Home Pechsets Gevarendriehoek bij autopech

Gevarendriehoek: veiligheid voor alles in pechsituatie

De gevarendriehoek is een autoaccessoire waarmee de meeste mensen waarschijnlijk wel bekend zijn. Het is een driehoekige, rode reflector die je vaak in de kofferbak van een auto aantreft.


Gevarendriehoek

Als je een keer met pech aan de kant staat, dan kan zo'n driehoek in de kofferbak zeker van pas komen. De driehoek kan andere weggebruikers attent maken op het feit dat er een gevaarlijke situatie nadert.

Zo kunnen dus eventuele ongelukken, schade, letsel en verzekeringszaken allemaal worden voorkomen.

gevarendriehoek
Bewaar de gevaren driehoek bijv. onder de achterbakbodem

Verplicht of niet?

Veel mensen hebben geen idee of een gevarendriehoek in Nederland verplicht is of niet. Er bestaat enige verwarring op dit punt en dat is eigenlijk niet gek. De regelgeving is op dit gebied namelijk enigszins vaag:
Het is in Nederland niet verplicht om een gevarendriehoek te hebben. Het aanzetten van de waarschuwingslichten is in geval van bijvoorbeeld pech ook voldoende. Als de waarschuwingslichten echter niet werken, dan moet je wl een gevarendriehoek achter het voertuig kunnen plaatsen.In zo'n geval heb je dus wel degelijk een gevarendriehoek nodig. Hoewel de bovenstaande situatie, waarin de waarschuwingslichten niet werken, waarschijnlijk niet erg vaak zal voorkomen, is het dus geen overbodige luxe om een gevarendriehoek aan te schaffen.

 

Verplicht!

Een gevarendriehoek zal echter niet alleen in zo'n situatie helpen, maar ook in andere situaties extra veiligheid bieden. Het geeft andere weggebruikers, behalve de waarschuwingslichten, een tweede waarschuwing en het is bovendien in sommige Europese landen verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben.

Als je ooit naar het buitenland gaat, dan hoef je je met een gevarendriehoek op dat gebied dus geen zorgen te maken.

Gevarendriehoek-auto
Juist plaatsen van de driehoek is van groot belang! De gevaren driehoek zit opgevouwen in het blauwe doosje


Wanneer kan de gevarendriehoek worden gebruikt?

Er zijn een aantal gevallen waarin de gevarendriehoek kan worden gebruikt. Zo kan het voorkomen dat je autopech hebt en je de auto niet kan verplaatsen of er geen goede parkeermogelijkheden zijn. In zo'n geval kan de gevarendriehoek achter de auto worden neergezet, zodat andere weggebruikers weten dat ze beter op moeten letten en dat er een obstakel op de weg staat.

Het kan ook voorkomen dat er lading op het wegdek terecht komt, bijvoorbeeld als voorwerpen op het dak van de auto of in de laadruimte/kofferbak niet goed zijn vastgezet. Als er voorwerpen op het wegdek terecht komen en deze niet snel kunnen worden opgeruimd, dan zal een gevarendriehoek medeweggebruikers waarschuwen voor obstakels op het wegdek.
Ten slotte kan de gevarendriehoek ook van pas komen in geval van een ongeval. Je kunt de driehoek achter de auto zetten en wachten tot de wegenwacht of politie komt. Verzekeringszaken kunnen na het plaatsen van de gevarendriehoek ook op een veilige manier worden afgehandeld.

De plaatsing van de gevarendriehoek

Als je een gevarendriehoek achter je auto wilt plaatsen, bedenk dan goed dat je de driehoek voorzichtig moet plaatsen. Het overige verkeer zal misschien nog niks in de gaten hebben en nog steeds erg hard rijden. Het is dus vaak verstandig om te proberen uit de deur van de bijrijder het voertuig te verlaten, zodat je niet op de rijbaan hoeft uit te stappen en niet over de rijbaan naar de kofferbak hoeft te lopen. Vergeet niet eerst de waarschuwingslichten aan te zetten, zodat andere weggebruikers ook weten dat ze op moeten passen.

Veel mensen zijn niet bekend met de afstand waarop de driehoek geplaatst moet worden. De driehoek moet op ongeveer 30 meter van het obstakel (de auto of de lading) worden geplaatst en hierbij moet je ervoor zorgen dat de gevarendriehoek op ongeveer 50 meter zichtbaar is voor andere bestuurders. Binnen de bebouwde kom geldt dat je de driehoek op kortere afstand of zelfs op het voertuig mag worden gezet als er te weinig ruimte is.

Op snelwegen is het verstandig om een grotere afstand aan te houden, aangezien 30 meter met hoge snelheid een erg korte afstand is. Het is belangrijk om bestuurders op tijd te waarschuwen, het is daarom verstandig om de driehoek op ongeveer 100 meter van het obstakel te plaatsen.


Wel of geen gevarendriehoek?

Ondanks het feit dat de gevarendriehoek niet verplicht is, lijkt het dus verstandig om een gevarendriehoek mee te nemen als je op pad gaat. De gevarendriehoek is in sommige andere landen wel verplicht en de driehoek kan helpen bij het verhogen van de algemene verkeersveiligheid. De driehoek zal niet alleen een veiligere situatie voor jezelf creren, maar ook voor andere weggebruikers. Bij het afsluiten van een autoverzekering staat de gevarendriehoek als veiligheidsbevorderende middelen in de polisvoorwaarden en deze is dan ook gratis meeverzekerd.

Een gevarendriehoek is bovendien vrij goedkoop. Voor minder dan 10 euro heb je al een goede gevarendriehoek, dus voor de prijs hoef je het niet te laten!


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Auto startkabels
Startkabel informatie, overzicht van startkabels voor de auto
Accu booster
Simple start - accu laden via sigaretten aansteker, tevens starthulp
Tectyl
Tectyl - via tectyleren bodemplaat tegen roest beschermen
Auto sleepkabels
Sleepkabels en sleeplinten - lierkabels en bergingsets voor de auto
Autokrik
Autokrik kopen? Ruime keuze mt adviezen
Meer
Alle Pechsets artikelen lees je hier

Ook leuk
Auto startkabels Lege accu? Via startkabels ben je snel weer onderweg!
Sleepoog Sleepoog gebruiken? De do's and dont's op een rijtje!
Accu booster Simple Start; start je auto via sigarettenaansteker!
Jerrycan benzine Metalen jerrycan of plastic jerrycan? Onze kooptips!
Auto sleepkabels Sleepkabel tips: veilig je auto slepen doe je zo!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl