Home Banden & velgen Velgen lood

Banden balanceren met velgen lood: zo werk het

Na montage van nieuwe banden zullen deze gebalanceerd moeten worden. Dit kan via het plaatsen van velgen lood aan de binnenkant van de velg. Of er wordt klemlood aan de buitenrand geplaatst. Dit voorkomt
onevenredige bandenslijtage en vibraties is het stuur.


Velgen lood klemlood

De term 'lood' sinds een aantal jaren al niet meer van toepassing. Tegenwoordig zijn de gewichtjes van zink. Dit is nl. beter voor het mileu.

Na met monteren van autobanden zal er in 90% van de gevallen een onbalans in band-velg combinatie zitten. Dit is niet goed voor de wegligging De stuurinrichting en ophanging zullen het onnodig zwaar hebben.

velgen lood
Velgen lood is vervangen door velgen zink.

Balanceergewichten

Door het plaatsen van balanceergewichten wordt dit onbalans teniet gedaan. Dit kan via plaklood of velgenlood of via klemlood. De verschillen:

Kleefgewichten

Oftewel velgen lood wordt aan de binnenzijde van de velg geplakt. Zeker als je mooi lichtmetaal onder je auto hebt ga je voor plaklood. Het is alleen een even schrobben om de plakresten van dit soort kleefgewichten te verwijderen. Plaklood zit namelijk muurvast.

WD-40

Een beetje WD-40 laten intrekken en dan met een droge doek schoonpoetsen geeft een mooi resultaat. Het lood zelf tik je er met een hamer en schroevendraaier vanaf. Zeker als je zomerbanden en winterbanden om dezelfde velg gebruikt zul je met plakgewichten meteen de plakresten moeten verwijderen. Voor dat je het weet zitten je velgen onder. Zonde!


Klemlood of plaklood?


De term 'klem' zegt het al: het gewicht wordt aan de buitenrand van de velg geklemd. Of liever gezegd, vastgetikt. De gewichten zitten muurvast.

Bij krachtig remmen zullen de klemgewichten niet van de velgrand schieten. Er is overigens geen verschil in kwaliteit tussen kleefgewichten en klemlood.

plak-lood
Plaklood geplakt in de velg: relatief onopvallend.


Vuil tussen velg en klem lood

Wel kan het vocht en vuil tussen de velg en het klemlood komen. Als je dat niet tijdig verwijderd zal dat op termijn onherroepelijk je velgen gaan aantasten.

Ook het vasttikken van de gewichten kan sporen op je velgjes achterlaten.

Klemlood zie je vaak op van die lelijke stalen velgen. Het plaatsen van wieldoppen siert de boel dan al een stuk op.

Wieldoppen & klemlood

Wieldoppen kunnen gewoon gemonteerd worden in combinatie met klemlood. Klemgewicht zit binnen een seconde op de velg en is daarom goedkoper dan kleefgewichten. Hier moet nl. de plakplek grondig schoongemaakt worden, anders ligt je gewicht aan het eind van de straat er alweer af.

" klemlood plaats je nooit op lichtmetalen velgen. Geef bij een bandenboer altijd aan of je klemlood of kleefgewichten wilt hebben. "

Onbalans herkennen


Eerste teken van onbalans is als je stuur begint te trillen boven een bepaalde snelheid. Ook het gewicht van de auto speelt een rol. Een auto met een laag gewicht zal de vibraties van de draaiende banden minder kunnen dempen. Zwaardere auto's zijn in het 'voordeel'. Dat maakt het voor bestuurders van zware auto's wat lastiger om een beginnend onbalans in de banden te herkennen. Het is daarom belangrijk om altijd de voor en achterbanden te laten balanceren.

velgen lood op band
Klemlood op een velg: kans op schade en optisch lelijk.


banden balanceermachine

Via een banden balanceermachine wordt er gekeken hoeveel de onbalans is. De band zal op hoge snelheid in de balanceermachine gaan draaien. De machine berekent dan de het gewicht van het velgen lood en de plek op de velg.

Als een velg echt goed is uitgelijnd is lood op of in een velg niet noodzakelijk. Als er dan lood gebruikt dient te worden is het fraaier om dit aan de binnenzijnde van de velg te plakken in plaats van aan de buitenzijde van de velg te klemmen.

velgen zink gewicht
Voorbeeld hoe het eigenlijk moet: velg zonder velgenlood

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle Banden & velgen artikelen lees je hier

Ook leuk
Bobbel of bult in band Bobbel of bult in band? Rij geen meter verder
Naafdoppen Naafdoppen: tunen met één simpele klik
Bandenzwart Bandenzwart: maak je autobanden weer als nieuw!
Brede banden Brede banden: de voor- en nadelen van brede banden
Winterbanden met velg winterbanden: heb jij ze met of zonder velg?

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl