Home Banden & velgen Lichtgewicht velgen

Licht metalen velgen goed voor wegligging!

Als het over lichtmetalen velgen gaat denkt vrijwel iedereen gelijk dat het over de kleur van de velgen gaat. Maar wel eens gedacht dat dit type velgen, en dan hebben we het over het gewicht van de velg, goed voor de wegligging is? We leggen je het uit! 


Lichte velg = minder massa

Een goede lichtmetalen velg is lichter dan een stalen velg. Of beter gezegd, zo'n velg heeft minder massa. Een auto rust
voor het grootste gedeelte -carrosserie, het interieur, de inzittenden- op de wielophanging. Andere delen, zoals de velgen,
remschijven, remklauwen en een gedeelte van de ophanging, noemen we onafgeveerd gewicht. Dat is het gedeelte dat in direct contact staat met de weg. Vergelijk het met het frame van een trampoline. Die veert ook niet mee.

Lichtgewicht velgen
Lichtgewicht velgen zijn positief voor de wegligging.


Wielophanging vs. zitvlak

Als je met een auto over een bult rijdt, dan gaan de wielen op en neer. Een zware velg heeft daar vanwege het traagheidsmoment meer moeite mee dan een lichte velg.

Als een wiel wat langzamer op een hobbel reageert, dan zul je daarvan als passagier eerder iets merken in de auto. Oneffenheden worden dan via de wielophanging doorgeven aan je zitvlak. En dan zit je dus lekker te schudden in je autostoel.


Wielophanging en velgen

Belangrijkste taak van de wielophanging is niet om hobbels te absorberen, maar om de band contact te laten houden met het wegdek. Stel je voor dat een van je velgen over een verkeersdrempel rijdt. Een zware velg reageert langzaam, zodat de band vervormt  en de carrosserie een opdonder krijgt. Een zware velg doet er ook langer over om na de drempel weer naar beneden te komen, waardoor je een ogenblik minder grip hebt. Als je veel hobbels achter elkaar hebt, heb je dus een probleem.Oneffenheden in wegdek

Lichtgewicht velgen gaan dus beter om met oneffenheden in het wegdek. Wanneer je lichtere velgen hebt, kun je een stuggere
band monteren, en ook de vering en de schokdempers nauwkeuriger afstellen. Meer rubber op het wegdek betekent grip, een betere wegligging, wat je uiteindelijk merkt aan je snelheid in bochten. Velgen vormen een belangrijk deel van het onafgeveerde gewicht. Hoe kun je verbeteringen aanbrengen om het onafgeveerde gewicht lager te krijgen? Een paar interessante voorbeelden. 
KTM X Bow wielophanging
KTM X Bow verlaagt onafgeveerd gewicht door dempers te verplaatsen.


Remschijven inwaarts

Sommige auto's hebben de remschijven inwaarts. Zoals de Jaguar XK- R. Dat verlaagt het gewicht van de draagarmen. Een wielophanging met duwstangen is ook een optie. De KTM Oxbow is daar een leuk voorbeeld van.

Daarmee komen vering en schokdempers verder bij het wiel vandaan, wat ook gunstig is voor het onafgeveerde gewicht.
Jaguar xkr velgen
Door met de positie van de remmen te spelen kan onafgeveerd gewicht verminderd worden.

Top 3 onafgeveerd gewicht verlagers op het velg/wiel vlak:

1) Lichtgewicht velgen
2) Sportbanden banden (zijn veelal platter en bevatten minder rubber)
3) Lichtgewicht wielbouten


Maar het belangrijkste is natuurlijk dat lichtmetalen velgen er goed uitzien. Daarnaast is het fraai dat de remklauwen, letterlijk en figuurlijk, goed uit de verf komen. Lichtmetalen velgen hebben nl. in 99% veel meer ruimte tussen de spaken dan stalen velgen. Aangename bijkomstigheid is dat de hitte die vrijkomt tijdens pittig remmen beter afgevoerd worden. De daarbij gepaarde remstof heeft ook meer kans om door de rijwind weg te waaien. Velgen en remstof zijn geen vriendjes van elkaar!


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle banden & velgen artikelen lees je hier

Ook leuk
Klapband voorkomen Klapband: onderspanning & overbelasting boosdoeners!
Vierkante banden Vierkante banden voorkomen? Dit zijn onze 4 tips!
Velgenlak Velgenlak maakt je velgen weer als nieuw!
Cuppen banden Banden cuppen = onregelmatige zaagtandslijtage
Leeftijd autobanden Check de leeftijd van je autobanden eens!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl