg de band plat (met de bovenkant omhoog) op een solide ondergrond. Ga op de band staan zodat je gewicht er voor zorgt dat de band zal indrukken.

Voorzichtigheid

Als je een band van de velg gaat lichten doe je dit met beleid. Bandenijzers kunnen nl. op zeer veel druk op een specifieke plek op de binnenrand van de band uitoefenen. Mogelijk beschadigd de band daardoor met als gevolg dat deze niet meer luchtdicht is.

Goede bandenijzers

De ijzers van nu zijn goed lang gemaakt, dit komt de hefboomwerking ten goede. Er wordt meer kracht overgebracht en dus hoeft een monteur minder kracht te zetten. Ook de boogvorm aan het begin zorgt dat de hiel van de band minder beschadigd wordt en verkleint de kans op beschadigingen aan de binnenkant van de band zelf.

Het moeilijkste is om de band goed van de velg af te halen. De band (laten) plakken is goed te doen. Totdat je weer op het punt bent gekomen om de band weer terug te monteren. Als je de verlossende 'plop' hebt gehoord weet je dat de klus er op zit.

Breng de bandenijzer achter de velgrand aan. Zie rode vierkantjes op het plaatje. Wip de band over de velgrand. Dit zou relatief eenvoudig moeten gaan. Doe dit op de diverse plekken van de band en deze zou dan van de velg af moeten lopen.

Brute kracht?

Gebruik nooit brute kracht bij het verwisselen van banden. Deze zou vrij gemakkelijk van de velg moeten glijden.

Is dit niet het geval doe je iets verkeerd. Waarschijnlijk is de tegenovergestelde kant van de band niet diep genoeg in de velg geschoven.

bandenijzer
Carterpan bescherming.

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle Banden & velgen artikelen lees je hier

Ook leuk
Autobanden pomp Zelf thuis autoband oppompen? 12V of met de voet?
Stikstof in banden Stikstof in je banden is goedkoper n veiliger!
Zomerbanden Zomerbanden: de voor- en nadelen op een rij
Winterbanden profiel Winterbanden profiel: meer profieldiepte, meer grip!
Reservebandhoes Reservebandhoes: voor bescherming, stijl n veiligheid

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl