Home velgmaten

Welke velgmaat heb je nodig?

Bij het tunen van je auto denk je al snel aan een mooi paar nieuwe velgen. Velgen komen in verschillende formaten, dit noemen we de velgmaat. Voordat je op zoek gaat naar mooie nieuwe of tweedehands velgen is het belangrijk dat je weet welke velgmaat je nodig hebt. Hoe je daar achter komt lees je hier.Hoeveel gaten heeft de velg?

Om de velg onder jouw auto te kunnen monteren is deze voorzien van gaten waar de bouten doorheen kunnen.  De velg wordt vervolgens met bouten of moeren vastgezet. Oh ja, als je graag wilt dat de velgen onder jouw auto blijven, dus dat dieven er niet mee aan de haal kunnen gaan, dan kun je een slotbout-set overwegen. Wanneer er wieldoppen onder je auto zitten, kun je meestal niet zien hoe de velg vast zit omdat de wieldoppen doorgaans op stalen velgen gemonteerd worden. Iedere velg is voorzien van een aantal gaten. Hoeveel gaten dit zijn hangt af van de autofabrikant. Vaak zijn dit er vier of vijf. Oudere auto's kunnen velgen hebben met drie gaten. Voor de grotere en exclusievere auto's hebben de velgen soms wel meer dan vijf gaten per stuk.

Steekmaat van de velg

De steekmaat of steek van de velg staat voor de afstand tussen de gaten in de velg. Bij een velg met even gaten, zoals een velg met vier of zes gaten, kun je deze afstand eenvoudig opmeten tussen de overliggende gaten. Je meet van het midden van het ene gat naar het midden van een gat dat er tegenover ligt. Bij vijfgaatsvelgen is dit wat ingewikkelder. Je kunt de velg zo houden dat er drie gaten op een rij zitten, met de middelste velg naar je toe gericht. Je meet vervolgens de afstand tussen de twee buitenste gaten. 


Wat is de steekmaat?

De steekmaat wordt aangeduid in combinatie met de hoeveelheid gaten. 4100 wil dan zeggen dat er vier gaten zijn en de afstand tussen de gaten 100 mm bedraagt. 

Grotere velgen onder je auto

Wil jij graag grotere velgen onder je auto plaatsen? In de meeste gevallen is dat geen probleem, maar let er wel op dat dit ook invloed heeft op de bandenmaat. Grotere velgen betekent doorgaans meer zicht op de remmerij. Met andere woorden de remschijven en remklauwen. Het kan natuurlijk niet zo zijn dan je nieuwe velgen voor doffe en verweerde remklauwen zitten.

Oplossing? Het verven of spuiten van remklauwen is een klusje dat gelijk resultaat oplevert. Hier hebben we ook een artikel over geschreven. Wil je nog een stap verder? Dan kun je ook voor een complete remmenupgrade gaan, ben jewel weer een paar centen verder overigens...

velgmaat auto
Dikke 20" velg staat stoer: maar denk om de stoepranden!

Invloed op banden maat

Als je bijvoorbeeld nog een nieuw setje winterbanden in de garage hebt liggen passen deze niet bij je nieuwe velgen. Als je naar een grotere velg toe gaat verandert ook de breedte van de band en de hoogteverhouding. Je moet dus van tevoren goed uitzoeken welke maat je nodig hebt, want als de bandenmaat niet klopt kan dit de omtrek van de band veranderen. 

Maatje groter?

In veel gevallen is het veilig om twee maten groter te gaan dan het origineel, bijvoorbeeld van 15 inch velgen naar 17 inch. Wanneer het verschil groter wordt, verdwijnt het rijcomfort doordat de band te plat wordt. Dat merk je echt, als je dan ook nog een sportonderstel hebt voel je dat echt. Minder comfort, maar betere wegligging. Bij het tunen van je auto wordt deze vaak meer waard. Je auto verzekeren doe je misschien alleen wanneer je deze net hebt aangeschaft, maar check ook regelmatig of deze nog voldoende dekt of dat je wellicht beter over kunt stappen.

Velgen schoonmaken

Als je wilt dat de velgen lang mooi blijven is het zaak de velgen regelmatig goed schoon te maken. Dit gaat prima met een kleine spons, heb je deze niet? Knip desnoods een wat grotere spons in delen, op deze manier kun je makkelijker de spaken en lastig te bereiken delen van de velg schoonmaken. Gebruik nooit een schuurspons of schuurmiddel. Dit vinden je velgen niet leuk. Als je regelmatig de velgen schoonmaakt is een standaard autowasmiddel voldoende.

Invreten remstof op velg

Doe je dit niet dan zal o.a. remstof zich in de velg gaan 'invreten'. Dit is lastig(er)schoon te maken. Hiervoor zul je dan met een speciale velgreiniger aan de slag moeten gaan. Succes!

Menutuning-gids.nl
Ook leuk

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl