Home Blog

Archief voor 'Velgen'

Velglint maakt lichtmetalen velgen nog strakker!

Gepost op 31-10-2022 door Mart in Banden en velgen, Velgen
Velglint, ook wel velgstriping, wheelstriping of rimstriping genoemd, wordt veelvuldig gebruikt door motorliefhebbers maar wordt ook steeds vaker op auto's gespot. Deze velglinten kun je vrij eenvoudig op bijna elke soort autovelg aanbrengen. Zo krijgt je auto een unieke en strakke uitstraling!


Auto wheelstriping

Er zijn velglinten voor de auto in verschillende afmetingen en kleuren. Zo kun je je rode auto opleuken  met rode velglinten.
Of kies juist voor een contrasterende kleur, zoals geel.

Je auto krijgt ineens een heel andere look, met een relatief goedkope en simpele ingreep. De meeste velglinten voor je auto kun je zelf op maat maken door ze op de juiste lengte af te knippen. Verderop geven we montage tips, voorkom teleurstellingen lees de tips. 

Niet alleen voor op de auto: velglint op een motor

Welke velgmaat heb je nodig?

Gepost op 27-10-2020 door Mart in Banden en velgen, Velgen
Bij het tunen van je auto denk je al snel aan een mooi paar nieuwe velgen. Velgen komen in verschillende formaten, dit noemen we de velgmaat. Voordat je op zoek gaat naar mooie nieuwe of tweedehands velgen is het belangrijk dat je weet welke velgmaat je nodig hebt. Hoe je daar achter komt lees je hier.


Hoeveel gaten heeft de velg?

Om de velg onder jouw auto te kunnen monteren is deze voorzien van gaten waar de bouten doorheen kunnen.  De velg wordt vervolgens met bouten of moeren vastgezet. Oh ja, als je graag wilt dat de velgen onder jouw auto blijven, dus dat dieven er niet mee aan de haal kunnen gaan, dan kun je een slotbout-set overwegen. Wanneer er wieldoppen onder je auto zitten, kun je meestal niet zien hoe de velg vast zit omdat de wieldoppen doorgaans op stalen velgen gemonteerd worden. Iedere velg is voorzien van een aantal gaten. Hoeveel gaten dit zijn hangt af van de autofabrikant. Vaak zijn dit er vier of vijf. Oudere auto's kunnen velgen hebben met drie gaten. Voor de grotere en exclusievere auto's hebben de velgen soms wel meer dan vijf gaten per stuk.

Ventieldopjes auto kopen? Check deze 3 tips!

Gepost op 01-09-2017 door Mart in Banden en velgen, Velgen
Veel mensen staan er niet bij stil, maar autoventieldopjes zitten niet zomaar op je autoband. Ventieldoppen hebben een drietal belangrijke functies: ze zorgen voor constante bandenspanning (doordat er weinig tot geen lucht ontsnapt), ze voorkomen dat remslijpsel of ander vuil in of op het ventiel terechtkomt en ze kunnen je stalen velgen een mooiere en uniekere look geven. En voor het laatste ben je bij ons aan het juiste adres, we hebben volop keuze!

ventieldopjes auto: must have!

Auto ventieldopjes vervullen een belangrijke rol bij een goede verzorging van je autobanden. org je niet goed voor je autoventiel doppen? Dan kan dat vervelende gevolgen hebben voor de veiligheid. Het is dus belangrijk om af en toe te checken of je ze nog in orde zijn en of je een autoventieldop moet kopen. In dit artikel beantwoorden we enkele veel gestelde vragen over autoventieldopjes. Op die manier krijg je een beter beeld van het nut van deze kleine auto-onderdelen. Bovendien begrijp je dan waarom degelijke ventieldopjes op je autoband van cruciaal belang zijn.


Ventieldoppen op de autoband: zeker niet enkel voor de looks
Wieldoppen inspiratie? Check de soorten en montage tips!
Gepost op 07-07-2016 door Mart in Banden en velgen, Velgen
Een setje stoere of chique wieldoppen geven je auto meteen een fraaier uiterlijk. In een handomdraai heeft je bolide een andere uitstraling -en dat tegen relatief lage kosten. Plus, zo'n wieldop is eenvoudig zelf te monteren. Check ons wieldoppen monteren stappenplan en kies gelijk een te gekke set 'wieldeksels' waar jij mee aan de slag wilt gaan.



Wieldoppen kopen

Wat is een wieldop eigenlijk? En waar moet je allemaal opletten, wil je wieldoppen kopen? Wij leggen het je haarfijn uit. Een set wieldoppen is dé manier om je auto een snelle metamorfose te geven. Wieldoppen zijn er in allerlei uitvoeringen, gemaakt van verschillende materialen en in diverse kleuren en maten. Maar wat is een wieldop precies en waarin verschilt een dop van een velg? Wieldoppen zijn ronde schijven van metaal of kunststof. Ze worden op de velg gemonteerd. 


Universele wieldoppen: zonder merklogo

Velgenboom maakt bandenopslag gemakkelijk!

Gepost op 31-07-2012 door Mart in Banden en velgen, Velgen
Waar laat je in de winter je zomerbanden en in de zomer je winterbanden? Leg je ze ergens in een hoek op elkaar? Zet je ze rechtop, naast elkaar tegen de muur aan? Of misschien sla je ze op bij je garagehouder of je bandenspecialist? Als dat zo is, zou een éénmalige investering in een velgenboom (Engelse benaming: wheel tree) een goede zet kunnen zijn. Velgenbomen verdienen zichzelf namelijk dubbel en dik terug!


Velgenboom bespaart ruimte

Een velgenboom is de ideale manier om je banden en velgen ruimtebesparend op te bergen. De banden liggen horizontaal om de velgenboom heen, met een scheidingsstuk ertussen. Iedere band rust als het ware op dat scheidingsstuk, waardoor de banden elkaar niet aanraken. Dat is een ander groot voordeel van de velgenboom; de banden gaan niet krom trekken. 

Bijkomend voordeel is dat de velgenboom mobiel is. Via het handvat rij je simpelweg om de auto heen en ga je pas tillen bij daadwerkelijke montage van de banden.

Een velgenboom is ruimtebesparend en praktisch.

Licht metalen velgen goed voor wegligging!

Gepost op 03-06-2012 door Mart in Banden en velgen, Velgen
Als het over lichtmetalen velgen gaat denkt vrijwel iedereen gelijk dat het over de kleur van de velgen gaat. Maar wel eens gedacht dat dit type velgen, en dan hebben we het over het gewicht van de velg, goed voor de wegligging is? We leggen je het uit! 


Lichte velg = minder massa

Een goede lichtmetalen velg is lichter dan een stalen velg. Of beter gezegd, zo'n velg heeft minder massa. Een auto rust
voor het grootste gedeelte -carrosserie, het interieur, de inzittenden- op de wielophanging. Andere delen, zoals de velgen,
remschijven, remklauwen en een gedeelte van de ophanging, noemen we onafgeveerd gewicht. Dat is het gedeelte dat in direct contact staat met de weg. Vergelijk het met het frame van een trampoline. Die veert ook niet mee.


Lichtgewicht velgen zijn positief voor de wegligging.

De 3 redenen om spoorverbreders in te zetten!

Gepost op 04-05-2012 door Mart in Banden en velgen, Velgen
Standaard staan veel auto’s voor het oog redelijk hoog ‘op de poten’. Door de auto te verlagen ziet deze al beter uit plus de wegligging wordt veelal beter. Maar wat te doen met de wielen die vaak te  veel binnen de carrosserie vallen? Met een set spoorverbreders breng je de wielen meer naar buiten. En de wegligging kan er ook van profiteren!


Spoorverbreder

Een spoorverbreder, ook wel een spacer genoemd, is in de basis niet anders dan een blok aluminium (of staal) 
die je tussen je velg en je wielnaaf steekt. Aluminium is nl. beresterk en veel lichter dan metaal.

Wat een spoorverbreder exact doet is wat de naam al zegt: het verbreden van je de spoorbreedte van je auto. Waarbij de spoorbreedte de afstand is tussen het midden van de linkerband en het midden van de rechterband. Er zijn grofweg 3 redenen om met spacers aan de slag te gaan, en dat gaan we je nu uitleggen.


Dit bereik je met spoorverbreders!
Sporing aanpassen: onderstel afstellen voor het circuit
Gepost op 29-03-2012 door Mart in Banden en velgen, Velgen
Als je het maximale uit je circuitauto wilt halen rij je met een sportonderstel. Je kunt dan schokdempers verstellen en bandenspanning aanpassen. Maar ook het aanpassen van de camber en sporing kan de wegligging aanzienlijk verbeteren. We zoomen nu op de sporing van de auto.

Sporing

Door sporing goed af te stellen kunnen rondetijden aanzienlijk naar beneden gebracht worden. De sporing van een auto is iets totaal anders dan het uitlijnen van een auto

Soorten sporing

Onder sporing wordt verstaan het verschil in millimeters tussen de voorkant van de voorwielen en de achterkant van voorwielen.


Camber en sporing: onderstel afstellen voor gevorderden.

Informatie over lichtmetalen sportvelgen

Gepost op 27-03-2012 door Mart in Banden en velgen, Velgen
Velgen zijn ronde dingen die zorgen voor een betere wegligging, maar vooral gebruikt worden om je wagen een compleet andere uitstraling te geven. Niets voor niets zijn ze razend populair

Sportvelgen: waar let op?

De autodealer zal je met open armen ontvangen als je aangeeft op zoek te zijn naar nieuwe velgen en een uitlaat voor je karretje. Voor een echt kwaliteitsproduct kan zonder blikken of blozen vijfhonderd euro worden gevraagd. Maal vier is dat voor veel mensen een maandsalaris. Gelukkig zijn er veel alternatieven.

Replica's

Er is een uitgebreid assortiment velgen voor iedere auto, waaronder een aantal replica's voor de bekendere merken.


Banden balanceren met velgen lood: zo werk het
Gepost op 27-03-2012 door Mart in Banden en velgen, Velgen
Na montage van nieuwe banden zullen deze gebalanceerd moeten worden. Dit kan via het plaatsen van velgen lood aan de binnenkant van de velg. Of er wordt klemlood aan de buitenrand geplaatst. Dit voorkomt
onevenredige bandenslijtage en vibraties is het stuur.


Velgen lood klemlood

De term 'lood' sinds een aantal jaren al niet meer van toepassing. Tegenwoordig zijn de gewichtjes van zink. Dit is nl. beter voor het mileu.

Na met monteren van autobanden zal er in 90% van de gevallen een onbalans in band-velg combinatie zitten. Dit is niet goed voor de wegligging De stuurinrichting en ophanging zullen het onnodig zwaar hebben.


Velgen lood is vervangen door velgen zink.
Bescherm velgrand tegen beschadigingen
Gepost op 24-03-2012 door Mart in Banden en velgen, Velgen
Velgschade is een vervelende schade, het krassende geluid van een lichtmetalen velg langs een stoeprand doet je sidderen in je autostoel. Dit soort schade aan je wielen herstel je ook niet 'even'. Voorkom dat je velgjes schade oplopen én geef ze een personal touch, wheels protector combineert het nuttige met het aangename.

Stoeprandschade velg 

Even een moment van onachtzaamheid, of een te krappe parkeerplek in de parkeergarage. Het beschadigen van je velgen ligt continue op de loer.

Glimmende velgen zijn het paradeplaatje van je auto. Even stoeprand schade wegpoetsen gaat niet lukken.

Hoogstens kun je het beschadigde deel behandelen met een velgen lakstift.


Wheelprotector voorkomt velgschade en maak je eigen look.
Naafdoppen: tunen met één simpele klik
Gepost op 22-03-2012 door Mart in Banden en velgen, Velgen
Eindelijk heb je die mooie, nieuwe velgen gekocht voor je auto. Ziet er goed uit! Alleen: je zit nu wel direct op de naaf te kijken, een onaantrekkelijk zwart gat! Gelukkig is dit onvolkomenheidje snel verholpen met een naafdoppen set. Naafdoppen klik je heel eenvoudig in de velg. Ziet er meteen weer een stuk beter uit!

Bescherming

Naafdoppen hebben dus voornamelijk een decoratieve functie. Ze geven de velgen - en in één moeite door je hele auto - een fraaier aanzien door de slotbout en de gaten aan het zicht te onttrekken. Aan de praktische kant bieden ze bovendien bescherming en zorgen ze ervoor dat er geen vuil in de naaf komt. 


De originele naafdoppen

De originele velgen van een auto zijn doorgaans voorzien van naafdoppen met ofwel het logo van het automerk ofwel het logo van het velgenmerk. Ook als je nieuwe fabrieksvelgen koopt dan worden deze meestal opgesierd door een van deze twee logo's. Alleen lichtmetalen velgen worden niet altijd geleverd met inbegrip van nieuwe naafkappen. 


Naafdoppen; the finishing touch op je velg.
Lichtgewicht wielbouten voor betere prestaties én looks
Gepost op 13-02-2012 door Mart in Banden en velgen, Velgen

Er bestaan verschillende soorten wielbouten of wielmoeren voor zowel stalen als lichtmetalen velgen. Ons advies is altijd om lichtgewicht wielbouten te monteren. Gewichtsbesparing zo dicht mogelijk bij de aandrijving is nl. van groot belang voor de performance. We leggen uit waarom!

Gewicht wielbouten

Gewichtsbesparing is cruciaal in de racewereld, maar ook op de openbare weg kun je er vruchten van plukken. Vele overbodige  onsjes zorgen voor gewichtstoename van een velg. Via lichtgewicht wielbouten kun je aardig wat kg's besparen. Op een heel wiel kan dat een hoop schelen. Vooral wanneer je dit zo dicht mogelijk bij de aandrijving gebeurt, Vier of vijf van dit soort lichtgewicht wielbouten maken het totale wiel veel lichter. Dit kan je zomaar 3kg aan onafgeveerde massa besparen. Ongeveerde wat? Al het gewicht wat niet met de auto meeveert is het onafgeveerde massa.


wielbouten: ook hier is gewichtsbesparing mogelijk!
Menutuning-gids.nl
Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl