Home Pechsets Sleepoog

Sleepoog gebruiken? De do's and dont's op een rijtje!

Een sleepoog, je hoopt 'm nooit te hoeven gebruiken, ookwel bekent als de sleepring. Mocht je toch een keer met panne langs de weg staan, wees voorbereid en weet waar de sleepoog zich bevindt. Dit is nl. een van de meest gestelde vragen aan de ANWB!


Sleepoog

Een auto slepen kan via het sleepoog. Er zijn twee mogelijkheden waar de sleepring zich bevindt. Aan het chassis gelast, kijk eens onder de voorbumper. Het sleepoog is aan de linker,- of rechterkant te vinden.

Een auto kan ook een opschroefbare sleepoog hebben. Deze wordt in het chassis gedraaid middels een speciale opening in de voorbumper.

sleepoog
Sleepoog bevindt vaak in de binnenkant van het reservewiel.


Sleepring in bumper

Een sleepring in een bumper kun je herkennen aan het kapje dat in de bumper verwerkt is. Het kapje verwijder je door op de markering te drukken. Het kapje wipt dan op.

Goed vastdraaien!

Daarna schroef je het sleepoog totdat deze goed vastzit. Steek de wielsleutel door de sleepoog en draai deze echt goed vast.

Reservewiel

De sleepring is meestal in het reservewiel ofwel 'thuiskomer' verwerkt. Het reservewiel ligt in de kofferbak. Verwijder de bekleding van de kofferbak en verschuif de bekleding. Viola, daar ligt vaak de reserveband.

Geen reserveband?

Check de opbergvakken aan de zijkanten in de kofferbak. Goede kofferbakverlichting is dan handig.

sleepoog
Sleepoog bereiken: kapje indrukken en klaar is Kees.

Instructiebkoekje auto

Tenslotte kun je ook het instructieboekje van de auto raadplegen. Daar staat zeker de locatie en welk soort sleepring er aanwezig is.

Kijk even onder de voorbumper en je weet voldoende. Aan de achterkant is het helemaal gemakkelijk. Bij youngtimers zie je dan een duidelijke uitsparing in de bumper waar de sleepring uitsteekt. Kan niet missen.


Sleepoog aan zijkant van auto

Is een sleepoog in het midden niet handiger? Ja, maar waarom is dit dan niet het geval bij auto's?

Bodemplaat auto

De bodemplaat van een auto bestaat uit een frame. Dit frame bestaat uit twee balken, eentje links en eentje rechts, die van voor naar achteren lopen. Hieraan is o.a. de wielophaning bevestigd.

sleepoog achter
verlagingsveren.htm

Daar er forse krachten op het sleepoog uitgeoefend worden, is deze gemonteerd op een van deze balken. Elke autofabrikant bepaalt zelf of de sleepring aan de linker,- of rechterkant komt te zitten.


Lichtgewicht sleepoog

In de racerij moet alles zo licht mogelijk zijn. Dit geldt dus ook voor de sleepogen. Een goedgekeurde circuit auto zal zowel voor, als achter over goed zichtbare sleepogen moeten beschikken.

sleepogen
Sleepringen voor de racerij.

Aanduiding

Meestal wordt het de marchals langs de baan gemakkelijk gemaakt door het plaatsen van een sticker in de vorm van een pijl. Deze wijst dan naar het sleepoog. Neem niet een sleepring met een kleine doorsnede, dan bestaat de kans nl. Dat de sluiting van het trekkende voertuig niet door de ring past.

sleepring
Stickers wijzen de locatie aan van de sleepring.

Zelf autoslepen? tips!

Als je zelf een auto gaat slepen is het zaak de sleepkabel ten alle tijde zo strak mogelijk te houden. Zo voorkom je dat er ongewenste schokken op beide auto's plaatsvinden.


TIP: Als je motor niet draait heb je meer kracht nodig voor het remmen en sturen. Hou het contact aan, zo voorkom je dat de auto opeens op het stuurslot springt.  

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Auto startkabels
Startkabel informatie, overzicht van startkabels voor de auto
Accu booster
Simple start - accu laden via sigaretten aansteker, tevens starthulp
Gevarendriehoek bij autopech
Gevarendriehoek - plaatsingtips en pechsets met gevarendriehoeken
Auto sleepkabels
Sleepkabels en sleeplinten - lierkabels en bergingsets voor de auto
Autokrik
Autokrik kopen? Ruime keuze mét adviezen
Meer
Alle Pechsets artikelen lees je hier

Ook leuk
Jerrycan benzine Metalen jerrycan of plastic jerrycan? Onze kooptips!
Gevarendriehoek bij autopech Gevarendriehoek: veiligheid voor alles in pechsituatie
Accu booster Simple Start; start je auto via sigarettenaansteker!
Brandblussers Auto brandblusser: een echte life saver!
Auto sleepkabels Sleepkabel tips: veilig je auto slepen doe je zo!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl